Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης απαιτεί από τις χώρες να στοχεύουν σε δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω του 3% και το χρέος να μην ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης απαιτεί από τις χώρες να στοχεύουν σε δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω του 3% και το χρέος να μην ξεπερνά το 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι τα στοιχεία αυτά θα υπερβούν το 6% και το 100% αντίστοιχα φέτος, ενώ μειώνοντας τις προβλέψεις για την ανάπτυξή της σήμανε ότι το μπλοκ μπορεί να είναι ακόμη πιο μακριά από τον στόχο του από αυτό.
Το χρέος και το έλλειμμα της ζώνης του ευρώ θα απέχει από τους κανόνες της ΕΕ τα επόμενα χρόνια...
Υπό αναστολή το Σύμφωνο Σταθερότητας
Το Σύμφωνο Σταθερότητας τέθηκε σε αναστολή όταν ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού, ωστόσο λίγοι πιστεύουν ότι μπορεί ποτέ να επιστρέψει στην ίδια μορφή, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ήταν ήδη έτοιμο να ξαναγραφεί πριν ξεκινήσει η πανδημία, με τους κανόνες να παραβιάζονται συχνά.
Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν συμβάλλει είτε στη σταθερότητα είτε στην ανάπτυξη.
Αξιωματούχοι λένε ότι οι συνομιλίες πιθανότατα θα συνεχιστούν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σχετικά με την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας.
Υπό αναθεώρηση οι δημοσιονομικοί κανόνες
«Αυτό που ήταν σαφές πριν από την πανδημία έχει γίνει ακόμη πιο εμφανές: οι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ευρώπη χρειάζονται ουσιαστική αναθεώρηση», δήλωσε ο Christian Odendahl, επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση.
Ωστόσο, η πολιτική δυσπιστία είναι πιθανό να αποτελεί βασικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας για το τι θα ακολουθήσει.
Πολιτικοί σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία ζήτησαν από καιρό να μειωθούν οι όγκοι του χρέους, ενώ έχουν στραφεί ενάντια σε νότια έθνη, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που εξαρτώνται από τη βοήθεια άλλων.
Οι στόχοι τους υποστηρίζουν ότι τα μέτρα λιτότητας στο όνομα της μείωσης του χρέους έχουν συντρίψει τις οικονομίες τους στο παρελθόν - η ελληνική ανεργία αυξήθηκε σχεδόν στο 30% την τελευταία δεκαετία καθώς προσπάθησε να πληροί τους όρους της διεθνούς διάσωσης.
Διαιρεμένη η Ευρώπη
Τέτοιες διαιρέσεις εμφανίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για το ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ της ΕΕ, όταν οι λεγόμενοι Frugal Four - Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία - ζήτησαν το project να βασιστεί αποκλειστικά σε δάνεια και όχι επιχορηγήσεις.
«Η λογική πρέπει να αλλάξει», έγραψε ο Thomas Wieser, πρώην αξιωματούχος της ζώνης του ευρώ σε ένα άρθρο για το think tank Bruegel αυτό το μήνα.
«Το θεμελιώδες οικονομικό και πολιτικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ΕΕ είναι ο τρόπος διαχείρισης της υποστήριξης για την ανάκαμψη και τους κινδύνους μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους ταυτόχρονα».
Είναι βιώσιμο το χρέος;
Ένας βασικός παράγοντας τώρα είναι ότι τα επιτόκια έχουν αλλάξει την έννοια του πόσο χρέος είναι βιώσιμο.
Η Ιταλία, όπου η επιβάρυνση του χρέους πλησιάζει το 160% του ΑΕΠ, μπορεί να εκδώσει 10ετή ομόλογα με επιτόκιο περίπου 0,5%, λιγότερο από το μισό του κόστους πριν από ένα χρόνο.
Οι αποδόσεις των δεκαετών γαλλικών ομολόγων είναι αρνητικές, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση πληρώνεται ουσιαστικά από τους επενδυτές για τον δανεισμό της.
Η ανάγκη αλλαγής του Συμφώνου
Η συζήτηση για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας επρόκειτο να ξαναρχίσει πέρυσι, αλλά οι κανόνες τέθηκαν σε αναστολή καθώς η ύφεση που προκαλείται από την πανδημία άλλαξε τα δεδομένα.
Ο Olivier Blanchard, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστήριξε ότι η καταγραφή δημοσιονομικών κανόνων που καλύπτουν κάθε πιθανό σενάριο είναι καθήκον του... ανόητου.
Ο ίδιος ζήτησε την απόρριψη συγκεκριμένων ορίων και την εφαρμογή μεγαλύτερης κρίσης για να αποφασιστεί πότε θα πρέπει να συγκρατούνται τα δημοσιονομικά.
Το Ευρωπαϊκό Φορολογικό Συμβούλιο, ένα συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ, πρότεινε να δίδεται περισσότερος χρόνος στα κράτη με υψηλό χρέος για τη μείωσή του.
Αυτή η ιδέα δεν θα απαιτούσε ούτε δραστικές νομικές αλλαγές, ανέφερε.
Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι τα τρέχοντα όρια δαπανών κατοχυρώνονται στις Συνθήκες της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι η απαλλαγή τους κινδυνεύει να προκαλέσει οδυνηρές διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να εγείρουν άλλες απαιτήσεις από τα κράτη μέλη.
Μια συναίνεση είναι εφικτή.
Το ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ έχει ήδη ξεπεράσει ένα μακροχρόνιο ταμπού για το χρέος, καθώς θα χρηματοδοτείται από ομόλογα που υποστηρίζονται από κοινού.
Το ταμείο σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει εν μέρει τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο που θα αντιμετώπιζαν ορισμένα κράτη προσπαθώντας να βοηθήσουν τις οικονομίες τους να ανακάμψουν.
«Προς το παρόν, πρέπει να κάνουμε μικρά βήματα», είπε ο Odendahl.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών