Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διάγγελμα Biden: Εμβόλια σε όλους τους Αμερικάνους έως 1 Μαΐου - Ομαλότητα στις 4 Ιουλίου

Διάγγελμα Biden: Εμβόλια σε όλους τους Αμερικάνους έως 1 Μαΐου - Ομαλότητα στις 4 Ιουλίου
Δεν τελειώσαμε με covid, αλλά έρχονται καλύτερες ημέρες
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει ακόμα η μάχη με την επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden σε τηλεοπτικό διάγγελμα του με αφορμή και τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επίσημη κήρυξη της covid σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο Biden, λίγο μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου των 1,9 τρις δολαρίων που στοχεύει στην τόνωση της οικονομίας και στη στήριξη όσων έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η μάχη «πολύ απέχει από το να έχει τελειώσει», αν και υποστήριξε ότι «έρχονται καλύτερες μέρες».
Επιπλέον, σημείωσε πως η κυβέρνηση του κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, υποστηρίζοντας πως έως την 1η Μαΐου θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους ενήλικες Αμερικάνους πολίτες.

Διαθέσιμα εμβόλια έως 1η Μαΐου

Συγκεκριμένα, επεσήμανε πως θα δώσει εντολή στις Πολιτείες έτσι ώστε τα εμβόλια για τον νέο κορωνοϊό να είναι διαθέσιμα σε όλους τους ενήλικους πολίτες των ΗΠΑ ως την 1η Μαΐου.
«Όταν ανέλαβα την εξουσία, είπα πως σκόπευα να έχουν εμβολιαστεί 100 εκατομμύρια Αμερικανοί τις πρώτες 100 ημέρες μου στην προεδρία.
Είμαστε στην πορεία να επιτύχουμε τον στόχο αυτό (...) την 60ή ημέρα μου στην προεδρία.
Καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει καταφέρει κάτι τέτοιο» υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ προσεχώς θα «νικήσουν μια από τις πιο μαύρες και πιο σκληρές περιόδους της ιστορίας της», επισημαίνοντας ότι είναι μπροστά από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα στην προσπάθεια να εκπληρωθεί η υπόσχεσή του πως θα έχουν χορηγηθεί 100 εκατομμύρια εμβόλια τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του.

Νέος στόχος η 4η Ιουλίου

Επιπλέον, υποστήριξε πως απώτερος στόχος του πλέον είναι οι ΗΠΑ να έχουν επανέλθει στην ομαλότητα έως την 4η Ιουλίου, την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.
Παρόλο αυτά ο Biden είπε πως οι επόμενες ημέρες θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολες καθώς αναμένεται να συνεχιστούν τα κρούσματα και οι θάνατοι, τονίζοντας ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός για την 4η Ιουλίου, θα χρειαστεί τη βοήθεια όλων των πολιτών.
«Εάν δεν παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, αν τα πράγματα αλλάξουν, μπορεί να χρειαστεί να επιβάλλουμε ξανά περιοριστικά μέτρα.
Κάναμε τόση πολλή πρόοδο.
Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό»,» είπε ο Biden, αναφέροντας πως υπάρχει καλή πιθανότητα την 4η Ιουλίου οι Αμερικανοί να μπορέσουν να γιορτάσουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας σε μικρές ομάδες γύρω από το παραδοσιακό μπάρμπεκιου.
«Αν ο καθένας κάνει αυτό που του αναλογεί, αν το κάνουμε όλοι μαζί, υπάρχει καλή πιθανότητα εσείς, η οικογένειά σας και οι φίλοι σας να βρεθείτε όλοι μαζί στην αυλή σας για να γιορτάσετε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας», είπε.

Όλοι μας χάσαμε κάτι

«Όλοι μας χάσαμε κάτι την περίοδο της πανδημίας.
Είτε μικρά πράγματα της καθημερινότητας, είτε τα σημαντικότερα» υποστήριξε ο Biden, ο οποίος ανήγγειλε ακόμη ότι θα αναπτυχθούν άλλοι 4.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί για να συμβάλλουν στην εκστρατεία ανοσοποίησης, με το σύνολό τους να φθάνει τους 6.000.
«Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από το 2019 μοιάζουν λες και τραβήχτηκαν άλλη εποχή.
Τα τελευταία γενέθλια με φίλους.
Οι τελευταίες γιορτές με όλη την οικογένεια» είπε ο Biden, αναγνωρίζοντας το πόσο η πανδημία άλλαξε την καθημερινότητα των Αμερικανών.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 530.000 νεκρούς και 29,3 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ έχει εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις των εμβολίων το 10% των Αμερικανών.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση των τριών εγκεκριμένων εμβολίων 62,5 εκατ. άνθρωποι στις ΗΠΑ (από το σύνολο των σχεδόν 330 εκατ. κατοίκων τους), ενώ 32,9 εκατ. έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως, είτε με τη μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson, ή με τις δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Πυρά κατά Trump

Στην ομιλία του, ο Biden δεν παρέλειψε να εξαπολύσει πυρά κατά του προκατόχου του, Donald Trump, θυμίζοντας πως επί των ημερών του η πανδημία αντιμετωπίστηκε «με άρνηση» για «ημέρες, μετά εβδομάδες, μετά μήνες» που είχε αποτέλεσμα μόνο «περισσότερους θανάτους, περισσότερες μολύνσεις, περισσότερη πίεση».
Επιπλέον, ο Biden στηλίτευσε τα εγκλήματα μίσους και τον κατατρεγμό Αμερικανών ασιατικής καταγωγής, απαιτώντας να σταματήσουν ενώ κατηγόρησε τον Trump ότι διαβεβαίωνε πως θα «εξαφανιζόταν σύντομα», υποβαθμίζοντας τη σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης