Αντίποινα
«Υφίσταται ο πραγματικός κίνδυνος η ΕΕ η οποία έλαβε αυτήν την απόφαση να πυροδοτήσει ένα κύμα αντιδράσεων από άλλες χώρες οι οποίες από την πλευρά τους θα ενεργοποιήσουν αντίστοιχες απαγορεύσεις, υπογράμμισε η Suerie Moon, συν-επικεφαλής του Graduate Institute του Παγκόσμιου Κέντρου Υγείας στη Γενεύη, στο CNBC τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021
«Υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθεί βλάβη στη διασυνοριακή διακίνηση των εμβολίων, το ίδιο είδος βλάβης που είδαμε πριν από ένα χρόνο, όταν χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, εμπόδισαν τις εξαγωγές τρόφιμα και ακόμη και μάσκες και άλλες απαραίτητα υγειονομικά υλικά.
Αυτό θα αποδειχθεί καταστροφικό σε διεθνές επίπεδο»
Καθεστώς διαφάνειας
Η προειδοποίηση της Moon έρχεται μετά την ανακοίνωση της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ότι εφαρμόζει αυτό που αποκαλούσε «μηχανισμό διαφάνειας και έγκρισης για τις εξαγωγές εμβολίων Covid-19».
Ανέφερε ότι το μέτρο έχει σχεδιαστεί για να «διασφαλίσει την έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια Covid-19 για όλους τους πολίτες της ΕΕ και να αντιμετωπίσει την τρέχουσα έλλειψη διαφάνειας των εξαγωγών εμβολίων εκτός ΕΕ».
Παρόλο που επιμένει ότι το μέτρο δεν συνεπάγεται «απαγόρευση εξαγωγών», ωστόσο επιτρέπει στα κράτη - μέλη να περιορίσουν τις εξαγωγές εμβολίων κορωνοϊού που παράγονται εντός ΕΕ θεωρούν ότι μία φαρμακοβιομηχανία δεν έχει εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Περιλαμβάνει εξαιρέσεις για μια σειρά χωρών εκτός της ΕΕ αλλά εντός της Ευρώπης, όπως η Αλβανία και η Σερβία, είτε εκτός ΕΕ στη βόρεια Αφρική και οποιαδήποτε από τις 92 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που καλύπτονται από την πρωτοβουλία COVAX.
Η Moon είπε ότι: «Η ΕΕ έχει σίγουρα υιοθετήσει ορισμένες εξαιρέσεις, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πλήθος χώρες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή της ΕΕ και θα πληγούν αρκετά άσχημα "
Το κουτί της Πανδώρας
Ο Simon J. Evenett, καθηγητής διεθνούς εμπορίου και οικονομικής ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του St. Gallen, σχολίασε τη Δευτέρα 1 Φεβουαρίου στο CNBC ότι η κίνηση της ΕΕ ισοδυναμούσε με το άνοιγμα του «κουτιού της Πανδώρας» και ότι θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Αυθαιρεσία
Υπογράμμισε ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία μεταξύ ξένων κυβερνήσεων για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι το «πλαίσιο για την έγκριση των εξαγωγών εμβολίου Covid-19 είναι ασαφές» και ότι αυτές οι αποφάσεις «ενδέχεται να χαρακτηρίζονται από αυθαιρεσία».
Tα προγράμματα εμβολιασμών
Εξαγωγές
Σημείωσε επίσης ότι ενδέχεται το νέο καθεστώς να μην λήξει στις 31 Μαρτίου 2021 όπως δεσμεύθηκε η ΕΕ αλλά να παραταθεί.
Ο Evenett προειδοποίησε ότι η κίνηση του αποκλεισμού θα μπορούσε, «να εξαπλωθεί κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού εμβολίων Covid-19 ενώ ενδέχτεται ακόμη και να οδηγήσει σε περιορισμό των εξαγωγών σε άλλα βασικά αγαθά όπως τρόφιμα, ενέργεια και άλλα φάρμακα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών