Eξακολουθεί να θερίζει πολλές περιοχές και χώρες του πλανήτη η πανδημία, με την Ευρώπη να εξακολουθεί να τελεί υπό περιορισμό σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά του ιού, με την Ινδία να ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια κρούσματα και να καταγράφει το τελευταίο 24ωρο τις περισσότερες μολύνσεις από τον περασμένο Οκτώβριο και με τη Λατινική Αμερική να «βράζει», με τη Βραζιλία και το Μεξικό να έχουν περιέλθει σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση αναφέροντας καθημερινά χιλιάδες νεκρούς και κρούσματα.
Αντιθέτως, η Μεγάλη Βρετανία προχώρησε 29/3 στην χαλάρωση περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία όσον αφορά τις συναθροίσεις των πολιτών σε εξωτερικούς χώρους ενώ στις ΗΠΑ, όπου πολλές Πολιτείες αίρουν περιορισμούς και προχωρούν στην επαναλειτουργία κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, ο λοιμωξιολόγος Anthony Fauci προειδοποιεί πως είναι πολύ νωρίς για αυτές τις κινήσεις, προειδοποιώντας πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ένα κύμα της επιδημίας.
Η επιδημία με μια ματιά:
•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 127.442.926 και οι νεκροί 2.787.915
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 30.291.863 κρούσματα και 549.664 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 312.206 και σε κρούσματα με 12.534.688
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 201.623 και τέταρτη η Ινδία με 161.843
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 4.615.290
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.477.916 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.351.668
• Έβδομη η Ιταλία με 3.544.957 και όγδοη η Ισπανία με 3.270.825
• Ένατη η Τουρκία με 3.240.577 και δέκατη η Γερμανία με 2.791.472
ΠΟΥ: Από τα ζώα η προέλευση της covid
Μέσω ενός άλλου ζώου, ενδιάμεσου ξενιστή, πέρασε ο κορωνοϊός από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο αναφέρει μια κοινή μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Κίνας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό προβάλλει ως το πιο πιθανό σενάριο, καθώς χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά απίθανο» ο κορωνοϊός να είναι το αποτέλεσμα «διαρροής» από κάποιο εργαστήριο.
Πάντως και αυτή η μελέτη αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα με τους επιστήμονες να επισημαίνουν πως χρειάζονται και άλλες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί το πώς προέκυψε ο κορωνοϊός.
Όπως αναφέρεται, τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής άργησαν πολύ να δημοσιοποιηθούν, γεγονός που προκάλεσε ερωτήματα για το κατά πόσο η κινεζική πλευρά άσκησε πιέσεις προκειμένου να «αλλοιωθούν» τα συμπεράσματα και να μην πέσει η ευθύνη για την πανδημία στην Κίνα.
Οι ειδικοί επιλέγουν τη γενικά παραδεδεγμένη θεωρία της φυσικής μετάδοσης του κορωνοϊού από το αρχικό ζώο ξενιστή, πιθανότατα τις νυχτερίδες, στον άνθρωπο, μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή, ενός άλλου ζώου, που δεν έχει εντοπισθεί, χωρίς να αποκλείουν τη μετάδοση μέσω κατεψυγμένου κρέατος, μία υπόθεση που προωθείται ενεργητικά από το Πεκίνο.
Παγκόσμιες ανισότητες και στα εμβόλια covid - Ούτε μια δόση σε 36 χώρες
Για παγκόσμιες ανισότητες στη διάθεση των εμβολίων κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέροντας πως 36 χώρες δεν έχουν λάβει ούτε μια δόση.
«Η διαφορά στον αριθμό των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στις πλούσιες χώρες και τον αριθμό των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί μέσω του COVAX αυξάνει καθημερινά.
Η άνιση κατανομή των εμβολίων δεν αποτελεί μόνο ηθική προσβολή, είναι και οικονομικά καταστροφική.
Όσο ο ιός κυκλοφορεί, οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να πεθαίνουν, οι αναταράξεις στο εμπόριο και τα ταξίδια θα συνεχιστούν και η οικονομική ανάκαμψη θα καθυστερεί» ανέφερε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Εκτιμάται πως περισσότερα από 510 εκατομμύρια εμβόλια έχουν διανεμηθεί σε όλο τον κόσμο.
Όπως δήλωσε ο Ghebreyesus. 36 χώρες δεν έχουν λάβει ούτε μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, αν και 16 από αυτές αναμένεται να λάβουν εμβόλια μέσω του COVAX τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Fauci: Πρόωρη η άρση περιορισμών στις ΗΠΑ – Ανησυχία για νέο κύμα covid
Πρόωρη χαρακτήρισε την άρση των περιοριστικών μέτρων στις ΗΠΑ ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία του και για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος covid.
Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού δήλωσε ανήσυχος για τη σταθεροποίηση της επιδημίας σε υψηλά επίπεδα, κάτι που απέδωσε και στην «πρόωρη» άρση των περιορισμών σε ορισμένες πολιτείες.
«Είμαστε κολλημένοι στα περίπου 50.000 κρούσματα την ημέρα, τις προάλλες έφθασαν ακόμη και τα 60.000.
Υπάρχει στ’ αλήθεια κίνδυνος.
Τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, παρότι πιο μεταδοτικά, δεν αποτελούν τη μοναδική εξήγηση για την κατάσταση αυτή.
Το πλατό αυτό οφείλεται σε πράγματα όπως οι ανοιξιάτικες διακοπές και η άρση των περιοριστικών μέτρων (...) σε ορισμένες πολιτείες, που φρονώ ότι ήταν πρόωρη.
Όταν κατεβαίνεις από μια κορύφωση κι αρχίζεις να βλέπεις ένα πλατό, αν παραμείνεις σε αυτό το πλατό, υπάρχει στ’ αλήθεια κίνδυνος νέου κύματος.
Και δυστυχώς, αυτό αρχίζουμε να βλέπουμε» είπε ο Fauci, ο οποίος ανέφερε πως αυτό συμβαίνει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπου η πανδημία αναζωπυρώνεται.
Υπενθυμίζεται πως αρχές Μαρτίου, η Πολιτεία του Τέξας ανακοίνωσε ότι παύει να καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και θα επιτρέψει να λειτουργήσουν ξανά όλα τα εμπορικά καταστήματα της δεύτερης πολυπληθέστερης αμερικανικής πολιτείας.
Άλλες πολιτείες έκαναν το ίδιο, ή ετοιμάζονται να το κάνουν, ενώ στη Φλόριντα, όπου η χρήση μάσκας ουδέποτε υπήρξε υποχρεωτική και όπου εστιατόρια και πλαζ δεν έκλεισαν παρά για τρεις μήνες, συνέρρευσαν πρόσφατα χιλιάδες φοιτητές για τις εαρινές διακοπές τους.
Οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 550.000 νεκρούς και περισσότερα από 30 εκατομμύρια κρούσματα.
Μ. Βρετανία: Χαλαρώνει το lockdown στην Αγγλία
Στην άρση περιοριστικών μέτρων προχωρά από σήμερα Δευτέρα 29/3 η Μεγάλη Βρετανία με την κυβέρνηση Johnson πάντως να ζητά από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Συγκεκριμένα, από σήμερα 29/3 θα μπορούν να συναντηθούν σε εξωτερικούς χώρους περισσότερα από έξι άτομα ή δύο οικογένειες, ενώ εξωτερικοί χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως, γήπεδα τένις και μπάσκετ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με εφαρμογή των περιορισμών κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Πάντως η κυβέρνηση Johnson ζητά από τους Βρετανούς να είναι προσεκτικοί, επικαλούμενος τον αυξημένο αριθμό των περιστατικών μόλυνσης σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν από νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού.
«Πρέπει να παραμείνουμε προσεχτικοί με τα περιστατικά που αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη και τα νέα παραλλαγμένα στελέχη.
Παρά τη σημερινή χαλάρωση των μέτρων, όλοι πρέπει να συνεχίσουν την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, να θυμούνται, τα χέρια, το πρόσωπο και τις αποστάσεις και να προχωρούν στον εμβολιασμό τους, όταν καλούνται» ανέφερε ο Johnson.
Την ίδια στιγμή τρέχει το πρόγραμμα του εμβολιασμού στη Μ. Βρετανία, το οποίο θεωρείται από τα πιο επιτυχημένα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η βρετανική κυβέρνηση παρείχε διαβεβαιώσεις ότι θα έχει επαρκείς ποσότητες εμβολίων για τον εμβολιασμό όλων των Βρετανών πολιτών άνω των 50 ετών έως τα μέσα Απριλίου.
Υπό περιορισμό η ΕΕ – Απειλεί η Merkel με αυστηρότερα μέτρα
Με τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη να υπολείπονται σημαντικά αυτών στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία και με την επιδημία να θεριεύει και να μοιάζει να είναι εκτός ελέγχου, ολοένα και περισσότερα κράτη λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα ή προσφεύγουν στη λύση των lockdown.
Στη Γερμανία το lockdown παρατάθηκε έως τις 18 Απριλίου, με την καγκελάριο Merkel να προειδοποιεί πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παρέμβει και θα επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα για την πανδημία εάν διαπιστωθεί αδυναμία ή απροθυμία των κρατιδίων να ελέγξουν την κατάσταση.
Η Merkel κατηγόρησε πολλούς από τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων ότι υποτιμούν την κατάσταση, ενώ απέρριψε τα «πιλοτικά σχέδια ανοίγματος» που ετοιμάζουν κάποια κρατίδια.
Σε αυστηρότερο lockdown φαίνεται να οδεύει και η Γαλλία, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει το τρίτο εθνικό lockdown – αν και είναι πιο ευέλικτο και λιγότερο περιοριστικό - από την έναρξη της επιδημίας, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα σε 21 εκατομμύρια Γάλλους, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι κάτοικοι του Παρισιού.
Σε αντίθεση με τις δύο πρώτες καραντίνες, αυτή τη φορά οι Γάλλοι θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς κανέναν περιορισμό στην χρονική διάρκεια της εξόδου τους, αλλά θα μπορούν να κινούνται σε ακτίνα 10 χιλιόμετρα.
Επίσης ανοιχτό θα είναι μεγάλο μέρος των καταστημάτων.
Την ίδια στιγμή, η Πολωνία προχώρησε από τις 20/3 σε μερική καραντίνα για τρεις εβδομάδες, με τη λήψη των νέων περιοριστικών μέτρων να καθίσταται αναγκαία λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, η Ρουμανία επέκτεινε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα εισήλθε από τις 15/3 και η Ιταλία.
Τα μέτρα θα διατηρηθούν έως τις 6 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, η Ιταλία θα περάσει ολόκληρη στη λεγόμενη κόκκινη ζώνη, η οποία προβλέπει και το μέγιστο επίπεδο περιορισμών, από τις 3 Απριλίου έως τις 5 Απριλίου, δηλαδή την περίοδο του Πάσχα των Καθολικών.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdown, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως ενώ νέο lockdown για τέσσερις εβδομάδες αρχής γενομένης από αύριο 26/3 ανακοίνωσε και το Βέλγιο.
Εν τω μεταξύ, η Σουηδία ανακοίνωσε πως οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στους ταξιδιώτες από τη Νορβηγία και τη Δανία αίρονται στις 31 Μαρτίου, αν και όσοι θέλουν να εισέλθουν στην χώρα θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ.
Ιταλία: Ξεκινούν άμεσα οι εμβολιασμοί και στα φαρμακεία
Καταγράφηκαν 12.916 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 417 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Ιταλία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2021.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 156.692 διαγνωστικά τεστ, το 8,2% από τα οποία ήταν θετικό στην Covid -19.
Χθες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7,2%, τα κρούσματα ήταν 19.611 και 297 οι θάνατοι.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας σήμερα οι ασθενείς είναι 42 περισσότεροι από χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 462 περισσότεροι.
Γαλλία: Υπό ασφυκτική πίεση οι ΜΕΘ, στα πρόθυρα της «επιλογής ασθενών» για διασωλήνωση
Η Γαλλία βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με το φάσμα της «διαλογής» στα νοσοκομεία για την εισαγωγη στις ΜΕΘ και της ενίσχυσης των περιοριστικών μέτρων καθώς ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπερνά αυτόν της περιόδου του δεύτερου κύματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021
Δύο ημέρες πριν από το κρίσιμη συνεδρίαση των ειδικών, υπό την προεδρία του Emmanuel Μacron, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τους γιατρούς οι οποίοι ζητούν τη λήψη περισσότερων μέτρων.
Τη Δευτέρα 29 Μαρτίου οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι άλλοι 102 άνθρωποι εισήχθησαν στις ΜΕΘ, σε όλη τη χώρα.
Συνολικά, νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας 4.974 άνθρωποι, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με το απόλυτο ρεκόρ των 4.919 που είχε καταγραφεί στην κορύφωση του δεύτερου κύματος, το φθινόπωρο.
Αν ληφθούν υπόψη και οι ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα, είναι κατειλημμένες σήμερα το 90% των κλινών στις ΜΕΘ.
Και το γεγονός ότι καθημερινά καταγράφονταν την περασμένη εβδομάδα 40-50.000 νέα κρούσματα δείχνει ότι δεν θα υπάρξει γρήγορα μια μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Από τα 101 διαμερίσματα της χώρας, τα 57 έχουν πλέον τεθεί σε «μέγιστο συναγερμό», ενώ πριν από πέντε ημέρες ήταν 42 και στις 10 Μαρτίου μόνο τα 23.
Ινδία: Πάνω από 12 εκατομμύρια κρούσματα
Τα 12 εκατομμύρια κρούσματα ξεπέρασε η Ινδία, η οποία το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό μολύνσεων από τον περασμένο Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε πως τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν πάνω από 68.000 νέα κρούσματα, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος από τις 11 Οκτωβρίου.
Στην Ινδία τα κρούσματα κατέγραφαν σταδιακή μείωση από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα.
Επίκεντρο της πανδημίας θεωρείται η Πολιτεία Μαχαράστρα, η οποία έχει ήδη επιβάλλει αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας ενώ μελετά και το σενάριο επιβολής ενός αυστηρού lockdown.
Θερίζει η covid τη Βραζιλία – Υψηλότερος κατά 60% από τον επιβεβαιωμένο αριθμό οι νεκροί στο Μεξικό
Με ιδιαίτερη μανία εξακολουθεί να πλήττει τη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα τη Βραζιλία και το Μεξικό, η επιδημία του κορωνοϊού.
Στη Βραζιλία, η οποία είναι δεύτερη παγκοσμίως σε θανάτους και κρούσματα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 1.656 θάνατοι και 44.236 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Οι αριθμοί είναι μειωμένοι σε σχέση με αυτούς που καταγράφονται τις καθημερινές, καθώς αφορούν την Κυριακή.
Σημειώνεται πως η Βραζιλία μετρά πάνω από 312.000 θανάτους και περισσότερα από 12,53 εκατομμύρια κρούσματα, τη στιγμή που το σύστημα υγείας της χώρας τελεί υπό κατάρρευση και οι επικρίσεις κατά του προέδρου Bolsonaro διευρύνονται.
Ανησυχία στο Μεξικό
Την ίδια στιγμή, δραματική είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με νέα κυβερνητικά δεδομένα, ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας είναι πιθανόν κατά τουλάχιστον 60% υψηλότερος από τον επιβεβαιωμένο αριθμό, κάτι που σημαίνει ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι ήδη πάνω από 300.000.
Τα ενημερωμένα δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα στο Μεξικό, όπως καταγράφονται σε πίνακα που μεταφόρτωσε στον ειδικό κυβερνητικό ιστότοπο για την πανδημία το υπουργείο Υγείας (https://coronavirus.gob.mx/exceso-de-mortalidad-en-mexico), δείχνουν πως ως τα τέλη της έκτης εβδομάδας του 2021, είχαν καταγραφεί 294.287 περιπτώσεις «σχετιζόμενες με την COVID-19» σε πιστοποιητικά θανάτου στη χώρα.
Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος κατά 61,4% από τον επίσημο απολογισμό των 182.301 νεκρών εξαιτίας της πανδημίας, που παρατίθεται συγκριτικά ως εκείνο το χρονικό σημείο στον ίδιο πίνακα.
Ο αριθμός αυτός δεν συμπίπτει με κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, αν κανείς ανατρέξει στα ημερήσια ενημερωτικά δελτία του υπουργείου Υγείας, ωστόσο από τα μέσα Φεβρουαρίου έχουν διαπιστωθεί πάνω από 25.000 θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.
Βάσει των επίσημων στοιχείων, οι νεκροί ανέρχονται σε 201.623, ωστόσο από την αρχή της επιδημίας όλοι υποστήριζαν πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι κατά πολύ υψηλότερος από αυτόν που αναφερόταν στα επίσημα στοιχεία.
Ρωσία: Έως τα τέλη καλοκαιριού θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης
Την εκτίμηση ότι «η Ρωσία θα πετύχει την ανοσία της αγέλης ως το τέλος του καλοκαιριού» εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Putin υποστήριξε ότι η ανοσία, που θα επέλθει από την εκστρατεία των εμβολιασμών, θα επιτρέψει την άρση των περιορισμών για την ανάσχεση της πανδημίας.
Ο Putin εμβολιάστηκε την περασμένη εβδομάδα με ένα ρωσικής παρασκευής εμβόλιο, λέγοντας ότι οι μοναδικές παρενέργειες που είχε ήταν ένας ελαφρύς μυϊκός πόνος το επόμενο πρωί και ένα δυσάρεστο αίσθημα στο σημείο που εμβολιάστηκε.
«Γνωρίζω με βεβαιότητα ότι άτομα με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας εμβολιάζονται και αισθάνονται καλά.
Σε κάθε περίπτωση, δεν γνωρίζω κάτι για σοβαρή παρενέργεια από κανένα από τα τρία εμβόλια που έχουμε εγκρίνει.
Και τα τρία εμβόλια (Sputnik V, EpiVacCorona και CoviVac) είναι αποτελεσματικά, αξιόπιστα και ασφαλή.
Είναι σχεδόν τα ίδια από πλευράς ποιότητας.
Το ένα παρέχει λίγο μεγαλύτερης διάρκειας ανοσία, το άλλο λίγο μικρότερη προστασία, παρότι είναι σχεδόν τα ίδια, αλλά το ένα είναι λίγο πιο ελαφρύ» ανέφερε ο Putin.
Μόνιμη η πανδημία, ατελείωτα τα περιοριστικά μέτρα
Ενδημική θα καταστεί η πανδημία του Covid -19 λόγω των μεταλλάξεων του ιού, ενδεχόμενο που θα πυροδοτήσει ένα νέο ατελείωτο κύκλο περιοριστικών μέτρων.
Αυτό αναφέρει ο γνωστός συγγραφέας και αρθρογράφος Andreas Kluth σε άρθρο του στο Bloomberg.
Ο Kluth υποστηρίζει ότι η ιδέα πως ο κόσμος κάποια στιγμή θα επιστρέψει στην κανονικότητα είναι «απολύτως λανθασμένη» και ο SARS-CoV-2 θα γίνει «ο μόνιμος εχθρός μας, όπως η γρίπη, αλλά χειρότερα».
Ο συγγραφέας στέκεται στη συνεχιζόμενη εμφάνιση νέων μεταλλάξεων που συμπεριφέρονται σχεδόν σαν να είναι νέοι ιοί που σημαίνει ότι «δεν μπορούμε ποτέ να επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης» επειδή τα υπάρχοντα εμβόλια είναι «ανίσχυρα έναντι των επερχόμενων μεταλλάξεων».
«Αν αυτή είναι η εξελικτική πορεία του SARS-CoV-2, βρισκόμαστε σε φαινομενικά ατελείωτους κύκλους κοινωνικών περιορισμών και χαλάρωσης, lockdown και επαναλειτουργίας», λέει ο Kluth.
«Τουλάχιστον σε πλούσιες χώρες, πιθανότατα θα εμβολιαζόμαστε μερικές φορές το χρόνο, κατά της τελευταίας μετάλλαξης που κυκλοφορεί, αλλά ποτέ η θεραπεία δεν θα είναι ταχεία ή αρκετά ουσιαστική για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.
Παρά το γεγονός ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει πληγεί από χειρότερες πανδημίες που εκείνη την εποχή είχε πολύ μικρότερη ιατρική γνώση για να τις αντιμετωπίσει και τελικά τις ξεπέρασε, ο Kluth κατά κάποιον τρόπο πιστεύει πως το ίδιο δεν θα συμβεί με τον Covid.
Πάντως ο Kluth δεν είναι ο πρώτος που υποδηλώνει πως η πανδημία θα παραμείνει για χρόνια και ίσως να μην τελειώσει ποτέ.
Στο βιβλίο του Covid-19: The Great Reset, ο Klaus Schwab του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ισχυρίζεται ότι ο κόσμος «ποτέ» δεν θα επιστρέψει στην κανονικότητα παρόλο που παραδέχεται ότι ο κορωνοϊός «δεν αποτελεί νέα υπαρξιακή απειλή».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών