Στο επίκεντρο βρλεθηκαν τα στοιχεία για το ΑΕΠ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης.
Τα επικίνδυνα παιχνίδια των επενδυτών στη Wall Street με το ξέφρενο ράλι σε μετοχές όπως η GameStop και AMC μέσω trading apps, οδήγησαν στην επιβολή περιορισμών στη διαπραγμάτευση.
Mετά τις αντιδράσεις των χρηστών, η δημοφιλής πλατφόρμα trading Robinhood, ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει περιορισμένες αγορές, αλλά θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Οι ακραίες διακυμάνσεις έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), καθώς και των εισαγγελικών αρχών της Νέας Υόρκης.
Την επενδυτική ψυχολογία επιβαρύνει και η εκτόξευση στις κερδοσκοπικές συναλλαγές από μικροεπενδυτές που χρησιμοποιούν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να ποντάρουν μαζικά σε μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο ανοικτών πωλήσεων (short sales).
Η πρακτική αυτή οδήγησε αρκετές χρηματιστηριακές να αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να περιορίσουν τις αγορές αυτών των μετοχών.
Τις προηγούμενες ημέρες η συγκεκριμένη πρακτική οδήγησε τις μετοχές εταιρειών όπως η GameStop και η AMC Entertainmen σε ένα τρελό ράλι.
Την επενδυτή προσοχή συγκεντρώνουν παράλληλα τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική οικονομία αλλά και οι ανακοινώσεις των τριμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων.
Μεταξύ των εταιρειών που ανακοίνωσαν τις τελευταίες ώρες τα αποτελέσματα τους είναι η φαρμακευτική Eli Lilly, η αεροδιαστημική βιομηχανία Honeywell και ο πετρελαϊκός κολοσσός Chevron.
Biden: Πρέπει να εγκριθεί αμέσως το πακέτο ενίσχυσης 1,9 τρισ. δολαρίων
Σε μια περίοδο που η πανδημία επελαύνει σαρωτικά στις ΗΠΑ, δημιουργώντας ύφεση 3,5% το 2020, υψηλότερη και από το 1946, ο πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden δήλωσε ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να ενεργήσει αμέσως και να εγκρίνει την πρόταση του για ένα «πακέτο ανακούφισης» ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Covid-19.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η οικονομία χρειάζεται μια νέα ώθηση, πρόσθεσε.
«Πρέπει να δράσουμε τώρα», είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
«Οι οικονομολόγοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους συναινούν ότι αυτή είναι μια μοναδική στιγμή και το κόστος της αδράνειας θα είναι υψηλό», σημείωσε.
Οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν τη Γερουαία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων ετοιμάζονται να κάνουν την επόμενη εβδομάδα τα πρώτα βήματα για την παροχή επιπρόσθετης βοήθειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.
Η νόσος Covid-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 433.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.
Πέρσι, το Κογκρέσο είχε εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις.
Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε με 4 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας το 2021.
Θα χρειαστεί ένας ακόμη χρόνος για να επιστρέψουμε στα επίπεδα πλήρους απασχόλησης αν δεν δράσουμε τώρα», επέμεινε ο Biden.
Πόλεμος ΕΕ – AstraZeneca και διπλωματία εμβολίων από Ινδία, Κίνα, Ρωσία – Έρευνες ΠΟΥ στην Ουχάν
Με την πανδημία της covid να σαρώνει τον πλανήτη καθώς κάθε 7,7 δευτερόλεπτα καταγράφεται και μια νέα μόλυνση, το αλαλούμ σχετικά με τα εμβόλια και τη διανομή τους είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Στην πλέον δυσχερή θέση βρίσκεται η Ευρώπη, η οποία πέρα από το ότι αποτελεί την πλέον πληγείσα περιοχή παγκοσμίως, υπολείπεται σημαντικά στους εμβολιασμούς τουλάχιστον σε σύγκριση με Μ. Βρετανία και ΗΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ισπανία είναι κοντά στο να διακόψει τους εμβολιασμούς λόγω έλλειψης εμβολίων ενώ η Γερμανία εκτιμά ότι το πρόβλημα αυτό θα διαρκέσει για τουλάχιστον άλλες 10 εβδομάδες.
Την ίδια στιγμή η ΕΕ είναι σε πλήρη σύγκρουση με την AstraZeneca, η οποία έχει γνωστοποιήσει ότι θα παραδώσει κατά 60% λιγότερες ποσότητες των εμβολίων της το α’ τρίμηνο του 2021, ενώ δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να ανακοινώσει έναν μηχανισμό ελέγχου για τις εξαγωγές εμβολίων που παρασκευάζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος σε τρίτες χώρες, χωρίς να αποκλείεται να προχωρήσει και σε πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών τους.
Και ενώ πληθαίνουν οι κατηγορίες προς τις πλούσιες χώρες της Δύσης πως «συσσωρεύουν» εμβόλια κυρίως από τη Pfizer/BioNTech και Moderna για τους δικούς τους πολίτες, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται χώρος για την Ινδία, την Κίνα αλλά και τη Ρωσία να κάνουν την περίφημη «διπλωματία των εμβολίων».
Οι τρεις αυτές χώρες με το να μοιράζουν τα εμβόλια που παράγουν σε μια σειρά από χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, καταφέρνουν να ενισχύουν την επιρροή τους αλλά και να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με αυτά τα κράτη, αποκτώντας παράλληλα κυρίαρχο γεωπολιτικό ρόλο σε καυτές περιοχές του πλανήτη.
Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 101.562.751 και οι νεκροί 2.193.403.
ΗΠΑ: Πτώση 0,2% στις καταναλωτικές δαπάνες τον Δεκέμβριο 2020
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών η πτώση στις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2020.
Oι δαπάνες υποχώρησαν 0,2%, για δεύτερο διαδοχικό μήνα.
Τον Νοέμβριο σημείωσαν πτώση 0,7%, σύμφωνα με τα καθοδικά αναθεωρημένα στοιχεία.
Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε 0,6%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για +0,1%.
Eli Lilly: Ανακοίνωσε υψηλότερα κέρδη για το δ΄ τρίμηνο
Η Eli Lilly & Co ανακοίνωσε υψηλότερα κέρδη δ΄ τριμήνου για το κλείσιμο του 2020, καθώς τα έσοδα από τη θεραπεία αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, συνέβαλαν σε υψηλότερες πωλήσεις φαρμάκων γενικότερα.
Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία εμφάνισε κέρδη 2,12 δισ. δολαρίων ή 2,32 δολαρίων ανά μετοχή, σε σχέση με τα κέρδη των 1,5 δισ. δολαρίων ή 1,64 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 2,75 δολάρια ανά μετοχή.
Οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 2,37 δολαρίων ανά μετοχή.
Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 7,44 δισ. δολάρια, υψηλότερα από τα 6,11 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 7,27 δισ. δολάρια.
Ζημιές για πρώτη φορά μετά το 2016 ανακοίνωσε η Chevron
Ζημιές, για πρώτη φορά από το 2016, εμφάνισε η Chevron το 2020, μετά από μια χρονιά μείωσης των τιμών πετρελαίου και της ταξιδιωτικής κίνησης που προκάλεσε η πανδημία, και η οποία έπληξε τη ζήτηση για πετρέλαιο και αέριο.
Η Chevron εμφάνισε ζημιές 5,5 δισ. Δολαρίων για το προηγούμενο έτος, για πρώτη φορά από τα 497 εκατ. Δολάρια του 2016.
Το 2019 η αμερικανική εταιρεία είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη 2,9 δισ. δολαρίων.
Η Chevron για το δ΄ τρίμηνο εμφάνισε ζημιές 665 εκατ. δολαρίων ή 33 σεντς ανά. μετοχή, έναντι των ζημιών 6,61 δισ. δολαρίων ή 3,51 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Οι προσαρμοσμένες ζημιές στο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 0,10 δολάρια ανά μετοχή ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 8 σεντς ανά μετοχή.
Τα έσοδα τριμήνου μειώθηκαν περισσότερο από 305 στα 25,25 δισ. δολάρια έναντι της προηγουμένης περιόδου.
Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές σε κλίμα επιφυλακτικότητας
Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στην πορεία της πανδημίας και στις προσπάθειες της Ε.Ε. να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Η μεταβλητότητα έχει επιστρέψει στις αγορές αυτή την εβδομάδα καθώς οι μαζικές ελλείψεις στα εμβόλια εξανεμίζουν τις όποιες ελπίδες είχαν οι επενδυτές για κατακόρυφη αύξηση των εμβολιασμών τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που θα έδινε την δυνατότητα στις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν κάποια από τα μέτρα περιορισμού για τον έλεγχο των μολύνσεων.
Το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων -που είναι ήδη σε χαμηλά επίπεδα- αποκλείουν πέντε αξιωματούχοι της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα προσφέρει πολλά για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Η συζήτηση σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων άνοιξε αυτή την εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη, Klaas Knot, ότι η ΕΚΤ έχει περιθώρια για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, που σήμερα είναι στο -0,5%, εάν χρειαστεί να αναχαιτίσει το ράλι του ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Knot είχε θέσει το θέμα μείωσης των επιτοκίων κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ αλλά η συζήτηση δεν προχώρησε και δεν θεωρήθηκε μέρος της στρατηγικής πολιτικής της ΕΚΤ, που πλέον εστιάζεται στις αγορές ομολόγων και στα φτηνά δάνεια προς τις τράπεζες.
Γερμανία - Στο 0,1% η αύξηση του ΑΕΠ κατά το δ' 3μηνο του 2020
Οριακή αύξηση παρουσίασε το ΑΕΠ της Γερμανίας κατά το δ' τρίμηνο του 2020, καθώς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό επιβάρυναν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% το δ' τρίμηνο του 2020 έναντι του γ' τριμήνου, ενώ σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2019 καταγράφηκε μείωση κατά 3,9%.
Γαλλία: Στο -8,3% το ΑΕΠ το 2020, στο -1,3% για το δ΄τρίμηνο
Με ρυθμό 8,3% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Γαλλίας το 2020, καθώς επέστρεψε στην πτώση το δ΄ τρίμηνο του 2020, λόγω του δεύτερου lockdown.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης υποχώρησε 1,3% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, μετά το ρεκόρ του +18,5% στο γ΄τρίμηνο.
Ωστόσο, η πτώση στο δ΄τρίμηνο του 2020 ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων.
Καλύτερα ήταν τα στοιχεία και σε ετήσια βάση, καθώς η γαλλική κυβέρνηση ανέμενε πτώση του ΑΕΠ με ρυθμό 11%.
Ισπανία: Μείωση του ΑΕΠ κατά 11% το 2020 - Αύξηση 0,4% το δ' 3μηνο
Οριακή αύξηση παρουσίασε το ΑΕΠ της Ισπανίας κατά το δ' τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το γ' τρίμηνο.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% αποφεύγοντας την επιστροφή σε αρνητικό έδαφος λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, το ΑΕΠ του 2020 υποχώρησε κατά 11% έναντι του 2019.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μία δεκαετία, η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά περίπου 9% αλλά για μια πενταετή περίοδο.
Πιέσεις στην Ασία
Tα επικίνδυνα παιχνίδια των επενδυτών στη Wall Street με τις μετοχές των Gamestop και AMC και η παροχή ρευστότητας 100 δισ. γουάν από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, διαμόρφωσαν το κλίμα στις αγορές της Ασίας.
Ο Asia Dow υποχώρησε -1,5% στις 3.861 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα ο Kospi σημείωσε «βουτιά» -3% στις 2.976 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση -1,9% στις 28.283 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -0,6% στις 3.483 μονάδες.
Ο Sensex υποχώρησε -0,6% στις 46.596 μονάδες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών