Προκειμένου να επιτευχθεί μείωση των δημοσιονομικών δαπανών και δημοσιονομική εξυγίανση, θα χρειαστούν μεταρρυθμίσεις με κεντρική αυτή του συνταξιοδοτικού συστήματος, σύμφωνα με το γαλλικό υποργείο Οικονομικών
Την επαναφορά του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του Συμφώνου Σταθερότητας από το 2027 εξετάζει η γαλλική κυβέρνηση, ενώ φέρεται διατεθειμένη να υιοθετήσει ένα σταθερό όριο όσον αφορά τις ετήσιες δημόσιες δαπάνες προκειμένου να τηρήσει τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 4 Απριλίου 2021
Πανδημία
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τους δημοσιονομούς κανόνες που απαιτούν από τα κράτη μέλη να διατηρήσουν τα δημόσια ελλείμματά τους έως το 3% του ΑΕΠ.
Η Γαλλία, η οποία υπερέβαινε το εν λόγω όριο το όριο για μια δεκαετία έως το 2017, στοχεύει να μειώσει σταδιακά το έλλειμμα της και να επιστρέψει στο όριο του 3% πολύ μετά την αναμενόμενη υποχώρηση της κρίσης, σύμφωνα με τα ετήσιο μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό τον οποίο η κυβέρνηση θα στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτόν τον μήνα.
Το σχέδιο
Το Παρίσι σχεδιάζει τώρα να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ έως το 2027 από το μεταπολεμικό ρεκόρ του 9,2% πέρυσι, επισημαίνει το δημοσίευμα επικαλούμενη αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.
Τη ίδια ώρα η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει δημοσιονομικά μέτρα 55 δισ. ευρώ το 2021 για την αντιμετώπιση τω συνεπειών της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης υποστήριξης για το σύστημα υγείας το οποίο υπέστη σημαντική πίεση
Λιτότητα
Φέτος το υπουργείο αναμένει μόνο οριακή βελτίωση της δημοσιονομικής κατάσταση, προβλέποντας μικρή μείωση του ελλείμματος στο 9,0%.
«Αρνούμαστε τη λιτότητα, αρνούμαστε να θέσουμε σε κίνδυνο την επιστροφή της οικονομικής ανάπτυξης, αποκαθιστώντας τα δημόσια οικονομικά με ιδιατερα βάναυσο τρόπο», σύμφωνα με την πηγή την οποία επικαλείται το δημοσίευμα
Φορολογία
Ενώ αποκλείει την αύξηση της φορολογίας τα επόμενα πέντε χρόνια, το υπουργείο δήλωσε ότι η ετήσια αύξηση των δαπανών θα πρέπει να περιοριστεί στο 0,7% αποπληθωρισμένη για να επιτευχθεί ο νέος στόχος μείωσης του ελλείμματος.
Για να παραμείνει σε αυτό το μονοπάτι, το υπουργείο θέλει να εγγράφεται ένα ανώτατο όριο αύξησης δαπανών για πρώτη φορά σε έναν νέο πολυετούς ισχύος νόμο για τον προγραμματισμό του προϋπολογισμού.
Δαπάνες
Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire μάλιστα τάσσεται υπέρ της τροποποίησης του συντάγματος ώστε να συμπεριλάβει ένα τέτοιο ανώτατο όριο δημοσίων δαπανών, ανέφερε η πηγή, αν και αυτό είναι απίθανο να αυτό να αποφαιστεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.
Χρέος
Εκτός από τον περιορισμό της αύξησης των δαπανών, μόλις τελειώσει η κρίση, η Γαλλία θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως μια αναθεώρηση του συστήματος συνταξιοδότησης που μπήκε σε πάγο όταν ξεκίνησε η πανδημία πέρυσι.
ΤΟ υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι το εθνικό χρέος θα αυξηθεί από το 117,8% του ΑΕΠ φέτος να φτάσει στο 118,3% το 2025 πριν αρχίσει να μειώνεται.
Τα μακροπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια της Γαλλίας βασίζονται σε εκτιμήσεις ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ θα ανακάμψει 5,0% φέτος μετά τη συρρίκνωση του 8,2% πέρυσι.
Την επόμενη χρονιά η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,0% ενώ επιβραδύνεται σταδιακά στο 1,4% ετησίως από το 2025, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών