(upd5) Αν και η βρετανική μετάλλαξη, η οποία θεωρείται πιο μεταδοτική αλλά και κατά 35% πιο θανατηφόρα από το αρχικό στέλεχος της covid, να εντοπίζεται σε τουλάχιστον 86 χώρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα κατέγραψαν μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν αυτή την εβδομάδα ανήλθαν σε 3,1 εκατομμύρια (μειωμένες κατά 17% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), αποτελώντας τον χαμηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί παγκοσμίως από τις 15 Οκτωβρίου, με την Αφρική να αναφέρει τη μεγαλύτερη μείωση και με την Αμερική να καταγράφει περίπου τις μισές από τις περίπου 3,1 εκατομμύρια νέες μολύνσεις.
Πάντως, ο συναγερμός παραμένει, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις μεταλλάξεις, οι οποίες απειλούν ακόμα και να καταστήσουν αναποτελεσματικά τα εμβόλια που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο κατόπιν μελέτης που έδειξε ότι παρέχει ελάχιστη προστασία έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσει» το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Νότιας Αφρικής.
Σημειώνεται ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε 44 χώρες (ανάμεσα τους και η Ελλάδα) ενώ η βραζιλιάνικη μετάλλαξη του ιού έχει αναφερθεί σε 15 χώρες.
Παρόλο αυτά οι επιστήμονες επισημαίνουν πως σε κάθε περίπτωση τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά, έστω και σε πιο μειωμένα ποσοστά, και ότι μπορούν να αποτρέψουν τη σοβαρή νόσο και τους θανάτους.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 107.179.340 και οι νεκροί 2.348.877
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 27.249.340 κρούσματα και 470.200 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 233.520 και τρίτη σε κρούσματα με 9.599.565
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 168.432 και τέταρτη η Ινδία με 155.252
• Τέταρτο παγκοσμίως σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.983.756
• Πέμπτη η Ρωσία με 3.953.970, έκτη η Γαλλία με 3.419.210
• Έβδομη η Ισπανία με 3.005.487 και όγδοη η Ιταλία με 2.655.319
• Ένατη η Τουρκία με 2.548.195 και δέκατη η Γερμανία με 2.302.051
ΗΠΑ: Ξεπέρασε τη Νέα Υόρκη σε θανάτους η Καλιφόρνια – Περίπου 33 εκατ. Αμερικάνοι έχουν εμβολιαστεί
Πρώτη σε θανάτους – σε απόλυτους αριθμούς – λόγω της επιδημίας της covid κατατάσσεται πλέον η Πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας ακόμα και τη Νέα Υόρκη, η οποία είχε υποστεί και το μεγαλύτερο πλήγμα κατά το α’ κύμα του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα η Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε τους 45.000 θανάτους, όταν η Νέα Υόρκη μετρά 44.693 νεκρούς.
Ωστόσο, το ρεκόρ αυτό οφείλεται στο μεγάλο πληθυσμό της Πολιτείας (περισσότεροι από 40 εκατομμύρια κάτοικοι), καθώς όταν η σύγκριση γίνεται αναλογικά, η Καλιφόρνια κατατάσσεται στην 32η θέση καθώς έχει 113 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως πρώτη κατατάσσεται η Πολιτεία του Νιου Τζέρσι με 230 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και δεύτερη Νέα Υόρκη με 228 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.
Παρόλο αυτά οι ΗΠΑ, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, αναφέρουν πως τα νέα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται, τη στιγμή που ο αριθμός των θανάτων φαίνεται να σταθεροποιείται.
Σε δηλώσεις του ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gavin Newsom υποστήριξε ότι αν και ο αριθμός των θανάτων σε ημερήσια βάση υποχωρεί, παρόλο αυτά καταγράφονται κατά μέσο όρο 500 θάνατοι την ημέρα.
Συνολικά οι ΗΠΑ μετρούν περισσότερους από 468.000 θανάτους και περίπου 27,2 εκατομμύρια μολύνσεις.
Στα νοσοκομεία βρίσκονταν λίγοι περισσότεροι από 79.000 ασθενείς που νοσούν από την πάθηση που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, ο χαμηλότερος αριθμός από τη 19η Νοεμβρίου, όταν νοσηλεύονταν 80.318 άνθρωποι.
Την ίδια στιγμή, εκτιμάται πως περισσότεροι από 43 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση των εμβολίων.
State Department: Αποστάσεις από τη θεωρία ότι η covid προήλθε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ πήραν αποστάσεις από τη θεωρία - που υποστήριζε ο Donald Trump - σύμφωνα με την οποία ο κορωνοϊός προήλθε από ένα κινεζικό εργαστήριο, και εξέφρασαν τη στήριξή τους στους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Οι ερευνητές του ΠΟΥ που βρίσκονται στην Wuhan δήλωσαν χθες ότι είναι «πολύ απίθανη» η θεωρία διαρροής του ιού από το Ινστιτούτο Ιολογίας.
Μάλιστα το State Department ανακοίνωσε ότι αναμένει την πλήρη έκθεση των ειδικών.
«Αντί να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα τα οποία μπορεί να υποκινούνται από οτιδήποτε εκτός από την επιστήμη, θέλουμε να δούμε πού μας οδηγούν τα στοιχεία, πού μας οδηγεί η επιστήμη και τα συμπεράσματά μας θα πρέπει να βασίζονται εκεί.
Στηρίζουμε πλήρως αυτή την έρευνα» ανέφερε εκπρόσωπος του State Department, ο οποίος πάντως επεσήμανε πως «οι Κινέζοι, τουλάχιστον ως τώρα, δεν μας προσέφεραν τη διαφάνεια που χρειαζόμαστε και (…) την οποία η διεθνής κοινότητα έχει ανάγκη προκειμένου να μπορέσουμε να αποφύγουμε να επαναληφθεί μια τέτοια πανδημία».
Παραδοχή der Leyen (Κομισιόν): Δεν είμαστε στο σημείο που θέλαμε με τους εμβολιασμούς
Στην παραδοχή ότι η Ευρώπη δεν είναι στη θέση που θα επιθυμούσε η Κομισιόν σχετικά με τους εμβολιασμούς προχώρησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.
«H EE δεν βρίσκεται ακόμη στο σημείο που επιθυμεί όσον αφορά στα εμβόλια και τους εμβολιασμούς» είπε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η von der Leyen, η οποία αναγνώρισε επίσης ότι η ΕΕ άργησε να δώσει εγκρίσεις και ότι υπήρξε μεγάλη αισιοδοξία σχετικά με την μαζική παραγωγή.
«Ίσως ήμασταν πολύ πεπεισμένοι ότι οι παραγγελίες μας θα παραδίδονταν στην ώρα τους» υποστήριξε η πρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορώ να φανταστώ τι θα είχε συμβεί εάν είχαν τρέξει οι μεγάλοι παίκτες».
«Υπάρχουν μαθήματα να πάρουμε.
Η ΕΕ δεν κάνει συμβιβασμούς στην ασφάλεια.
Η μάχη είναι μαραθώνιος κι όχι αγώνας ταχύτητας» υποστήριξε η επικεφαλής της Κομισιόν.
Lockdown και περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη
Με τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα – τουλάχιστον σε σύγκριση με ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία – και με τις μεταλλάξεις να απειλούν τα υγειονομικά συστήματα, πολλά κράτη παραμένουν σε περιοριστικά μέτρα.
Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ενδεχομένως να παρατείνει το lockdown έως και τα μέσα Μαρτίου προκειμένου να συνεχίσει η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Στη Γερμανία, η καγκελάριος Merkel τάχθηκε σήμερα εναντίον οποιασδήποτε χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι την 1η Μαρτίου.
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως στη σύνοδο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τις ηγεσίες των κρατιδίων, η εισήγηση είναι να παραταθεί το lockdown.
«Το χρονικό διάστημα κατά τον οποίο η βρετανική μετάλλαξη του ιού δεν έχει ακόμη κυριαρχήσει είναι καθοριστικό για να μειωθούν με κάθε δυνατό τρόπο οι αριθμοί των κρουσμάτων.
Για αυτόν τον λόγο, πρέπει κατά την άποψή μου να περιμένουμε μέχρι την 1η Μαρτίου πριν γίνει το οποιοδήποτε βήμα ανοίγματος», τόνισε η καγκελάριος Merkel κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της (CDU) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.
Στην Ολλανδία το lockdown παρατάθηκε έως τις 2 Μαρτίου, καθώς οι ειδικοί επεσήμαναν στην κυβέρνηση πως «η κατάσταση καταλήγει να είναι χειρότερη, σε σχέση με όσο φοβόμασταν τελικά, με τον αριθμό των μολύνσεων, των νοσηλειών και άλλους δείκτες».
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η πρώτη που επιβλήθηκε στην Ολλανδία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πυροδότησε επεισόδια, που διήρκησαν ημέρες, από διαδηλωτές κατά του lockdown, όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις 23 Ιανουαρίου. Επρόκειτο αρχικά να τελειώσει στις 10 Φεβρουαρίου.
Παράταση στο lockdown έως και την 1η Μαρτίου αποφάσισε το Βέλγιο, το οποίο απαγόρευσε τα μη αναγκαία ταξίδια και ανακοίνωσε ότι επιβάλει ανώτατο όριο ατόμων που συναντώνται σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους ενώ και η Δανία επέβαλε αυστηρά μέτρα lockdown τον Δεκέμβριο μπροστά στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Στόχος της, κυρίως, είναι να αναχαιτίσει τη διασπορά του νέου στελέχους B.1.1.7, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία.
Η επιδημιολογική εικόνα έχει καλυτερεύσει τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο οι αρχές δεν σκοπεύουν ακόμη να προχωρήσουν σε χαλάρωση του lockdown.
Μ. Βρετανία: Από 15/2 σε ισχύ η καραντίνα 10 ημερών σε ξενοδοχεία
Από τις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το μέτρο της για την 10ημερη υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία για όσους ταξιδιώτες έρχονται από άλλες χώρες και περιοχές όπου υπάρξει έξαρση της επιδημίας.
Η υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών σε πλαίσιο φιλοξενίας που θα παρέχει η κυβέρνηση ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον προηγούμενο μήνα, ενώ έχει σχεδιαστεί για τον πιο εντατικό έλεγχο των συνόρων με στόχο τον εντοπισμό κρουσμάτων των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 12 εκατομμύρια Βρετανοί, τη στιγμή που η κυβέρνηση Johnson είχε θέσει ως στόχο να έχουν εμβολιαστεί 15 εκατομμύρια πολίτες έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κάποιος εάν θα αρθεί το lockdown στην Αγγλία την άνοιξη, την ώρα που Βρετανοί επιστήμονες εισηγούνται να μην ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια έως το Μάιο.
Υπό έλεγχο η επιδημία covid στην Κίνα – Τι είδε ο ΠΟΥ στην Wuhan
Υπό πλήρη έλεγχο παραμένει η επιδημία της covid στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο και για τρίτη συνεχόμενη ημέρα αναφέρθηκαν 14 νέα κρούσματα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, και τα 14 κρούσματα ήταν εισαγόμενα, αφορούσαν δηλαδή κρούσματα που εντοπίζονται σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 969 ασθενείς με την COVID-19 (- 88 από την προηγουμένη) και 17 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (- 1).
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.636 επί συνόλου 89.734 μολύνσεων.
Τα συμπεράσματα της έρευνας του ΠΟΥ στην Wuhan
Στη διαπίστωση ότι ο νέος κορωνοϊός Sars-Cov-2 δεν διέφυγε από εργαστήριο της Wuhan στην Κίνα, ότι μεταδόθηκε από ζώα στον άνθρωπο και ότι δεν είναι σίγουρο ότι ο ιός εμφανίστηκε στην κινεζική αυτή πόλη πριν τον Δεκέμβριο 2019, καταλήγει η έρευνα της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση της Covid-19.
Ουσιαστικά η έρευνα δεν μετέβαλε δραματικά την εικόνα για την εμφάνιση της επιδημίας, αλλά απέδωσε νέες πληροφορίες, ανακοίνωσε ο Δρ. Peter Ben Embarek, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ταξίδεψε στην Κίνα.
Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον ΠΟΥ, που πραγματοποίησε έρευνα στην πόλη Wuhan, ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην κινεζική αυτή πόλη πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο 2019, ούτε εντόπισε το ζώο από το οποίο προήλθε η νόσος.
Δεν έχουμε εντοπίσει ακόμα το ζώο - ξενιστή
«Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις... για να διαπιστωθεί αν ο Sars-Cov-2 είχε διαδοθεί στην Wuhan πριν από τον Δεκέμβριο 2019», δήλωσε ο Liang Wanian, επικεφαλής της κινεζικής ομάδας των επιστημόνων, κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.Επίσης, η μετάδοση προερχόμενη από ζώο είναι πιθανή, αλλά το ζώο αυτό δεν έχει ακόμη εντοπισθεί» πρόσθεσε.
Η ερευνητική αποστολή για την ανακάλυψη της προέλευσης του ιού και της μετάδοσής του για να λάβει τις διαστάσεις πανδημίας θεωρήθηκε σημαντική για την καλύτερη αντιμετώπιση μίας πιθανής μελλοντικής επιδημίας, αλλά συνάντησε σημαντικά εμπόδια στο έργο της, καθώς οι κινεζικές αρχές υπήρξαν εξαιρετικά απρόθυμες να επιτρέψουν την έλευση διεθνών εμπειρογνωμόνων στην Κίνα.
Κατεψυγμένα τρόφιμα
Μια πιθανότητα είναι ο κορωνοϊός να μεταδόθηκε μέσω της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο όρος «ψυχρή αλυσίδα» αναφέρεται στην μεταφορά και στο εμπόριο κατεψυγμένων τροφίμων.
«Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες που συναντώνται σε αυτούς τους ψυχρούς, κατεψυγμένους χώρους, αλλά δεν καταλαβαίνουμε αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο" ή κάτω από ποιές συνθήκες, είπε ο Embarek.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα άξιζε να διερευνηθεί αν ένα κατεψυγμένο άγριο ζώο σε μια αγορά με κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να συμβάλει στη γρήγορη εξάπλωση του ιού.
Ο Embarek είπε ότι το έργο για τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού παραπέμπει σε μια δεξαμενή μόλυνσης νυχτερίδων, αλλά είναι απίθανο να βρίσκονταν στην Wuhan.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι ερευνητές αναζητούν το ενδεχόμενο ο ιός να κυκλοφορούσε νωρίτερα από ό,τι αρχικά θεωρήθηκε και τόνισε την αναγκαιότητα να βρεθούν δείγματα αίματος για να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα.
Στο κόκκινο λόγω covid η Λατινική Αμερική – Με το ρωσικό Sputnik θα εμβολιαστεί η Βενεζουέλα
Με αμείωτη ένταση εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, όπου όμως επιταχύνονται και οι εμβολιασμοί κατά της covid.
Στη δυσχερέστερη θέση εξακολουθεί να βρίσκεται η Βραζιλία, η οποία είναι δεύτερη παγκοσμίως σε θανάτους και τρίτη σε κρούσματα.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 51.486 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα ακόμη 1.350 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Η Βραζιλία μετρά 233.520 θανάτους επί συνόλου 9,6 εκατομμυρίων και πλέον μολύνσεων.
Μια ανάσα από τα 2 εκατ. κρούσματα το Μεξικό
Εξίσου δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο Μεξικό, αν και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα μειώνονται τις τελευταίες ημέρες.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο άλλοι 1.701 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 10.738 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Το Μεξικό μετρά 168.432 νεκρούς επί συνόλου 1.946.751 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Χιλή: Πάνω από 1 εκατ. οι εμβολιασμοί
Πέρα όμως από την επιδημία, ταυτόχρονα τρέχουν και οι εμβολιασμοί.
Στην Χιλή εκτιμάται πως ήδη έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πολίτες.
Συνολικά έχουν πλέον εμβολιαστεί 1.025.580 άνθρωποι, οι 376.519 εκ των οποίων είναι άνω των 78 ετών.
Οι εμβολιασμοί γίνονται με το κινεζικό εμβόλιο Sinovac και με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech
Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν εμβολιαστεί 5 εκατομμύρια άνθρωποι ως τα τέλη Μαρτίου και τα 15 από τα 18 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας τον Ιούλιο.
Σημειώνεται πως η Χιλή μετρά 19.084 νεκρούς επί συνόλου 758.189 μολύνσεων, αν και το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μείωση κρουσμάτων.
Βενεζουέλα: Εμβολιασμοί με το ρωσικό Sputnik
Με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik θα εμβολιαστούν οι κάτοικοι της Βενεζουέλας.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος N. Maduro, μια πρώτη παρτίδα 100.000 δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V από το σύνολο των 10 εκατομμυρίων που έχουν παραγγελθεί θα παραδοθεί την προσεχή εβδομάδα στη Βενεζουέλα.
«Θα αρχίσουμε να εμβολιάζουμε το ιατρικό προσωπικό, όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, κατόπιν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους, κατόπιν τους δασκάλους», τόνισε ο Maduro.
Η Βενεζουέλα κάνει λόγο για 130.596 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 1.240 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
Ινδία: Υπό «εξαφάνιση» η επιδημία covid
Υπό εξαφάνιση είναι η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ καθώς για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα το τελευταίο 24ωρο ο ημερήσιος αριθμός θανάτων είναι κάτω από 100.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.067 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται σε 10.858.371.
Το ίδιο διάστημα υπέκυψαν ακόμη 94 ασθενείς με την COVID-19, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζονται σε 155.252.
Τα επίσημα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η επιδημιολογική καμπύλη στην Ινδία βρίσκεται σε πτωτική φάση από τα τέλη του 2020, τη στιγμή που εκτιμάται πως πάνω από 6,6 εκατ. άνθρωποι, κυρίως μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, από την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης την 16η Ιανουαρίου.
Πολύ πιθανοί οι ετήσιοι εμβολιασμοί για την Covid-19 τα επόμενα χρόνια, υποστηρίζει ο CEO της J&J
Ο κόσμος ίσως χρειαστεί να εμβολιάζεται να εμβολιάζεται κατά της νόσου Covid-19 σε ετήσια βάση, όπως και με τα εμβόλια για την εποχιακή γρίπη, για τα επόμενα αρκετά χρόνια, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Johnson & Johnson, Alex Gorsky μιλώντας στο CNBC.
«Δυστυχώς, όπως [ο ιός] εξαπλώνεται, μπορεί επίσης να μεταλλάσσεται
Κάθε φορά που αλλάζει σημαίνει ότι μπορεί να δούμε ένα άλλο στέλεχος, μια διαφορετική μετάλλαξη που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ικανότητα του να διαφεύγει από τα αντισώματα ή να έχει διαφορετική αντίδραση όχι μόνο στις θεραπείες, αλλά και στα εμβόλια» ανέφερε ο Gorsky στο CNBC.
Οι δηλώσεις του έρχονται λίγο μετά την αίτηση της J&J στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για τη χορήγηση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο της κατά της Covid-19.
Αντίθετα με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna που απαιτούν επαναληπτική δόση, το εμβόλιο της J&J χρειάζεται μόνο μία δόση.
Πιο θανατηφόρα η βρετανική μετάλλαξη
Στη διαπίστωση ότι η «βρετανική» παραλλαγή του κορωνοϊού φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου των ασθενών, περίπου κατά 35% σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του, καταλήγει μελέτη Βρετανών επιστημόνων.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Νίκολας Ντέηβις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), ανέλυσαν στοιχεία από την Αγγλία για περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έκαναν τεστ Covid-19 μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου, εκ των οποίων περίπου 3.000 πέθαναν τελικά από τη νόσο.
Το μεγάλο δείγμα περιελάμβανε το 47% όλων των τεστ κορωνοϊού στην κοινότητα και το 7% όλων των θανάτων Covid-19 στην Αγγλία μεταξύ 1/9/2020 και 22/1/2021.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με τη βρετανική παραλλαγή είχαν κατά προσέγγιση 35% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.
Μεταξύ των ανδρών 55 έως 69 ετών περίπου ο ένας στους 180 πέθανε μετά τη μόλυνσή του από παλαιότερες παραλλαγές του κορωνοϊού, αλλά η αναλογία θανάτων ήταν μεγαλύτερη - ένας στους 140 ασθενείς - για όσους είχαν μολυνθεί από το βρετανικό στέλεχος.
Στους άνδρες 70 έως 84 ετών η θνητότητα ήταν 6,1% για το βρετανικό στέλεχος και 4,7% για το αρχικό, ενώ για τους άνω των 85 ετών ήταν 21,7% και 17,1%, αντίστοιχα.
Στις γυναίκες 70 έως 84 ετών ο κίνδυνος θανάτου μέσα σε 28 ημέρες από τη διάγνωση της λοίμωξης ήταν 2,9% για όσες είχαν την αρχική παραλλαγή του κορωνοϊού, έναντι 3,7% για όσες είχαν μολυνθεί από τη βρετανική, ενώ για τις γυναίκες 85 ετών και άνω τα αντίστοιχα ποσοστά θανάτου ήσαν 12,8% (αρχική παραλλαγή) και 16,4% (βρετανική).
«Η βρετανική παραλλαγή δεν είναι μόνο πιο μεταδοτική από τις προϋπάρχουσες παραλλαγές του SARS-CoV-2, αλλά μπορεί επίσης να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο» αναφέρουν οι επιστήμονες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών