Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κινέζους αγοραστές ισπανικών ομολόγων ψάχνει ο Θαπατέρο

Κινέζους αγοραστές ισπανικών ομολόγων ψάχνει ο Θαπατέρο
Το παράδειγμα της Ελλάδας φαίνεται να ακολουθεί η Ισπανία, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας L. Zapatero σχεδιάζει επίσκεψη στο Πεκίνο προς εξεύρεση κεφαλαίων.
Η Κίνα το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του χρέους της Ισπανίας, ενώ ο ισπανός πρωθυπουργός εκφράζει την ελπίδα ότι η ασιατική χώρα θα συνεχίσει να επενδύει σε ισπανικά κρατικά ομόλογα.
Το ενδιαφέρον της Κίνας για την Ισπανία είναι και μία δήλωση εμπιστοσύνης προς τις ικανότητες της ισπανικής οικονομίας, δήλωσε ο Zapatero σε συνένεντευξη του, σχολιάζοντας ότι η Κίνα αγόρασε τον Ιούλιο περί τα 400 εκατ. ευρώ ισπανικών ομολόγων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Κίνα έχει ήδη δηλώσει την εμπιστοσύνη της στο ευρώ, δηλώνοντας στα μέσα καλοκαιριού ότι αγοράζει συναλλαγματικά αποθέματα του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος, σε αντίθεση με αυτά του δολαρίου.
Είναι πλέον εμφανής η στάση του Zapatero να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας του, ώστε να υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα από τα “επιθετικά” προγράμματα λιτότητας που έχει υιοθετήσει. Ήδη έχει καταφέρει να μειώσει στο μισό, σε σχέση με πέρσι, τις δημόσιες δαπάνες του πρώτου 7μηνου του έτους, ωστόσο, οι πιέσεις από τις αγορές παραμένουν. Η εξασφάλιση της αγοράς των κρατικών ομολόγων δίνει μία ανάσα στην ισπανική κυβέρνηση, ώστε να λάβει περισσότερα μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης