Από τις Βρυξέλλες έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής κονδύλια για κρατική στήριξη προς τον ιδιωτικό τομέα, ύψους άνω των 3 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Olivier Guersent
«Τα πακέτα κρατικής βοήθειας για την Covid-19 ενδεχομένως κρατούν “ζωντανές” ορισμένες εταιρείες – ζόμπι, όταν υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να σταματήσουν να υπάρχουν» επεσήμανεχαρακτηριστικά.
Ανεπιθύμητες επιπτώσεις
Οι ρυθμιστικές αρχές συνήθως ελέγχουν τη ροή των κρατικών επιδοτήσεων προκειμένου να αποφύγουν «ανεπιθύμητες επιπτώσεις», όπως το να παραμένουν εν ζωή για μη κερδοφόρες επιχειρήσεις, δήλωσε ο Olivier Guersent.
Αυτοί οι κανόνες χαλάρωσαν πέρυσι για να επιτραπεί στα κράτη να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις καθώς η πανδημία «πάγωσε» την οικονομική δραστηριότητα.
Πτωχεύσεις
«Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των εταιρειών που δήλωσαν πτώχευση σε αρκετά κράτη – μέλη της Ε.Ε. είναι μικρότερος από κάθε άλλο έτος.
Αυτό υποδεικνύει ότι ίσως έχουμε να κάνουμε με εταιρείες – «ζόμπι».
Και όσο παραμένει αυτό το καθεστώς, τόσο μεγαλυτερες θα είναι οι παρενέργειες», επισήμανε.
Διαχωρισμός
Σ’ αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τις εθνικές αρχές να διακρίνουν -όσο δυνατόν με μεγαλύτερη αυστηρότητα- τέτοιου είδους περιπτώσεις, προκειμένου να αποφεύγονται αυτού του είδους «μη επιθυμητές επιπτώσεις» των προγραμμάτων στήριξης.
Ενισχύσεις 3 τρισ.
Σύμφωνα με τον Guersent, μάλιστα, από τις Βρυξέλλες έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής κονδύλια για κρατική στήριξη προς τον ιδιωτικό τομέα, ύψους άνω των 3 τρισ. ευρώ, «πέραν των δαπανών που έχουν ήδη εγκριθεί», σημείωσε ο ίδιος.
Το 80% αυτών, έχει καταλήξει στη Γερμανία και την Ιταλία, με το Βερολίνο να προχωρά κατά κύριο λόγο σε εκταμιεύσεις υπό τη μορφή επιδοτήσεων και τη Ρώμη να παρέχει ενισχύσεις υπό τη μορφή δανείων με κρατικές εγγυήσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών