Διεθνή

Schnabel (EKT): Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται κρατική στήριξη

Schnabel (EKT): Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται κρατική στήριξη
Κρατική στήριξη ζητά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Isabel Schnabel

Η αλληλεξάρτηση, η στήριξη και η συνεργασία τραπεζών και κυβερνήσεων μπορούν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη μετά την πανδημία, σύμφωνα με όσα δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Isabel Schnabel - σε αντίθεση με ό,τι συνέβη κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ΕΕ, όταν θεωρήθηκε ως θεμελιώδες πρόβλημα.
«Αντίθετα με τον φαύλο κύκλο που χαρακτήριζε τις προηγούμενες κρίσης, η τρέχουσα δυσμενής συγκυρία, εάν τύχει ορθής διαχείρισης, μπορεί να αποτελέσει προωθητικό παράγοντα για ταχύτερη ανάκαμψη» ανέφερε η Γερμανίδα οικονομολόγος σε διαδικτυακό συνέδριο την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου.
Βέβαια, μια τέτοια άποψη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αιρετική, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί η άποψη πως οι τράπεζες πρέπει να απαλλαγούν από τα κυβερνητικά δεσμά.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, οι επενδυτές αμφέβαλαν για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων να εκτοξευθούν και οι τράπεζες να καταρρεύσουν.
Ακολούθησαν, αναγκαστικά, bail out, ώστε το σύστημα να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί.

Στήριξη…

Η Schnabel είπε ότι προς το παρόν, η νομισματική και δημοσιονομική στήριξη προς τις τράπεζες τους επιτρέπει να δανείζουν, περιορίζοντας τις πληγές της πανδημικής κρίσης.
Ωστόσο, προειδοποίησε πως δεν επιθυμεί να υπάρξει ένας κρατικοδίαιτος τραπεζικός τομέας, που θα οδηγούσε πιο γρήγορα τις τράπεζες σε κατάρρευση.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να προσέχουν τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών γκρεμών που ενδέχεται να προκαλέσουν έναν φαύλο κύκλο εταιρικών αθετήσεων, αυστηρότερους όρους τραπεζικού δανεισμού και αδυναμία στα κρατικά ομόλογα.
Η αύξηση των εταιρικών χρεοκοπιών μέσω της πρόωρης απόσυρσης της δημοσιονομικής στήριξης θα εντείνει τη συρρίκνωση της παραγωγής και, τελικά, θα ασκήσει πρόσθετες αποπληθωριστικές πιέσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης