Eμφανίζονται σημάδια ισχυρότερης παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, εκτιμά το ΔΝΤ αλλά ταυτόχρονα προειδοποιεί πως καραδοκούν σημαντικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης μεταλλάξεων του κορωναϊού.
Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ Geoffrey Okamoto δήλωσε ότι στις αρχές Απριλίου 2021 το Ταμείο θα επικαιροποιήσει την πρόβλεψη του Ιανουαρίου για παγκόσμια ανάπτυξη 5,5%, ώστε να αντικατοπτρίζει το πρόσθετο πακέτο τόνωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Σε ομιλία του στο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας, ο Okamoto εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ των προηγμένων οικονομιών και των αναδυόμενων αγορών, με περίπου 90 εκατομμύρια ανθρώπους να φαίνεται να πέφτουν κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας από την έναρξη της πανδημίας.
Η Κίνα έχει ανακάμψει
Ο Okamoto σημείωσε ότι η Κίνα έχει ήδη ανακάμψει σε προ - πανδημικά επίπεδα ανάπτυξης μπροστά από όλες τις μεγάλες οικονομίες, αν και η ιδιωτική κατανάλωση εξακολουθούσε να υστερεί σε επενδύσεις.
Εκτός της Κίνας, ανέφερε, υπήρχαν ανησυχητικά σημάδια διεύρυνσης του χάσματος μεταξύ των προηγμένων οικονομιών και των αναδυόμενων αγορών.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το σωρευτικό κατά κεφαλήν εισόδημα σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, εξαιρουμένης της Κίνας, μεταξύ 2020 και 2022 θα είναι 22% χαμηλότερο από ό, τι θα ήταν χωρίς την πανδημία, η οποία θα ωθήσει περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια.
Οι συνολικές προοπτικές παραμένουν «εξαιρετικά» αβέβαιες, εκτίμησε προσθέτοντας ότι δεν ήταν σαφές πόσο καιρό θα διαρκούσε η πανδημία και η πρόσβαση στα εμβόλια παρέμεινε πολύ άνιση, τόσο στις προηγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες.
Το χρέος
Ο Okamoto υπογράμμισε ότι ορισμένα κράτη έχουν επίσης λίγα περιθώρια για να αυξήσουν τις δαπάνες για να καταπολεμήσουν την πανδημία και να μετριάσουν τον οικονομικό της αντίκτυπο, ειδικά χώρες χαμηλού εισοδήματος με υψηλά επίπεδα χρέους.
Επισήμανε ότι οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις ευπάθειες σε χώρες με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, επικαλούμενες τις πρόσφατες αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων που προκλήθηκαν από τις προσδοκίες της αγοράς για πρόωρη απόσυρση των δημοσιονομικών πακέτων στήριξης,
Η κρίση αυτή θα μπορούσε να αφήσει βαθιά σημάδια, τόνισε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών