Οι ΗΠΑ πενθούν για το ασύλληπτο ρεκόρ των 500.000 θανάτων λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια.
Ο πρόεδρος Joe Biden σε εκδήλωση στο Λευκό Οίκο τίμησε μνήμη των θυμάτων του κορωνοϊού, τα οποία πλέον είναι περισσότερα ακόμα και από τις απώλειες που είχαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Μεγάλη Βρετανία ο πρωθυπουργός Johnson ανακοίνωσε πως η πλήρης επανεκκίνηση της οικονομίας θα γίνει στις 21 Ιουνίου 2021, αρχίζοντας την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από τις 8 Μαρτίου, με τους μαθητές να επιστρέφουν στα σχολεία, ενώ θα επιτραπούν οι αθλητικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, τη στιγμή που εκτιμάται ότι έως χθες έχουν εμβολιαστεί περίπου 17 εκατομμύρια Βρετανοί.
Η εξασφάλιση των εμβολίων και η ταχύτητα της χορήγησης τους στον πληθυσμό είναι πλέον το μεγαλύτερο «στοίχημα» για όλες τις κυβερνήσεις παγκοσμίως, με τον ΠΟΥ να εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για ελλείψεις εμβολίων τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και την ικανοποίησή του για την μείωση των κρουσμάτων παγκοσμίως σε ένα μήνα, από Ιανουάριο Φεβρουάριο.
Από χθες 22/2 αρχίζουν οι μαζικοί εμβολιασμοί και στην Αυστραλία με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, τη στιγμή που υπολογίζεται πως έχουν γίνει περίπου 205 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως το 45% των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί αφορούν χώρες που ανήκουν στα κράτη του G-7, των οποίων τα μέλη αντιπροσωπεύουν μόλις το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, με την Παγκόσμια Τράπεζα να αναφέρει πως το 92% των εμβολίων έχει δοθεί σε χώρες που θεωρούνται κράτη με υψηλό εισόδημα.
Πάντως, οι επιστήμονες αν και υποστηρίζουν πως χάρη στους εμβολιασμούς έρχονται καλύτερες ημέρες με λιγότερα μέτρα και περιορισμού, εκτιμούν πως η επιστροφή στην κανονικότητα αργεί ακόμα.
Αισιόδοξα νέα από τον ΠΟΥ: Μειώθηκαν στο μισό τα κρούσματα παγκοσμίως σε ένα μήνα, από Ιανουάριο σε Φεβρουάριο
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες 22 Φεβρουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο η μείωση στις μολύνσεις κορωνοϊού είναι μεγάλη.
Στο μισό έπεσαν τα περιστατικά κορωνοϊού, σε όλο τον πλανήτη, από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο.
Σε αριθμούς, πάνω από 5 εκατομμύρια ήταν τα κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σε σχέση με τα 2,4 εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα.
Όπως προέκυψε από τα δεδομένα του ΠΟΥ, στην Αμερική μειώθηκαν σημαντικά τα κρούσματα, από 444.000, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σε 169.000, την περασμένη Κυριακή.
Πτώση του αριθμού των μολύνσεων γνωρίζει και η Ευρώπη, καθώς 150.000 λιγότερα περιστατικά της φονικής νόσου καταγράφηκαν σε έξι εβδομάδες.
Μείωση διαπιστώνεται και στον αριθμό τον θανάτων στον πλανήτη.
Πάνω από 98.000 έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σε σχέση με τους 66.000 που πέθαναν την περασμένη εβδομάδα.
Συνολικά, οι μολύνσεις ξεπερνούν τα 111 εκατομμύρια ανά τον κόσμο, ενώ οι θάνατοι φτάνουν τα σχεδόν 2,5 εκατομμύρια.
Οι εμβολιασμοί, όπως έχει παρατηρηθεί και διατυπωθεί από λοιμωξιολόγους, μειώνουν τον δείκτη μεταδοτικότητας.
Στο Ισραήλ, όπου έχει εμβολιαστεί και με την δεύτερη δόση του εμβολίου το ένα τέταρτο του πληθυσμού, έχει αρχίσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς τα επιδημολιογικά δεδομένα είναι ενθαρρυντικά.
Στη Βρετανία, τη χώρα της Ευρώπης που επλήγη περισσότερο από την επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, έχουν γίνει ανακοινώσεις για χαλάρωση των μέτρων, ύστερα από τον εμβολιασμό περίπου 15 εκατομμυρίων ανθρώπων και την πτώση του δείκτη μεταδοτικότητας R στο 0,6.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 111.642.024 και οι νεκροί 2.471.801
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 28.174.133 κρούσματα και 500.071 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 246.504 και τρίτη σε κρούσματα με 10.168.174
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 180.107 και τέταρτη η Ινδία με 156.385
• Τέταρτο παγκοσμίως σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 4.127.574
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.117.992, έκτη η Γαλλία με 3.597.540
• Έβδομη η Ισπανία με 3.133.122 και όγδοη η Ιταλία με 2.809.246
• Ένατη η Τουρκία με 2.638.422 και δέκατη η Γερμανία με 2.394.515
ΗΠΑ: Πενθούν 500.000 νεκρούς λόγω covid – Fauci: Θα μείνει στην ιστορία - Με εντολή Biden μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες σε ένδειξη πένθους
Το αρνητικό ρεκόρ των 500.000 νεκρών λόγω της επιδημίας της covid καταγράφουν οι ΗΠΑ, με τον κορυφαίο Αμερικάνο λοιμωξιολόγο, Anthony Fauci να υποστηρίζει ότι «είναι φρικιαστικό».
«Δεν είχαμε γνωρίσει τέτοιον απολογισμό παρά πριν από 100 και πλέον χρόνια, την περίοδο της πανδημίας (της επιλεγόμενης ισπανικής γρίπης) το 1918.
Αυτό είναι κάτι που θα μείνει στην ιστορία.
Σε δεκαετίες, ο κόσμος θα μιλάει ακόμα για την περίοδο που πέθαναν τόσοι άνθρωποι» ανέφερε μιλώντας στο CNN ο Fauci, ο οποίος πάντως εκτίμησε πως είναι πολύ πιθανό οι Αμερικάνοι να φορούν μάσκες ακόμα και το 2022`.
Ο πρώτος θάνατος είχε καταγραφεί στις ΗΠΑ, την 29η Φεβρουαρίου 2020.
Σε λιγότερο από τρεις μήνες, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 100.000 νεκρούς ενώ το ορόσημο των 400.000 θανάτων ξεπεράστηκε τον Ιανουάριο, την παραμονή της ορκωμοσίας του Joe Biden.
Biden: Θρηνούμε και θεραπεύουμε
«500.000!
Είναι σχεδόν 70.000 περισσότεροι από όλους τους Αμερικανούς που σκοτώθηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια περίοδο τεσσάρων ετών.
Όλη αυτή η οδύνη...» ανέφερε ο πρόεδρος Biden κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εργοστάσιο της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer τονίζοντας πάντως ότι ο αυξανόμενος ρυθμός του εμβολιασμού φέρνει ελπίδα.
Για χθες το απόγευμα ο πρόεδρος Biden έχει προγραμματίσει εκδήλωση για τα θύματα της επιδημίας στον Λευκό Οίκο, όπου το παρών θα δώσει και η αντιπρόεδρος Kamala Harris.
«Για να θεραπεύσουμε, πρέπει να θυμόμαστε» είχε αναφέρει ο Biden πριν από περίπου έναν μήνα, όταν και αναλάμβανε την προεδρία των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι πλέον στις ΗΠΑ γίνονται κατά μέσο όρο 1,7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων καθημερινά, που αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο τις επόμενες εβδομάδες.
Οι ΗΠΑ ευελπιστούν ότι έως τα τέλη Ιουλίου θα έχουν παραχθεί και χορηγηθεί 600 εκατ. δόσεις, τη στιγμή που εκτιμάται πως έως χθες έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός από τα δύο εγκεκριμένα εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Moderna) 61 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους τα 18 εκατ. έχουν λάβει και τη δεύτερη.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ μετρούν σχεδόν 499.000 θανάτους και περισσότερα από 28,1 εκατομμύρια μολύνσεις.
Johnson, Μ. Βρετανία: Στις 21 Ιουνίου 2021 η πλήρης επανεκκίνηση της οικονομίας
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson δεσμεύτηκε να ξανανοίξει τα καταστήματα από τα μέσα Απριλίου, ενώ προέκρινε την ημερομηνία της 21ης Ιουνίου ως καταλληλότερη για την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Ειδικότερα, σε δήλωσή του προς το Κοινοβούλιο, ο Johnson έκανε λόγο για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
«Η απειλή παραμένει», υποστήριξε, προσθέτοντας:
«Το τέλος είναι ορατό.
Η εικόνα την άνοιξη και το καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που βλέπουμε χθες».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ήδη αντιμετωπίζει πιέσεις για να ανοίξει ξανά την οικονομία, αφού η οικονομία έχει υποστεί τη χειρότερη ύφεση εδώ και 300 χρόνια.
Τα στάδια:
α)Η χαλάρωση του τρίτου lockdown θα αρχίσει στις 8 Μαρτίου, με το άνοιγμα των σχολείων.
β)Στις 12 Απριλίου θα ανοίξουν ξανά μεγάλοι τομείς της οικονομίας (κομμωτήρια και σαλόνια νυχιών, ζωολογικοί κήποι, γυμναστήρια, πισίνες κ.λπ.).
γ)Από τις 17 Μαΐου θα ανοίξουν η εστίαση και η φιλοξενία.
δ) Η 21η Ιουνίου θα είναι η ημερομηνία επιστροφής στην ομαλότητα.
Όμως θα πρέπει να συνεχιστεί με επιτυχία το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τα εμβόλια να αποδειχθούν αποτελεσματικά, να μην έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα, οι νέες παραλλάξεις να μην επηρεάζουν την κατάσταση.
Διατηρούνται τα lockdown στην Ευρώπη
Αν και τα κρούσματα εμφανίζονται μειωμένα στην Ευρώπη, τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε αρκετά κράτη.
Στην Πορτογαλία, το lockdown παρατάθηκε έως την 1η Μαρτίου αν και εξετάζεται να παραμείνει σε ισχύ έως και τα μέσα Μαρτίου προκειμένου να συνεχίσει η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Στη Γερμανία, το lockdown παρατάθηκε έως τις 7 Μαρτίου με την καγκελάριο Merkel να υποστηρίζει πως δεν θα κρατήσει ούτε μια ημέρα παραπάνω από ότι χρειάζεται, τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κλείνει τα σύνορα της με την Τσεχία και την Αυστρία.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως παρατείνει έως τις 2 Μαρτίου το lockdown καθώς οι ειδικοί επεσήμαναν στην κυβέρνηση πως «η κατάσταση καταλήγει να είναι χειρότερη, σε σχέση με όσο φοβόμασταν τελικά, με τον αριθμό των μολύνσεων, των νοσηλειών και άλλους δείκτες».
Παράταση στο lockdown έως και την 1η Μαρτίου αποφάσισε το Βέλγιο, το οποίο απαγόρευσε τα μη αναγκαία ταξίδια και ανακοίνωσε ότι επιβάλει ανώτατο όριο ατόμων που συναντώνται σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να παρατείνει το lockdown έως την 1η Απριλίου.
Συμφωνίες Κομισιόν με Pfizer και Moderna για επιπλέον δόσεις εμβολίων
Συμφωνία για επιπλέον 200 εκατ. δόσεων εμβολίου για τον κορωνοϊό υπέγραψαν οι Pfizer/BioNTech με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόκειται για μια συμφωνία που θα εκτοξεύσει την προσφορά εμβολίων στις χώρες της ΕΕ κατά το β' τρίμηνο του 2021, τη στιγμή που η μάχη κατά της πανδημίας συνεχίζεται.
Η σύμβαση περιλαμβάνει μια σταθερή παραγγελία για 200 εκατομμύρια δόσεις με τη δυνατότητα για επιπλέον 100 εκατομμύρια, κάτι που θα μπορούσε να διπλασιάσει τη συνολική προσφορά της ΕΕ από τις εν λόγω εταιρείες.
Mετά τη νέα συμφωνία με τη Pfizer, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία και με τη Moderna για την προμήθεια 150 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των δόσεων που έχει εξασφαλίσει για το 2021 από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.
Βάσει της συμφωνίας, η ΕΕ έχει επίσης επιλογή να αγοράσει άλλες 150 εκατομμύρια δόσεις την ερχόμενη χρονιά.
Η ΕΕ έχει ήδη κλείσει για φέτος 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna.
Ινδία: Αν και η επιδημία covid υποχωρεί, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 11 εκατομμύρια
Αν και η επιδημία του κορωνοϊού υποχωρεί στην Ινδία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 11 εκατομμύρια.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 14.199 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να υπολογίζονται σε 11.005.850).
Παράλληλα, άλλοι 83 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 156.385.
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν σε 143.127 (+4.421 από την προηγουμένη), αριθμός που βαίνει αυξανόμενος εδώ και 5 ημέρες.
Την ίδια στιγμή με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και οι εμβολιασμοί, οι οποίοι εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τα 11 εκατομμύρια, αν και στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί 300 εκατομμύρια άνθρωποι έως τον Ιούλιο.
Θερίζει η covid τη Λατινική Αμερική – Ξεφεύγει η επιδημία και στην Κούβα
Θερίζει η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, αν και κατά τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταγράφηκε σε εβδομαδιαία βάση μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων.
Η πλέον πληττόμενη περιοχή είναι η Βραζιλία, η οποία το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 27 νέους θανάτους και 29.026 νέα κρούσματα.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 246.504 θανάτους και 10.168.174 επιβεβαιωμένα κρούσματα, αποτελώντας την χώρα με το δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον τρίτο χειρότερο αριθμό κρουσμάτων.
Στο κόκκινο και το Μεξικό
Εξαιρετικά βαριά είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο κατατάσσεται τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το τελευταίο 24ωρο το Μεξικό ανέφερε 3.104 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 310 νεκρούς.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 180.107 νεκρούς επί συνόλου 2.041.380 μολύνσεων.
Ξεφεύγει η επιδημία στην Κούβα
Την ίδια στιγμή, φαίνεται να ξεφεύγει η επιδημία στην Κούβα, η οποία μέχρι πρότινος ήταν από τις χώρες που τα είχαν καταφέρει εξαιρετικά καλά με την covid.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.039 κρούσματα και 5 ακόμα θάνατοι.
Συνολικά στην Κούβα οι νεκροί ανέρχονται σε 296 επί συνόλου 44.523 μολύνσεων.
Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες Κυριακή 21/2 είναι ο δεύτερος υψηλότερος αυτόν τον μήνα, μετά τα 1.065 που καταγράφηκαν τη 2η Φεβρουαρίου.
Όπως έγινε γνωστό, τα 1.009 από τα νέα κρούσματα οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση, στην πλειονότητά τους στην Αβάνα.
Εν τω μεταξύ, εκτιμάται ότι 5.046 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων 26 σε κρίσιμη και 40 σε σοβαρή κατάσταση.
Χιλή: Πάνω από 20.000 οι νεκροί
Αλλά και στην Χιλή, οι νεκροί λόγω της επιδημίας ξεπέρασαν τους 20.000.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 68 ασθενείς με την COVID-19, ενώ το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν 3.618 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά η Χιλή μετρά 20.042 νεκρούς επί συνόλου 799.460 μολύνσεων.
Ο επιλεγόμενος δείκτης θετικότητας έφθασε το 7,23% σε εθνικό επίπεδο και στο 5% στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Σαντιάγο.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής στην Χιλή έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 2,82 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1,71 εκατ. είναι άνω των 65 ετών.
Covid: Με συμπτώματα ένας στους τρεις ασθενείς 9 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη
Συμπτώματα ακόμα και 9 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη έχει ένας στους τρεις ασθενείς με covid19, όπως προκύπτει από νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Network Open", μελέτησαν 177 ασθενείς Covid-19 με μέση ηλικία 48 ετών, εκ των οποίων οι 16 (το 9%) είχαν νοσηλευθεί και οι 161 δεν είχαν χρειαστεί νοσηλεία.
Βάσει της έρευνας, αν και τα δύο τρίτα των ασθενών δεν είχαν πια συμπτώματα τρεις έως εννέα μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, το 16% ανέφερεένα ή δύο επίμονα συμπτώματα και το 14% τουλάχιστον τρία συμπτώματα διαρκείας.
Το 33% των ασθενών που πέρασαν ήπια την Covid-19 και το 31% όσων νοσηλεύθηκαν, ανέφεραν τουλάχιστον ένα επίμονο σύμπτωμα για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη διάγνωση.
Επίμονα συμπτώματα εμφάνισαν το 27% των ασθενών ηλικίας 18 - 39 ετών, το 30% των ασθενών 40 - 64 ετών και το 43% εκείνων άνω των 65 ετών.
Τα συχνότερα συμπτώματα
Τα συχνότερα επίμονα συμπτώματα, που μπορεί να διαρκέσουν από τρεις έως εννέα μήνες, είναι η κόπωση και η απώλεια όσφρησης/γεύσης (από 14%).
Περίπου το 5% των ασθενών έχει επίμονους πονοκέφαλους ή δύσπνοια ή μυϊκούς πόνους.
Άλλα λιγότερο συχνά επίμονα συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο βήχας, ο πονόλαιμος, η διάρροια, οι κρυάδες, οι εφιδρώσεις κ.α.
Παράλληλα, το 8% ανέφερε ότι τα επίμονα συμπτώματα επηρεάζουν και δυσκολεύουν τουλάχιστον μία από τις καθημερινές δραστηριότητες τους, όπως οι δουλειές του νοικοκυριού.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών