Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επαναπροσδιορίζονται οι σχέσεις ΗΠΑ - Σ. Αραβίας - Biden για υπόθεση Khashoggi: Υπόλογο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Ριάντ

Επαναπροσδιορίζονται οι σχέσεις ΗΠΑ - Σ. Αραβίας - Biden για υπόθεση Khashoggi: Υπόλογο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Ριάντ

ΗΠΑ: Ο πρίγκιπας Mohammed Bin Salman ενέκρινε τη δολοφονία του Jamal Khashoggi

Σχετικά Άρθρα

Τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Bin Salman δείχνει ως υπεύθυνο της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που ερμηνεύεται και ως απόπειρα της διακυβέρνησης του Biden να απομονώσει τον πρίγκιπα διάδοχο.
Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στον Mohammed Bin Salman, φοβούμενος για διάρρηξη των σχέσεων με μια χώρα σύμμαχο, αν και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα καταστήσουν το Ριάντ υπόλογο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ A. Blinken ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου σε 76 Σαυδάραβες, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα ανεχθεί πρόσωπα που απειλούν ή επιτίθενται σε ακτιβιστές, αντιφρονούντες και δημοσιογράφους εκ μέρους ξένων κυβερνήσεων, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί η Ουάσινγκτον ρήξη με το Ριάντ.
Σύμφωνα με την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που δημοσιοποίησε το γραφείο της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών (DNI), ο Mohammed Bin Salman ενέκρινε και πιθανότατα διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου, εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2019.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος θεωρούσε τον Jamal Khashoggi ως «απειλή για το βασίλειο» και θεωρούσε ότι χρειαζόταν βίαια μέσα, εφόσον χρειαζόταν, για ν ατον φιμώσουν.
Είναι «άκρως απίθανο» οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι να εκτέλεσαν την επιχείρηση εναντίον του Κασόγκι χωρίς την έγκριση του Mohammed Bin Salman.
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα» ότι ο Mohammed Bin Salman «ενέκρινε την επιχείρηση»
στην Κωνσταντινούπολη για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Κασόγκι, προστίθεται σε αυτό το τετρασέλιδο κείμενο.
Σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου, ήδη από το 2017 ο πρίγκιπας διάδοχος είχε τον απόλυτο έλεγχο των υπηρεσιών πληροφοριών του βασιλείου.
Κάτι τέτοιο, προσθέτουν «καθιστά άκρως απίθανη την υπόθεση οι Σαουδάραβες αξιωβματούχοι να εκτέλεσαν μια τέτοια επιχείρηση χωρίς το πράσινο φως» από αυτόν.
Εκείνη την εποχή, οι αμερικανικές υπηρεσίες εικάζουν ότι ο Mohammed Bin Salman είχε δημιουργήσει ένα κλίμα ώστε οι συνεργάτες του να μην τολμούν να αμφισβητήσουν τον ίδιο ή τις εντολές του, καθώς είχαν φόβο απόλυσης ή σύλληψης.
Στην έκθεση καταγράφονται τα ονόματα 21 προσώπων για τα οποία η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι ήταν συνεργοί ή υπεύθυνοι για τον θάνατο του δημοσιογράφου, εκ μέρους του πρίγκιπα διαδόχου.
Οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν όμως αν τα πρόσωπα αυτά ήξεραν εκ των προτέρων ότι η επιχείρηση θα οδηγούσε στον θάνατό του.

kassoggi_1.jpg




kassoggi_2.jpg





kassoggi_3.jpg


kassoggi_4.jpg

Biden για υπόθεση Khashoggi: Υπόλογο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Ριάντ

Υπόλογο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα καταστήσουν το Ριάντ οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος J. Biden ότι τόνισε στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Salman, σημειώνοντας μάλιστα πως η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Μίλησα χθες με τον βασιλιά...Του κατέστησα σαφές ότι οι κανόνες αλλάζουν και πρόκειται να ανακοινώσουμε σημαντικές αλλαγές σήμερα και τη Δευτέρα.
Θα τους καταστήσουμε υπόλογους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος J. Biden σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Univision.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, όπως τονίζει η έκθεση τους που δόθηκε την Παρασκευή 26/2 στη δημοσιότητα, ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Mohammed Bin Salman, ενέκρινε μια επιχείρηση για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του δολοφονηθέντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi το 2018.
Πάντως, η Σαουδική Αραβία «απορρίπτει κατηγορηματικά» την «αρνητική, αναληθή και απαράδεκτη» εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που σε έκθεσή τους κρίνουν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed Bin Salman «ενέκρινε» τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, το 2018.

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Η έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών μιλά από μόνη της – Δεν επιθυμεί η Ουάσινγκτον ρήξη με το Ριάντ

Η αμερικανική κυβέρνηση του J. Biden θέλει να «επαναπροσδιορίσει» τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, αλλά δεν επιθυμεί μια «ρήξη», δήλωσε χθες (26/2) ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, A. Blinken, δικαιολογώντας έτσι την απουσία κυρώσεων εναντίον του Σαουδάραβου πρίγκιπα διαδόχου, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.
Το γραφείο της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) έδωσε την Παρασκευή 26/2 στη δημοσιότητα την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την δολοφονία του Khashoggi μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2018, με την εκτίμηση ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Bin Salman ενέκρινε –και πιθανότατα διέταξε– τη δολοφονία του.
Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σειρά κυρώσεων εναντίον Σαουδαράβων αξιωματούχων στο πλαίσιο ενός καινούριου κανονισμού, του αποκαλούμενου «Απαγόρευση Khashoggi» (Khashoggi Ban).
«Η έκθεση μιλά από μόνη της», δήλωσε την Παρασκευή 26/2 ο A. Blinken σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, υπερασπίζοντας τις κυρώσεις αυτές, λέγοντας πως τα μέτρα θα αποτρέψουν παρόμοιες ενέργειες από το σουνιτικό βασίλειο στο μέλλον.
Ωστόσο, πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές αποδοκίμασαν την απόφαση της κυβέρνησης να μην τιμωρήσει άμεσα τον νεαρό Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο.
«Οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία είναι σημαντικές, έχουμε σημαντικά αμοιβαία συμφέροντα. Παραμένουμε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το βασίλειο», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και πρόσθεσε «αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε» ότι «η σχέση αντικατοπτρίζει καλύτερα τα συμφέροντα και τις αξίες μας».
«Αυτό που πράξαμε με τα μέτρα που μόλις λάβαμε δεν είναι στην πραγματικότητα να προκαλέσουμε μια ρήξη στις σχέσεις μας αλλά να τις επαναπροσδιορίσουμε», επέμεινε ο Blinken.
«Η σχέση με τη Σαουδική Αραβία υπερβαίνει μεμονωμένα πρόσωπα», δήλωσε, καταλήγοντας πως «αυτός ο επαναπροσδιορισμός αφορά τις πολιτικές και τις ενέργειες της Σαουδικής Αραβίας».

Απαγόρευση εισόδου σε 76 Σαουδάραβες

Οι κυρώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο ενός καινούριου κανονισμού, του αποκαλούμενου «Απαγόρευση Κασόγκι» (Khashoggi Ban).
Στόχος είναι η απαγόρευση εισόδου σε πρόσωπα που κατηγορούνται για επίθεση σε αντιφρονούντες ή δημοσιογράφους στο εξωτερικό, εξ ονόματος της χώρας τους.
Η αναστολή χορήγησης βίζα σε 76 Σαουδάραβες έγινε λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.
Ωστόσο, δεν έχουν αποκαλυφθεί τα ονόματα και οι ιδιότητές τους.
«Ο Jamal Khashoggi πλήρωσε με τη ζωή του επειδή εξέφραζε τις απόψεις του», είπε ο Blinken, εξηγώντας ότι θέλει «να τιμωρήσει τις χώρες που απειλούν και επιτίθενται σε δημοσιογράφους ή σε αντιφρονούντες, εκτός των συνόρων τους, απλώς και μόνο επειδή ασκούν τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους».
«Έχουμε πει με σαφήνεια ότι οι απειλές και οι επιθέσεις από τη Σαουδική Αραβία εναντίον ακτιβιστών, αντιφρονούντων και δημοσιογράφων πρέπει να τελειώσουν.
Δεν θα γίνουν ανεκτές από τις ΗΠΑ», προειδοποίησε.
Πάντως, ο Biden δεν προτίθεται, σύμφωνα με αξιωματούχους, να επιβάλλει προσωπικά κυρώσεις στον πρίγκιπα διάδοχο, η δημοσιοποιηση της έκθεσης αντικατοπτρίζει τη βούληση των ΗΠΑ να αντιπαρατεθούν με τη Σαουδική Αραβία σε μια σειρά ζητημάτων.
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου ήρθε μετά από συζήτηση με τους συνεργάτες του, που τον ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει τρόπος να τιμωρήσει τον Mohammed Bin Salman ή να του απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα, χωρίς επιπτώσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία.
Ωστόσο, η Ουάσινγκτον προσπάθησε να μαλακώσει το πλήγμα, καθώς χθες ο Biden μίλησε στο τηλέφωνο με τον 85χρονο πατέρα του πρίγκιπα, τον βασιλιά Salman και, όπως ανακοίνωσαν και οι δύο πλευρές, επαναβεβαίωσαν τη συμμαχία των χωρών τους και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν.
Σύμφωνα με το Reuters, η διακυβέρνηση Biden εξετάζει το σενάριο ακύρωσης των συμφωνιών πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία και τον περιορισμό των μελλοντικών πωλήσεων μόνο σε «αμυντικά» οπλικά συστήματα.
Η έκθεση συντάχθηκε λίγο μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου, ο οποίος σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 2018 μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.
Ο τέως πρόεδρος D. Trump όμως δεν θέλησε να την δώσει στη δημοσιότητα.

Οικονομικές κυρώσεις σε βάρος πρώην στενού συνεργάτη του πρίγκιπα διαδόχου

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος μιας ειδικής μονάδας επέμβασης της Σαουδικής Αραβίας καθώς και σε βάρος του πρώην υπαρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, του Ahmed al Asiri, για τον ρόλο τους στη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.
Ο στρατηγός Asiri, ένας στρατιωτικός με μεγάλη επιρροή, είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία από τις σαουδαραβικές αρχές αλλά αθωώθηκε στο δικαστήριο.
Η τουρκική δικαιοσύνη των κατηγορεί ότι ήταν ένας από τους ανθρώπους που διέταξαν τον φόνο του δημοσιογράφου, τον Οκτώβριο του 2018, μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.
Η κυβέρνηση του τέως προέδρου των ΗΠΑ D. Trump δεν του είχε επιβάλει κυρώσεις.
Τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που βάζει στο στόχαστρο τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, κατηγορώντας τον ότι «επικύρωσε» τη δολοφονία του Jamal Khashoggi.
Κυρώσεις επιβλήθηκαν και στην Δύναμη Ταχείας Επέμβασης, η οποία στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών περιγράφεται ως μια ειδική μονάδα της Βασιλικής Φρουράς, η οποία είναι αρμόδια για την προστασία του πρίγκιπα Mohammed Bin Salman, του γνωστού και με τα αρχικά MBS.
Η μονάδα αυτή δίνει αναφορά μόνο στον πρίγκιπα και «συμμετείχε σε προηγούμενες επιχειρήσεις εναντίον αντιφρονούντων, στο βασίλειο και στο εξωτερικό».
Επτά μέλη της Δύναμης αυτής συμμετείχαν στην ομάδα που σκότωσε τον Jamal Khashoggi.
Η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης ήταν υπό την επίβλεψη του al Kahtani, πρώην στενού συμβούλου του πρίγκιπα, ο οποίος κατηγορείται επίσης από την Τουρκία για τον φόνο του Jamal Khashoggi.
Στη Σαουδική Αραβία δεν του ασκήθηκε καμία δίωξη.
Οι ΗΠΑ είχαν ήδη απαγορεύσει την είσοδο του αλ Καχτάνι στο αμερικανικό έδαφος.

Σαουδική Αραβία: Αναληθή και απαράδεκτα τα συμπεράσματα για τη δολοφονία του Khashoggi

Η Σαουδική Αραβία «απορρίπτει κατηγορηματικά» την «αρνητική, αναληθή και απαράδεκτη» εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που σε έκθεσή τους κρίνουν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed Bin Salman «ενέκρινε» τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi το 2018.
«Η κυβέρνηση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας απορρίπτει πλήρως την (…) εκτίμηση στην έκθεση που αφορά την ηγεσία του βασιλείου και σημειώνει ότι η έκθεση περιείχε ανακριβείς πληροφορίες και συμπεράσματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών και μεταδόθηκε από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.
Το Ριάντ «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί» αυτά τα «ψευδή και επιζήμια συμπεράσματα», υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό.

Το χρονικό της δολοφονίας

Η εκτέλεση του τότε 59χρονου Jamal Khashoggi έγινε στις 2 Οκτωβρίου 2018, στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης.
Ο δημοσιογράφος εισήλθε για να παραλάβει ένα έγγραφο που χρειαζόταν, για να παντρευτεί την αρραβωνιαστικιά του, με καταγωγή από την Τουρκία.
Τότε, μια ομάδα από αξιωματούχους με σύνδεση με τον Mohammed Bin Salman, τον σκότωσε και τον διαμέλισε, ενώ το πτώμα του δεν εντοπίστηκε ποτέ.
Αρχικά, το Ριάντ έδωσε αντικρουόμενες εκδοχές για την εξαφάνισή του, όμως τελικά παραδέχτηκε ότι σκοτώθηκε σε μια επιχείρηση για τη σύλληψή του που «δεν πήγε καλά».
Συνελήφθησαν 21 πρόσωπα, ενώ απολύθηκαν πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όπως ο υπαρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών Ahmed al Asiri και ένας βοηθός του πρίγκιπα διαδόχου, ο al Kahtani.
Τον Ιανουάριο του 2019 έντεκα άνθρωποι δικάστηκαν, κεκλεισμένων των θυρών.
Οι πέντε από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο, αλλά οι ποινές τους μετατράπηκαν σε 20ετή κάθειρξη, αφού τους συγχώρεσε η οικογένεια του Κασόγκι.
Τρεις άλλοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης.
Ο Ahmed al Asiri δικάστηκε αλλά απαλλάχθηκε «λόγω έλλειψης αποδείξεων» ενώ στον Καχτάνι δεν ασκήθηκε καμία δίωξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης