Η Κίνα μετατρέπεται από οικονομία που στηρίζεται στις βιομηχανικές της εξαγωγές σε μια οικονομία που εκμεταλλεύεται την αχανή καταναλωτική της βάση
Η Κίνα αφήνει πίσω της τις ΗΠΑ ως κορυφαίο προορισμός για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021.
Οι εμπορικές αντιπαραθέσεις μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών υπό την κυβέρνηση Trump, σε συνδυασμό με την πανδημία του κοροωναϊού, έδωσαν στην Κίνα ένα εκπληκτικό πλεονέκτημα.
Η Κίνα ξεπέρασε για πρώτη φορά τις Ηνωμένες Πολιτείες ως κορυφαίος προορισμός τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ένα σημαντικό μέτρο της υγιούς οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας.
Οι ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ, ή 49%, το 2020 σε 134 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιηθήκαν την Κυριακή (24/1) από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη.
Οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων ανά ομάδα κρατών
Τα υγειονομικά μέτρα
Η πτώση των επενδύσεων στις ΗΠΑ επικεντρώνεται κυρίως στο συνολικό εμπόριο, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις συγχωνεύσεις & εξαγορές, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός, σημείωσε ελαφρά άνοδο κατά 4% στα 163 δισ. δολάρια, με επικεφαλής τις επενδύσεις στον αναπτυσσόμενο τομέα υψηλής τεχνολογίας της χώρας και σε συγχωνεύσεις - εξαγορές.
Η Κίνα, το πιο πολυπληθές κράτος του κόσμου, διέταξε αυστηρούς υγειονομικά μέτρα, κανόνες που φαίνεται να βοήθησαν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού εντός των συνόρων της.
Η μετάβαση
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις υποχώρησαν για τις περισσότερες χώρες καθώς η οικονομική δραστηριότητα ως γνωστόν «πάγωσε».
Οι επενδύσεις στην Ευρώπη εξαφανίστηκαν και παγκοσμίως η ροή ξένων άμεσων επενδύσεων μειώθηκε συνολικά κατά 42%.
Τα ανεπτυγμένα έθνη, όπως οι ΗΠΑ, είναι συνήθως ελκυστικοί προορισμοί για αυτού του είδους τις επενδύσεις λόγω του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού τους, της ανοικτής αγοράς και του σταθερού κανονιστικού πλαισίου.
Για χρόνια, η παραγωγική ικανότητα της Κίνας και η αυξανόμενη καταναλωτική της βάση προσελκύουν ξένες εταιρείες όπως η Apple, αλλά οι αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με την ξένη ιδιοκτησία των εταιρειών της και οι ενίοτε ασαφείς κανόνες επιβολής τους κατέστησαν αυτές τις επενδύσεις μη δημοφιλείς.
Κατανάλωση
Αλλά η αυξανόμενη επιρροή της διευρυνόμενης μάζας των καταναλωτών ήταν δύσκολο να αγνοηθεί από τις πολυεθνικές εταιρείες.
Η χώρα βγαίνει σταδιακά από το να γίνει μια οικονομία που στηρίζεται στις βιομηχανικές εξαγωγές σε μια που καθοδηγείται από την εγχώρια κατανάλωση.
Στη μελέτη επισημαίνεται ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε όλο τον κόσμο θα παραμείνουν αδύναμες για το 2021.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών