Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σήμα κινδύνου επιστημόνων, ΠΟΥ: Ψευδής η ασφάλεια λόγω εμβολίων - Σαρώνει η φονική βρετανική μετάλλαξη Covid

Σήμα κινδύνου επιστημόνων, ΠΟΥ: Ψευδής η ασφάλεια λόγω εμβολίων - Σαρώνει η φονική βρετανική μετάλλαξη Covid
Θα χρειαστούν 10 χρόνια για να τον περιορίσουμε λένε επιστήμονες - Αυξάνεται παγκοσμίως η εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια
Σχετικά Άρθρα

Aποθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για την εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης της covid, η οποία θεωρείται πιο θανατηφόρα και πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος, καθώς αναφέρεται πως μετά τη Μ. Βρετανία, το πιθανότερο είναι να σαρώσει όλο τον κόσμο.
Η μετάλλαξη αυτή που πρώτα εντοπίστηκε στην περιοχή του Κεντ στη Μ. Βρετανία, εκτιμάται πως είναι κατά 35% πιο θανατηφόρα και έως και 50% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ήδη εντοπίζεται σε τουλάχιστον 86 χώρες, γεγονός που έχει αναγκάσει πολλές από αυτές να εγκαταλείπουν κάθε σκέψη για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Πάντως, οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν ήδη δημοσιοποιήσει πως τα εμβόλια τους διατηρούν την υψηλή αποτελεσματικότητα τους κατά της συγκεκριμένης μετάλλαξης, κάτι που συμβαίνει και με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο μάλιστα χθες 10/2 πήρε έγκριση από τον ΠΟΥ για την χορήγηση του και σε άτομα άνω των 65 ετών.
Και ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν πως η μάχη με τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του θα συνεχιστεί τουλάχιστον για την επόμενη 10ετία, μια ακόμα μελέτη έρχεται να δείξει πως αυξάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στα εμβόλια, αν και διατηρούνται οι δισταγμοί σε μεγάλη μερίδα πολιτών σχετικά με την ασφάλεια τους.
Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, πολλές Πολιτείες ενθαρρυμένες από τη μείωση των κρουσμάτων ανακοινώνουν την χαλάρωση περιοριστικών μέτρων, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ευρώπη όπου παρατείνονται μέτρα και lockdown, ενώ εντύπωση έχει προκαλέσει και το εύρημα των Αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ότι η χρήση διπλής μάσκας «μπλοκάρει» σχεδόν το 93% των μολυντικών μορίων του ιού.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 107.648.1099 και οι νεκροί 2.363.449
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 27.366.838 κρούσματα και 474.554 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 234.850 και τρίτη σε κρούσματα με 9.659.167
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 169.760 και τέταρτη η Ινδία με 155.360
• Τέταρτο παγκοσμίως σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.996.833
• Πέμπτη η Ρωσία με 3.983.031, έκτη η Γαλλία με 3.444.888
• Έβδομη η Ισπανία με 3.023.601 και όγδοη η Ιταλία με 2.668.266
• Ένατη η Τουρκία με 2.556.837 και δέκατη η Γερμανία με 2.312.530
15646.JPG
Θα σαρώσει η βρετανική μετάλλαξη όλο τον κόσμο


Στην εκτίμηση ότι το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία είναι πιθανό να σαρώσει τον κόσμο προχώρησε η επικεφαλής του προγράμματος γενετικής παρακολούθησης της Βρετανίας, Sharon Peacock
«Το παραλλαγμένο στέλεχος του Κεντ έχει σαρώσει τη χώρα και αναμένεται να σαρώσει τον κόσμο, κατά πάσα πιθανότητα.
Μόλις πάρουμε το πάνω χέρι (όσον αφορά τον ιό) ή οι μεταλλάξεις του πάψουν να είναι μολυσματικές - προκαλώντας νόσο - τότε θα μπορούμε να σταματήσουμε να ανησυχούμε γι'αυτόν.
Αλλά νομίζω, κοιτάζοντας το μέλλον, ότι θα το κάνουμε αυτό για χρόνια.
Θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε αυτό για ακόμα 10 χρόνια, κατά την άποψή μου» υποστήριξε η Sharon Peacock, διευθύντρια της κοινοπραξίας Covid-19 Genomics UK.

Πιο θανατηφόρα η βρετανική μετάλλαξη

Στη διαπίστωση ότι η «βρετανική» παραλλαγή του κορωνοϊού φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου των ασθενών, περίπου κατά 35% σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του, καταλήγει μελέτη Βρετανών επιστημόνων.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), ανέλυσαν στοιχεία από την Αγγλία για περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έκαναν τεστ Covid-19 μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου, εκ των οποίων περίπου 3.000 πέθαναν τελικά από τη νόσο.
Το μεγάλο δείγμα περιελάμβανε το 47% όλων των τεστ κορωνοϊού στην κοινότητα και το 7% όλων των θανάτων Covid-19 στην Αγγλία μεταξύ 1/9/2020 και 22/1/2021.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με τη βρετανική παραλλαγή είχαν κατά προσέγγιση 35% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.
Μεταξύ των ανδρών 55 έως 69 ετών περίπου ο ένας στους 180 πέθανε μετά τη μόλυνσή του από παλαιότερες παραλλαγές του κορωνοϊού, αλλά η αναλογία θανάτων ήταν μεγαλύτερη - ένας στους 140 ασθενείς - για όσους είχαν μολυνθεί από το βρετανικό στέλεχος.
Στους άνδρες 70 έως 84 ετών η θνητότητα ήταν 6,1% για το βρετανικό στέλεχος και 4,7% για το αρχικό, ενώ για τους άνω των 85 ετών ήταν 21,7% και 17,1%, αντίστοιχα.
Στις γυναίκες 70 έως 84 ετών ο κίνδυνος θανάτου μέσα σε 28 ημέρες από τη διάγνωση της λοίμωξης ήταν 2,9% για όσες είχαν την αρχική παραλλαγή του κορωνοϊού, έναντι 3,7% για όσες είχαν μολυνθεί από τη βρετανική, ενώ για τις γυναίκες 85 ετών και άνω τα αντίστοιχα ποσοστά θανάτου ήσαν 12,8% (αρχική παραλλαγή) και 16,4% (βρετανική).
«Η βρετανική παραλλαγή δεν είναι μόνο πιο μεταδοτική από τις προϋπάρχουσες παραλλαγές του SARS-CoV-2, αλλά μπορεί επίσης να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο» αναφέρουν οι επιστήμονες.

Προειδοποίηση ΠΟΥ σε Ευρώπη: Είστε ευάλωτοι – Ψευδές το αίσθημα ασφάλειας λόγω εμβολίων

Μήνυμα στην Ευρώπη να διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα για να αποτρέψει την περαιτέρω διασπορά της covid έστειλε ο διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Hans Kluge, ο οποίος υποστήριξε πως η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ευάλωτη στην επιδημία και παρά τη μείωση κρουσμάτων που καταγράφεται παγκοσμίως.
«Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών παραμένουν ευάλωτες.
Αν δεν σταματήσουμε τώρα τη μετάδοση, τα αναμενόμενα οφέλη από τους εμβολιασμούς στη μάχη εναντίον αυτής της πανδημίας μπορεί να μην είναι φανερά.Αυτή τη στιγμή, τα όρια είναι δυσδιάκριτα ανάμεσα στην ελπίδα για ένα εμβόλιο αφ' ενός, και ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας αφ' ετέρου» υποστήριξε ο Kluge.

Αυξάνεται παγκοσμίως η εμπιστοσύνη στα εμβόλια

Αυξάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια παγκοσμίως όπως προκύπτει από έρευνα της κοινής γνώμης σε 15 χώρες. Οι ερευνητές θεωρούν ενθαρρυντικές τις τάσεις, αλλά προειδοποιούν ότι ακόμη υπάρχει αρκετός δισταγμός απέναντι στους εμβολιασμούς, κυρίως αναφορικά με την ασφάλειά τους, κάτι που μπορεί να έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση της εξόδου από την πανδημία.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη βρετανική εταιρεία ερευνών YouGov και το Imperial College του Λονδίνου, την περίοδο Νοεμβρίου - Ιανουαρίου σε δείγμα περίπου 13.500 ανθρώπων σε Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία.
Βάσει αυτής και ενώ τον Νοέμβριο μόνο το 40% των ερωτηθέντων είχεδηλώσει ότι θα έκανε το εμβόλιο κατά της Covid-19, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 54% στα μέσα Ιανουαρίου.
Από τις 15 χώρες, στις 11 αυξήθηκε το ποσοστό των ανθρώπων που θέλουν να εμβολιαστούν.
Το 66% δήλωσε στα μέσα Ιανουαρίου ότι έχει μεγάλη ή μέτρια εμπιστοσύνη στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και μόνο το 12% ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη.
Σε όλες τις 15 χώρες (πλην Ιαπωνίας) πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού εμπιστεύεται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τα εμβόλια, με τους Ιταλούς και Βρετανούς να προηγούνται (82% και 81%, αντίστοιχα).
Σε μερικές χώρες η αύξηση της αποδοχής των εμβολίων μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου ήταν εντυπωσιακή, όπως στην Ισπανία, όπου το ποσοστό των σαφώς πρόθυμων να εμβολιαστούν αυξήθηκε από 28% σε 52%.
Όμως, στη Γαλλία το 44% ακόμη δηλώνει αντίθετο στον εμβολιασμό, ενώ στην Ιαπωνία στην ερώτηση «πόσο εμπιστεύεστε τα εμβόλια Covid-19;», δύο στους τρεις (66%) απάντησαν «καθόλου» ή «λίγο».
Το ποσοστό όσων δήλωσαν ανήσυχοι για τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων μειώθηκε κατά μέσο όρο διεθνώς στο 47% τον Ιανουάριο, παραμένοντας – πάντως - σε σχετικά υψηλά επίπεδα.
5054968677545435.JPG


ΗΠΑ: Χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα πολλές Πολιτείες – Σύσταση για χρήση διπλής μάσκας


Στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού προχωρούν ολοένα και περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ, όπου τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι μειωμένα σε καθημερινή βάση.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο οι ΗΠΑ κατέγραψαν λίγο περισσότερα από 93.000 νέες μολύνσεις και 3.219 νέους θανάτους, μετρώντας συνολικά περισσότερους από 471.000 νεκρούς και περίπου 27,3 εκατομμύρια κρούσματα.
Πάντως αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν πως κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει η επιδημία και πως οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα μέτρα, κυβερνήτες σε αρκετές Πολιτείες ανακοινώνουν την χαλάρωση των περιορισμών.
Στην Μοντάνα ο κυβερνήτης Greg Gianforte ανακοίνωσε πως αύριο Παρασκευή 12/2 θα λήξει η υποχρεωτική χρήση μάσκας, αν και είπε πως ο ίδιος θα συνεχίσει να φορά, στο Σικάγο αποφασίστηκε ότι μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός όσων είναι μέσα σε εστιατόρια, μπαρ, στη Νέα Υόρκη ο κυβερνήτης Andrew Cuomo υποστήριξε ότι από τις 23/2 μπορούν να ανοίξουν τα μεγάλα στάδια πάντα με βάση τις υποδείξεις των ειδικών, της τήρησης των μέτρων προστασίας (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων) και εφόσον έχουν αρνητικό τεστ 72 ωρών ενώ στο Νέο Μεξικό η κυβερνήτης ανακοίνωσε πως αίρεται η υποχρεωτική καραντίνα για όσους πολίτες προέρχονται από υψηλού ρίσκου περιοχές.

Μπλοκάρει το 93% των μορίων του ιού η διπλή μάσκα

Παρόλο αυτά οι ειδικοί εξακολουθούν να προειδοποιούν πως οι μεταλλάξεις εξακολουθούν να απειλούν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, επισημαίνοντας πως είναι «μεγάλο ρίσκο» η χαλάρωση των περιορισμών.
Μάλιστα τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) υποστηρίζουν πως η χρήση διπλής μάσκας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την προστασία έναντι του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως η χρήση μιας υφασμάτινης μάσκας και η τοποθέτηση και μιας χειρουργικής μάσκας, μπορεί να μπλοκάρει το 92,5% των δυνητικά μολυντικών μορίων του ιού.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, εκτιμάται ότι έχουν διανεμηθεί περίπου 66 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και ότι έχουν χορηγηθεί τουλάχιστον 44,77 εκατομμύρια δόσεις.
690797898675675745.JPG

Lockdown και περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη

Με τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα – τουλάχιστον σε σύγκριση με ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία – και με τις μεταλλάξεις να απειλούν τα υγειονομικά συστήματα, πολλά κράτη παραμένουν σε περιοριστικά μέτρα.
Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ενδεχομένως να παρατείνει το lockdown έως και τα μέσα Μαρτίου προκειμένου να συνεχίσει η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Στη Γερμανία, παράταση του αυστηρού lockdown έως τις 7 Μαρτίου αποφάσισαν χθες 10/2 ομοσπονδιακό κράτος και οι κυβερνήσεις των επιμέρους ομοσπονδιακών κρατιδίων, σε τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε έξι ώρες.
Όπως ανακοίνωσε η Καγκελάριος Angela Merkel για την λειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών θα αποφασίσουν τα ίδια τα κρατίδια, ενώ τα κομμωτήρια θα λειτουργήσουν και πάλι την 1η Μαρτίου.
Ευρύτερο άνοιγμα της αγοράς θα αποφασιστεί εφόσον ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών πέσει κάτω από το 35.
Στην Ολλανδία το lockdown παρατάθηκε έως τις 2 Μαρτίου, καθώς οι ειδικοί επεσήμαναν στην κυβέρνηση πως «η κατάσταση καταλήγει να είναι χειρότερη, σε σχέση με όσο φοβόμασταν τελικά, με τον αριθμό των μολύνσεων, των νοσηλειών και άλλους δείκτες».
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η πρώτη που επιβλήθηκε στην Ολλανδία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πυροδότησε επεισόδια, που διήρκησαν ημέρες, από διαδηλωτές κατά του lockdown, όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις 23 Ιανουαρίου. Επρόκειτο αρχικά να τελειώσει στις 10 Φεβρουαρίου.
Παράταση στο lockdown έως και την 1η Μαρτίου αποφάσισε το Βέλγιο, το οποίο απαγόρευσε τα μη αναγκαία ταξίδια και ανακοίνωσε ότι επιβάλει ανώτατο όριο ατόμων που συναντώνται σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους ενώ και η Δανία επέβαλε αυστηρά μέτρα lockdown τον Δεκέμβριο μπροστά στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Στόχος της, κυρίως, είναι να αναχαιτίσει τη διασπορά του νέου στελέχους B.1.1.7, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία.
Η επιδημιολογική εικόνα έχει καλυτερεύσει τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο οι αρχές δεν σκοπεύουν ακόμη να προχωρήσουν σε χαλάρωση του lockdown.

Μ. Βρετανία: Περισσότεροι από 13 εκατ. Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί

Από τις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το μέτρο της για την 10ημερη υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία για όσους ταξιδιώτες έρχονται από άλλες χώρες και περιοχές όπου υπάρξει έξαρση της επιδημίας.
Η υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών σε πλαίσιο φιλοξενίας που θα παρέχει η κυβέρνηση ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον προηγούμενο μήνα, ενώ έχει σχεδιαστεί για τον πιο εντατικό έλεγχο των συνόρων με στόχο τον εντοπισμό κρουσμάτων των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 13 εκατομμύρια Βρετανοί, τη στιγμή που η κυβέρνηση Johnson είχε θέσει ως στόχο να έχουν εμβολιαστεί 15 εκατομμύρια πολίτες έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κάποιος εάν θα αρθεί το lockdown στην Αγγλία την άνοιξη, την ώρα που Βρετανοί επιστήμονες εισηγούνται να μην ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια έως το Μάιο.
33305867665464.JPG
Υπό εξαφάνιση η covid στην Κίνα – Μόλις 2 κρούσματα σε ένα 24ωρο

Υπό εξαφάνιση είναι η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, η οποία μέσα σε λίγες εβδομάδες κατάφερε να αντιμετωπίσει άμεσα και με ελάχιστες ανθρώπινες απώλειες το β’ κύμα που άρχισε να εκδηλώνεται από τις αρχές του 2021.
Χάρη στην άμεση επέμβαση των αρχών και στην επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις, στις συναθροίσεις και σε συνδυασμό με lockdown σε πόλεις περίπου 28 εκατομμυρίων πολιτών η Κίνα συγκράτησε τον ιό και απέτρεψε την περαιτέρω διασπορά του.
Ως αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε μόλις 2 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, αριθμός που αποτελεί και τον χαμηλότερο των τελευταίων πέντε μηνών.
Και οι δύο μολύνσεις ήταν «εισαγόμενες», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε κρούσματα του νέου κορονοϊού που εντοπίζονται σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έσβησε το β’ κύμα

Η Κίνα βρέθηκε αντιμέτωπη με αναζωπυρώσεις της επιδημίας τον Ιανουάριο, όταν εντοπίστηκαν εστίες την επαρχία Χεμπέι, η οποία περιβάλλει το Πεκίνο, και κατόπιν στις βορειοανατολικές επαρχίες Χεϊλονγκτζιάνγκ και Τζιλίν.
Οι αρχές στις επαρχίες αυτές επέβαλαν lockdowns, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και προχώρησαν σε μαζικά τεστ για να ελέγξουν την κατάσταση.
Την ίδια στιγμή πάντως οι αρχές δεν χαλαρώνουν και ζητούν από τους πολίτες να μην ταξιδέψουν για τους εορτασμούς του νέου σεληνικού έτους.
Πρόκειται για την περίοδο που εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι πηγαίνουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ετήσια ανθρώπινη μετακίνηση.
Σημειώνεται ότι στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 879 ασθενείς με την COVID-19 (- 90 από την προηγουμένη) και 13 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση ( -4).
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.636 επί συνόλου 89.736 μολύνσεων.

Ινδία: Για πρώτη φορά μετά από 6 ημέρες, πάνω από 100 νεκροί

Για πρώτη φορά ύστερα από 6 ημέρες η Ινδία ανακοίνωσε πως οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100 σε διάρκεια μιας ημέρας.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.923 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 108 θάνατοι.
Συνολικά η Ινδία μετρά 10.871.294 μολύνσεις και 155.360 νεκρούς.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί πάνω από 7 εκατ. άνθρωποι, κυρίως μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, από την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης την 16η Ιανουαρίου.

Επιμένει η επιδημία covid στη Λατινική Αμερική – Παρατείνονται οι περιορισμοί

Επιμένει να «χτυπά» η επιδημία του κορωνοϊού τη Λατινική Αμερική, η οποία αποτελεί τη δεύτερη πληττόμενη περιοχή παγκοσμίως – μετά την Ευρώπη - όσον αφορά τους θανάτους.
Η Βραζιλία είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους στη Λατινική Αμερική.
Το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε άλλους 1.330 νεκρούς και περίπου 60.000 κρούσματα, μετρώντας συνολικά 234.850 θανάτους επί συνόλου 9,7 εκατομμυρίων και πλέον μολύνσεων.
Η Βραζιλία είναι δεύτερη παγκοσμίως σε θανάτους και τρίτη σε μολύνσεις.

Τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους το Μεξικό

Αλλά και στο Μεξικό η κατάσταση παραμένει δύσκολη.
Το Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους λόγω covid, ανακοίνωσε πως τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.328 θάνατοι και 11.138 νέα κρούσματα.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 169.760 νεκρούς επί συνόλου 1.957.889 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Παράταση περιοριστικών μέτρων στο Περού

Ενδεικτικό της έντασης της επιδημίας είναι ότι πολλά κράτη παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν λάβει στην προσπάθεια τους να ανακόψουν τη διασπορά του ιού.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνεται για 14 ημέρες τα περιοριστικά μέτρα.
Τα μέτρα που επιβάλλονται από τα τέλη Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα Λίμα και εννέα περιφέρειες θα επεκταθούν σε 32 επαρχίες από τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, το Περού έχει καταγράψει πάνω από 42.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,9 εκατ. και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2.
Το Περού άρχισε την Τρίτη τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της κινεζικής φαρμακευτικής εταιρείας Sinopharm.
Τις πρώτες δόσεις έλαβαν εκατοντάδες μέλη του ιατρικού, του νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού.

Πιθανοί οι ετήσιοι εμβολιασμοί για την Covid-19 τα επόμενα χρόνια

Ο κόσμος ίσως χρειαστεί να εμβολιάζεται να εμβολιάζεται κατά της νόσου Covid-19 σε ετήσια βάση, όπως και με τα εμβόλια για την εποχιακή γρίπη, για τα επόμενα αρκετά χρόνια, δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της
Johnson & Johnson, Alex Gorsky μιλώντας στο CNBC.
«Δυστυχώς, όπως [ο ιός] εξαπλώνεται, μπορεί επίσης να μεταλλάσσεται
Κάθε φορά που αλλάζει σημαίνει ότι μπορεί να δούμε ένα άλλο στέλεχος, μια διαφορετική μετάλλαξη που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ικανότητα του να διαφεύγει από τα αντισώματα ή να έχει διαφορετική αντίδραση όχι μόνο στις θεραπείες, αλλά και στα εμβόλια» ανέφερε ο Gorsky στο CNBC.
Οι δηλώσεις του έρχονται λίγο μετά την αίτηση της J&J στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για τη χορήγηση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο της κατά της Covid-19.
Αντίθετα με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna που απαιτούν επαναληπτική δόση, το εμβόλιο της J&J χρειάζεται μόνο μία δόση.

ΠΟΥ: Τα συμπεράσματα της έρευνας στην Wuhan για την προέλευση της covid

Στη διαπίστωση ότι ο νέος κορωνοϊός Sars-Cov-2 δεν διέφυγε από εργαστήριο της Wuhan στην Κίνα, ότι μεταδόθηκε από ζώα στον άνθρωπο και ότι δεν είναι σίγουρο ότι ο ιός εμφανίστηκε στην κινεζική αυτή πόλη πριν τον Δεκέμβριο 2019, καταλήγει η έρευνα της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση της Covid-19.
Ουσιαστικά η έρευνα δεν μετέβαλε δραματικά την εικόνα για την εμφάνιση της επιδημίας, αλλά απέδωσε νέες πληροφορίες, ανακοίνωσε ο Δρ. Peter Ben Embarek, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ταξίδεψε στην Κίνα.
Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον ΠΟΥ, που πραγματοποίησε έρευνα στην πόλη Wuhan, ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην κινεζική αυτή πόλη πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο 2019, ούτε εντόπισε το ζώο από το οποίο προήλθε η νόσος.

Δεν έχουμε εντοπίσει ακόμα το ζώο - ξενιστή

«Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις... για να διαπιστωθεί αν ο Sars-Cov-2 είχε διαδοθεί στην Wuhan πριν από τον Δεκέμβριο 2019», δήλωσε ο Liang Wanian, επικεφαλής της κινεζικής ομάδας των επιστημόνων, κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.Επίσης, η μετάδοση προερχόμενη από ζώο είναι πιθανή, αλλά το ζώο αυτό δεν έχει ακόμη εντοπισθεί» πρόσθεσε.
Η ερευνητική αποστολή για την ανακάλυψη της προέλευσης του ιού και της μετάδοσής του για να λάβει τις διαστάσεις πανδημίας θεωρήθηκε σημαντική για την καλύτερη αντιμετώπιση μίας πιθανής μελλοντικής επιδημίας, αλλά συνάντησε σημαντικά εμπόδια στο έργο της, καθώς οι κινεζικές αρχές υπήρξαν εξαιρετικά απρόθυμες να επιτρέψουν την έλευση διεθνών εμπειρογνωμόνων στην Κίνα.

Κατεψυγμένα τρόφιμα

Μια πιθανότητα είναι ο κορωνοϊός να μεταδόθηκε μέσω της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο όρος «ψυχρή αλυσίδα» αναφέρεται στην μεταφορά και στο εμπόριο κατεψυγμένων τροφίμων.
«Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες που συναντώνται σε αυτούς τους ψυχρούς, κατεψυγμένους χώρους, αλλά δεν καταλαβαίνουμε αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο" ή κάτω από ποιές συνθήκες, είπε ο Embarek.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα άξιζε να διερευνηθεί αν ένα κατεψυγμένο άγριο ζώο σε μια αγορά με κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να συμβάλει στη γρήγορη εξάπλωση του ιού.
Ο Embarek είπε ότι το έργο για τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού παραπέμπει σε μια δεξαμενή μόλυνσης νυχτερίδων, αλλά είναι απίθανο να βρίσκονταν στην Wuhan.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι ερευνητές αναζητούν το ενδεχόμενο ο ιός να κυκλοφορούσε νωρίτερα από ό,τι αρχικά θεωρήθηκε και τόνισε την αναγκαιότητα να βρεθούν δείγματα αίματος για να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης