Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Σχέδια εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας έως το 2030

Ιαπωνία: Σχέδια εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας έως το 2030
Να ορίσει ως στόχο την εξάλειψη της πυρηνικής ενέργειας ως το 2030 τείνει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, στην προσπάθειά της να μεταστρέψει την κοινή γνώμη πριν από τις εκλογές, στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή πολιτικής, καθώς πριν το ατύχημα σχεδίαζε να αυξήσει το ρόλο της.
Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα αναμένεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός μηνών και καθώς το ποσοστό του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ηγείται, βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις.
Μια τέτοια απόφαση όμως θα σήμαινε σύγκρουση με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς μεγάλοι όμιλοι λένε ότι ένα επιθετικό πρόγραμμα για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας θα αύξανε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και άρα θα ανάγκαζε επιχειρήσεις να μετακινήσουν την παραγωγή τους --και άρα πιθανώς χιλιάδες θέσεις εργασίας-- σε άλλες χώρες.
«Νομίζω ότι το σενάριο μηδέν ως το 2030 έχει αρχίσει να γίνεται πολύ διαδεδομένο» στο κυβερνών κόμμα, δήλωσε ο Σατόσι Αράι, πρώην υπουργός και μέλος μιας επιτροπής που θα καθορίσει τη θέση του, αναφερόμενος στο ποσοστό της πυρηνικής ενέργειας στο ιαπωνικό ενεργειακό μίγμα ενόψει των εκλογών.
«Νομίζω ότι είναι οι εκλογές», είπε ο Αράι σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης