Ήπια ανοδικά η Wall Street με το βλέμμα στο νέο πακέτο Biden
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα τις πρώτες λεπτομέρειες του Σχεδίου για την Απασχόληση στις ΗΠΑ, ένα γιγαντιαίο σχέδιο για επενδύσεις σε έργα υποδομών που θέλει να δρομολογήσει ο Αμερικανός πρόεδρος J. Biden για την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας καθώς η χώρα ανακάμπτει από την κρίση του κορωνοϊού.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο του σε ομιλία αργότερα το βράδυ (05:00 ώρα Ελλάδος) στο Πίτσμπουργκ.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το σχέδιο προβλέπει δαπάνες άνω των 2 τρισ. δολαρίων για τα επόμενα χρόνια.
Οι δαπάνες αυτές θα καλυφθούν πλήρως από φόρους 2 τρισ. δολαρίων σε διάστημα 15 ετών, με αύξηση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 28% από 21%, αύξηση του ελάχιστου φόρου για τις αμερικανικές πολυεθνικές και καθιέρωση ενός ελάχιστου φόρου 15% στα καθαρά έσοδα (book income).
"Όπως προηγούμενα μεγάλα έργα στην ιστορία μας, το σχέδιο του προέδρου θα ενώσει και θα κινητοποιήσει τη χώρα για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας: την κλιματική κρίση και τις φιλοδοξίες μιας αυταρχικής Κίνας”, αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το μέγεθος του σχεδίου Μπάιντεν θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω, πλησιάζοντας τα 4 τρισ. δολάρια καθώς η κυβέρνηση θα ανακοινώνει και νέες δράσεις για την οικονομία.
Το νέο σχέδιο έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την έγκριση του πακέτου τόνωσης των 1,9 τρισ. δολαρίων για την ανακούφιση των αμερικανικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την κρίση.
Η γενναία δημοσιονομική τόνωση, ωστόσο, έχει ενισχύσει και τις πληθωριστικές προσδοκίες, οδηγώντας σε ράλι τις αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα.
Την Τρίτη η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020.
Η απόδοση κινείται σήμερα σχεδόν αμετάβλητη, στο 1,73%.
Σε επίπεδο μήνα, ο δείκτης των blue chips κατέγραψε κέρδη της τάξης του 6,6% και ολοκλήρωσε τον καλύτερο μήνα του από τον Νοέμβριο, ενώ με ισχυρά κέρδη 7,8% έκλεισε και το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη +0,36% στις 3.972 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 4,3% τον Μάρτιο, σημειώνοντας επίσης την καλύτερη επίδοσή του από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ ολοκλήρωσε το τρίμηνο με κέρδη της τάξης του 5,8%.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +1,54% στις 13.246 μονάδες.
Ολοκλήρωσε τον Μάρτιο με μικρά κέρδη της τάξης του 0,4% και το τρίμηνο με άνοδο 2,8%, καθώς το τελευταίο διάστημα οι τεχνολογικοί τίτλοι έχουν υποστεί αρκετές πιέσεις λόγω της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων.
Τη δημιουργία 571 χιλ. θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ ανακοίνωσε η ADP.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης εδώ και έξι μηνες.
Ωστόσο, οι αναλυτές είχαν προβλέψει τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, στις 550 χιλιάδες, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία του Φεβρουαρίου, όταν δημιουργήθηκαν μόλις 117 χιλ. θέσεις.
Τα στοιχεία της ADP καταγράφουν αύξηση για τρίτο διαδοχικό μήνα, μετά την πτώση του Δεκεμβρίου.
Εμβολιασμοί για όλους τους ενήλικες σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία – Βλέπει το Sputnik η ΕΕ
Με μεγάλη ταχύτητα «τρέχουν» τους εμβολιασμούς ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία σε μια προσπάθεια να εμβολιάσουν το ταχύτερο δυνατό όλους τους ενήλικες πολίτες τους, τη στιγμή που η Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να «χωλαίνει» σε αυτόν τον τομέα, φέρεται να είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το εμβόλιο Sputnik V.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Αυστρία, στρέφουν το βλέμμα τους στο ρωσικό εμβόλιο, εκτιμώντας πως αυτό θα μπορούσε να συνδράμει στο να επανέλθει νωρίτερα η κανονικότητα στην χώρα ενώ για το θέμα αυτό συζήτησαν μεταξύ άλλων η καγκελάριος Merkel και ο πρόεδρος Macron με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Το ρωσικό εμβόλιο θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή διέξοδο για την Ευρώπη, όπου ο προβληματισμός σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει, όπως άλλωστε δείχνει και η απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει την χορήγηση του στους κάτω των 60 ετών.
Και ενώ μια σειρά από επιστήμονες υποστηρίζουν πως το αργότερο σε έναν χρόνο από σήμερα, τα σημερινά εμβόλια θα είναι αναποτελεσματικά λόγω των παραλλάξεων του ιού και θα πρέπει να έχουν τροποποιηθεί, και ενώ 36 κράτη δεν έχουν λάβει έως σήμερα ούτε μια δόση από τα διαθέσιμα εμβόλια, οι επιστήμονες διερευνούν τα οφέλη που θα μπορούσαν να υπάρξουν από το συνδυασμό δόσεων διαφορετικών εμβολίων.
Ήδη από τον Φεβρουάριο, ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κάνουν δοκιμές συνδυάζοντας τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca και σύντομα θα αρχίσουν τις αναλύσει για να δουν πόσο καλά δουλεύει το «πάντρεμα» των διαφορετικών εμβολίων και αν το ανοσοποιητικό σύστημα των εμβολιασμένων ανταποκρίνεται καλύτερα από ό,τι εάν είχε δεχθεί δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου.
Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές - Στο 1,3% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης
Νευρικότητα επικράτησε στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και την ανεργία στη Γερμανία.
Οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους και στις ΗΠΑ, όπου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα τις πρώτες λεπτομέρειες του Σχεδίου για την Απασχόληση στις ΗΠΑ, το σχέδιο για τις επενδύσεις σε έργα υποδομών που θέλει να δρομολογήσει ο Αμερικανός πρόεδρος J. Biden για την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας καθώς η χώρα ανακάμπτει από την κρίση του κορονοϊού.
Σαφές μήνυμα προς όλους τους επενδυτές ομολόγων έστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, τονίζοντας ότι δεν θα αποφύγει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία αν οι επενδυτές προσπαθήσουν να αυξήσουν τις αποδόσεις των ομολόγων.
«Μπορούν να μας δοκιμάσουν όσο θέλουν», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη της στο Bloomberg.
«Έχουμε εξαιρετικά εργαλεία προς χρήση αυτήν τη στιγμή.
Θα τα χρησιμοποιήσουμε όπως απαιτείται», ανέφερε η Lagarde.
Η Lagarde εξήγησε στο Bloomberg ότι ο οδηγός για τις αποφάσεις της ΕΚΤ δεν είναι οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις των βασικών δεικτών της οικονομίας, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές.
«Οι κίνδυνοι στην Ευρωζώνη είναι πολύ πιο ισορροπημένοι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο", ανέφερε.
Όπως επισήμανε το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, το PEPP, θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες.
«Δεδομένης της εξαιρετικής κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, χρησιμοποιούμε τη μέγιστη ευελιξία» με το πρόγραμμα 1,85 τρισ. ευρώ, δήλωσε η Lagarde.
«Θα τα χρησιμοποιήσουμε όλα τα κεφάλαια ή όχι είναι άγνωστο, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα τα προσαρμόσουμε όπως απαιτείται».
Στο ταμπλό, η μετοχή της Deliveroo στην πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφει «βουτιά» 30%, σε μία από τις χειρότερες IPO των τελευταίων ετών.
η μετοχή της H&M υποχωρεί -1,2% αφού η σουηδική εταιρία λιανικής πώλησης ανακοίνωσε τριμηνιαίες ζημίες και είπε ότι δεν θα προτείνει τη διανομή μερίσματος στην ετήσια γενική της συνέλευση.
Τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας δεν είναι καλά για την Ευρώπη, με το τρίτο κύμα να σαρώνει και τα lockdown να απειλούν την οικονομική ανάκαμψη.
Την ίδια ώρα, ο προβληματισμός σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει, όπως άλλωστε δείχνει και η απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει την χορήγηση του στους κάτω των 60 ετών.
Ευρωζώνη: Στο 1,3% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο 2021
Στο 1,3% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat.
Τον Φεβρουάριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε αυξηθεί κατά 0,9%.
Ο πληθωρισμός παραμένει μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ (κοντά αλλά κάτω του 2%).
Όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 4,3%, των υπηρεσιών 1,3%, των τροφίμων 1,1% και άλλων αγαθών 0,3%.
Γερμανία: Μείωση της ανεργίας παρά το lockdown - Στο 6% τον Μάρτιο του 2021
Πτωτικά κινήθηκε η ανεργία στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2021, καθώς το lockdown στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είχε περιορισμένη επίδραση στην αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 8.000 με εποχικά προσαρμοσμένους όρους σε 2,745 εκατ.
Κατά συνέπεια το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 6% έναντι του προηγούμενου μήνα.
Σημειώνεται ότι η Γερμανία προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο το τρίτο κύμα της πανδημίας και βρίσκεται σε lockdown από τον Νοέμβριο αν και κάποια μέτρα έχουν χαλαρώσει στις αρχές Μαρτίου.
«Είδαμε μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη τον Μάρτιο παρά τα αυξανόμενα κρούσματα (κορωνοϊού) και τους περιορισμούς σε ορισμένους τομείς της οικονομίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας, Detlef Scheele.
«Συνολικά, ωστόσο, η αγορά εργασίας συνεχίζει να δείχνει σημάδια της κρίσης που διήρκεσε ένα χρόνο», πρόσθεσε.
Πιέσεις στην Ασία
Πτώση σημείωσαν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο των αναταραχής που προκαλεί στον τραπεζικό κλάδο η χρεοκοπία του αμερικανικού fund Archegos.
Στην Κίνα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 51,9 μονάδες έναντι 50,6 τον Φεβρουάριο.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,7% στις 3.985 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,86%, στις 29.178 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,7% στις 28.378 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -0,4% στις 3.441 μονάδες.
Στο αντίποδα, ο Sensex υποχώρησε -1,3% στις 49.483 μονάδες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών