Την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, ο οποίος σήμερα Παρασκευή 16/4 θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel.
Πρόκειται για ένα αίτημα που πολύ δύσκολα μπορεί να υιοθετηθεί από τους Ευρωπαίους συνομιλητές του.
Συγκεκριμένα, ο Zelensky θα έχει γεύμα με τον Macron στο Παρίσι, ενώ οι συνομιλίες θα διευρυνθούν μέσω τηλεδιάσκεψης και με τη συμμετοχή της Merkel.
Σε δηλώσεις του ο Zelensky καταγγέλλει τη Ρωσία για τις στρατιωτικές κινήσεις της στην ανατολική Ουκρανία και ζητά να επισπευστεί η διαδικασία ένταξης της χώρας του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
«Δεν μπορούμε να παραμένουμε επ’ αόριστον στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Έχει έρθει η ώρα να ανεβάσουμε ταχύτητα, να μας καλέσετε να ενταχθούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να μιλάμε και να λάβουμε αποφάσεις.
Αν ανήκουμε στην ίδια οικογένεια, πρέπει να ζήσουμε μαζί.
Δεν μπορούμε να βγαίνουμε μαζί για πάντα, σαν αιώνιοι αρραβωνιασμένοι, πρέπει να νομιμοποιήσουμε τις σχέσεις μας, να κάνουμε παιδιά, δηλαδή, μεταφορικά, να οραματιστούμε το κοινό μας μέλλον» ανέφερε σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ο Zelensky, ο οποίος κατήγγειλε «τη βίαιη επίθεση» της Ρωσίας εναντίον της χώρας του.
Φόβοι για ρωσική στρατιωτική επίθεση
Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες, η Ρωσία συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία, εκεί όπου μαίνονται συρράξεις και συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας και τους φιλορώσους αυτονομιστές.
Το Κίεβο διατυπώνει ανησυχίες για το ενδεχόμενο επίθεσης, με το Κρεμλίνο ωστόσο να υποστηρίζει πως πραγματοποιεί «στρατιωτικά γυμνάσια», τα οποία αποτελούν απάντηση στις απειλητικές ενέργειες του ΝΑΤΟ και στις ουκρανικές προκλήσεις
Πρόσφατα πάντως η Μόσχα διεμήνυσε πως εάν η Ουκρανία εξαπολύσει επίθεση κατά των φιλορώσων, τότε θα παρέμβει για να τους προστατεύσει.
Οι συγκρούσεις έχουν αναζωπυρωθεί από την αρχή του έτους στην ανατολική Ουκρανία, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερους από 13.000 νεκρούς από το 2014 και σχεδόν 1,5 εκατ. εκτοπισμένους.
Δύσκολη η ένταξη στο ΝΑΤΟ
Πάντως και παρά τις προτροπές της Ουκρανίας, η πιθανότητα μιας ένταξης της στο ΝΑΤΟ θεωρείται – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή – απίθανη, καθώς θα ήταν μια κίνηση που θα προκαλούσε τη Ρωσία.
Εξίσου δύσκολη είναι και η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να σημειώνουν πως κάλλιστα μπορούν να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές στην αντιπαράθεση Ρωσίας - Ουκρανίας για την ανποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία, αφήνοντας στην άκρη τα περί ένταξης της στην ΕΕ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών