Μόνο ελάχιστες εταιρίες είναι διατεθειμένες να εκτεθούν στις απότομες αυξομειώσεις του bitcoin
Η τεράστια αστάθεια τους τα έχει αποκλείσει, αναφέρει νέα ανάλυση των Financial Times, σε μια προσπάθεια να απαντήσει εάν το παράδειγμα της Tesla, η οποία επενδύσει σε bitcoin, θα το ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες.
Το παράδειγμα της Tesla
Η αστάθεια των κρυπτονομισμάτων βέβαια δεν εμπόδισε τον Elon Musk, διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, να τοποθετήσει 1,5 δισ. δολάρια από τα εφεδρικά μετρητά της εταιρείας του σε bitcoin τον περασμένο μήνα.
Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο πάνω από 1% μετά τα νέα, ενώ η τιμή του bitcoin σημείωσε ισχυρό ράλι.
Αλλά για τους ειδικούς στη διαχείριση εταιρικών ταμείων, η κίνηση δεν έχει νόημα.
Οι εταιρικές πρακτικές
«Οι εταιρείες επενδύουν τα χρήματά τους σε πολύ υψηλής ποιότητας, βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα σταθερού εισοδήματος και είναι πρόθυμες να δεχτούν ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό απόδοσης», δήλωσε ο Jerry Klein, διευθύνων σύμβουλος της Treasury Partners, μιας εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων στη Νέα Υόρκη.
"Δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να επενδύσουμε εταιρικά μετρητά σε ένα επικίνδυνο περιουσιακό στοιχείο όπως το bitcoin, όπου θα μπορούσε να παρουσιάσει σημαντικές μειώσεις".
Εκτός από μια χούφτα εισηγμένων που προσπαθούν να δώσουν στους επενδυτές έναν τρόπο να κερδοσκοπούν στην κρυπτογράφηση, μόνο λίγες εταιρείες έχουν βάλει τα χρήματά τους σε bitcoin.
Ένα από τα πρώτα ήταν ο ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου Overstock - αν και είχε μόλις 2 εκατομμύρια δολάρια σε bitcoin όταν αποκάλυψε για τελευταία φορά τον αριθμό.
Η αμερικανική εταιρεία λογισμικού MicroStrategy έσπασε το καλούπι στα μέσα του περασμένου έτους, κάνοντας μια σωστή κίνηση για να αρχίσει να τοποθετεί όλα τα εφεδρικά μετρητά που δεν χρειάζονταν για τη λειτουργία της σε bitcoin.
Πριν από μια εβδομάδα, η εταιρεία είπε ότι είχε ξοδέψει συνολικά 1,145 δισ. δολάρια σε bitcoin.
Ο Michael Saylor, διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας, χαρακτήρισε την επένδυση ως «δεύτερη στρατηγική», παράλληλα με την προηγούμενη επιχείρηση πώλησης λογισμικού.
Η εταιρεία είπε επίσης ότι η επένδυση είχε σχεδιαστεί για να ευαισθητοποιήσει το εμπορικό σήμα μεταξύ των εταιρικών αγοραστών πληροφορικής και να αυξήσει τις πωλήσεις λογισμικού της.
Η στρατηγική της Tesla
Για την Tesla, με αξία χρηματιστηρίου άνω των 800 δισ. δολαρίων, η εικασία σχετικά με το bitcoin φαίνεται απίθανο να ανέβει στο επίπεδο μιας δεύτερης στρατηγικής.
Αλλά η αποδοχή πληρωμής για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητά της με τη μορφή bitcoin θα μπορούσε να καταστρέψει το εμπορικό σήμα της στο σύμπαν της κρυπτογράφησης.
Η υποστήριξη του Musk στο bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα τον έφερε ήδη μια ισχυρή θέση στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.
Οι κίνδυνοι
Ενώ μπορεί να υπάρχει μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία για το bitcoin, αυτό δεν έρχεται χωρίς άμεσους κινδύνους.
Ο ένας είναι η αναφερόμενη κερδοφορία της εταιρείας.
Όπως και η MicroStrategy, η Tesla είπε ότι θα αντιμετωπίσει τις συμμετοχές της στην κρυπτογράφηση ως άυλο περιουσιακό στοιχείο με μακροπρόθεσμη αξία, όπως η καλή φήμη.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επανεκτιμά τακτικά το bitcoin που κατέχει και να λαμβάνει οποιαδήποτε μείωση της αξίας ως κόστος έναντι των κερδών.
Οποιαδήποτε αύξηση της αξίας, από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να μετατραπεί σε κέρδη, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο όταν η Tesla πουλήσει το χαρτοφυλάκιο, σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα των ΗΠΑ.
Οι τριμηνιαίες μεταβολές κερδών της Tesla επηρεάζονται ήδη σε μεγάλο βαθμό από τα ποσά που προκύπτουν από την πώληση ρυθμιστικών πιστώσεων σε άλλες εταιρείες, επηρεάζοντας την απόδοση της υποκείμενης επιχείρησης αυτοκινήτων.
Η κατάρρευση των τιμών του bitcoin θα μπορούσε να προσθέσει στους εξωγενείς κινδύνους των κερδών - αν και το μειονέκτημα θα περιοριζόταν στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτός εάν η εταιρεία διοχετεύσει περισσότερα από τα χρήματά της στις αγορές κρυπτογράφησης.
Κατά την κατάθεσή της στις ρυθμιστικές αρχές κινητών αξιών, η Tesla δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της είχε εξουσιοδοτήσει την αγορά χρυσού και άλλων ψηφιακών στοιχείων.
«Είναι ασυνήθιστο, είναι επικίνδυνο και δεν παρέχει απαραίτητα την προστασία που αναζητούν», δήλωσε η Campbell Harvey, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Duke στο Durham της Βόρειας Καρολίνας.
«Θα ήταν μια καλή στρατηγική εάν ήταν από ένα hedge fund και οι πελάτες γνωρίζουν ότι τα κερδοσκοπικά στοιχήματα είναι μέρος της στρατηγικής.
Η Tesla δεν είναι ένα hedge fund», πρόσθεσε η ίδια.
Η αστάθεια του bitcoin
Οι μεγαλύτερες εταιρείες blue-chip έχουν γίνει διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων πλήρους απασχόλησης κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς η διαθεσιμότητα των μετρητών τους έχει διογκωθεί, αναζητώντας πέρα από τις προθεσμιακές καταθέσεις και τα κεφάλαια της χρηματαγοράς μέρη για την "στάθμευση" των μετρητών τους.
Ωστόσο, οι αγορές τους επικεντρώθηκαν συχνά στον πιο ήρεμο κόσμο των κρατικών και εταιρικών ομολόγων και των τίτλων που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία.
Η Apple, η οποία κατείχε σχεδόν 200 δισ. δολάρια σε μετρητά και χρεόγραφα τον Δεκέμβριο, επένδυσε 48% σε εταιρικά χρέη.
Οι τιμές του Bitcoin έχουν αλλάξει έντονα τους τελευταίους 12 μήνες.
Κατά τη διάρκεια του sell off τον Μάρτιο του περασμένου έτους, οι τιμές μειώθηκαν έως και 63% από τα υψηλά που σημειώθηκαν μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα.
Από τότε, η κρυπτογράφηση αυξήθηκε σε αξία και είναι δεκαπλάσια από τα χαμηλά του προηγούμενου έτους.
Ο David Yermack, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι τα κρυπτονομίσματα είναι ακόμα τόσο νέα που οι λογιστικές και φορολογικές αρχές δεν έχουν ακόμη κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες πρέπει να αναγνωρίσουν τις επενδύσεις.
Πρόσθεσε ότι η επένδυση της Tesla θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθοδήγηση σε αυτά τα μέτωπα.
Μια μεγάλη επένδυση σε bitcoin θα μπορούσε επίσης να θέσει τέρμα στην αυτοδηλωμένη πρόθεση του Musk να δημιουργήσει ένα νέο στυλ εταιρικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Όμως η ανάλυση δεδομένων δείχνει την εξόρυξη bitcoin, μια διαδικασία που καταναλώνει άφθονη ενέργεια.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες κρυπτογράφησης υποστηρίζουν ότι θα ήταν πολύ απλοϊκό για ιδρύματα που έχουν δεσμευτεί για περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά θέματα ή για επενδύσεις ESG, να τηρήσουν αυτές τις αρχές.
Ο Ethan Buchman, συνιδρυτής του project κρυπτογράφησης Cosmos, δήλωσε ότι η Tesla είχε ήδη αντιμετωπίσει δυνητικά μεγαλύτερες ηθικές ανησυχίες, λαμβάνοντας υπόψη τις πρακτικές εξόρυξης που σχετίζονται με την εξαγωγή των υλικών που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες αυτοκινήτων.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, εάν είναι επιτυχημένα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο μέτρια οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών