Συνάντηση με τους επικεφαλής της Lega και του M5S είχε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Mario Draghi το Σάββατο (6/2/2021)
Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο (6/2/2021) οι συναντήσεις του Ιταλού εντολοδόχου πρωθυπουργού Mario Draghi με τις αντιπροσωπείες της Lega και του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) στο πλασίο των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Η Lega του Matteo Salvini έκανε γνωστό ότι εννοεί να στηρίξει τη νέα αυτή προσπάθεια, αλλά έθεσε, παράλληλα, σειρά θεμάτων που θεωρεί ότι πρέπει να είναι μέρος της δράσης της νέας κυβέρνησης: από την ενίσχυση των δημοσίων έργων, μέχρι την έγκριση κονδυλίων όχι για την παθητική στήριξη των ανέργων αλλά για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την όσο γίνεται πιο σύντομη επιστροφή στην κανονικότητα για όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με παρατηρητές, αν τελικά το κόμμα του Salvini στηρίξει την νέα κυβερνητική συμμαχία, είναι πιθανό να ζητήσει την υπουργοποίηση δυο στελεχών της.
«Θέλουμε να είμαστε τμήμα μιας κυβέρνησης που πηγαίνει στις Βρυξέλλες με το κεφάλι ψηλά στο όνομα του εθνικού συμφέροντος», δήλωσε ο Salvini.
Πρόκειται για μία στροφή του επικεφαλής της Lega, καθώς όταν δόθηκε η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Draghi, o Salvini ζήτησε πρόωρες εκλογές, αφού όπως είχε πει, δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Αν και τυπικά, η προθυμία της Lega να συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό θα διευκολύνει το έργο του Draghi, η κατάσταση παραμένει περίπλοκη και η πορεία του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, προς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία εξακολουθεί να είναι ασαφής.
Θετικό και το Κίνημα Πέντε Αστέρων
Σε ότι αφορά την συνάντηση με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ο ιδρυτής του, Bepe Grillo, τόνισε ότι «όταν σχηματισθεί νέα κυβέρνηση, το κίνημά του θα δώσει το "παρών", με εντιμότητα».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η νέα αυτή κυβέρνηση πρέπει να έχει ευρωπαϊκό και περιβαλλοντικό προσανατολισμό, δίνοντας έμφαση και στην αλληλεγγύη».
To M5S ζήτησε, επίσης, να μην καταργηθεί το λεγόμενο «εισόδημα του πολίτη» το οποίο θεσπίσθηκε όταν συγκυβερνούσε με την Lega, ως οικονομική βοήθεια των ανέργων και χαμηλοεισοδηματιών.
Ο Draghi θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις του την Δευτέρα με τους κοινωνικούς εταίρους, και, πιθανώς, με νέο γύρο συναντήσεων με τα κόμματα.
Οι Ιταλοί σχολιαστές συνεχίζουν να υπογραμμίζουν ότι το μεγάλο ερώτημα, είναι πώς θα μπορέσουν να συνδυαστούν οι απαιτήσεις οκτώ κομμάτων (που έως τώρα δήλωσαν πρόθυμα να στηρίξουν τον Draghi) με τις προγραμματικές προτεραιότητες που αναμένεται να θέσει ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.
Ναι από τη Forza Italia
Υπενθυμίζεται, πως το κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia έχει ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει πλήρως τις προσπάθειες του Mario Draghi να σχηματίσει κυβέρνηση.
«Η Forza Italia στηρίζει ένα στέλεχος ικανό να αντιπροσωπεύει στο έπακρο την ενότητα της χώρας», δήλωσε ο Antonio Tajani, αναπληρωτής του ηγέτη του κόμματος Silvio Berlusconi, μετά από συνάντηση με τον Mario Draghi.
Ο Tajani είπε ότι το κόμμα ήθελε έναν ευρύ, διακομματικό κοινοβουλευτικό συνασπισμό να ξεφύγει από μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Όχι από το PD
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ξεκαθάρισε, πως πρόκειται να μετάσχει σε μία κυβέρνηση μαζί με τη Lega ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.
Ο Draghi θα έχει συνάντηση και με τον Beppe Grillo, εκ μέρους του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, την τελευταία του πρώτου γύρου των επίσημων διαπραγματεύσεων με τα κόμματα.
Την επόμενη εβδομάδα θα έχει έναν δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων, όπου θα προσπαθήσει να υπερβεί τυχόν veto στη σύνθεση της κυβέρνησης και το πρόγραμμα.
Οι αγορές βλέπουν κυβέρνηση
Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πώς ο Draghi θα καταφέρει να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούλιο 2020, ενώ το spread βρέθηκε σε χαμηλό πενταετίας.
Οι επενδυτές ελπίζουν ότι ο Draghi στον οποίο πιστώνεται η διάσωση του ευρώ στην κρίση χρέους το 2012, μπορεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την ανάπτυξη σε μια χώρα που συγκεντρώνει την κριτική άλλων ισχυρών κρατών – μελών για τη δημιουργία προβλημάτων στην Ευρωζώνη, επισημαίνει το Reuters.
Banca d' Italia: Επείγουσα ανάγκη η μείωση του χρέους
Συνοχή και συναίνεση ζήτησε η Kεντρική Tράπεζα της Ιταλίας (Banca d' Italia).
Τονίζει δε πως είναι επιτακτική ανάγκη να τονωθεί η ανάπτυξη και να μειωθεί το δημόσιο χρέος, το οποίο βρίσκεται σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αναμένεται να προσεγγίσει το 160% του ΑΕΠ στα τέλη του τρέχοντος έτους, θέτοντας μια μεγάλη πρόκληση για μια οικονομία που βρίσκεται σε στασιμότητα την τελευταία δεκαετία.
«Δεν μπορούμε να καλλιεργούμε την ψευδαίσθηση ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να αυξηθεί επ 'αόριστον», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco στο ετήσιο συνέδριο Assiom-Forex.
Κίνδυνος χρέους
Το χρέος της Ρώμης ύψους 2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να αντλήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία στις πληρωμές τόκων μόνο φέτος παρά τα χαμηλά επιτόκια.
«Η Ιταλία πρέπει τώρα να βρει τη συνοχή που χρειάζεται για να επιστρέψει στην πορεία της ανάπτυξης», δήλωσε ο Visco.
Ο κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε «πολύ σημαντικούς κινδύνους» θέτοντας εν αμφιβόλω τη βασική πρόβλεψη για ανάκαμψη την άνοιξη 2021, κυρίως λόγω της πανδημίας.
Ο Visco υπογράμμισε ότι η Ιταλία δεν θα πρέπει να χάσει την ευκαιρία που προσφέρει η πανδημική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πολιτική αναταραχή εμποδίζει τις προσπάθειες της Ρώμης να καταρτίσει σχέδια για δαπάνες 200 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια από το Ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.
Η τελευταία ευκαιρία
Τα κράτη μέλη αναμένεται να υποβάλουν τελικές προτάσεις έως τις 30 Απριλίου, υπενθυμίζει το Reuters.
Μόνο επιστρέφοντας στους ρυθμούς ανάπτυξης που επιτεύχθηκαβ τελευταία πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η Ιταλία μπορεί να μειώσει το χρέος της χωρίς υπερβολικά οδυνηρή δημοσιονομική προσαρμογή, δήλωσε ο Visco.
Ωστόσο, η «προσεκτική και στοχευμένη» χρήση των κονδυλίων της ΕΕ κινδυνεύει να αποδειχθεί ανεπαρκής για να οδηγήσει σε διαρκή ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων», τόνισε ο Ιταλός τραπεζίτης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών