(upd2) Τη στιγμή που εντείνεται παγκοσμίως ο προβληματισμός και οι επιφυλάξεις για τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson&Johnson μετά τον εντοπισμό περιστατικών θρομβώσεων, γίνονται εκκλήσεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden να ταχθεί υπέρ της εξαίρεσης των εμβολίων για τον κορωνοϊό από τους διεθνείς κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία, προκειμένου να αυξηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες των εμβολίων και να επιταχυνθεί η αντίδραση στην πανδημία στις φτωχότερες χώρες.
Στις ΗΠΑ όπου έχουν γίνει περισσότεροι από 195 εκατομμύρια εμβολιασμοί, οι αποφάσεις για το εάν και το πώς θα επαναχορηγηθεί το εμβόλιο της J&J καθυστερούν τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα, τη στιγμή που και η ΕΕ φέρεται να είναι αποφασισμένη να μην ανανεώσει τα συμβόλαια τόσο με την AstraZeneca όσο και με την Johnson&Johnson για το 2022.
Ενδεικτικό άλλωστε των επιφυλάξεων που υπάρχουν για τα εμβόλια αυτά, είναι πως η Δανία ανακοίνωσε πως αφαιρεί το σκεύασμα της AstraZeneca από το εμβολιαστικό της πρόγραμμα.
Πάντως, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι υπερβολικές οι αντιδράσεις απέναντι στα δύο αυτά σκευάσματα, επιμένοντας πως είναι πολύ σπάνιες οι παρενέργειες τους και πως τα οφέλη είναι πολλαπλάσια των κινδύνων.
Η επιδημία με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 138.416.498 και οι νεκροί 2.975.875
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 31.423.361 κρούσματα και 564.402 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 14.074.564
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 361.884 και τρίτη σε κρούσματα με 13.673.507
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 210.812 και τέταρτη η Ινδία με 173.123
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.210.772
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.622.464 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.393.337
• Έβδομη η Τουρκία με 4.025.557 και όγδοη η Ιταλία με 3.809.193
• Ένατη η Ισπανία με 3.387.022 και δέκατη η Γερμανία με 3.085.142
ΗΠΑ: Στους 195 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί – Σε μια εβδομάδα οι αποφάσεις για Johnson&Johnson
Στους 195 εκατομμύρια ανέρχονται οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ, με το 37% των Αμερικάνων να εκτιμάται ότι έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου.
Εκτιμάται ότι περίπου 77 εκατομμύρια Αμερικάνοι, το 23% του πληθυσμού, έχει λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων.
Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν πως θα επιτευχθεί και ο αναθεωρημένος στόχος που έχει θέσει ο πρόεδρος Biden για τον εμβολιασμό 200 εκατομμυρίων Αμερικάνων εντός των πρώτων 100 ημερών της προεδρικής του θητείας.
Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ δεν έλαβαν ακόμα αποφάσεις για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, την χορήγηση του οποίου έχουν αναστείλει ύστερα από τον εντοπισμό περιστατικών θρομβώσεων.
Οι αρμόδιοι ζήτησαν περισσότερα στοιχεία προκειμένου να αποφασίσουν το εάν και το πώς θα χορηγηθεί το εν λόγω εμβόλιο, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να αναβάλλονται τουλάχιστον για την ερχόμενη εβδομάδα.
Πάντως και παρά τις αρνητικές εξελίξεις με το εμβόλιο της J&J, οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα με το εμβολιαστικό πρόγραμμα καθώς έχουν ήδη εξασφαλιστεί επαρκείς ποσότητες εμβολίων για όλον αμερικανικό πληθυσμό.
Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές υποστήριξαν πως η αναστολή των εμβολιασμών με το «J&J» δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αμερικανική εκστρατεία εμβολιασμού, καθώς αυτές οι δόσεις αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% εκείνων που έχουν χορηγηθεί έως τώρα καθώς και ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν ικανή επάρκεια δόσεων εμβολίων προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση έως τον Μάιο.
Παράλληλα ο Jeff Siends, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της Covid-19 ανέφερε πως έχει ήδη αναληφθεί δράση για να επιταχυνθούν τα προγράμματα παραγωγής και παράδοσης των εμβολίων της Moderna και της Pfizer σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί η διακοπή της παράδοσης φορτίων των εμβολίων της J&J και να διατηρηθεί ο ρυθμός του προγράμματος εμβολιασμών στις ΗΠΑ.
Έκκληση στις ΗΠΑ να παραιτηθούν από τα πνευματικά δικαιώματα των εμβολίων κατά της covid
Έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden να ταχθεί υπέρ της εξαίρεσης των εμβολίων για τον κορωνοϊό από τους διεθνείς κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία απευθύνουν πάνω από εξήντα πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους άλλοτε ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας, καθώς και περισσότεροι από εκατό νομπελίστες.
Η εξαίρεση αυτή θα επέτρεπε να αυξηθούν θεαματικά οι παραγωγικές δυνατότητες και να επιταχυνθεί η αντίδραση στην πανδημία στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να αναγκαστούν να περιμένουν χρόνια προτού φθάσουν επαρκείς ποσότητες δόσεων εμβολίων σ’ αυτές.
«Ο πρόεδρος Biden έχει δηλώσει πως κανένας μας δεν είναι ασφαλής ωσότου όλοι μας να είμαστε ασφαλείς, και τώρα, ενόψει G7, παρουσιάζεται μια ασύγκριτη ευκαιρία να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που μόνο οι ΗΠΑ μπορούν» τόνισε ο Gordon Brown, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.
Στην επιστολή απευθύνεται η έκκληση στον Biden να ταχθεί υπέρ της πρότασης που κατέθεσαν η Νότια Αφρική και η Ινδία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), η οποία προβλέπει την προσωρινή εξαίρεση των εμβολίων για τον κορωνοϊό και των θεραπειών για τη νόσο που προκαλεί, την COVID-19, από τους κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία.
Στο κείμενο τονίζεται πως, με τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής εμβολίων, οι περισσότερες φτωχές χώρες θα υποχρεωθούν να περιμένουν ως τουλάχιστον το 2024 προτού να είναι σε θέση να επιτύχουν μαζική ανοσοποίηση έναντι της COVID-19.
«Νέες μεταλλάξεις του ιού θα συνεχίσουν να στοιχίζουν ζωές και να πλήττουν τη διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία μας ωσότου οι πάντες, όλοι μας να έχουμε πρόσβαση σε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», εξήγησε ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz.
Εμβολιασμένο με τουλάχιστον μια δόση το 16,3% των Ευρωπαίων
Στην χορήγηση 101,28 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων έχουν προχωρήσει τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, τη στιγμή που εκτιμάται ότι το 16,4% των Ευρωπαίων – πάνω από 73 εκατομμύρια – έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και ότι πάνω από 28 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 6,3% του πληθυσμού, ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση.
Στην ΕΕ, δύο χώρες ξεχωρίζουν: η Μάλτα και η Ουγγαρία, οι οποίες αντίστοιχα χορήγησαν δόσεις στο 40,4% και το 31,4% του πληθυσμού τους.
Πολύ επικριτική απέναντι στην ευρωπαϊκή διαχείριση του εμβολιασμού, η Ουγγαρία έκανε γρήγορα την επιλογή, για να επιταχύνει την εκστρατεία της, και εισήγαγε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό Sinopharm, που δεν έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), επιπλέον των εμβολίων των Pfizer/BioNTech, της Moderna και των AstraZeneca / Οξφόρδης που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ.
Στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι δύο χώρες που έχουν καθυστερήσει περισσότερο είναι η Βουλγαρία (6,8%) και η Λετονία (8,3%).
Συγκριτικά, έξι Ισραηλινοί στους δέκα (61,6%) έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση, σχεδόν ένας Βρετανός στους δύο (47,5%) και περισσότεροι από ένας Αμερικανός στους τρεις (37%).
EE: Δεν θα ανανεώσει τα συμβόλαια για εμβόλια των Johnson&Johnson και AstraZeneca
Αποφασισμένη να μην ανανεώσει τα συμβόλαια εμβολίων COVID-19 το επόμενο έτος με τις AstraZeneca και την Johnson & Johnson εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa που επικαλείται πηγή του υπουργείου Υγείας της Ιταλίας, αναφέρει πως η Κομισιόν αποφάσισε να μην ανανεώσει τα συμβόλαια εμβολίων COVID-19 το επόμενο έτος με τις δύο αυτές εταιρείες.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με ηγέτες πολλών χωρών (της ΕΕ), αποφάσισε ότι τα συμβόλαια με τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια ιογενούς φορέα, τα οποία ισχύουν για το τρέχον έτος, δεν θα ανανεωθούν μετά τη λήξη τους», αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο οποίο επισημαίνεται πως η Κομισιόν θα προτιμούσε να εστιάσει στα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, όπως είναι των Pfizer/BioNTech και της Moderna.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από χθες διευκρινίσεις από την Johnson & Johnson για την «εντελώς απροσδόκητη» ανακοίνωση της εταιρείας για καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων της στην Ε.Ε, μετά την καταγραφή έξι σοβαρών περιπτώσεων θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του, στις ΗΠΑ, και την αναστολή της χρήσης του από τις αρμόδιες αμερικανικές υγειονομικές αρχές.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Δανία ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 14/4 πως αφαιρεί το εμβόλιο της AstraZeneca από το εμβολιαστικό της πρόγραμμα.
Παραμένουν τα lockdown – Πάνω από 1 εκατ. οι νεκροί
Aν και η Ευρώπη, η οποία μετρά πάνω από 1 εκατομμύριο θανάτους από τον κορωνοϊό, υπολείπεται σημαντικά των εμβολιασμών σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, εκτιμάται ότι έως τα μέσα Ιουλίου θα έχει επιτύχει τον στόχο να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.
Απόρροια πάντως του χαμηλού ρυθμού των εμβολιασμών είναι ολοένα και περισσότερα κράτη να προσφεύγουν σε περιοριστικά μέτρα και lockdown για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Η Γερμανία θα είναι σε lockdown έως τις 18 Απριλίου αν και η καγκελάριος Merkel προσανατολίζεται σε αυστηροποίηση του και σε καθολικό lockdown, παρά τις αντιδράσεις των κρατιδίων ενώ σε lockdown τεσσάρων εβδομάδων είναι από τις 3 Απριλίου και η Γαλλία.
Σε μερική καραντίνα είναι και η Πολωνία ενώ η Ολλανδία ανακοίνωσε πως η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και άλλα περιοριστικά μέτρα θα διατηρηθούν έως τις 28 Απριλίου.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdown, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως ενώ νέο lockdown για τέσσερις εβδομάδες αρχής γενομένης από τις 26/3 ανακοίνωσε και το Βέλγιο.
Η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως από τις 12/4 χαλαρώνει το lockdown καθώς θα επιτρέπεται στα μέλη δύο νοικοκυριών να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός μιας ακτίνας 5 χιλιομέτρων από το σπίτι του καθενός, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν οι Ιρλανδοί από τη μία κομητεία στην άλλη.
Παράλληλα η Σουηδία ανακοίνωσε πως αναστέλλει για τις 3 Μαΐου την χαλάρωση των περιορισμών του lockdown λόγω της σφοδρότητας του γ’ κύματος.
Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ινδία – Πάνω από 200.000 σε ένα 24ωρο
Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Ινδία, η οποία για πρώτη φορά ανέφερε πάνω από 200.000 μολύνσεις.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 200.739 μολύνσεις και 1.038 θάνατοι.
Οι αριθμοί αυτοί έχουν ως αποτέλεσμα η Ινδία να μετρά 173.123 νεκρούς (4η παγκοσμίως) και πάνω από 14 εκατομμύρια μολύνσεις που την φέρνουν στη δεύτερη θέση παγκοσμίως πίσω από τις ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, και ενώ καταγράφονται ακόμα και ελλείψεις οξυγόνου σε νοσοκομεία σε ορισμένα ομόσπονδα κράτη, μεγάλα πλήθη πιστών συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες ώρες σε όλη τη χώρα για μια ινδουιστική θρησκευτική γιορτή και παρά τα περιοριστικά μέτρα.
Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν για να κάνουν το μπάνιο τους στον Γάγγη την τρίτη ημέρα της εορτής Κουμπ Μελά.
Ελάχιστοι από τους προσκυνητές φόραγαν μάσκες ή τηρούσαν την επιλεγόμενη κοινωνική απόσταση.
Ενώ κατέγραφε λιγότερα από 10.000 κρούσματα την ημέρα στην αρχή της χρονιάς, η Ινδία πλέον είναι η χώρα που καταγράφει τις περισσότερες μολύνσεις στον πλανήτη από τη 2η Απριλίου, με την κυβέρνηση Modi να επιρρίπτει την ευθύνη στην παραβίαση των μέτρων κοινωνικής απόστασης και περιορισμού των επαφών από πολλούς πολίτες.
Οι αρχές στο πλουσιότερο ομόσπονδο κράτος της Ινδίας, τη Μαχαράστρα, επίκεντρο του νέου κύματος της πανδημίας – καταγράφει σχεδόν το ένα τέταρτο των μολύνσεων – αναμένεται να επιβάλλουν νέα, ακόμα πιο αυστηρά μέτρα από σήμερα στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την εξάπλωση.
Θερίζει η επιδημία covid τη Λατινική Αμερική – Πάνω από 570.000 οι νεκροί σε Βραζιλία, Μεξικό
Με ιδιαίτερη σφοδρότητα εξακολουθεί να πλήττει τη Λατινική Αμερική η επιδημία του κορωνοϊού, με τη Βραζιλία και το Μεξικό να αναφέρουν πάνω από 570.000 νεκρούς, αριθμός που αποτελεί περίπου το 20% των θανάτων που έχουν προκληθεί από την covid παγκοσμίως.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 3.459 ασθενείς υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 73.513 κρούσματα.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 361.884 νεκρούς επί συνόλου 13.673.507 μολύνσεων.
Η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται λόγω της έλλειψης συνεκτικής πολιτικής και περιοριστικών μέτρων σε ομοσπονδιακό επίπεδο αλλά και λόγω της παραλλαγής P1 και της κατάρρευσης των νοσοκομείων καθώς και της αργής προόδου της εκστρατείας εμβολιασμού.
Στο κόκκινο και το Μεξικό
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Τις προηγούμενες 24 ώρες αναφέρθηκαν 5.113 κρούσματα ενώ ακόμη 518 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Στο Μεξικό έχουν καταγραφεί 210.812 νεκροί επί συνόλου 2.291.246 μολύνσεων, αν και από την κυβέρνηση εκτιμάται ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι απ’ ό,τι καταγράφεται.
Χιλή: 7,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει μια δόση εμβολίου
Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο πλήγμα δέχεται και η Χιλή, η οποία ωστόσο είναι πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής στους εμβολιασμούς.
Συγκεκριμένα, στην Χιλή έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τουλάχιστον 7,5 εκατομμύρια πολίτες.
Παρόλο αυτά η χώρα εξακολουθεί να πλήττεται από την επιδημία.
Τις προηγούμενς 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.497 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν ακόμη 30 ασθενείς με την COVID-19.
Η Χιλή μετρά 24.548 νεκρούς επί συνόλου 1.094.267 μολύνσεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 8% σε εθνική κλίμακα τις τελευταίες επτά ημέρες καθώς και μόλις οι τρεις από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας κατέγραψαν μείωσή τους.
Το νέο κύμα εκδηλώθηκε μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τους μήνες του καλοκαιριού του νότιου ημισφαιρίου και την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων με τα μαθήματα να παραδίδονται διά ζώσης τον Μάρτιο.
Για να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση έχει θέσει σε καραντίνα πάνω από το 80% του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της μητροπολιτικής περιοχής του Σαντιάγο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών