![Γαλλία και Γερμανία έτοιμες να άρουν την απαγόρευση χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca](https://www.bankingnews.gr/media/k2/items/cache/5d42f219deab46743e17f2178c5c8dff_XL.jpg)
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος εξετάζει το εμβόλιο μετά την απόφαση ορισμένων χωρών για αναστολή της χρήσης τους λόγω ανησυχιών για μεμονωμένες παρενέργειες, αναμένεται να δώσει οριστική αξιολόγηση την Πέμπτη.
Το γραφείο Ιταλού πρωθυπουργού Draghi δήλωσε ότι η αρχική τοποθέτηση από την EMA ήταν ενθαρρυντική.
Εμπιστοσύνη
Ο EMA επανέλαβε την Τρίτη 16 Μαρτίου ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων και δεν υπήρχε ένδειξη ότι προκάλεσε θρομβώσεις σε εμβολιασμένους.
Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης για τον αρνητικό αντίκτυπο στην αντίληψη του κοινού και τον κίνδυνο αυξημένης διστακτικότητας στη λήψη εμβολίων.
«Ανησυχούμε ότι μπορεί να επηρεαστεί στην εμπιστοσύνη στα εμβόλια», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του EMA, Emer Cooke, σε μια βιαστικά συγκληθείσα συνέντευξη τύπου.
Σήμα κινδύνου
Οι χώρες της ΕΕ προειδοποιήθηκαν την Τρίτη από την Κομισίον ότι ο αργός ρυθμός εμβολιασμού, καθώς και οι κινήσεις για τον αποκλεισμό της χρήσης ορισμένων δόσεων, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την προσπάθεια ανάκαμψης και να αυξήσουν την πιθανότητα παρατεταμένων lockdowns.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τρίτη, απέρριψε τις προσπάθειες των κρατών μελών να αποφύγουν οποιαδήποτε ευθύνη για το χαμηλό ρυθμό εμβολιασμών στην ΕΕ, η οποίααντιμετωπίζει τις καθυστερήσεις στις εμβολίων από την AstraZeneca.
Παραδόσεις
Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, δήλωσε ότι από τις 70 εκατομμύρια δόσεις που έχουν παραδοθεί στα κράτη μέλη μέχρι στιγμής, έχουν χορηγηθεί μόνο 51 εκατομμύρια.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε πολύτιμη δόση που έχουμε στη διάθεσή μας», δήλωσε ο Κυριακίδου.
Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να εμβολιάσει το 70% των ενηλίκων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά η απόδοση των περισσότερων κυβερνήσεων της ΕΕ στη διαχείριση του περιορισμένου αριθμού των διαθέσιμων δόσεων αποτελεί κακό προηγούμενο όταν οι προμήθειες αναμένεται να αυξηθούν τους επόμενους μήνες.
Εμπιστοσύνη
Οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής χορηγήσει τρεις φορές περισσότερες δόσεις από την ΕΕ αναλογικά με το πληθυσμό.
Η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς θα μπορούσε να πλήξει τις οικονομίες της Ευρώπης με νέα περιοριστικά μέτρα που προκαλούν ύφεση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να καθυστερήσει την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη.
Το νέο σύστημα
Παρά τις δυσκολίες στην πρόοδο των προγραμμάτων εμβολιασμού, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την Τετάρτη 17 Μαρτίου τη στρατηγική της για τη σταδιακή άρση των lockdowns.
Η συντονισμένη χαλάρωση των μέτρων θα βασίζεται σε ένα επίπεδο «κλιμακωτών μέτρων που θα αντικατοπτρίζουν την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος», σύμφωνα με ένα σχέδιο των προτάσεων που αποκάλυψε το Bloomberg.
Το σύστημα, το οποίο πρόκειται να προταθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕCDC), θα προσομοιώσει το περιθώριο κάθε κυβέρνησης πρέπει να χαλαρώνει τα μέτρα «χωρίς να διακινδυνεύσει την αντιστροφή της εξάπλωσης του ιού».
Οποιαδήποτε χαλάρωση των περιορισμών θα εξαρτηθεί από τη στενή παρακολούθηση των μεταλλαγμένων στελεχών, τα οποία που θα μπορούσε να τον καταστήσουν ανθεκτικό στα υπάρχοντα εμβόλια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών