Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέλος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν ενέχεται στη δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα στην Τεχεράνη

tags :
Μέλος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν ενέχεται στη δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα στην Τεχεράνη
Μέλος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν εμπλέκεται στη δολοφονία του Μ. Fahrizade, του πυρηνικού φυσικού

Μέλος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν εμπλέκεται στη δολοφονία του Μ. Fahrizade, του πυρηνικού φυσικού ο οποίος έχασε τη ζωή του στα τέλη του Νοεμβρίου σε επίθεση κοντά στην Τεχεράνη, δήλωσε ο ιρανός υπουργός αρμόδιος για τις υπηρεσίες Πληροφοριών.
«Το πρόσωπο που έκανε τις πρώτες προετοιμασίες για τη δολοφονία ήταν μέλος των (ιρανικών) ένοπλων δυνάμεων», είπε ο M. Alavi κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση. Δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο κ. Alavi υπογράμμισε ότι το υπουργείο του δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει πληροφορίες «για τις ένοπλες δυνάμεις» του Ιράν.
Ο Fahrizade, ο οποίος μεταθανάτια έγινε γνωστό πως ήταν υφυπουργός Άμυνας και επικεφαλής του Οργανισμού Έρευνας και Καινοτομίας για την Άμυνα, είχε συμβάλει ιδίως στην "πυρηνική άμυνα" της χώρας. Δολοφονήθηκε την 27η Νοεμβρίου κοντά στην Τεχεράνη σε επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής του.
Οι ιρανικές αρχές κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι βρισκόταν πίσω από την επίθεση, η οποία σύμφωνα με την Τεχεράνη διαπράχθηκε -μεταξύ άλλων- με χρήση πολυβόλου τηλεχειριζόμενου μέσω δορυφόρου.
Τον Δεκέμβριο, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Ali Khamenei, απένειμε μεταθανάτια παράσημο στον πυρηνικό φυσικό.
Το 2018, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Netanyahu είχε ισχυριστεί πως ο Fahrizade ως τον διευθυντή του μυστικού προγράμματος παραγωγής πυρηνικών όπλων της Τεχεράνης, την ύπαρξη του οποίου η Ισλαμική Δημοκρατία διαψεύδει πάντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης