Εκτελέστηκε ο Lai Xiaomin, πρώην επικεφαλής ενός επενδυτικού ταμείου ο οποίος κατηγορούνταν ότι είχε δεχθεί δωροδοκίες άνω των 215 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Lai είχε καταδικασθεί στις αρχές Ιανουαρίου σε θάνατο, μια ποινή που σπάνια επιβάλλεται σε οικονομικούς ηγέτες στην Κίνα.
Το δικαστήριο τον είχε επίσης κρίνει ένοχο για «πολυγαμία».
Η δικαιοσύνη τον κατηγορούσε ότι είχε δεχθεί 215 εκατομμύρια ευρώ σε δωροδοκίες και είχε επιχειρήσει να πάρει άλλα 13 εκατομμύρια.
Τον έκρινε επίσης ένοχο για καταχρήσεις δημόσιου χρήματος ύψους 3,1 εκατομμυρίων ευρώ.
Live εικόνες από τις μίζες
Τα ποσά ήταν «εξαιρετικά σημαντικά, οι περιστάσεις ιδιαίτερα σοβαρές και οι προθέσεις εξαιρετικά κακόβουλες», είχε αναφέρει στην ετυμηγορία του δικαστήριο της Τιανζίν (βόρεια Κίνα). Τότε είχαν μεταδοθεί εικόνες από ένα διαμέρισμα στο Πεκίνο που ανήκε στον Lai με χρηματοκιβώτια και ντουλάπες γεμάτες με δεσμίδες χαρτονομισμάτων.
Μεταδόθηκε επίσης οπτικό υλικό με πολυτελή αυτοκίνητα και ράβδους χρυσού που είχε δεχθεί ως μίζες.
Ο ίδιος είχε πει ότι δεν είχε ξοδέψει ούτε φράγκο.
"Δεν τόλμησα να ξοδέψω τα χρήματα", είπε.
Βίντεο από το βουνό με τις ράβδους χρυσού:
Η εκστρατεία της Κίνας
Η Κίνα εξαπέλυσε μια ευρεία εκστρατεία κατά της διαφθοράς το 2012, μετά την ανάδειξη του προέδρου Xi Jinping επικεφαλής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κομματος.
Έκτοτε έχουν επιβληθεί ποινές σε περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο στελέχη του ΚΚΚ.
Η θανατική ποινή στην Κίνα - Ποσοστά εκτελέσεων
Σύμφωνα με τα επιβεβαιωμένα μεγέθη, το ποσοστό των εκτελέσεων στην ηπειρωτική Κίνα είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο αριθμός των εκτελέσεων μειώθηκε σημαντικά από τη στιγμή που το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο ανέκτησε την εξουσία επανεξέτασης όλων των περιπτώσεων θανατικής καταδίκης το 2007.
Για παράδειγμα, το Dui Hua Foundation εκτιμά ότι η Κίνα εκτέλεσε 12.000 άτομα το 2002, 6.500 άτομα το 2007 και περίπου 2.400 άτομα το 2013 και το 2014
Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις συντηρητικές και αποκλίνουσες ως προς τα μεγέθη των μετρήσεων εκτιμήσεις των εκτελέσεων στην Κίνα, οι εκτελέσεις στην Κίνα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 58% το 2009 και το 65% το 2010 του συνόλου των εκτελέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Νομική διαδικασία
Μετά από μια πρώτη δίκη που διεξήχθη από ένα Ενδιάμεσο Λαϊκό Δικαστήριο, του οποίου η απόφαση ήταν η θανατική ποινή, πρέπει να έπεται μια διπλή διαδικασία προσφυγής.
Για την εξέταση της πρώτης προσφυγής αρμόδιο είναι ένα ανώτατο δικαστήριο, αν ο κατηγορούμενος απευθύνει έκκληση σε αυτό και, από το 2007, το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (SPC) Πεκίνο εξετάζει αυτομάτως άλλη μία προσφυγή (ακόμα και αν ο καταδικασθείς αντιταχθεί στην πρώτη προσφυγή) προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις, στις οποίες ο εναγόμενος αποδείχθηκε αθώος μετά την εφαρμογή της "εσχάτης των ποινών" - μιας προφανώς αμετάκλητης τιμωρίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών