Θα απαιτηθούν 6 χρόνια δηλαδή έως το 2027 ώστε όλος ο πλανήτης να εμβολιαστεί επαρκώς, δηλαδή να εμβολιαστεί το 75% του πληθυσμού ή 5,3 δισεκ. άνθρωποι.
Ένας Αυστραλός γιατρός λοιμωδών νοσημάτων είπε ότι θα χρειαστούν έξι χρόνια για να εμβολιαστεί επαρκώς ο πληθυσμός της Γης κατά του κορωνοιού.
Ο ειδικός των λοιμώξεων και λέκτορας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, Sanjaya Senanayake, δήλωσε ότι περίπου 70 χώρες έχουν εγγραφεί σε προγράμματα εμβολιασμού.
Προς το παρόν, εκτιμά ότι ο στόχος δεν θα επιτευχθεί σε ένα ή δύο χρόνια.
«Με το τρέχον ποσοστό εμβολιασμού εκτιμάται ότι δεν θα φτάσουμε την παγκόσμια κάλυψη του 75% πριν την πάροδο έξι ετών» δήλωσε ο Δρ Senanayake στο National Press Club.
Εάν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό παγκόσμιας διάθεσης των εμβολίων και τους ρυθμούς εμβολιασμών ενώ σε άλλα μέρη του κόσμου η μόλυνση συνεχίζεται ανεξέλεγκτα, τότε θα δούμε περισσότερα επιθετικά στελέχη του Covid 19 που θα μπορούσαν να έχουν περαιτέρω επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Ο γιατρός μολυσματικών ασθενειών Sanjaya Senanayake, ο επιδημιολόγος Mary-Louise McLaws και ο επίτιμος καθηγητής παιδιατρικής Robert Booy στο National Press Club στην Καμπέρα, της Αυστραλίας συγκλίνουν στις εκτιμήσεις τους.
Γιατί διέκοψε η Νότια Αφρική το εμβόλιο της AstraZeneca
Η Νότια Αφρική σταμάτησε την κυκλοφορία του εμβολίου AstraZeneca μετά από μια δοκιμή μικρής κλίμακας που έδειξε ότι έδωσε ελάχιστη προστασία μόλις 10% έναντι της μετάλλαξης του κορωνοιού τύπου Νότιας Αφρικής.
Ωστόσο, ο παιδίατρος Robert Booy είπε ότι το πείραμα βασίστηκε σε 2.000 άτομα και, στην πραγματικότητα, δεν αφορούσε την Αυστραλία.
«Χρειαζόμαστε καλύτερες μελέτες σε μεγαλύτερους αριθμούς για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους», είπε.
«Τότε θα έχουμε καλύτερη κατανόηση εάν αυτό το εμβόλιο είναι πρόβλημα για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή ή όχι».
Υποβαθμίζουν οι Αυστραλοί
Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Αυστραλίας Paul Kelly επίσης υποβάθμισε τις αναφορές, λέγοντας ότι βασίστηκαν σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων σε μια μελέτη που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από το ιατρικό προσωπικό ούτε δημοσιεύθηκε.
«Προς το παρόν, μπορώ απολύτως να πω ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πουθενά στον κόσμο ότι η αποτελεσματικότητα της AstraZeneca έναντι σοβαρής λοίμωξης επηρεάζεται από οποιαδήποτε από αυτές τις παραλλαγές του κορωνοιού».
Παρά τα φιλόδοξα σχέδια, οι μεταλλάξεις του κορωνοιού θα καθυστερήσουν την πρόοδο του εμβολιασμού στον κόσμο.
Τόσο οι μεταλλάξεις του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της Νότιας Αφρικής έφθασαν και στην Αυστραλία.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Αυστραλίας επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η πρώτη αποστολή εμβολίων Pfizer είναι προγραμματισμένη να φτάσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Η κυβέρνηση συζητά επίσης τις προοπτικές μιας πανεθνικής προσπάθειας εμβολιασμού στους Αυστραλούς πριν από το τέλος Οκτωβρίου 2021.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών