Στην έκθεση του ΔΝΤ Fiscal Monitor, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 7 Ιουλίου, υπάρχει η σύσταση ότι παρά τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους, τα κράτη θα συνεχίσουν τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης κυρίως στους εμβολιασμούς μέσω των οποίων θα επιταχυνθεί οικονομική ανάκαμψη και η δημοσιονομική προσαρμογή
Θετική ήταν η ανταπόκριση αξιωματούχων του ΔΝΤ στο σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για την αύξηση στους συντελεστές φορολόγησης για τις εταιρείες και την διαπραγμάτευση για την επίτευξη συμφωνίας για την υιοθέτηση ενός ελάχιστου παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή, επισημαίνονται ότι οι επιχειρήσεις που αναπτύχθηκαν κατά την πανδημία έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση, σύμφωνα με δημοσίευμα το Reuters την Τετάρτη 7 Απριλίου 2020.
«Το ΔΝΤ επιθυμεί την υιοθέτηση ενός ελάχιστου παγκόσμιου συντελεστή φόρου εισοδήματος ως μέσου άρσης του ανταγωνισμού μεταξή των κρατών για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχιερηματικα΄ κέρδη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής δημοσιονομικής πολιτικη του ΔΝΤ, Vitor Gaspar.
«Και αυτό είναι κάτι που είναι σημαντικό προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις διαθέτουν τους πόρους που απαιτούνται για ανταποκριθούν στος διάφορες προτεραιότητες όσον αφορά τις δημοσιονομικές δαπάνες που πρέπει να πραγματοποιήσουν».
Στους G20
Το σχέδιο του Biden, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί από του υποργούς Οικονομικών και στους διοικητές των τραπεζών στο πλαίσιο της G20 την Τετάρτη 7 Απριλίου, επιδιώκει να αποτρέψει τις πολυεθνικές εταιρείες από τη μεταφορά των κερδών σε χώρες χαμηλής φορολόγησης, μέσω της υιοθέτησης ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή.
Ο Paolo Mauro, αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, δήλωσε ότι δημιουργεί μια ευκαιρία για τις πλουσιότερες χώρες να αναναστρέψουν τη μείωση των δημοσίων εσόδων υιοθετώντας μια «επιβάρυνση» φόρου COVID-19 για πλούσιους ιδιώτες και εταιρείες.
Αναστροφή
«Στις προηγμένες οικονομίες, υπάρχει η ευκαιρία να αντιστραφεί κάποια από αυτή τη μείωση των δημοσίων εσόδων μέσω αλλαγών, τόσο στον φόρο επί της κερδοφορίας των εταιρειών, όσο και σε άλλους φόρους, όπως οι φόροι ατομικού εισοδήματος ή το κλείσιμο των ‘' παραθύρων’' στη φορολογία εισοδήματος από μερίσματα, οι φόροι ιδιοκτησίας, οι φόροι κληρονομιάς, οπότε υπάρχει μια ποικιλία επιλογών που διατίθεται στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», δήλωσε ο Mauro.
Μια εταιρική επιβάρυνση φόρου θα αναγνώριζε ότι «ορισμένες εταιρείες τα πήγαν πολύ καλά και τα πήγαν πολύ καλά όσον αφορά την αποτίμηση της χρηματιστηριακής του αξίας» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημείωσε.
Χρόνος
Ο Gaspar είπε ότι είναι σημαντικό για ορισμένες χώρες να αρχίσουν να δημιουργούν μεσοπρόθεσμα αξιόπιστα πλαίσια άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής για μεγαλύτερη εξισορρόπηση μεταξύ δαπανών και εσόδων.
Δεν καθόρισε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο για πολλές χώρες.
«Μεσοπρόθεσμα αυτό το διάστημα μεγαλώνει.
Και οι περισσότερες χώρες θα αντιμετωπίσουν αναπτυξιακές προκλήσεις που απαιτούν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα », είπε, προσθέτοντας ότι το επενδυτικό σχέδιο των ΗΠΑ για την ενίσχυση των δημοσιών υποδομών έχει διάρκεια μια δεκαετία και οι νέες προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου κατανέμονται σρ μεγάλο χρονικό διάστημα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών