Νέο ιστορικό υψηλό ο S&P, με ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο
Απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν είναι πιθανό να θελήσει να υπηρετήσει δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Jerome Powell, ενώ παράλληλα απέρριψε τους ισχυρισμούς για ανησυχητική αύξηση του πληθωρισμού, άρα και αύξησης των επιτοκίων.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, «δεν θα επιστρέψουμε» στην προ Covid-19 οικονομία.
«Αυτή τη στιγμή δεν σκέφτομαι τη δεύτερη θητεία ως προέδρου της Fed.
Καταναλώνω πολύ χρόνο για να κάνω όσο καλύτερη δουλειά γίνεται» δήλωσε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν επίσης η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Kristalina Georgieva, και ο πρόεδρος του Eurogroup, Pascal Donohue, ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας:
«Έχω μια άλλη τεράστια πρόκληση στην οποία είμαι πολύ επικεντρωμένη, και αυτό είναι απλώς να κάνω τη δουλειά μου κάθε μέρα όσο καλύτερα μπορώ να υπηρετώ όλο τον αμερικανικό λαό».
Στη συνέχεια, ο Jerome Powell αναφέρθηκε στην πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία, όπως επεσήμανε, έχει αποφύγει τα χειρότερα μέχρι στιγμής – αν και η ανάκαμψη δεν είναι επαρκής.
«Η πανδημία έπληξε τους χαμηλόμισθους περισσότερο από ποτέ, και αυτό είναι λόγος ανησυχίας» σημείωσε ενώ υποστήριξε πως «θέλουμε να δούμε μια σειρά από αναφορές σε σχέση με την απασχόληση ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει πρόοδος, καθώς περίπου 8,5 εκατομμύρια Αμερικανοί παραμένουν άνεργοι».
Στη συνέχεια, ο κ. Powell αναφέρθηκε στον κορωνοϊό.
«Η αργή πρόοδος των προγραμμάτων εμβολιασμού αποτελούν κίνδυνο για την οικονομία.
Ανακάμπτουμε αλλά πρέπει να δοθεί προσοχή στα κρούσματα».
Για τον πληθωρισμό
Στο μεταξύ, o Jerome Powell δεν απέφυγε να θίξει το κρίσιμο ζήτημα του πληθωρισμού.
«Μια αύξηση στις τιμές δεν σημαίνει πληθωρισμός.
Για να φτάσουμε στο σημείο να ανησυχούμε οι πληθωριστικές πιέσεις πρέπει να είναι έντονες και επίμονες.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αναμένεται άμεσα ραγδαία αύξηση των τιμών.
Οι ανοδικές πιέσεις είναι παροδικές.
Έχουμε τα εργαλεία να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη υπερθέρμανση της οικονομίας, άρα και τον πληθωρισμό» είπε ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, εξηγώντας ότι το παραδοσιακό εργαλείο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι η αύξηση των επιτοκίων.
«Ωστόσο, απέχουμε πολύ από κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε.
Διαφορετική κανονικότητα και διαφορετική οικονομία θα αντιμετωπίσουν όλοι οι πολίτες του κόσμου στη μετά τον κορωνοϊό εποχή, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Fed.
«Θα ήταν σκόπιμο να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτούς που δυσκολεύονται να επιστρέψουν στην απασχόληση, ενώ υφίσταται κίνδυνο για την ανάκαμψη καθώς οι περιπτώσεις Covid αυξάνονται στις Η.Π.Α.
Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία και θα το κάνουμε.
Η Fed πρέπει να δει την πραγματική πρόοδο στους στόχους της για να εξομαλύνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» κατέληξε ο Jerome Powell.
Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, τα οποία δημοσιεύτηκαν χθες, δεν επιφύλαξαν άσχημες εκπλήξεις για τους επενδυτές.
Αντίθετα, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εμφανίστηκαν ενωμένοι στην ανάγκη να δουν περαιτέρω πρόοδο στην ανάκαμψη της οικονομίας πριν αρχίσουν να μειώνουν το τεράστιο πρόγραμμα αγορών ομολόγων.
Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της Fed υποβάθμισαν του πληθωριστικούς κινδύνους, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση τους ότι το πρόσφατο ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων αντανακλά τις πιο ισχυρές προοπτικές της ανάπτυξης.
ΗΠΑ: Στις 744.000 οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας - Νέα άνοδος
Στις 744.000 έφτασαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, καταγράφοντας έτσι νέα άνοδο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας της χώρας, την Πέμπτη 8/4/2021.
Ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών οι οποίοι επωφελούνται από κάποια είδους παροχή που σχετίζεται με την ανεργία παραμένει ακόμα αρκετά υψηλός καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία φτάνει τους 18.164.588 πολίτες.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις άγγιζαν τον αριθμό των 719.000, ενώ οι προβλέψεις των οικονομολόγων για την εβδομάδα που έληξε την 3η Απριλίου 2021 έκαναν λόγο για 680.000 αλλά διαψεύστηκαν.
Εμβόλια για όλους τους ενήλικες στις ΗΠΑ από 19/4, χάος στην Ευρώπη με AstraZeneca
Έτοιμες να προχωρήσουν από τις 19 Απριλίου στο επόμενο μεγάλο βήμα, αυτό του εμβολιασμού όλων των ενήλικων Αμερικάνων άνω των 16 ετών είναι οι ΗΠΑ, τη στιγμή που η Ευρώπη εξακολουθεί να αναζητεί το βηματισμό της σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά και τη γνωμοδότηση του ΕΜΑ πως είναι πιθανό να συνδέεται με περιπτώσεις θρομβώσεων, αν και αυτές είναι σπάνιες.
Τα ευρωπαϊκά κράτη τηρούν διαφορετική προσέγγιση σχετικά με το εμβόλιο αυτό, όχι για το εάν είναι ασφαλές και εάν θα πρέπει να χορηγείται, αλλά για το ποιες ηλικιακές ομάδες ανθρώπων το συνιστούν.
Πάντως, στη Μεγάλη Βρετανία αρμόδιοι αξιωματούχοι υγείας κάνουν λόγο για ένα απολύτως ασφαλές εμβόλιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως το εμβόλιο προκαλεί πολύ λιγότερες θρομβώσεις από τα κοινά φάρμακα, από την εγκυμοσύνη ακόμα και από τον ίδιο τον κορωνοϊό.
Μάλιστα ο υπουργός Υγείας της Μ. Βρετανίας, Matt Hancock υποστήριξε ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά και ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επηρεαστεί από τις τελευταίες εξελίξεις.
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον ένας στους τρεις Αμερικάνους ενώ οι Πολιτείες ετοιμάζονται να εμβολιάσουν όλους τους ενήλικες άνω των 16 ετών.
Ιδιαίτερα ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στην Ινδία όπου μέρα με την ημέρα καταγράφονται και νέα ρεκόρ κρουσμάτων αλλά και στη Λατινική Αμερική, όπου πέρα από τη Βραζιλία, η οποία έχει χάσει κάθε έλεγχο του ιού, μια σειρά από κράτη, όπως η Αργεντινή και το Περού λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη διασπορά της covid.
Ανοδικά οι ευρωαγορές
Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της προειδοποίησης της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, , Christine Lagarde ότι η πανδημία και τα σχετικά μέτρα περιορισμού θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.
Ωστόσο, η αναταραχή που επικρατεί στην Ευρώπη για το εμβόλιο της AstraZeneca, προκαλεί ανησυχία για την πορεία των εμβολιασμών, την ώρα που σαρώνει το τρίτο κύμα της πανδημίας.
Υποχώρηση των κινδύνων για την ανάπτυξη βλέπει η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde.
Όπως δήλωσε, η πανδημία του κορωνοϊού θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της ευρωζώνης τους επόμενους μήνες, αλλά οι κίνδυνοι μετά το διάστημα αυτό υποχωρούν και η ανάπτυξη θα ενισχυθεί μόλις γίνει δυνατή η άρση των lockdown.
Τη διασφάλιση της σταθερής ανάκαμψης των οικονομιών μετά τη πανδημία θα πρέπει να επιδιώξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προτού προχωρήσει στην απόσυρση των νομισματικών μέτρων αντιμετώπισης της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία, επισήμανε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Olli Rehn στο CNBC την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021.
«Είμαστε έτοιμοι να επαναξιολογήσουμε το πρόβλημα αγορών ομολόγων ανάλογα με τις ανάγκες και υπό αυτή την έννοια, όπως είπα, θα ήμουν αρκετά προσεκτικός ως προς αυτό, καθώς νομίζω ότι είναι καλύτερο να είμαστε ασφαλείς παρά να έχουμε λάβει λανθασμένες αποφάσεις.
Γερμανία: Άνοδος 1,2% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Φεβρουάριο του 2021
Αύξηση για δεύτερο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τις Ομοσπονδιακές Στατιστικές Υπηρεσίες έδειξαν ότι οι παραγγελίες για βιομηχανικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση με εποχικά προσαρμοσμένους όρου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters.
Η αύξηση πραγματοποιήθηκε μετά από την αναθεωρημένη άνοδο της τάξης του 0,8% τον Ιανουάριο.
Οι εγχώριες παραγγελίες σημείωσαν άνοδο κατά 4% τον Φεβρουάριο, ενώ οι παραγγελίες εξωτερικού μειώθηκαν κατά 0,5%.
Ωστόσο, οι κρατήσεις από άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 2,7%.
Στο 1,5% ο πληθωρισμός χονδρικής στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο
Κατά 0,5% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύθηκαν κατά 0,7%, επίσης σε μηνιαία βάση.
Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, ο πληθωρισμός χονδρικής διαμορφώθηκε στο 1,5% στην ευρωζώνη και στο 1,7% στην ΕΕ.
Τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο (+2,8%) σε μηνιαία βάση και η Ιρλανδία (+13,3%) και η Εσθονία (+7,5%) σε ετήσια.
Σταθεροποιητικά η Ασία
Σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ.
Ο Asia Dow σημείωσε οριακή άνοδο +0,12% στις 4.027 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με οριακή μεταβολή -0,07%, στις 29.707 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +1,12% στις 28.994 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε οριακή μεταβολή -0,07% στις 3.482 μονάδες.
Ο Sensex ενισχύθηκε +0,7% στις 50.017 μονάδες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών