Το Κρεμλίνο φέρεται έτοιμο να προχωρήσει σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την ΕΕ
Η σύλληψη και η πρόσφατη ποινή φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου, Alexay Navalny, εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις Ρωσίας – Δυτικής Ευρώπης, μετά και από τις κυρώσεις με τη μορφή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters, ότι η ΕΕ είναι πιθανό να επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin πιθανώς αυτό το μήνα.
Το επικείμενο μέτρο θα ακολουθήσει χρονικά την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει διπλωματικό προσωπικό από τις πρεσβείες της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Πολωνίας, με την κατηγορία ότι, υποβοηθούσαν παράνομες διαμαρτυρίες υπέρ του Navalny σε διάφορες ρωσικές πόλεις.
Αμηχανία στην ΕΕ
Μάλιστα η απόφαση αυτή ελήφθη ενώ βρισκόταν στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell γεγονός που προκάλεσε μεγάλη αμηχανία στις Βρυξέλλες και ο ίδιος δεν ήταν ενήμερος για τις απελάσεις.
Την Παρασκευή (12/2/20210 ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov εξέτασε συγκριμένα τη δυνατότητα διακοπής των σχέσεων με την ΕΕ εν μέσω της διπλωματικής κρίσης.
«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αυτό (διακοπή σχέσεων), sε περίπτωση που θα δούμε και πάλι κυρώσεις σε ορισμένους τομείς που δημιουργούν κινδύνους για την οικονομία μας, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευαίσθητων σφαιρών», δήλωσε ο Lavrov σύμφωνα με το Reuters.
Η απειλή
«Δεν θέλουμε να απομονωθούμε από την παγκόσμια ζωή, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό. Αν θέλετε ειρήνη, τότε προετοιμαστείτε για τον πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι εάν οι Βρυξέλλες διακόψουν πρώτες τις σχέσεις με τη Ρωσία, τότε η Μόσχα θα προχωρούσε σε άμεση ανάλογη απάντηση.
«Εάν η ΕΕ ακολουθήσει αυτό το δρόμο τότε ναι, πρέπει να είμαστε έτοιμοι», , δήλωσε ο Peskov.
Η Γερμανία καταδίκασε την «απειλή» αυτή ως πραγματικά ανησυχητική και ακατανόητη.
«Δυτική ανάμιξη στις διαδηλώσεις»
Το Κρεμλίνο νωρίτερα τον Φεβρουάριο 2021 έκανε λόγο για «ξένο δάκτυλο» πίσω από τις διαμαρτυρίες υπέρ του Navalny, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν προκαλέσει συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.
Οι διαδηλώσεις έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον του δυτικού Τύπου τα τελευταία σαββατοκύριακα και η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα φαίνεται να τις υποστηρίζει.
Σε απάντηση σε ισχυρισμούς ότι Γερμανοί, Σουηδοί και Πολωνοί διπλωμάτες συμμετείχαν ή τουλάχιστον ενθάρρυναν τις διαδηλώσεις κατά του Κρεμλίνου, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις του 1961 για να δώσει νομική υπόσταση στις απελάσεις προσώπων, που έχουν κηρυχθεί non grata, δηλαδή ανεπιθύμητα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών