Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid: Πιο θανατηφόρα η βρετανική μετάλλαξη – Που εντοπίζεται – Αγώνας δρόμου για εμβόλια

Covid: Πιο θανατηφόρα η βρετανική μετάλλαξη – Που εντοπίζεται – Αγώνας δρόμου για εμβόλια
ΠΟΥ: Άγνωστο ακόμα το πώς μπήκε η covid στην αγορά τροφίμων της Wuhan
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν τα συμπεράσματα επιστημονικής μελέτης που δείχνουν πως η βρετανική μετάλλαξη της covid που εξαπλώνεται σε ολοένα και περισσότερα μέρη του κόσμου – ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα – είναι πιο θανατηφόρα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού.
Σύμφωνα με τη μελέτη Βρετανών επιστημόνων της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, η μετάλλαξη αυτή φαίνεται να προκαλεί κατά 35% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου των ασθενών covid.
Πρόκειται για τη μετάλλαξη που εντοπίζεται σε τουλάχιστον 70 χώρες παγκοσμίως ενώ εκτιμάται «τρέχει» ραγδαία στις ΗΠΑ, όπου και εκτιμάται ότι έως τον Μάρτιο θα έχει γίνει και το βασικό στέλεχος της επιδημίας.
Ωστόσο, στα θετικά είναι ότι τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca είναι αποτελεσματικά κατά της βρετανικής μετάλλαξης, κάτι που όπως έχει γίνει γνωστό έως σήμερα δεν ισχύει τόσο για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
Μάλιστα, η Νότια Αφρική ανακοίνωσε μόλις χθες Δευτέρα 8/2 πως «παγώνει» το εμβολιαστικό της πρόγραμμα με τα εμβόλια της AstraZeneca καθώς μελέτη έδειχνε πως το εν λόγω εμβόλιο παρέχει ελάχιστη προστασία έναντι της εν λόγω μετάλλαξης.
Σε κάθε περίπτωση, το κύριο βάρος επιστημόνων και φαρμακοβιομηχανιών εστιάζει πλέον στο να προσαρμόσουν τα εμβόλια τους έτσι ώστε να ανταποκρίνονται και στις διάφορες μεταλλάξεις του ιού, γεγονός που αν μη τι άλλο πυροδοτεί μια ακόμα «κούρσα» της επιστημονικής κοινότητας απέναντι στον ιό.
Την ίδια στιγμή, πάντως, αισιόδοξα είναι τα νέα από τις ΗΠΑ όπου για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας τον Ιανουάριο του 2020, καταγράφηκε μεγάλη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων ενώ Ινδία και Κίνα φαίνεται να έχουν θέσει υπό έλεγχο την επιδημία.
Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες του ΠΟΥ που πραγματοποίησαν έρευνα στην Wuhan της Κίνας για την προέλευση του κορωνοϊού ανέφεραν πως δεν εντόπισαν κάποιες μεγάλες εξάρσεις που θα μπορούσαν να σχετιστούν με την covid πριν από τον Δεκέμβριο του 2019 στην Wuhan ή σε άλλη περιοχή, αναφέροντας πως η έρευνα για το πώς δημιουργήθηκε ο ιός είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 106.684.894 και οι νεκροί 2.332.103
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 27.112.051 κρούσματα και 465.994 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 231.534 και τρίτη σε κρούσματα με 9.524.640
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 166.731 και τέταρτη η Ινδία με 155.158
• Τέταρτο παγκοσμίως σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.971.315
• Πέμπτη η Ρωσία με 3.939.162, έκτη η Γαλλία με 3.400.324
• Έβδομη η Ισπανία με 2.989.085 και όγδοη η Ιταλία με 2.644.707
• Ένατη η Τουρκία με 2.539.559 και δέκατη η Γερμανία με 2.296.323

15548.JPG
Πιο θανατηφόρα η βρετανική μετάλλαξη

Στη διαπίστωση ότι η «βρετανική» παραλλαγή του κορωνοϊού φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου των ασθενών, περίπου κατά 35% σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του, καταλήγει μελέτη Βρετανών επιστημόνων.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Νίκολας Ντέηβις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), ανέλυσαν στοιχεία από την Αγγλία για περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έκαναν τεστ Covid-19 μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου, εκ των οποίων περίπου 3.000 πέθαναν τελικά από τη νόσο.
Το μεγάλο δείγμα περιελάμβανε το 47% όλων των τεστ κορωνοϊού στην κοινότητα και το 7% όλων των θανάτων Covid-19 στην Αγγλία μεταξύ 1/9/2020 και 22/1/2021.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με τη βρετανική παραλλαγή είχαν κατά προσέγγιση 35% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.
Μεταξύ των ανδρών 55 έως 69 ετών περίπου ο ένας στους 180 πέθανε μετά τη μόλυνσή του από παλαιότερες παραλλαγές του κορωνοϊού, αλλά η αναλογία θανάτων ήταν μεγαλύτερη - ένας στους 140 ασθενείς - για όσους είχαν μολυνθεί από το βρετανικό στέλεχος.
Στους άνδρες 70 έως 84 ετών η θνητότητα ήταν 6,1% για το βρετανικό στέλεχος και 4,7% για το αρχικό, ενώ για τους άνω των 85 ετών ήταν 21,7% και 17,1%, αντίστοιχα.
Στις γυναίκες 70 έως 84 ετών ο κίνδυνος θανάτου μέσα σε 28 ημέρες από τη διάγνωση της λοίμωξης ήταν 2,9% για όσες είχαν την αρχική παραλλαγή του κορωνοϊού, έναντι 3,7% για όσες είχαν μολυνθεί από τη βρετανική, ενώ για τις γυναίκες 85 ετών και άνω τα αντίστοιχα ποσοστά θανάτου ήσαν 12,8% (αρχική παραλλαγή) και 16,4% (βρετανική).
«Η βρετανική παραλλαγή δεν είναι μόνο πιο μεταδοτική από τις προϋπάρχουσες παραλλαγές του SARS-CoV-2, αλλά μπορεί επίσης να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο» αναφέρουν οι επιστήμονες.

ΠΟΥ: Άγνωστο το πώς ο ιός μπήκε στην αγορά της Wuhan

Τη θέση πως δεν εντόπισαν κάποιες μεγάλες εξάρσεις που θα μπορούσαν να σχετιστούν με την covid πριν από τον Δεκέμβριο του 2019 στην Wuhan ή σε άλλη περιοχή διατύπωσαν οι επιστήμονες του ΠΟΥ που πραγματοποίησαν έρευνα στην Wuhan της Κίνας για την προέλευση του κορωνοϊού.
Όπως ανέφεραν
, η έρευνα για το πώς δημιουργήθηκε ο ιός είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Οι επιστήμονες υποστήριξαν πως τα πιο πιθανά ζώα της μετάδοσης είναι οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι, αλλά τα δείγματα κορωνοϊού που βρέθηκαν σε αυτά τα είδη δεν είναι πανομοιότυπα με το Sars-Cov-2
Επιπλέον, ο καθηγητής Liang Wannian ανέφερε ότι η έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο ο ιός κυκλοφόρησε σε ζώα πριν μολύνει τους ανθρώπους, τη στιγμή που ο ΠΟΥ κατέρριψε τη θεωρία ότι ο ιός διέφυγε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan και συντάχθηκε με την άποψη του Πεκίνου ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε πριν την έξαρση στην Wuhan.
Oι επιστήμονες υποστήριξαν πως θα μπορούσε να υπάρχει μια μη καταγεγραμμένη κυκλοφορία του κορωνοϊού και σε άλλες περιοχές, πλην της Wuhan, ενώ σημείωσαν πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να δείχνει ότι ο ιός κυκλοφόρησε στον πληθυσμό πριν από τον Δεκέμβριο του 2019.
Παράλληλα ανέφεραν ότι η αγορά τροφίμων της Wuhan ήταν μια από τις τοποθέσεις που καταγράφηκε έκρηξη κρουσμάτων αλλά την ίδια στιγμή υπήρχαν κρούσματα και σε άλλα σημεία της πόλης, ενώ υπογράμμισαν πως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το πώς ο ιός μπήκε στην εν λόγω αγορά.
59687544343435.JPG
ΗΠΑ: Μείωση κατά 25% στα κρούσματα covid – Η μεγαλύτερη από την έναρξη της πανδημίας

Μείωση κατά 25% στα νέα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα στις ΗΠΑ, εξέλιξη που αν μη τι άλλο ενισχύει την αισιοδοξία όσον αφορά την πορεία της covid στην πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως.
Η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας στις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2020.
Τη μεγαλύτερη μείωση κρουσμάτων κατέγραψε η Πολιτεία της Καλιφόρνια (- 48%) ενώ αυξήσεις σε μολύνσεις αναφέρθηκαν σε Όρεγκον, Πουέρτο Ρίκο, Αρκάνσας και Βέρμοντ.
Παρά τα αισιόδοξα αυτά μηνύματα, πολλοί Αμερικάνοι επιστήμονες σπεύδουν να επισημάνουν στους πολίτες πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι μεταλλάξεις του ιού είναι πολύ πιθανό είτε να επιβραδύνουν είτε να αναστρέψουν την θετική αυτή πορεία.
Εκτιμάται πως αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ κυκλοφορούν τουλάχιστον τρεις μεταλλάξεις του αρχικού στελέχους του ιού, ανάμεσα στα οποία και η βρετανική μετάλλαξη που θεωρείται κατά 30% με 40% πιο μεταδοτική.
Μάλιστα, ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Antony Fauci εκτίμησε ότι αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η μετάδοση της βρετανικής αυτής μετάλλαξης, τότε είναι πολύ πιθανό να καταστεί κυρίαρχη εντός του Μαρτίου.

Μείωση και στις νοσηλείες

Ωστόσο μείωση καταγράφεται και στις νοσηλείες ασθενών με covid, καθώς βάσει των τελευταίων στοιχείων, ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 15% την τελευταία εβδομάδα, φτάνοντας πλέον στους 88.000.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από τον περασμένο Νοέμβριο.
Μείωση κατά 2,5% καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα και στον αριθμό των θανάτων.
Συνολικά οι ΗΠΑ μετρούν περίπου 465.000 νεκρούς και περισσότερα από 27 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ευρώπη: Σε 37 χώρες η βρετανική μετάλλαξη, σε 17 η νοτιοαφρικάνικη

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΠΟΥ, από τις 53 χώρες που ανήκουν στην περιφέρεια της Ευρώπης όπως ορίζεται από ΠΟΥ (κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται στην Κεντρική Ασία), οι 37 έχουν καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και 17 του παραλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Νότια Αφρική.
Μάλιστα ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge ζήτησε από την Ευρώπη να επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά της covid, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το τούνελ θα είναι πιο μεγάλο από ότι αρχικά είχαν εκτιμήσει οι ειδικοί, αν και σημείωσε πως το 2021 θα είναι μια χρονιά πιο εύκολα διαχειρίσιμη σε σχέση με το 2020.
Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυτών έναντι των παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού ο Kluge δεν κρύβει την ανησυχία του, αναφέροντας πως «αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα».

Προς χαλάρωση τα περιοριστικά μέτρα

Εν τω μεταξύ, παραμένουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη, αν και κάποια κράτη προχωρούν στην χαλάρωση τους.
Η Γερμανία θα βρίσκεται έως τα μέσα Φεβρουαρίου σε lockdown ενώ η Γαλλία, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει ένα τρίτο εθνικό lockdown, έχει κλείσει από 31/1 τα σύνορα της για όλες τις χώρες πλην της ΕΕ.
Στην Αυστρία το lockdown χαλαρώνει με την επαναλειτουργία των σχολείων, των μουσείων και των καταστημάτων, στην Ολλανδία λειτουργούν από σήμερα 8/2 οι παιδικοί σταθμοί και τα δημοτικά ενώ στη Δανία ξανανοίγουν τα δημοτικά σχολεία.
Αλλά και στη Νορβηγία, άνοιξαν από την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου τα καταστήματα που δεν βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα και τα εστιατόρια στο Όσλο, ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως επεκτείνει το κλείσιμο της οικονομίας της έως τις αρχές Μαρτίου.

Μ. Βρετανία: Από 15/2 σε ισχύ η καραντίνα 10 ημερών σε ξενοδοχεία

Από τις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το μέτρο της για την 10ημερη υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία για όσους ταξιδιώτες έρχονται από άλλες χώρες και περιοχές όπου υπάρξει έξαρση της επιδημίας.
Η υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών σε πλαίσιο φιλοξενίας που θα παρέχει η κυβέρνηση ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον προηγούμενο μήνα, ενώ έχει σχεδιαστεί για τον πιο εντατικό έλεγχο των συνόρων με στόχο τον εντοπισμό κρουσμάτων των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 12 εκατομμύρια Βρετανοί, τη στιγμή που η κυβέρνηση Johnson είχε θέσει ως στόχο να έχουν εμβολιαστεί 15 εκατομύρια πολίτες έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κάποιος εάν θα αρθεί το lockdown στην Αγγλία την άνοιξη, την ώρα που Βρετανοί επιστήμονες εισηγούνται να μην ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια έως το Μάιο.
30589686656.JPG
Κίνα: Λήξαν το β’ κύμα covid – Μπλόκο στη μεγαλύτερη ετήσια μετακίνηση ανθρώπων

Υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα καθώς το τελευταίο 24ωρο και για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα δεν αναφέρθηκε ούτε ένα εγχώριο κρούσμα μετάδοσης, κάτι που είχε να γίνει εδώ και δύο μήνες.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 14 κρούσματα του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, όσα ήταν και την προηγούμενη ημέρα.
Και τα 14 κρούσματα ήταν εισαγόμενα δηλαδή αφορούν κρούσματα που εντοπίζονται σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.
Στα νοσοκομεία της Κίνας συνεχίζουν να νοσηλεύονται 1.057 ασθενείς με την COVID-19 (- 61 από την προηγουμένη) ενώ οι 18 είναι σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (- 2).
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.636 επί συνόλου 89.720 μολύνσεων.

Μπλόκο στις μετακινήσεις για το κινεζικό έτος

Αν και η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο, η κυβέρνηση της Κίνας εξακολουθεί να προειδοποιεί τους πολίτες πως θα πρέπει να αποφύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια ενόψει του νέου κινεζικού έτους, προειδοποίηση που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις ανάμεσα στους κατοίκους της χώρας.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις για τον εορτασμό του νέου έτους είναι η μεγαλύτερη ετήσια μετακίνηση ανθρώπων παγκοσμίων.
Τις ημέρες αυτοί οι Κινέζοι ανά εκατομμύρια ταξίδευαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να γιορτάσουν το νέο έτος που αποτελεί και τη σπουδαιότερη γιορτή στην Κίνα.
Είναι χαρακτηριστικό πως όποιος θέλει να μετακινηθεί, θα πρέπει αφενός να έχει ένα αρνητικό τεστ που να έχει γίνει εντός των προηγούμενων 7 ημερών και αφετέρου θα πρέπει παραμείνει σε καραντίνα για άλλες δύο εβδομάδες, γεγονός που αναμένεται να αποθαρρύνει πολλούς από το να ταξιδέψουν.
Μάλιστα σε κάποιες περιοχές επιβάλλεται οι ταξιδιώτες να περάσουν την καραντίνα σε ειδικές δομές και όχι στα σπίτια τους και υπό επιτήρηση.

Υπό πλήρη έλεγχο η επιδημία covid στην Ινδία – Περίπου 6,3 εκατ. έχουν εμβολιαστεί

Υπό πλήρη έλεγχο είναι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, όπου εκτιμάται ότι περίπου 6,3 εκατομμύρια Ινδοί έχουν εμβολιαστεί, κυρίως μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Την ίδια στιγμή, η επιδημιολογική καμπύλη είναι σε πτώση από τα τέλη του 2020, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το ημερήσιο δελτίο κρουσμάτων και θανάτων.
Συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 9.110 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να υπολογίζεται σε 10.847.304.
Παράλληλα, καταγράφηκαν άλλοι 78 θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 155.158.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και μήνες που ο αριθμός των μολύνσεων υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 10.000, ενώ είναι η τέταρτη συνεχόμενη ημέρα που οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός έμειναν κάτω από το επίπεδο των 100.

2059689756565463465.JPG
Η δεύτερη πιο πληττόμενη περιοχή παγκοσμίως λόγω covid η Λατινική Αμερική

Στο κόκκινο παραμένει λόγω του β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού η Λατινική Αμερική, η οποία αποτελεί τη δεύτερη πιο πληγείσα περιοχή παγκοσμίως όσον αφορά τους θανάτους μετά την Ευρώπη.
Στην πλέον δυσχερή θέση βρίσκεται η Βραζιλία, η οποία το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 23.439 νέα κρούσματα και 636 νεκρούς, μετρώντας συνολικά 232.170 θανάτους επί συνόλου 9,5 εκατομμυρίων και πλέον μολύνσεων.
Σημειώνεται πως η Βραζιλία είναι δεύτερη παγκοσμίως σε θανάτους και τρίτη σε μολύνσεις.

Αισιοδοξία στο Μεξικό

Τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους είναι το Μεξικό, το οποίο πάντως σύμφωνα με την κυβέρνηση καταγράφει τις τελευταίες δύο εβδομάδες μείωση κατά 32% όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 531 θάνατοι και 3.868 νέα κρούσματα, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 166.731 επί συνόλου 1.936.013 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Τη μείωση των κρουσμάτων επιβεβαιώνει και το στοιχείο ότι η πληρότητα των κλινών των νοσοκομείων μειώθηκε στο 49% κατά μέσον όρο, ενώ αυτή των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στο 46%.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 717.800 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, εκ των οποίων περίπου 80.000 έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Η βραζιλιάνικη μετάλλαξη στην Αργεντινή

Εν τω μεταξύ, η βραζιλιάνικη μετάλλαξη του ιού εντοπίστηκε στην Αργεντινή, και συγκεκριμένα σε 4 ανθρώπους που μπήκαν στην χώρα επιστρέφοντας από τη Βραζιλία.
Σημειώνεται πως στη Αργεντινή έχει εντοπιστεί και η βρετανική μετάλλαξη του ιού.
Στην Αργεντινή είχαν καταγραφεί 49.171 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.980.347 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Κούβα: Μείωση κρουσμάτων

Μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στην Κούβα.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι καταγράφηκαν 653 νέα κρούσματα με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 33.484.
Επιπλέον, αναφέρθηκαν οι θάνατοι άλλων δύο ασθενών με την COVID-19, με το σύνολο των θυμάτων να υπολογίζεται σε 240 νεκρούς.
Τα κρούσματα υποχώρησαν σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, όταν ξεπέρασαν δύο φορές τα 1.000.

Πρωτοπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο: Δοκιμάζει συνδυασμό Pfizer - AstraZeneca

Πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά και τις δοκιμές συνδυασμού εμβολίων σε 1η και 2η δόση, με τα εμβόλια Oxford-AstraZeneca / Pfizer-BioNTech προκειμένου να διερευνηθεί εάν τα μικτά εμβόλια μπορούν ακόμη και να ενισχύσουν την ανοσολογική απόκριση.
Όπως αναφέρει το CNBC, η δοκιμή των εμβολίων πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διευθύνεται από την Εθνική Κοινοπραξία Αξιολόγησης Προγράμματος Ανοσοποίησης, το οποίο και θα αξιολογήσει τη σκοπιμότητα χρήσης διαφορετικού εμβολίου για τον αρχικό «πρωταρχικό» εμβολιασμό και για την επόμενη «ενισχυτική» δόση.
«Ελπίζουμε ότι η μελέτη θα βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κατανοήσουν εάν η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων Covid θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη οδός για την αύξηση της ευελιξίας των προγραμμάτων εμβολιασμού και εάν θα μπορούσε ακόμη και να προσφέρει καλύτερη προστασία.
Εάν αποδείξουμε ότι αυτά τα εμβόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά στο ίδιο πρόγραμμα, αυτό θα αυξήσει σημαντικά την ευελιξία της χορήγησης εμβολίων και θα μπορούσε να δώσει ενδείξεις για το πώς να αυξήσετε το εύρος της προστασίας έναντι νέων στελεχών του ιού", δήλωσε ο Matthew Snape, επικεφαλής ερευνητής σχετικά με τη δίκη και αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής και Εμβολιασμών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε την Πέμπτη.Η δοκιμή, η οποία είναι επίσημα γνωστή ως η μελέτη «COVID-19 Heterologous Prime Boost», αλλά ονομάστηκε μελέτη «Com-Cov», θα πραγματοποιηθεί σε πάνω από 800 εθελοντές ηλικίας 50 ετών και άνω στην Αγγλία για να αξιολογήσει τους τέσσερις διαφορετικούς συνδυασμούς πρωταρχικών και αναμνηστικός εμβολιασμός.
Θα δοκιμάσει μια πρώτη δόση του εμβολίου Oxford-AstraZeneca, ακολουθούμενη από ενίσχυση με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech ή με περαιτέρω δόση του εμβολίου Oxford-AstraZeneca.
Αρχικά οι φαρμακοβιομηχανίες συνιστούσαν το διάστημα που μεσολαβεί να είναι 4 εβδομάδες, ενώ οι βρετανικές αρχές προτιμούν να φτάνει τις 12 εβδομάδες.

Ρωσία: Προχωρά σε δοκιμές του Sputnik V με το εμβόλιο της AstraZeneca

Δοκιμές σε ανθρώπους του συνδυασμού δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 των AstraZeneca / Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με δόση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V θα αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Αζερμπαϊτζάν και σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα Ρώσος αξιωματούχος.
Τα πρώτα αποτελέσματα των κοινών δοκιμών αναμένονται τον Μάρτιο, διευκρίνισε ο επικεφαλής του ρωσικού ταμείου κρατικών επενδύσεων RDIF Kirill Dmitriev.
Το RDIF αναμένεται επίσης να ανακοινώσει κοινές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου με μια μεγάλη κινεζική εταιρεία, πρόσθεσε ο Dmitriev.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης