Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να δώσει περισσότερο χρόνο στις τράπεζες να αναπληρώσουν τα κεφάλαια τους, δήλωσε ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Andrea Enria.
«Τους ερχόμενους μήνες θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να μεταθέσουμε το χρονοδιάγραμμα για την αναπλήρωση των "μαξιλαριών ασφαλείας" αν με αυτό τον τρόπο θα βοηθούσαμε τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν γρήγορα την αναμενόμενη λόγω της πανδημίας αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», είπε ο Enria σε ομιλία του σε συνέδριο της Morgan Stanley (Virtual European Financials Conference).
Ο επικεφαλής τραπεζικής εποπτίας της Ευρωζώνης είχε αναφέρει πέρυσι ότι δεν θα πιέσει τις τράπεζες να αποκαταστήσουν τα κεφάλαιά τους έως ότου υποχωρήσουν οι ζημιές και σε κάθε περίπτωση όχι πριν το τέλος του 2022.
Να αναγνωρίσουν οι τράπεζες τις πιστωτικές ζημίες
«Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουν οι τράπεζες τις πιστωτικές ζημιές χωρίς καθυστέρηση.
Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για απορρόφηση ζημιών σε όλες τις τράπεζες υπό την εποπτεία μας, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η ευελιξία για τα "μαξιλάρια ασφαλείας" που έχουμε χορηγήσει περιλαμβάνει το "μαξιλάρι" της διατήρησης κεφαλαίων (capital conservation buffer) και ισχύει ως τουλάχιστον το τέλος του 2022.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αποκατάστασης θα ξεκινήσει μόνο όταν έχουμε περάσει το ζενίθ της ανάλωσης κεφαλαίων», σημείωσε ο Enria.
Θα δοθούν περιθώρια
Η ΕΚΤ έχει δώσει στις τράπεζες πρωτοφανή ρυθμιστική ελάφρυνση για να διασφαλίσει ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια σε εταιρείες που επλήγησαν από τα lockdown και άλλα μέτρα κατά της υγειονομικής κρίσης.
Ως αντάλλαγμα, η ΕΚΤ πάγωσε τις διανομές μερισμάτων πέρυσι και έβαλε πλαφόν σε αυτές για μεγάλο μέρος του 2021.
Η ΕΚΤ εξακολουθεί να σχεδιάζει την άρση του πλαφόν στο τέλος Σεπτεμβρίου «αν δεν υπάρξουν απρόσμενες, σημαντικά δυσμενείς εξελίξεις τους επόμενους μήνες», είπε ο Enria.
Ανθεκτικές οι τράπεζες
Ήταν στα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους όταν έδωσα για τελευταία φορά στο ευρύ κοινό μια ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με την υγεία των τραπεζών υπό την επίβλεψη μας, ανέφερε ο Enria.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από το τρίτο τρίμηνο του 2020, θεωρήσαμε ότι ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είχε, στο σύνολό του, ανταποκριθεί στην πανδημία coronavirus (COVID-19) με ανθεκτικότητα.
Τονίσαμε ότι τα πρότυπα διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου και οι πολιτικές αποδοτικότητας κόστους θα βρίσκονται στο προσκήνιο της εποπτικής μας στρατηγικής για το 2021 και ότι η ΕΚΤ παρέμεινε δεσμευμένη να επιτρέπει συνεχή ευελιξία σε σχέση με το κεφάλαιο.
Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, τόσο στους τομείς της υγείας όσο και της οικονομικής πολιτικής, οι προτεραιότητες που θέσαμε στις αρχές του έτους είναι τώρα ακόμη πιο προσαρμοσμένες στους κινδύνους και τις ευκαιρίες της φάσης ανάκαμψης που βρίσκεται μπροστά μας.
Με διάφορες πηγές ανάλυσης αγοράς που απεικονίζουν μια σαφώς θετική μεσοπρόθεσμη προοπτική, τα στοιχεία στο τέλος του έτους υποδηλώνουν ότι πρέπει να υιοθετήσουμε μια συνολική προσεκτική στάση για το 2021.
Τα αποτελέσματα της ενιαίας εποπτείας
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες απορρόφησαν το πρώτο οικονομικό σοκ της πανδημίας, καθώς και οι δύο κανονιστικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση και τα επιτεύγματα των πρώτων έξι ετών ενιαίας εποπτείας εντός της τραπεζικής ένωσης.
Οι τράπεζες εισήλθαν σε αυτήν την κρίση με πολύ ισχυρότερες κεφαλαιακές θέσεις και έχει δημιουργηθεί πρόσθετος χώρος κεφαλαίων από τα μέτρα ανακούφισης που εκδόθηκαν αμέσως από την ΕΚΤ και τις εθνικές μακροπροληπτικές αρχές.
Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα προς το παρόν, αναμένουμε να σημειωθεί μόνο μια μικρή πτώση του δείκτη κεφαλαίου της κοινής μετοχής της κατηγορίας 1 το τελευταίο τρίμηνο του 2020 (σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους) σε επίπεδα που εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από αυτά που επικρατούν στην αρχή της χρονιάς.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών