Ο χειρότερος μήνας από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020 ήταν για τη Βραζιλία ο φετινός Μάρτιος, κατά τον οποίο καταγράφηκαν πάνω από 66.000 θάνατοι.
Οι 66.573 θάνατοι που καταγράφηκαν από την 1η ως την 31η Μαρτίου του 2021 είναι υπερδιπλάσιοι, ισούνται με το 102% των 32.881 νεκρών του Ιουλίου του 2020, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν ο χειρότερος μήνας όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών στη Βραζιλία από την έναρξη της πανδημίας.
Φόβοι για χειρότερο Απρίλιο
Οι ειδικοί μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Απρίλιος να ξεπεράσει ακόμα και τον Μάρτιο, μια και το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει, με τους γιατρούς ήδη να επιλέγουν ποιοι από τους ασθενείς θα ζήσουν και ποιοι όχι.
Οι νεκροί ανέρχονται σε 321.515, ενώ χθες 31/3 καταγράφηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων, καθώς καταγράφηκαν 3.869.
Στα ανησυχητικά δεδομένα είναι πως την εβδομάδα από την 21η ως την 27η Μαρτίου σημειώθηκε ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (σχεδόν 540.000), κάτι που οδήγησε σε νέα ρεκόρ εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και θανάτων μέσα σε δύο εβδομάδες.
Όπως είναι αναμενόμενο, η δραματική αυτή κατάσταση στη Βραζιλία αποτελεί απειλή και για τις γειτονικές της χώρες αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο
Καταρρέουν τα νοσοκομεία
Και ενώ η κατάσταση με την πανδημία είναι τελείως ανεξέλεγκτη, τα νοσοκομεία τελούν υπό κατάρρευση.
Είναι χαρακτηριστικό πως στις 18 από τις 27 Πολιτείες, το 90% των ΜΕΘ για ασθενείς με την COVID-19 είναι γεμάτο, ενώ σε άλλες επτά ο δείκτης πληρότητας κυμαίνεται μεταξύ του 84% και του 89%.
Σε αρκετές πολιτείες, το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό έχει ήδη αποφασίσει οι κλίνες ΜΕΘ να διατίθενται στους ασθενείς που έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν.
Ήδη εκατοντάδες πολίτες έχουν πεθάνει στην Πολιτεία Σάο Πάολο διότι δεν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.
Η σφοδρότητα του β’ αυτού κύματος αποδίδεται στην χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης τις γιορτές του τέλους της χρονιάς και κατόπιν κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, την εμφάνιση πολύ πιο μολυσματικών παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού και την παντελή απουσία εθνικής στρατηγικής και πολιτικής στον αγώνα εναντίον της πανδημίας.
Αργά οι εμβολιασμοί
Όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αυτό προχωρά με αργούς ρυθμούς.
Εκτιμάται πως περίπου το 8% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου του και μόλις το 2% και τη δεύτερη.
Μόνο δύο προϊόντα είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής: το κινεζικό CoronaVac και το AstraZeneca.
Χθες η Βραζιλία έδωσε άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου της Janssen (όμιλος Johnson & Johnson), του τέταρτου, έπειτα από αυτό των Pfizer/BioNTech.
Δόσεις του προϊόντος όμως δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμες πριν από τον Αύγουστο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών