Διχασμένη παραμένει η ΕΚΤ όσον αφορά τα επόμενα βήματα της, εν μέσω εκτόξευσης των αποδόσεων στα ομόλογα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν διστάζουν να υποστηρίξουν ότι η αύξηση στις αποδόσεων των ομολόγων είναι «αδικαιολόγητη σύσφιξη» ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο για «μια κατάσταση που πρέπει να την παρακολουθούμε στενά».
Στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς το εάν υπάρχει κίνδυνος για επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης λόγω της έντονης αύξησης των αποδόσεων.
Και -όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του CNBC- οι παράγοντες της αγοράς θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα την πιθανή αντίδραση της ΕΚΤ, που συνεδριάζει σήμερα (11/3/2021).
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αποδόσεις των assets σταθερού εισοδήματος (κυρίως των αμερικανικών ομολόγων) έχουν αυξηθεί λόγω της προσδοκίας για αύξηση του πληθωρισμού μετά την πανδημία του κορωνοϊού κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών.
Οι αυξημένες αποδόσεις αυξάνουν τα κόστη εξυπηρέτησης χρέους τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τις επιχειρήσεις.
«Πιστεύουμε ότι οι πρόσφατες κινήσεις της αγοράς θέτουν αυτό το πλαίσιο στην πρώτη σημαντική δοκιμασία του» επισημαίνει ο Spyros Andreopoulos από την BNP Paribas και συμπληρώνει «πρώτον, η ΕΚΤ πρέπει να αποφασίσει το εάν -και το πως- θα παρέμβει δεδομένης της ουσιαστικής αύξησης των αποδόσεων.
Δεύτερον, η ΕΚΤ πρέπει να αποφασίσει εάν θα κάνει την έννοια των όρων χρηματοδότησης πιο συγκεκριμένες από ό,τι μέχρι τώρα».
Τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ αποφάσισε να προσθέσει τη «διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης» στους στόχους της.
Ωστόσο, δεν έγινε σαφώς κατανοητό το τι πραγματικά σημαίνει αυτό.
Εντός του διοικητικού συμβουλίου υπήρξε μια απόκλιση στην ερμηνεία του όρου, σύμφωνα με πηγές κοντά στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων.
Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην περιοχή ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο, με τις τιμές της ενέργειας να οδηγούν τις αυξήσεις.
Αλλά και για ολόκληρο το έτος, υπάρχει μια σαφής επαναπληθωριστική ώθηση λόγω του ανοίγματος των οικονομιών μετά τα lockdowns λόγω του κορωνοϊού.
«Σε πρόσφατες ομιλίες, αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν αναφέρθηκαν πραγματικά στην τελευταία αύξηση των ποσοστών πληθωρισμού και ήταν σιωπηλοί ως προς τις προβλέψεις πληθωρισμού της ΕΚΤ», δήλωσε ο Carsten Brzeski από την ING Research.
«Κατά την άποψή μας, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει στο 2% το δεύτερο εξάμηνο του έτους και είμαστε πολύ περίεργοι εάν η ΕΚΤ συμμερίζεται αυτήν την άποψη» συμπλήρωσε.
www.bankingnews.gr
Οι αυξημένες αποδόσεις, πρόβλημα για την ΕΚΤ - Παραμένει διχασμένη για τα επόμενα βήματα
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί λόγω των προσδοκιών για άνοδο του πληθωρισμού
Σχόλια αναγνωστών