Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid19: Φόβοι για νέα πανδημικά κύματα λόγω παραλλάξεων - Αναποτελεσματικά σε ένα χρόνο τα εμβόλια

Covid19: Φόβοι για νέα πανδημικά κύματα λόγω παραλλάξεων - Αναποτελεσματικά σε ένα χρόνο τα εμβόλια
Φρένο Biden στις Πολιτείες για το άνοιγμα δραστηριοτήτων και άρση περιορισμών - Ελπιδοφόρα τα μηνύματα από τα εμβόλια Pfizer, Moderna
Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που στην Ευρώπη η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel προειδοποιεί για αυστηρότερα μέτρα και την ώρα που στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Joe Biden καλεί τις Πολιτείες να βάλουν φρένο στα «ανοίγματα» των οικονομικών και κοινωνικών τους δραστηριοτήτων και στην χαλάρωση των περιορισμών διαφορετικά επίκειται καταστροφή, οι επιστήμονες εκτιμούν πως σε ένα χρόνο το αργότερο θα πρέπει να είναι έτοιμη η νέα γενιά εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
Επιδημιολόγοι, ιολόγοι και ειδικοί σε μολυσματικές ασθένειες υποστηρίζουν πως το αργότερο σε έναν χρόνο από σήμερα, τα σημερινά εμβόλια θα είναι αναποτελεσματικά λόγω των παραλλάξεων του ιού και θα πρέπει να έχουν τροποποιηθεί, τη στιγμή που άλλοι προειδοποιούν για ένα νέο κύμα πανδημίας από το ερχόμενο φθινόπωρο εφόσον επικρατήσουν παραλλάξεις του ιού, τις οποίες τα εμβόλια δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν.
Για αυτό το λόγο ζητείται να επεκταθούν και να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί σε όλες τις χώρες του πλανήτη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίζονται διαρκώς νέες παραλλάξεις που θα ακυρώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Είναι χαρακτηριστικό πως 36 κράτη δεν έχουν λάβει έως σήμερα ούτε μια δόση εμβολίου, ενώ μεγάλες ανισότητες στην προμήθεια και διάθεση των εμβολίων παρατηρείται και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες.
Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία μελέτης που δείχνει ότι δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση των πρώτων δόσεων των εμβολίων Pfizer και Moderna, καταγράφεται κατά 80% μείωση του κινδύνου μόλυνσης, ποσοστό που φτάνει στο 90% δύο εβδομάδες μετά και τη δεύτερη δόση.
Τα αποτελέσματα της μελέτης – έγινε σε περίπου 4.000 υγειονομικούς στις ΗΠΑ – επιβεβαιώνουν ότι τα δύο αυτά εμβόλια αρχίζουν να αποδίδουν πολύ γρήγορα μετά την πρώτη δόση καθώς και ότι εμποδίζουν και τις ασυμπτωματικές μολύνσεις.

Η επιδημία με μια ματιά:

•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 127.814.485 και οι νεκροί 2.794.659
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 30.333.816 κρούσματα και 550.109 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 313.866 και σε κρούσματα με 12.573.615
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 201.832 και τέταρτη η Ινδία με 162.114
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 4.615.295
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.486.078 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.351.800
• Έβδομη η Ιταλία με 3.544.957 και όγδοη η Ισπανία με 3.270.825
• Ένατη η Τουρκία με 3.240.577 και δέκατη η Γερμανία με 2.800.568
a_3.JPG
ΗΠΑ: Προειδοποίηση Biden στις Πολιτείες να σταματήσουν το άνοιγμα διαφορετικά έρχεται… καταστροφή

Να σταματήσουν το άνοιγμα δραστηριοτήτων και την χαλάρωση των περιορισμών καλεί τις Πολιτείες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος προειδοποιεί ότι διαφορετικά επίκειται καταστροφή καθώς τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται σε αρκετές Πολιτείες απειλούν τις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Ο Biden ανήγγειλε ότι το 90% των Αμερικανών ενηλίκων θα μπορεί να λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου του έως τις 19 Απριλίου και μάλιστα να έχουν ένα εμβολιαστικό κέντρο σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων από το σπίτι τους.
Ωστόσο, η διακυβέρνηση Biden προειδοποιεί ότι τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, τη στιγμή που οι νεκροί έχουν ξεπεράσει πλέον και τους 550.000.
«Επαναλαμβάνω την έκκληση μου σε κάθε κυβερνήτη, δήμαρχο και τοπικό ηγέτη να διατηρήσουν και να επαναφέρουν το μέτρο της χρήσης μάσκας.
Είμαστε ακόμα σε πόλεμο με αυτόν τον θανατηφόρο ιό.
Ενισχύουμε την άμυνα μας, αλλά αυτός ο πόλεμος έχει ακόμα δρόμο για να κερδηθεί» υποστήριξε ο Biden, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει οι Πολιτείες να σταματήσουν τις προσπάθειες ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας τους, απάντησε θετικά.
Υπενθυμίζεται πως αρκετές Πολιτείες έχουν προχωρήσει στην άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και άλλων περιορισμών, επικαλούμενες τόσο τη μείωση κρουσμάτων και θανάτων όσο και τη διεύρυνση των εμβολιασμών.
Πάντως και μετά την έκκληση του Biden, ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Αλαμπάμα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στο σχεδιασμό του για την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.
Σημειώνεται πως την περασμένη Κυριακή 28/3 οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια κρούσματα ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των νέων μολύνσεων ήταν λίγο χαμηλότερος από 60.000 την ημέρα, αριθμός που σηματοδοτεί μια αύξηση της τάξης του 10% στα κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Μάλιστα η επικεφαλής των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), Rochelle Walensky εξέφρασε την ανησυχία της για μια επικείμενη καταστροφή, αναφέροντας πως η πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ παρομοιάζει με αυτήν της Ευρώπης, η οποία βιώνει έξαρση κρουσμάτων εδώ και αρκετές εβδομάδες.
54350-35-353523525252.JPG
Ηγέτιδα δύναμη οι ΗΠΑ στην παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια κατά της covid

Την πρόθεση των ΗΠΑ να αποτελέσουν μια από τις ηγέτιδες δυνάμεις που θα πρωτοστατήσουν στην παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια κατά της covid εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ μπαίνουν και αυτές δυνατά στη διπλωματία των εμβολίων, μετά την Κίνα και τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν στη διάθεσή του δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο, προς το παρόν, δεν έχει λάβει άδεια επείγουσας χρήσης από τους αμερικανούς εποπτικούς φορείς, ανακοίνωσε συμφωνίες για την προμήθεια 2,5 εκατ. δόσεων στο Μεξικό και 1,5 εκατ. στον Καναδά.
«Προβλέπω ότι αφού συνεχίσουμε και εμβολιάσουμε όλο τον αμερικανικό πληθυσμό, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ακόμη περισσότερα σε όλο τον κόσμο.
Μέσα στους επόμενους μήνες είμαι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν η ηγέτιδα δύναμη που εγγυάται την πρόσβαση σε εμβόλια σε όλο τον κόσμο» υποστήριξε ο Blinken, αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ έδωσαν 2 δις δολάρια στον COVAX, τον μηχανισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με σκοπό να εγγυηθεί την προμήθεια εμβολίων στις χώρες με τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, ενώ έχει δεσμευτεί να συμβάλλει άλλα δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτόν ως το 2022 «στο μέτρο που και οι άλλες χώρες θα αυξήσουν τη δική τους συμμετοχή».

Μ. Βρετανία: Θα εμβολιάσουμε όλους τους ενήλικες και μετά θα δώσουμε το πλεόνασμα εμβολίων

Την θέση πως η Μεγάλη Βρετανία θα επικεντρωθεί στον εμβολιασμό του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού της προτού παραχωρήσει το όποιο πλεόνασμα εμβολίων σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στον κοντινό γείτονά της, την Ιρλανδία, διατύπωσε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρήσεων Kwasi Kwarteng.
Περισσότερα από 30 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο πλαίσιο της ταχύτερης εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη με στόχο την ανοσοποίηση όλων των ενηλίκων μέχρι το τέλος Ιουλίου.
«Θεωρώ ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τους Βρετανούς ασφαλείς, θέλουμε να συνεργαστούμε και με άλλες χώρες, αλλά η κύρια προτεραιότητά μας είναι να προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών» είπε μιλώντας στο Sky News ο Kwasi Kwarteng, επισημαίνοντας ότι η Βρετανία συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές χώρες στην προσπάθειά της να διασφαλίσει ότι ο πληθυσμός τους θα εμβολιαστεί και ότι δεν πρόκειται για μια «ανταγωνιστική κατάσταση».
Ερωτηθείς αν η Βρετανία θα μπορέσει να βοηθήσει την Ιρλανδία, ο υπουργός απάντησε ότι «αν υπάρχει πλεόνασμα δόσεων των εμβολίων, τότε μπορούμε να το μοιραστούμε, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει πλεόνασμα, έχουμε ακόμη μεγάλο μέρος του πληθυσμού να εμβολιάσουμε».
Υπενθυμίζεται πως στην άρση περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία προχώρησε από χθες Δευτέρα 29/3 η κυβέρνηση Johnson.
Συγκεκριμένα, από 29/3 μπορούν να συναντηθούν σε εξωτερικούς χώρους περισσότερα από έξι άτομα ή δύο οικογένειες, ενώ εξωτερικοί χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως, γήπεδα τένις και μπάσκετ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με εφαρμογή των περιορισμών κοινωνικής αποστασιοποίησης.
543953053053535234242423.JPG

Michel (ΕΕ): Καμία χώρα, καμία ήπειρος μόνη της δεν μπορεί να νικήσει μια πανδημία

Τη θέση πως καμία ήπειρος, καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει μια πανδημία διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Στην τοποθέτηση του ο Michel επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας Συνθήκης για την Πανδημία, αναφέροντας παράλληλα πως η επόμενη πανδημία δεν είναι ζήτημα του «εάν» αλλά του «πότε».
«Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει κάθε τομέα των κοινωνιών μας.
Τονίζοντας τις δυνάμεις μας και αποκαλύπτοντας τις αδυναμίες μας.
Και πάνω απ' όλα, μας έχει διδάξει ένα βάναυσο μάθημα - καμία χώρα, καμία ήπειρος δεν μπορεί να νικήσει μόνη μια πανδημία.
Απαιτεί παγκόσμια προσέγγιση.
Το «εμάς» και όχι το «εγώ».
Και συλλογική δέσμευση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.
Η επόμενη πανδημία δεν είναι ζήτημα του «εάν», αλλά του «πότε».
Πρέπει λοιπόν να είμαστε έτοιμοι.
Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο» ανέφερε ο Michel.
Σχετικά με τη δημιουργία Συνθήκης ο Michel υποστήριξε ότι «μέσω αυτής της Συνθήκης, ο κύριος στόχος μας είναι να προωθήσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για καλύτερη πρόβλεψη, πρόληψη και αντιμετώπιση των πανδημιών, ενίσχυση της παγκόσμιας ικανότητας και ανθεκτικότητας, εξασφάλιση δίκαιης πρόσβασης σε ιατρικές λύσεις».
«Εάν έχουμε περισσότερη διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού, αυτό σημαίνει περισσότερη εμπιστοσύνη και καλύτερη συνεργασία, βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών στον κόσμο» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπό περιορισμό η ΕΕ – Απειλεί η Merkel με αυστηρότερα μέτρα

Με τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη να υπολείπονται σημαντικά αυτών στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία και με την επιδημία να θεριεύει και να μοιάζει να είναι εκτός ελέγχου, ολοένα και περισσότερα κράτη λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα ή προσφεύγουν στη λύση των lockdown.
Στη Γερμανία το lockdown παρατάθηκε έως τις 18 Απριλίου, με την καγκελάριο Merkel να προειδοποιεί πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παρέμβει και θα επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα για την πανδημία εάν διαπιστωθεί αδυναμία ή απροθυμία των κρατιδίων να ελέγξουν την κατάσταση.
Η Merkel κατηγόρησε πολλούς από τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων ότι υποτιμούν την κατάσταση, ενώ απέρριψε τα «πιλοτικά σχέδια ανοίγματος» που ετοιμάζουν κάποια κρατίδια.
Σε αυστηρότερο lockdown φαίνεται να οδεύει και η Γαλλία, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει το τρίτο εθνικό lockdown – αν και είναι πιο ευέλικτο και λιγότερο περιοριστικό - από την έναρξη της επιδημίας, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα σε 21 εκατομμύρια Γάλλους, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι κάτοικοι του Παρισιού.
Σε αντίθεση με τις δύο πρώτες καραντίνες, αυτή τη φορά οι Γάλλοι θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς κανέναν περιορισμό στην χρονική διάρκεια της εξόδου τους, αλλά θα μπορούν να κινούνται σε ακτίνα 10 χιλιόμετρα.
Επίσης ανοιχτό θα είναι μεγάλο μέρος των καταστημάτων.
Την ίδια στιγμή, η Πολωνία προχώρησε από τις 20/3 σε μερική καραντίνα για τρεις εβδομάδες, με τη λήψη των νέων περιοριστικών μέτρων να καθίσταται αναγκαία λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, η Ρουμανία επέκτεινε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα εισήλθε από τις 15/3 και η Ιταλία.
Τα μέτρα θα διατηρηθούν έως τις 6 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, η Ιταλία θα περάσει ολόκληρη στη λεγόμενη κόκκινη ζώνη, η οποία προβλέπει και το μέγιστο επίπεδο περιορισμών, από τις 3 Απριλίου έως τις 5 Απριλίου, δηλαδή την περίοδο του Πάσχα των Καθολικών.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdown, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως ενώ νέο lockdown για τέσσερις εβδομάδες αρχής γενομένης από αύριο 26/3 ανακοίνωσε και το Βέλγιο.
Εν τω μεταξύ, η Σουηδία ανακοίνωσε πως οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στους ταξιδιώτες από τη Νορβηγία και τη Δανία αίρονται στις 31 Μαρτίου, αν και όσοι θέλουν να εισέλθουν στην χώρα θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ.

53498305823-5023-52352352354.JPG
Ανεξέλεγκτη η covid στην Ινδία – Αντιπαράθεση για την επιβολή lockdown

Ανεξέλεγκτη είναι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, αν και το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 56.211 νέα κρούσματα, αριθμός λίγο μειωμένος σε σχέση με τα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί τις τρεις προηγούμενες ημέρες, όταν και αναφέρονταν πάνω από 60.000 μολύνσεις.
Περισσότερες από 31.000 μολύνσεις από τις συνολικά 56.211 του προηγούμενου 24ώρου εντοπίστηκαν στο πλούσιο κρατίδιο Μαχαράστρα, το οποίο αποτελεί και το νέο επίκεντρο της πανδημίας.
Μάλιστα οι αρχές του κρατιδίου, οι οποίες έχουν ήδη επιβάλλει περιορισμούς στις μετακινήσεις και έχουν απαγορεύσει τη νυχτερινή κυκλοφορία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν lockdown από την Πέμπτη 1 Απριλίου, προοπτική στην οποία αντιπαρατίθενται τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι βιομήχανοι που υποστηρίζουν πως από αυτά τα μέτρα πλήττονται περισσότεροι οι φτωχοί, οι μετανάστες εργάτες και οι μικρές επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, «τρέχει» το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ινδία, όπου ήδη εκτιμάται ότι έχουν εμβολιαστεί πάνω από 53 εκατομμύρια Ινδοί.
Η Ινδία βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα σε αριθμό χορηγημένων εμβολίων, όμως το ποσοστό των εμβολιασθέντων σε αναλογία πληθυσμού είναι μικρότερο.
Οι ινδικές αρχές επιθυμούν να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον 300 εκατ. ανθρώπους ως τον Αύγουστο.
Από την 1η Απριλίου η εκστρατεία θα επεκταθεί για όλους όσοι είναι άνω των 45 ετών.
Στις προσπάθειες αυτές βοηθά το γεγονός ότι τα εμβόλια που χορηγούνται στην Ινδία - το εμβόλιο της AstraZeneca που παράγεται και εγχώρια αλλά και ένα της ινδικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Bharat Biotech - αποθηκεύονται σε θερμοκρασία ψυγείου.
Οι κρατικοί αξιωματούχοι είναι βέβαιοι ότι μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία, εφόσον έχουν επαρκείς δόσεις εμβολίων.
Για τον λόγο αυτό η Ινδία έχει αναστείλει προσωρινά τις μεγάλες εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca που παράγεται στο Serum Institute και σύντομα ενδέχεται να εγκρίνει για χρήση και το ρωσικό Sputnik V.

Στο κόκκινο λόγω covid η Λατινική Αμερική – Ρεκόρ κρουσμάτων και στην Αργεντινή

Στο κόκκινο εξακολουθεί να παραμένει η Λατινική Αμερική λόγω του β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού.
Στη Βραζιλία, η οποία αποτελεί και την πλέον πληττόμενη χώρα, καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 1.660 θάνατοι ασθενών, ενώ επιβεβαιώθηκαν και 38.927 κρούσματα.
Η Βραζιλία μετρά επισήμως 313.866 νεκρούς επί συνόλου 12.573.615 μολύνσεων, αποτελώντας την χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων και κρουσμάτων, γεγονός που έχει οδηγήσει το σύστημα υγείας στην κατάρρευση.
Τα δεδομένα αυτά διευρύνουν τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας κατά του προέδρου Jair Bolsonaro και των χειρισμών του απέναντι στην πανδημία.

Τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους το Μεξικό

Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το τελευταίο 24ωρο το Μεξικό ανακοίνωσε 1.292 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 203 νέους θανάτους.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 201.826 νεκρούς επί συνόλου 2.227.842 μολύνσεων.
Πάντως η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι πιθανόν κατά τουλάχιστον 60% υψηλότερος από τον επιβεβαιωμένο αριθμό.

Αργεντινή: Ρεκόρ κρουσμάτων από τον Οκτώβριο

Στο κόκκινο όμως είναι και η Αργεντινή, η οποία το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων από τον περασμένο Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα, η Αργεντινή ανακοίνωσε 14.014 νέα κρούσματα, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος από τα τέλη του Οκτωβρίου.
Συνολικά η Αργεντινή μετρά 55.611 θανάτους και 2.322.594 κρούσματα.
Οι αρχές αναφέρουν ότι μεταδίδονται στην κοινότητα τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκαν στη Βραζιλία και στην Καλιφόρνια.
Ο δείκτης πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έφθασε το 55,6% σε εθνική κλίμακα και το 60,3% στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες και στην περιφέρειά της, όπου ζουν κάπου 15 εκατομμύρια πολίτες.
Ενώ πλησιάζει το Πάσχα των Καθολικών, η Αργεντινή εντείνει τα μέτρα, ενώ κρατά κλειστά τα χερσαία σύνορά της.
Ήδη ανέστειλε τις επιβατικές πτήσεις από τη Χιλή, το Μεξικό και τη Βραζιλία όπως και τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Ιρλανδία .
Στην Αργεντινή εκτιμάται ότι περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους, ενώ περίπου 600.000 έχουν λάβει και τη δεύτερη.
69069-4596-49-6946-46356356.JPG

Μόνιμη η πανδημία, ατελείωτα τα περιοριστικά μέτρα

Ενδημική θα καταστεί η πανδημία του Covid -19 λόγω των μεταλλάξεων του ιού, ενδεχόμενο που θα πυροδοτήσει ένα νέο ατελείωτο κύκλο περιοριστικών μέτρων.
Αυτό αναφέρει ο γνωστός συγγραφέας και αρθρογράφος Andreas Kluth σε άρθρο του στο Bloomberg.
Ο Kluth υποστηρίζει ότι η ιδέα πως ο κόσμος κάποια στιγμή θα επιστρέψει στην κανονικότητα είναι «απολύτως λανθασμένη» και ο SARS-CoV-2 θα γίνει «ο μόνιμος εχθρός μας, όπως η γρίπη, αλλά χειρότερα».
Ο συγγραφέας στέκεται στη συνεχιζόμενη εμφάνιση νέων μεταλλάξεων που συμπεριφέρονται σχεδόν σαν να είναι νέοι ιοί που σημαίνει ότι «δεν μπορούμε ποτέ να επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης» επειδή τα υπάρχοντα εμβόλια είναι «ανίσχυρα έναντι των επερχόμενων μεταλλάξεων».
«Αν αυτή είναι η εξελικτική πορεία του SARS-CoV-2, βρισκόμαστε σε φαινομενικά ατελείωτους κύκλους κοινωνικών περιορισμών και χαλάρωσης, lockdown και επαναλειτουργίας», λέει ο Kluth.
«Τουλάχιστον σε πλούσιες χώρες, πιθανότατα θα εμβολιαζόμαστε μερικές φορές το χρόνο, κατά της τελευταίας μετάλλαξης που κυκλοφορεί, αλλά ποτέ η θεραπεία δεν θα είναι ταχεία ή αρκετά ουσιαστική για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.
Παρά το γεγονός ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει πληγεί από χειρότερες πανδημίες που εκείνη την εποχή είχε πολύ μικρότερη ιατρική γνώση για να τις αντιμετωπίσει και τελικά τις ξεπέρασε, ο Kluth κατά κάποιον τρόπο πιστεύει πως το ίδιο δεν θα συμβεί με τον Covid.
Πάντως ο Kluth δεν είναι ο πρώτος που υποδηλώνει πως η πανδημία θα παραμείνει για χρόνια και ίσως να μην τελειώσει ποτέ.
Στο βιβλίο του Covid-19: The Great Reset, ο Klaus Schwab του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ισχυρίζεται ότι ο κόσμος «ποτέ» δεν θα επιστρέψει στην κανονικότητα παρόλο που παραδέχεται ότι ο κορωνοϊός «δεν αποτελεί νέα υπαρξιακή απειλή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης