Επικαιροποίηση της σύστασης του Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου για μέτρα συντονισμού που επηρεάζουν την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρότεινε σήμερα 25/1 η Κομισιόν.
Αυτό αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Επιτροπής για διασφάλιση καλύτερου συντονισμού και επικοινωνίας των μέτρων που σχετίζονται με τα ταξίδια σε επίπεδο ΕΕ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα, πιο μεταδοτικά στελέχη του κορωνοϊού και τον υψηλό αριθμό νέων λοιμώξεων σε πολλά κράτη μέλη, είναι απαραίτητο να αποθαρρυνθούν έντονα τα μη απαραίτητα ταξίδια, αποφεύγοντας παράλληλα το κλείσιμο των συνόρων ή τις γενικές απαγορεύσεις ταξιδιού και διασφαλίζοντας ότι η λειτουργία της ενιαίας αγοράς και των αλυσίδων εφοδιασμού δεν θα διακοπεί.
Επομένως, απαιτείται περαιτέρω στοχοθετημένη δράση για τη διασφάλιση συντονισμένης προσέγγισης για μέτρα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ.
Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει πρόσθετο συντονισμό σε δύο τομείς όπου τα κράτη μέλη έχουν ήδη συμφωνήσει να συνεργαστούν:
-Στην ενημέρωση του συμφωνημένου χρωματικού κώδικα για τη χαρτογράφηση των περιοχών κινδύνου.
-Σε αυστηρότερα μέτρα που εφαρμόζονται σε ταξιδιώτες από περιοχές υψηλότερου κινδύνου.
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Reynders, δήλωσε ότι «η συμφωνία τον Οκτώβριο για μια συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ για τους περιορισμούς στα ταξίδια ήταν ένα μεγάλο βήμα προόδου στις προσπάθειές μας να περιορίσουμε τη διάδοση της COVID-19, διατηρώντας παράλληλα τα ουσιαστικά ταξίδια και τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
Ο κοινός χάρτης και μια κοινή προσέγγιση σε αναλογικούς και αμερόληπτους περιορισμούς πρέπει να καθοδηγήσουν τις προσπάθειές μας.
Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα ενόψει των νέων μεταλλάξεων είναι ακόμη μεγαλύτερος συντονισμός και μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια να αποθαρρύνουμε τα μη απαραίτητα ταξίδια.
Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα βοηθήσει, τα κοινά μέτρα θα βοηθήσουν».
Ενημέρωση στον κοινό κωδικό χρώματος
Εκτός από τα υπάρχοντα χρώματα πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο και γκρι, η Επιτροπή προτείνει την προσθήκη «σκούρου κόκκινου» για να υποδείξει περιοχές όπου ο ιός κυκλοφορεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό θα ισχύει για μια περιοχή όπου το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών υπερβαίνει τα 500 ανά 100.000 άτομα.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) θα συνεχίσει να δημοσιεύει ενημερωμένες εκδόσεις του χάρτη βάσει δεδομένων που παρέχονται από τα κράτη μέλη.
Αυστηρότερα μέτρα για ταξιδιώτες από περιοχές υψηλότερου κινδύνου
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής της 19ης Ιανουαρίου σχετικά με τις ενέργειες που απαιτούνται για την αποφυγή τρίτου κύματος, η Επιτροπή προτείνει να αποθαρρύνονται όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια έως ότου βελτιωθεί σημαντικά η επιδημιολογική κατάσταση.
Αυτό αφορά ιδιαίτερα τα ταξίδια προς και από περιοχές «σκούρου κόκκινου».
Όταν το πράττουν αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν τη συνοχή με τα μέτρα που εφαρμόζουν για τα ταξίδια εντός της επικράτειάς τους.
Για άτομα που ταξιδεύουν από περιοχή «σκούρου κόκκινου», τα κράτη μέλη πρέπει να τους ζητούν:
-Να υποβληθούν σε δοκιμή πριν από την άφιξη
-Να υποβάλονται σε καραντίνα όπως συνιστά η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας και αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται από πολλά κράτη μέλη.
Καθώς η ικανότητα των τεστ έχει αυξηθεί, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερη χρήση των τεστ πριν από την αναχώρηση επίσης για περιοχές που έχουν χαρτογραφηθεί επί του παρόντος ως «πορτοκαλί», «κόκκινο» ή «γκρι».
Τα άτομα που επιστρέφουν στο κράτος μέλος διαμονής τους θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τεστ μετά την άφιξή τους.
Λόγω των κινδύνων που συνδέονται με πολύ μεγάλο αριθμό νέων λοιμώξεων, η Επιτροπή συνιστά, βάσει των κατευθυντήριων γραμμών του ECDC, τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν να υιοθετήσουν, να διατηρήσουν ή να ενισχύσουν μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως όπως παραμονή στο σπίτι και προσωρινό κλείσιμο ορισμένων επιχειρησεων, ιδίως σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «σκούρο κόκκινο», ενίσχυση των τεστ και της ανίχνευσης και για την αύξηση της παρακολούθησης και της ιχνηλάτησης κρουσμάτων COVID-19 για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την εξάπλωση νέων, πιο μολυσματικών μεταλλάξεων του κορωνοΪού.
Τα άτομα που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές πρέπει να εξαιρούνται από ορισμένους από τους περιορισμούς ταξιδιού.
Εάν συχνά χρειάζεται να περάσουν τα σύνορα, για παράδειγμα για οικογενειακούς ή εργασιακούς λόγους, δεν θα πρέπει να υποβληθούν σε καραντίνα και η συχνότητα των απαιτούμενων τεστ θα πρέπει να είναι αναλογική.
Εάν η επιδημιολογική κατάσταση και στις δύο πλευρές των συνόρων είναι παρόμοια, δεν πρέπει να επιβληθεί καμία απαίτηση τεστ.
Τα κράτη-μέλη θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να αποφύγουν τις διαταραχές στα βασικά ταξίδια, ιδίως για να διατηρήσουν τις ροές των μεταφορών σύμφωνα με το σύστημα «πράσινων λωρίδων» και για να αποφευχθούν διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού.
Δεδομένου του αυξημένου κινδύνου, οι απαραίτητοι ταξιδιώτες όπως οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη, τα άτομα που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς ή επαγγελματικούς λόγους που φθάνουν από περιοχές «σκούρου κόκκινου» θα πρέπει επίσης να κάνουν τεστ και να υποβληθούν σε καραντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν έχει δυσανάλογο αντίκτυπο στην άσκηση της βασικής λειτουργίας ή ανάγκης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών