Ο Putin θέλει να βάλει την οικονομία της Ρωσίας ξανά σε τροχιά ανάπτυξης μετά από την πανδημία, με μια έκρηξη δαπανών.
Το τι ακριβώς έχει στο μυαλό του το αφεντικό του Κρεμλίνου διατηρείται μυστικό μέχρι το ετήσιο διάγγελμα του προς το έθνος στις 21 Απριλίου.
Αλλά αξιωματούχοι με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Mikhaail Mishustin εξετάζουν ήδη πιθανούς τρόπους για την εξεύρεση των χρημάτων, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Οι επιλογές περιλαμβάνουν την προσφυγή στο ταμείο της κυβέρνησης ύψους 182 δισ. δολαρίων, στη χαλάρωση των περιορισμών στις δαπάνες με βάση ενός αυτό επιβαλλόμενο δημοσιονομικό κανόνα, την εκτροπή κεφαλαίων από άλλα projects και την αύξηση φόρων, αναφέρει μία πηγή.
Οι προσπάθειες είναι τόσο αθόρυβες που το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς γίνεται από hitech υπόγειο κατά μήκος του ποταμού της Μόσχας μέχρι τον Λευκό Οίκο της Ρωσίας, γνωστό και ως bunker.
Απαιτώντας ψηφιακή αναγνώριση προσώπου για την είσοδο, η εγκατάσταση επιτρέπει στον Mishustin και στην ομάδα του να συγκεντρώνουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων από όλη την κυβέρνηση, παρακάμπτοντας την γραφειοκρατία για να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων.
Αν και η οικονομία της χώρας δεν συρρικνώθηκε όσο πολλές άλλες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Κρεμλίνο είναι πρόθυμο να επιταχύνει την ανάκαμψη, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι κοινοβουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο και καθώς η στήριξη για το κυβερνητικό σχήμα υποχωρεί, εξαιτίας και των μειωμένων εισοδημάτων.
Το πρόγραμμα αναμένεται να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό δαπανών σε έργα υποδομής για την τόνωση των επενδύσεων, και πρόνοια καθώς και άλλα επιδόματα για να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση της πτώσης των εισοδημάτων, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Ο Putin έχει ήδη δώσει εντολή στην κυβέρνηση να επιλέξει projects από τρένα υψηλής ταχύτητας μέχρι γέφυρες και λιμάνια για να διαθέσει περί τα 1 τρισ. Ρούβλια (13 δισ. Δολάρια) από το ταμείο, ήδη από αυτό το έτος.
Το πόσα χρήματα θα ξοδέψει το Κρεμλίνο, παραμένει αντικείμενο έντονης συζήτησης, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Το Κρεμλίνο θέλει να διατηρήσει τα τεράστια αποθέματα που διαθέτει, ώστε να προστατευτεί σε περίπτωση νέων δυτικών κυρώσεων.
Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν νέα μέτρα, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν στις επόμενες εβδομάδες.
Και η ένταση των τελευταίων ημερών με την Ουκρανία, έχει οδηγήσει το ρούβλι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών