Συνοχή και συναίνεση ζήτησε η Kεντρική Tράπεζα της Ιταλίας (Banca d' Italia) καθώς η χώρα αντιμετωπίζει κυβερνητική κρίση.
Τονίζει δε πως είναι επιτακτική ανάγκη να τονωθεί η ανάπτυξη και να μειωθεί το δημόσιο χρέος, το οποίο βρίσκεται σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αναμένεται να προσεγγίσει το 160% του ΑΕΠ στα τέλη του τρέχοντος έτους, θέτοντας μια μεγάλη πρόκληση για μια οικονομία που βρίσκεται σε στασιμότητα την τελευταία δεκαετία.
«Δεν μπορούμε να καλλιεργούμε την ψευδαίσθηση ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να αυξηθεί επ 'αόριστον», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco στο ετήσιο συνέδριο Assiom-Forex.
Κίνδυνος χρέους
Το χρέος της Ρώμης ύψους 2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να αντλήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία στις πληρωμές τόκων μόνο φέτος παρά τα χαμηλά επιτόκια.
«Η Ιταλία πρέπει τώρα να βρει τη συνοχή που χρειάζεται για να επιστρέψει στην πορεία της ανάπτυξης», δήλωσε ο Visco.
Ο κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε «πολύ σημαντικούς κινδύνους» θέτοντας εν αμφιβόλω τη βασική πρόβλεψη για ανάκαμψη την άνοιξη 2021, κυρίως λόγω της πανδημίας.
Η κυβερνητική κρίση
Μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte, ο πρόεδρος της Ιταλίας Sergio Mattarella κάλεσε τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
Αλλά τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας εξακολουθούν να θέτουν όρους προκειμένου να τον στηρίξουν
Ο Visco υπογράμμισε ότι η Ιταλία δεν θα πρέπει να χάσει την ευκαιρία που προσφέρει η πανδημική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πολιτική αναταραχή εμποδίζει τις προσπάθειες της Ρώμης να καταρτίσει σχέδια για δαπάνες 200 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια από το Ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.
Η τελευταία ευκαιρία
Τα κράτη μέλη αναμένεται να υποβάλουν τελικές προτάσεις έως τις 30 Απριλίου, υπενθυμίζει το Reuters.
Μόνο επιστρέφοντας στους ρυθμούς ανάπτυξης που επιτεύχθηκαβ τελευταία πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η Ιταλία μπορεί να μειώσει το χρέος της χωρίς υπερβολικά οδυνηρή δημοσιονομική προσαρμογή, δήλωσε ο Visco.
Ωστόσο, η «προσεκτική και στοχευμένη» χρήση των κονδυλίων της ΕΕ κινδυνεύει να αποδειχθεί ανεπαρκής για να οδηγήσει σε διαρκή ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων», τόνισε ο Ιταλός τραπεζίτης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών