Με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί ότι απέχουμε κατά πολύ ακόμα από το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού, με την Ευρώπη να ξεπερνά το 1 εκατομμύριο θανάτους, με τις ΗΠΑ να αναφέρουν αύξηση κρουσμάτων για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και με την Ινδία και την Βραζιλία να παρακολουθούν τον ιό να διασπείρεται ανεξέλεγκτα, τα μόνα αισιόδοξα νέα είναι ότι η βρετανική παράλλαξη του ιού – που κυριαρχεί σε Ευρώπη και βόρεια Αμερική – μπορεί να είναι πιο μεταδοτική αλλά δεν είναι πιο θανατηφόρα.
Και ενώ πυκνώνουν τα δυσοίωνα μηνύματα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ιός μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο σε μερικούς μήνες χάρη αφενός στα εμβόλια και αφετέρου στην πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, κοκ.
Η Μ. Βρετανία, η οποία πρωτοστατεί παγκοσμίως στους εμβολιασμούς, άνοιξε και πάλι τα καταστήματα και την εστίαση στους εξωτερικούς χώρους, διαμηνύοντας παράλληλα πως απώτερος στόχος της πλέον είναι να έχει εμβολιάσει έως τα τέλη Ιουλίου όλους τους ενήλικες.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ από τις 19/4 αρχίζουν τους εμβολιασμούς σε όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών, ενώ η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο της τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού της έως τα μέσα με τέλη Ιουλίου, επιδιώξεις που πάντως αναμένεται να περιπλεχθούν μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Θρίλερ και με το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Μετά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν το τελευταίο διάστημα με το εμβόλιο της AstraZeneca, ένα ακόμα θρίλερ εξελίσσεται αυτή την φορά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές υπηρεσίες υγείας ζητούν την άμεση παύση στη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου μετά από έξι περιστατικά θρομβώσεων, που εμφανίστηκαν περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.
Και τα έξι περιστατικά αφορούν γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, μία εξ αυτών πέθανε και μια δεύτερη χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση.
Εκτιμάται ότι σχεδόν επτά εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson και περίπου 9 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις έχουν αποσταλεί στις πολιτείες για χορήγησή τους, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.
Παρότι η κίνηση αυτή έχει σχεδιαστεί ως μια σύσταση προς τους γιατρούς στις αμερικανικές πολιτείες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν υπό ομοσπονδιακό έλεγχο.
Η επιδημία με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 136.961.788 και οι νεκροί 2.950.702
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 31.289.768 κρούσματα και 562.852 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 13.689.453
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 354.617 και τρίτη σε κρούσματα με 13.517.808
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 209.702 και τέταρτη η Ινδία με 171.058
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.129.120
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.605.444 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.390.790
• Έβδομη η Τουρκία με 3.962.760 και όγδοη η Ιταλία με 3.793.033
• Ένατη η Ισπανία με 3.376.548 και δέκατη η Γερμανία με 3.032.271
Μ. Βρετανία: Εμβόλια σε όλους όσοι είναι άνω των 50 ετών
Τουλάχιστον μια δόση εμβολίου έχει διαθέσει σε όλους τους πολίτες που είναι άνω των 50 ετών η Μεγάλη Βρετανία, επιτυγχάνοντας έτσι τον στόχο που είχε θέσει.
Η Βρετανία πραγματοποίησε ένα από τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς βρέθηκε πίσω μόνο από το Ισραήλ στην αναλογία του πληθυσμού της που έλαβε τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει προσφέρει τουλάχιστον μία δόση στις ομάδες προτεραιότητας από 1 ως 9, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι ενήλικες άνω των 50 ετών, οι κλινικά ευάλωτοι, αλλά και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών, πριν από την ημερομηνία-στόχο της 15ης Απριλίου.
Στόχος πλέον της κυβέρνησης Johnson είναι να εμβολιαστούν έστω και με μια δόση εμβολίου, όλοι οι ενήλικες έως τα τέλη Ιουλίου.
Σημειώνεται πως από χθες Δευτέρα 12/4 επαναλειτούργησαν όλα τα καταστήματα και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους με τη Μεγάλη Βρετανία να κάνει ένα ακόμα μεγάλο βήμα προς την κανονικότητα, ενώ από σήμερα 13/4 η Μεγάλη Βρετανία θα αρχίσει τους εμβολιασμούς και με το εμβόλιο της Moderna.
Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί και στην Ευρώπη, παραμένουν τα lockdown – Πάνω από 1 εκατ. οι νεκροί
Aν και η Ευρώπη, η οποία μετρά πάνω από 1 εκατομμύριο θανάτους από τον κορωνοϊό, υπολείπεται σημαντικά των εμβολιασμών σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, εκτιμάται ότι έως τα μέσα Ιουλίου θα έχει επιτευχθεί ο στόχος να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.
Κατά μέσο όρο, το 16% των ενηλίκων στην Ευρώπη έχει κάνει την πρώτη δόση και το 6,7% είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Αντίστοιχα, τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έχει κάνει το 62% των Ισραηλινών, το 47% των Βρετανών και το 34% των Αμερικανών.
Απόρροια πάντως του χαμηλού ρυθμού των εμβολιασμών είναι ολοένα και περισσότερα κράτη να προσφεύγουν σε περιοριστικά μέτρα και lockdown για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Η Γερμανία θα είναι σε lockdown έως τις 18 Απριλίου αν και η καγκελάριος Merkel προσανατολίζεται σε αυστηροποίηση του και σε καθολικό lockdown, παρά τις αντιδράσεις των κρατιδίων ενώ σε lockdown τεσσάρων εβδομάδων είναι από τις 3 Απριλίου και η Γαλλία.
Σε μερική καραντίνα είναι και η Πολωνία ενώ η Ολλανδία ανακοίνωσε πως η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και άλλα περιοριστικά μέτρα θα διατηρηθούν έως τις 28 Απριλίου.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdown, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως ενώ νέο lockdown για τέσσερις εβδομάδες αρχής γενομένης από τις 26/3 ανακοίνωσε και το Βέλγιο.
Η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως από τις 12/4 χαλαρώνει το lockdown καθώς θα επιτρέπεται στα μέλη δύο νοικοκυριών να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός μιας ακτίνας 5 χιλιομέτρων από το σπίτι του καθενός, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν οι Ιρλανδοί από τη μία κομητεία στην άλλη.
Παράλληλα η Σουηδία ανακοίνωσε πως αναστέλλει για τις 3 Μαΐου την χαλάρωση των περιορισμών του lockdown λόγω της σφοδρότητας του γ’ κύματος.
EΕ: Πρόταση για εμβολιασμούς με το AstraZeneca σε άτομα άνω των 60
Πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca περιλαμβάνεται σε επιστολή της πορτογαλικής προεδρίας που απηύθυνε προς τους υπουργούς Υγείας των κρατών – μελών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Δευτέρα 12 Απριλίου 2021.
Στην επιστολή, την οποία επικαλείται Bloomberg, προτείνεται μια ενιαία στάση, οι εμβολιασμοί με το εν λόγω εμβόλιο θα πρέπει να περιοριστούν σε άτομα άνω των 60 ετών.
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή θέση (σ.σ. στο εν λόγω ζήτημα) και το να περιορίσουμε τη χορήγηση του εμβολίου AstraZenca στις ίδιες ηλικιακές ομάδες μπορεί να είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης»,επισημαίνεται στη επιστολή, η οποία υπογράφεται από την υπουργό Υγείας της Πορτογαλίας Marta Temido και έχει ημερομηνία 9 Απριλίου.
ΗΠΑ: Για δεύτερη εβδομάδα αυξάνονται κρούσματα covid και εισαγωγές
Αύξηση των κρουσμάτων covid και των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία κατέγραψαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν πάνω από 562,5 χιλιάδες νεκρούς και 31,3 εκατομμύρια μολύνσεις.
Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11/4 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια αύξηση της τάξης του 8% στις μολύνσεις, με την Πολιτεία του Μίσιγκαν να αναφέρει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και εισαγωγών ασθενών από όλες τις Πολιτείες.
Το Μίσιγκαν χαλάρωσε κάποια περιοριστικά μέτρα στις αρχές Μαρτίου, με τα Αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων να καλούν τις αρχές της Πολιτείας να «κλείσουν» και πάλι δραστηριότητες προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση κρουσμάτων, εισαγωγών και θανάτων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.
Παράλληλα, οι εισαγωγές ασθενών αυξήθηκαν κατά 6% την τελευταία εβδομάδα, με τον αριθμό των νοσηλευομένων να ξεπερνά τους 39.000.
Πάντως, με μεγάλη ταχύτητα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί, ενώ πλέον στόχος είναι από τις 19 Απριλίου να αρχίσουν να εμβολιάζονται όλοι οι ενήλικες άνω των 16 ετών.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, το 36% των Αμερικάνων πολιτών έχει εμβολιαστεί με μια δόση, ενώ το 22% του πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις.
Ινδία: Κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως το τελευταίο 24ωρο
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η επέλαση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ινδία, η οποία φαίνεται πως τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη καθώς εδώ και μια εβδομάδα καταγράφονται διαρκώς ημερήσια ρεκόρ μολύνσεων.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο η Ινδία ανακοίνωσε 161.736 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός που για άλλη μια ημέρα είναι ο υψηλότερος που καταγράφεται σε όλο τον πλανήτη.
Συνολικά η Ινδία μετρά 13,69 εκατομμύρια κρούσματα, αριθμός που είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.
Ακόμη 879 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν, με τους νεκρούς να υπολογίζονται σε 171.058.
Σημειώνεται πως η Ινδία απαγόρευσε από τις 11/4/2021 την εξαγωγή του αντιικού φαρμάκου remdesivir (ρεμδεσιβίρη), που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του Covid, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων
Η ρεμδεσιβίρη, που παρασκευάζεται από τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Gilead, ήταν ένα από τα πρώτα φάρμακα που φάνηκε να έχει κάποιο αποτέλεσμα στη συντόμευση της περιόδου ανάρρωσης ασθενών με Covid.
Όμως μια μελέτη που υποστηρίχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έδειξε ότι είχε «μικρή ή καθόλου επίδραση» στους θανάτους από την ασθένεια.
Επίκεντρο της πανδημίας είναι το πιο πλούσιο κρατίδιο της Ινδίας, η Μαχαράστρα, οι αρχές της οποίας εξετάζουν την επιβολή ενός πλήρους lockdown.
Έπειτα από ένα lockdown πολλών μηνών το 2020 - ένα από τα πιο αυστηρά στον κόσμο - η Ινδία απέφυγε νέους υπερβολικά αυστηρούς περιορισμούς φοβούμενη μια μεγαλύτερη επιδείνωση μιας ήδη πληγείσας οικονομίας.
Όμως οι τοπικές αρχές επέβαλαν νέους περιορισμούς, έως και νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και lockdown το Σαββατοκύριακο στη Μαχαράστρα.
Ανεξέλεγκτη η επιδημία στη Βραζιλία – Έρευνα κατά Bolsonaro
Ανεξέλεγκτο παραμένει το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα στη Βραζιλία, η οποία αποτελεί την πλέον πληττόμενη χώρα της περιοχής.
Το τελευταίο 24ωρο, η Βραζιλία ανακοίνωσε 35.785 κρούσματα και 1.480 θανάτους, μετρώντας συνολικά 354.617 νεκρούς επί συνόλου 13,5 εκατομμυρίων και πλέον μολύνσεων.
Με τα νοσοκομεία να τελούν υπό κατάρρευση και με το να μην υπάρχει μια κοινή, εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς πόλεις και Πολιτείες λαμβάνουν μόνες τους δικά τους μέτρα περιορισμού, δεχόμενες παράλληλα τις επιθέσεις από τον πρόεδρο Jair Bolsonaro, η κατάσταση μοιάζει να έχει ξεφύγει κάθε ελέγχου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Γερουσία ετοιμάζεται να διενεργήσει έρευνα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς όσον αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αυξάνοντας την πίεση στον Bolsonaro, ο οποίος δέχεται σφοδρές επικρίσεις από τους πολίτες.
Η Γερουσία προετοιμάζεται να σχηματίσει επιτροπή για να διενεργήσει έρευνα για τα σφάλματα και τις παραλείψεις της κυβέρνησης στον χειρισμό της πανδημίας.
Την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο για να διενεργηθεί η έρευνα αυτή από τη Γερουσία, αν και ο πρόεδρος του σώματος επιδίωκε ο σχηματισμός της επιτροπής να καθυστερήσει παρότι υπήρχε στήριξη από επαρκή αριθμό γερουσιαστών.
Η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση αυτή, ωστόσο ενδέχεται να δώσει περιθώρια στην άνω Βουλή του βραζιλιάνικου κοινοβουλίου να αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα της έρευνας.
Πιο μεταδοτική αλλά όχι πιο θανατηφόρα η βρετανική παράλλαξη
Στο συμπέρασμα ότι η βρετανική παραλλαγή του ιού είναι κατά 35% πιο μεταδοτική σε σχέση με το αρχικό στέλεχος αλλά όχι και πιο θανατηφόρα καταλήγουν δύο νέες βρετανικές επιστημονικές μελέτες.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η βρετανική παράλλαξη του ιού που έχει κυριαρχήσει στην Ευρώπη – και στην Ελλάδα – αλλά και στη βόρεια Αμερική, δεν φαίνεται να προκαλεί πιο βαριά συμπτώματα και μεγαλύτερες επιπλοκές και άρα να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου.
Η μια μελέτη συνέκρινε τη σοβαρότητα της νόσου σε 496 ασθενείς εισηγμένους κατά το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου σε δύο νοσοκομεία του Λονδίνου, οι οποίοι είχαν μολυνθεί είτε με τη βρετανική παραλλαγή είτε με άλλες.
Η έρευνα δεν βρήκε κάποια διαφορά στον κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή θανάτου μεταξύ των διαφόρων παραλλαγών του ιού.
Η δεύτερη έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Lancet Public Health» και μελέτησε στοιχεία από την εφαρμογή Zoe Covid Symptom Study (όπου οι χρήστες καταγράφουν τα συμπτώματα τους στο κινητό τηλέφωνο τους), δεν διαπίστωσε κάποια επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά την επικράτηση της παραλλαγής Β.1.1.7.
Παράλληλα οι ερευνητές ανέφεραν ότι χαμηλό ήταν και το ποσοστό επαναμόλυνσης – μόλις το 0,7% όσων ήταν θετικοί στον ιό, βρέθηκαν ξανά θετικοί ύστερα από 90 ημέρες – ενώ δεν βρέθηκαν στοιχεία για αυξημένες επαναμολύνσεις λόγω της βρετανικής παράλλαξης του ιού.
ΠΟΥ: Η πανδημία απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της
H σύγχυση και ο εφησυχασμός στην αντιμετώπιση της Covid-19 σημαίνουν ότι η πανδημία απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της, αλλά μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο «σε μερικούς μήνες», με τα κατάλληλα, δοκιμασμένα μέτρα δημόσιας υγείας, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus.
«Και εμείς θέλουμε να δούμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες ν' ανοίγουν, τα ταξίδια και το εμπόριο να ξαναρχίσουν», δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Δεν θέλουμε να βλέπουμε καραντίνες χωρίς τέλος.
Αλλά αυτή τη στιγμή, οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε πολλές χώρες είναι υπερφορτωμένες και οι άνθρωποι πεθαίνουν - και αυτό μπορεί να αποφευχθεί εντελώς.
Η πανδημία απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της.
Ωστόσο έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι.
Η μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο μηνών δείχνει ότι αυτός ο ιός και τα παραλλαγμένα στελέχη του μπορούν να σταματήσουν.
Η μετάδοση οφείλεται σε σύγχυση, εφησυχασμό και ασυνέπεια στα μέτρα δημόσιας υγείας» τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Λίγοι λαμβάνουν προφυλάξεις
Ο Ghebreyesus είπε ότι σε ορισμένες χώρες, παρά τη συνεχιζόμενη μετάδοση, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα είναι γεμάτα και οι αγορές είναι ανοιχτές και γεμάτες από κόσμο και ότι μόνο λίγοι άνθρωποι λαμβάνουν προφυλάξεις.
«Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να ακολουθούν την προσέγγιση ότι εάν είναι σχετικά νέοι, δεν έχει σημασία να προσβληθούν από την Covid-19.
Η πανδημία έχει φτάσει σε "κρίσιμο σημείο" με λοιμώξεις που αναπτύσσονται εκθετικά.
Βρισκόμαστε τώρα σε ένα κρίσιμο σημείο της πανδημίας.
Η πορεία αυτής της πανδημίας αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό, εκθετικά, με αύξηση 9% των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα, έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα αυξητικής τάσης και με 5% αύξηση των θανάτων.
Δεν είναι η κατάσταση στην οποία θέλουμε να βρισκόμαστε 16 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, ενώ διαθέτουμε αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου» υποστήριξε η Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής της καταπολέμησης της Covid-19 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών