Η πρόεδρος της Commission ανακοίνωσε πως η AstraZeneca αυξάνει τις δόσεις για την Ευρώπη
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen είχε το απόγευμα της Κυριακής (31/1/2021) τηλεδιάσκεψη με τους διευθύνοντες συμβούλους των φαρμακευτικών εταιρειών με τις οποίες η Commission έχει υπογράψει συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού, δηλαδή τις BionNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Curevac και Sanofi.
Με την AstraZeneca επιτεύχθηκε συμφωνία για την προμήθεια επιπλέον δόσεων εμβολίων, σύμφωνα με την Commission.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της βιντεοδιάσκεψης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως «στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν να ξεκινήσει το έργο σχετικά με την ευρωπαϊκή ετοιμότητα βιοάμυνας.
Η Επιτροπή θα συγκροτήσει μια Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία (HERA), η οποία θα παρέχει μια πιο δομημένη προσέγγιση για την ετοιμότητα για πανδημία.
Το HERA θα βοηθήσει στην πρόβλεψη απειλών και στην απάντηση σε αυτές τις απειλές».
Αυξάνει τις δόσεις η AstraZeneca
Η πρόεδρος της Commission μετά το πέρας της διάσκεψης ανακοίνωσε, πως η AstraZeneca θα προσφέρει 9 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις το πρώτο τρίμηνο (συνολικά 40 εκατομμύρια) σε σύγκριση με την προσφορά της προηγούμενης εβδομάδας και θα ξεκινήσει τις παραδόσεις μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
Η εταιρεία θα επεκτείνει επίσης την παραγωγική της ικανότητα στην Ευρώπη.
Βελτίωση της ευρωπαϊκής ετοιμότητας
«Η φαρμακοβιομηχανία θα είναι ένας σημαντικός εταίρος.
Η συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία θα επικεντρωθεί τόσο στη βελτίωση της ευρωπαϊκής ετοιμότητας για την πανδημία μεσοπρόθεσμα όσο και στη συμβολή στην αντιμετώπιση πιο άμεσων προκλήσεων που συνδέονται με τον κορωνοϊό.
Κατά την προετοιμασία του HERA, ξεκινά ήδη μια πιλοτική απάντηση σχετικά με την ευρωπαϊκή ετοιμότητα βιο-άμυνας», αναφέρει η Επιτροπή.
Ο στόχος είναι η χρηματοδότηση του σχεδιασμού και της ανάπτυξης εμβολίων και η αύξηση της παραγωγής βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, καθώς και η στόχευση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
Η πανδημία έδειξε ότι οι παραγωγικές ικανότητες αποτελούν περιοριστικό παράγοντα.
Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις.
Επιπλέον, η εμφάνιση ανησυχητικών μεταλλάξεων αυξάνει την απειλή της μειωμένης αποτελεσματικότητας των πρόσφατα εγκεκριμένων εμβολίων.
Είναι σημαντικό να υπάρχει προετοιμασία για την εμφάνιση τέτοιων μεταλλάξεων.
Η ανακοίνωση καταλήγει πως «στην συζήτηση διερευνήθηκαν οι απαιτήσεις για πολύ ταχεία ανάπτυξη, κατασκευή και έγκριση των εμβολίων για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού στην ΕΕ. Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, με πολλές πρακτικές προτάσεις.
Περαιτέρω συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη φαρμακοβιομηχανία και άλλους σχετικούς τομείς τις επόμενες εβδομάδες».
To plan B
Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να έχει προετοιμάσει plan B για να μην τιναχθεί στον αέρα το σχέδιο εμβολιασμού κατά του κορωνοΐού ενώ η περίφημη συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες για προμήθεια επαρκών δόσεων εμβολίου στην ΕΕ διέπεται από κοινοτικά άρθρα.
,Στόχος της ΕΕ είναι ο εμβολιασμός με κάθε μέσο του 70% των ευρωπαίων πολιτών ως το τέλος του καλοκαιριού σε μια προσπάθεια να αρθούν οι περιορισμοί στην οικονομία το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα του 2021-2022.
Το πρόβλημα με την AstraZeneca ωστόσο οφείλεται σε παρέμβαση των βρετανικών αρχών προς την εν λόγο εταιρεία ώστε να εκτελέσει την παραγγελία των 100 εκατ δόσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, που άρχισε να χρησιμοποιεί τα εργοστάσια της στη Βρετανία για να εκτελέσει την παραγωγή που προοριζόταν για την ΕΕ.
Αυτό στην ΕΕ χαρακτηρίστηκε ως de facto απαγόρευση εξαγωγών και οι εξηγήσεις του CEO της εταρείας δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές.
Προφανώς το πρόβλημα έγκειται και στην παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου στο Βέλγιο, αλλά όχι για όλη την επικαλούμενη καθυστέρηση.
Οι πιέσεις της ΕΕ στις εταιρείες και στη Βρετανία
Για την ΕΕ είναι νομικά απόλυτα σαφές ότι και χρονοδιάγραμμα υπάρχει αλλά και τα 4 εργοστάσια (2 στη Βρετανία, 1 στο Βέλγιο και 1 στη Γερμανία) πρέπει να χρησιμοποιηθούν.
Η πρόνοια περιέχεται στα περίφημα άρθρα 5.1 και 5.4 της σύμβασης με νομικούς κύκλους των Βρυξελών να προειδοποιούν ότι αν δεν έχουν αντίρρηση «ας πάμε να το πούμε αυτό μπροστά σε ένα δικαστή, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον».
Σχόλια αναγνωστών