Στο επίκεντρο των επενδυτών οι καταθέσεις Yellen και Powell
Powell (Fed ΗΠΑ): Οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα είναι ούτε έντονες ούτε επίμο
Την πεποίθηση ότι θα ακολουθήσει ένας νέας γύρος αύξησης των τιμών τη διάρκεια του 2021, καθώς θα υποχωρούν οι συνέπειες της πανδημίας της οικονομία και με την άρση των περιοριστικών μέτρων θα εκτοξευθούν οι καταναλωτικές δαπάνες σε τομείς που έχουν «παγώσει», εξέφρασε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell κατά την ακρόασή του στο Κογκρέσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021
Την ίδια ώρα, διασκέδασε τις ανησυχίες που είχαν οδηγήσει το πρόσφατο διάστημα σε άνοδο των αποδόσεων στο κρατικό χρέος υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα πυροδοτήσει μια καταστροφική ένταση επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.
«Περιμένουμε ο πληθωρισμός να αυξηθεί κατά τη διάρκεια του 2021», δήλωσε ο Powell στη ακρόασή του την Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, τα μέλη της οποίας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις συνέπειας της ανόδου των τιμών.
Για την άνοδο του πληθωρισμού επικαλέστηκε την αύξηση της ζήτησης, τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και έκανε σύγκριση με τις υπερβολικά εξασθενημένες πιέσεις των τιμών στη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
«Άποψή μας είναι ότι ο πληθωρισμός δεν θα είναι ούτε υψηλός ούτε και επίμονος», προσέθεσε.
«Έχουμε τα εργαλεία να το αντιμετωπίσουμε εάν αυτό καταστεί πρόβλημα», σημείωσε.
H Yellen, στη έγγραφή ενημέρωσή της προς την Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σημειώνει ότι με την έγκριση του νόμου για το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, «είμαι βέβαιη ότι οι άνθρωποι θα φτάσουν στην άλλη πλευρά αυτής της πανδημίας με ανέπαφα τα θεμελιώδη στοιχεία της ζωής τους.
Και πιστεύω ότι στην άλλη πλευρά θα συναντήσουν μια αναπτυσσόμενη οικονομία.
Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι θα δούμε την επιστροφή σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης το επόμενο έτος».
Η Yellen επισήμανε ότι καθώς το Υπουργείο Οικονομικών είναι επιφορτισμένο με την εφαρμογή μεγάλου μέρους των μέτρων τόνωσης του πακέτου Biden και τη διανομή των σχετικών πόρων, εργάζεται για την παροζή των ενισχύσεων εκεί όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των πιο μικρών από τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες ανήκουν σε γυναίκες και μέλη των μειονοτήτων.
Την ίδια στιγμή, παρακολουθούν προσεκτικά τις αποδόσεις των ομολόγων που αποτελούν έναν από τους καταλύτες για την πορεία της αγοράς το τελευταίο διάστημα.
Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς παραμένει κοντά στο 1,65%, αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό 14 μηνών του 1,75% που σκαρφάλωσε την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,94% στις 32.422 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε -0,77% στις 3.910 μονάδες.
Στις 13.227 μονάδες με πτώση -1,12% έκλεισε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.
ΗΠΑ: Σε υψηλό 12 ετών το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το 2020
Σε υψηλό 12 ετών διαμορφώθηκε το αμερικανικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το 2020, καθώς η πανδημία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 34,8% στα 647,2 δισ. δολάρια το 2020.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα από το 2008.
Το έλλειμμα αντιστοιχεί στο 3,1% του ΑΕΠ, και είναι επίσης το μεγαλύτερο από το 2008 και υψηλότερο από το 2,2% του 2019.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 578,3 δισ. δολάρια, στα 3,23 τρισ. δολάρια το 2020.
Οι εισαγωγές μειώθηκαν 411,3 δισ. δολάρια, στα 3,87 τρισ. δολάρια.
Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα 681,7 δισ. δολάρια το 2020 από τα 576,9 δισ. δολάρια το 2019.
Lockdown σε Ευρώπη, συναγερμός λόγω covid σε ΗΠΑ – Ερωτήματα για AstraZeneca, ελπίδες από Roche
Σε παράταση των περιοριστικών μέτρων και των lockdown τουλάχιστον έως τα μέσα Απριλίου οδεύουν πολλά κράτη της Ευρώπης, ανάμεσα τους και η Γερμανία, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, τη στιγμή που αύξηση κρουσμάτων καταγράφηκε ακόμα και στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο και αφού είχαν προηγηθεί 9 συνεχόμενες εβδομάδες με μείωση μολύνσεων.
Στην Ευρώπη, η Γερμανία ανακοίνωσε παράταση του lockdown τουλάχιστον έως τις 18 Απριλίου, κίνηση που προκαλεί αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο που βλέπει «λουκέτα» και χρεοκοπίες ενώ στη Γαλλία γίνεται λόγος για σημαντική επιδείνωση λόγω της επιδημίας, γεγονός που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω αυστηροποίηση του lockdown.
Την ίδια στιγμή συναγερμός έχει σημάνει και στις ΗΠΑ όπου για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21/3, επιβεβαιώνοντας έτσι τους επιστήμονες που επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα ώρα για χαλάρωση των περιορισμών και πως πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον ένας μήνας υπομονή ακόμα προκειμένου να προχωρήσουν περαιτέρω οι εμβολιασμοί.
Πάντως, το σενάριο ενός νέου κύματος και αναζωπύρωσης της επιδημίας στις ΗΠΑ δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό, μια και όπως αναφέρεται ήδη το 55% των Αμερικάνων έχει αποκτήσει ανοσία απέναντι στον ιό.
Ωστόσο, νέα ερωτήματα προκύπτουν για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι το εμβόλιο είναι κατά 79% αποτελεσματικό κατά της covid, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ, το οποίο επέβλεπε τις κλινικές δοκιμές, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η AstraZeneca ενδέχεται να χρησιμοποίησε μια παρωχημένη πληροφορία στις δοκιμές αυτές, κάτι που πιθανόν να οδήγησε σε μη ολοκληρωμένη εκτίμηση της αποτελεσματικότητας.
Απώλειες στις ευρωαγορές εν μέσω ανησυχιών για τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη
Το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού σαρώνει την Ευρώπη, με την ανησυχία στις αγορές να είναι έκδηλη, καθώς ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας.
Το νέο σκληρό lockdown στη Γερμανία, αλλά και ο νέος γύρος κυρώσεων των ΗΠΑ στην Κίνα, επιδεινώνουν το κλίμα στις ευρωαγορές.
Το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη είναι πιθανό να επηρεαστεί αυτή την εβδομάδα από αναφορές για αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει τα σχέδια για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την άρση lockdown.
Περιοχές της Γαλλίας βρίσκονται και πάλι υπό μερικό lockdown και μερικοί αξιωματούχοι στη Γερμανία μιλούν για επέκταση του τρέχοντος lockdown.
Tην εκτίμηση ότι το 1,9 τρισ. δολ. πακέτο μέτρων των ΗΠΑ θα έχει θετικές επιπτώσεις και στην οικονομία της ευρωζώνης εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane.
Το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικά κίνητρα στις ΗΠΑ θα δώσει ώθηση στο παγκόσμιο ΑΕΠ, θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές από την ευρωζώνη» δήλωσε ο Lane μιλώντας στο CNBC.
Ενα μεγάλο μέρος της οικονομικής παραγωγής στην ευρωζώνη βασίζεται στις εξαγωγές, που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία.
«Φυσικά, η αρχική επίπτωση ήταν ορατή κυρίως στη χρηματοοικονομική αγορά, αλλά με την πάροδο του χρόνου, καθώς αυτά τα κίνητρα ξεδιπλώνονται, θα αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε ο ίδιος.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να προετοιμαστούν για την επερχόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, απόρροια της πανδημίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM, Andrea Enria.
Μιλώντας κατά την ετήσια παρουσίαση των δράσεων του SSM, ο Enria, τόνισε την ανάγκη της ετοιμότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών ενόψει της επικείμενης αύξησης των NPLs, την ανάγκη αύξησης της κερδοφορίας και την ανάγκη επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.
Τη συρρίκνωση της ισπανικής οικονομίας κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2021, ύστερα μετά από δύο συνεχόμενα θετικά τρίμηνα, εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος πανδημίας, προβλέπει η Τράπεζα της Ισπανίας, καθώς αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για το σύνολο του οικονομικού έτους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021.
Στο 10.000% το overnight επιτόκιο της τουρκικής λίρας - Χάος στην Τουρκία
Χάος επικράτησε σε όλες τις κεφαλαιαγορές της Τουρκίας, καθώς τα τραπεζικά μερίδια κατέρρευσαν μετά την ενεργοποίηση των stop loss στην αγορά, αφού ο Πρόεδρος Tayyip Erdogan συγκλόνισε τους επενδυτές απολύοντας τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας.
Η χρηματιστηριακή αγορά της Τουρκίας σημείωσε το χειρότερο διήμερο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 αυτή την εβδομάδα: η πτώση του κύριου δείκτη της Τουρκίας Borsa Istanbul (BIST-100) τη Δευτέρα ήταν η μεγαλύτερη από τα μέσα του 2013, όταν το «taper tantrum» της Fed συγκλόνισε τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Σήμερα, 23 Μαρτίου 2021, ο δείκτης BIST 100 άρχισε τις συναλλαγές υποχωρώντας σχεδόν κατά 9%, πυροδοτώντας ολιγόλεπτες αναστολές της διαπραγμάτευσης για δεύτερη ημέρα.
Η Renaissance Capital προβλέπει ότι η λίρα θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη 14% έως το τέλος του έτους.
Ωστόσο, δεν θα είναι εύκολο για τους traders που επιθυμούν να σορτάρουν στην λίρα.
Από σήμερα το πρωί, το Turkish Lira Forward Implied overnight rate έφτασε στο 600% αφού βρέθηκε ακόμη και στο υψηλό όλων των εποχών 10.000% νωρίτερα, δείχνοντας ότι οι short θέσεις στο νόμισμα σχεδόν δεν έχουν βάση.
Πτώση στην Ασία
Πτώση κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, μετά την επιβολή αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Κίνα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το Πεκίνο να ανακοινώνει αντίποινα.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,9% στις 4.058 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -0,61% στις 28.995 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -0,94% στις 1.971,48 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -1,34% στις 28.995 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -0,9% στις 3.411 μονάδες.
Στο αντίποδα, ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,9% στις 50.170 μονάδες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών