Το τραγικό ορόσημο των 3 εκατομμυρίων θανάτων ξεπέρασε η επιδημία του κορωνοϊού, ο οποίος εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τον πλανήτη, με την Ινδία και τη Βραζιλία να αδυνατούν να ελέγξουν τον φρενήρη ρυθμό του ιού, γεγονός που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία για τον κίνδυνο να εμφανιστούν νέες, πιο επιθετικές και πιο θανατηφόρες παραλλάξεις.
Την ίδια στιγμή, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και οι εμβολιασμοί, οι οποίοι βάσει των τελευταίων στοιχείων, ξεπέρασαν τα 890 εκατομμύρια, με τη Βόρεια Αμερική να προηγείται με 39 δόσεις ανά 100 κατοίκους και να ακολουθεί η Ευρώπη με 24 δόσεις ανά 100 κατοίκους.
Στην κορυφή των εμβολιασμών βρίσκεται το Ισραήλ, το οποίο έχει καλύψει εμβολιαστικά το 60% του πληθυσμού του ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 42η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Εν τω μεταξύ, αύριο 20/4 αναμένεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) να εκδώσει νέα οδηγία για το εμβόλιο της Johnson&Johnson, ενώ οι ΗΠΑ θα λάβουν τις σχετικές τους αποφάσεις την ερχόμενη Παρασκευή 23/4.
Η επιδημία με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 141.525.400 και οι νεκροί 3.022.126
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 31.670.846 κρούσματα και 567.216 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 15.061.805
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 373.335 και τρίτη σε κρούσματα με 13.943.071
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 212.339 και τέταρτη η Ινδία με 178.769
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.350.521
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.657.509 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.403.060
• Έβδομη η Τουρκία με 4.268.447 και όγδοη η Ιταλία με 3.870.131
• Ένατη η Ισπανία με 3.407.283 και δέκατη η Γερμανία με 3.161.645
Covid19: Πάνω από 890 εκατ. οι εμβολιασμοί – Πρωταθλήτρια η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη
Πάνω από 890 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν ήδη χορηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη να είναι πρωταθλήτριες στην χορήγηση εμβολίων.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως έχουν γίνει 892.806.325μβόλια, αριθμός που ισοδυναμεί με 12 δόσεις εμβολίου ανά 100 κατοίκους της Γης.
Η πιο προχωρημένη είναι η Βόρεια Αμερική (39 δόσεις ανά 100 κατοίκους) και ακολουθούν η Ευρώπη (24 δόσεις ανά 100 ανθρώπους), η Νότια Αμερική (14 ανά 100), η Ασία (8,7 ανά 100), η Ωκεανία (3,8 ανά 100) και τελευταία η Αφρική (μόνο 1,1 δόσεις ανά 100 κατοίκους).
Παράλληλα, αναφέρεται ότι το 83% των δόσεων έχει γίνει σε χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος, ενώ μόνο το 0,2% (δύο στις χίλιες δόσεις) έχουν γίνει σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Οι φτωχότερες χώρες εξαρτώνται από το διεθνές πρόγραμμα Covax που φιλοδοξεί να παράσχει δύο δισεκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021, αλλά προς το παρόν η μερίδα του λέοντος των εμβολίων κατευθύνεται στις ανεπτυγμένες χώρες.
Στην κορυφή το Ισραήλ
Αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε χώρας, στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης συνεχίζει να βρίσκεται το Ισραήλ - χάρη στην ειδικού τύπου συμφωνία που εξαρχής είχε συνάψει με την Pfizer - έχοντας κάνει συνολικά 10,31 εκατομμύρια δόσεις ή 116 δόσεις ανά 100 κατοίκους του.
Εκτιμάται πως έχει καλύψει εμβολιαστικά περίπου το 60% του πληθυσμού του με μία δόση, ενώ το 56% και με δύο δόσεις.
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι μικρές Σεϋχέλλες, επίσης με 116 δόσεις ανά 100 ανθρώπους και με εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τους σε ποσοστό 68% με μία δόση και 47% με δύο δόσεις.
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Χιλή, το Μπαχρέιν, το Μπουτάν, η Βρετανία, το Σαν Μαρίνο, οι ΗΠΑ και Μαλδίβες.
Σε ποια θέση είναι Μ. Βρετανία και ΗΠΑ
Η Βρετανία έχει κάνει 63 δόσεις ανά 100 κατοίκους (συνολικά 42,11 εκατομμύρια δόσεις) με κάλυψη του 49% του πληθυσμού της με μία δόση και του 14% με δύο δόσεις.
Οι ΗΠΑ έχουν κάνει 62 δόσεις ανά 100 κατοίκους (συνολικά 205,87 εκατομμύρια, τις περισσότερες από κάθε άλλη χώρα), με κάλυψη του 39% του πληθυσμού τους με μία δόση και του 25% με δύο δόσεις.
Πρώτη η Μάλτα στην Ευρώπη
Από τις χώρες της ΕΕ η πιο προχωρημένη είναι η Μάλτα με 56 δόσεις ανά 100 κατοίκους (συνολικά 269.763 δόσεις) και με κάλυψη του 39% και 17% του πληθυσμού της με μία και δύο δόσεις αντίστοιχα.
Έπεται η Ουγγαρία με 47 δόσεις/100 κατοίκους (συνολικά 4,64 εκατομμύρια) και κάλυψη του 33% του πληθυσμού με μία δόση και του 14% με δύο.
Η θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα έχει κάνει συνολικά 2.491.857 δόσεις (έως το βράδυ της 17ης Απριλίου), εκ των οποίων οι 1.721.660 αφορούν την πρώτη δόση και οι 770.197 τη δεύτερη, με το ποσοστό κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού να ανέρχεται σε περίπου 16% για την πρώτη δόση και σε 7,2% για τις δύο δόσεις.
Στη σχετική παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται στη 42η θέση και εμφανίζεται - αναλογικά με τον πληθυσμό της - να έχει χορηγήσει τις ίδιες δόσεις (23 ανά 100 κατοίκους) με την Τσεχία, την Ελβετία και τη Σουηδία, ενώ προηγείται σε σχέση με χώρες όπως η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία κ.α.
Η Κύπρος έχει κάνει 17 δόσεις ανά 100 κατοίκους (συνολικά 202.441), έχοντας καλύψει το 12% του πληθυσμού της με μία δόση και το 4,8% με δύο.
Η Τουρκία έχει κάνει 24 δόσεις ανά 100 κατοίκους (συνολικά 19,94 εκατομμύρια), έχοντας καλύψει το 15% του πληθυσμού της με μία δόση και το 9,5% με δύο δόσεις.
ΗΠΑ: Εμβολιασμένοι οι μισοί ενήλικες - Στις 23/4 η απόφαση για J&J
Εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού είναι σχεδόν οι μισοί ενήλικες Αμερικάνοι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος προωθεί την εκστρατεία του για τον εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 16 ετών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 50,4% των πολιτών άνω τον 18 ετών έχει λάβει την πρώτη δόση, ενώ το 32,5% έχει κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό που αυξάνεται στο 65,9% ως προς την ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών.
Συνολικά, πάνω από 131,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στις ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci εκτίμησε πως το αργότερο έως το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ επανέλαβε πως έως ότου ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν τις μάσκες τους.
Σημειώνεται πως ήδη οι εταιρείες Pfizer και Moderna έχουν αρχίσει τις έρευνες προκειμένου τα εμβόλια τους να χορηγούνται σε παιδιά ηλικίας και κάτω των 12 ετών.
Εν τω μεταξύ, και όπως είπε ο Fauci, την ερχόμενη Παρασκευή 23 Απριλίου αναμένεται η απόφαση των αρμόδιων υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, του οποίου η χορήγηση έχει σταματήσει μετά τον εντοπισμό έξι περιπτώσεων γυναικών - η μία εκ των οποίων απεβίωσε - που εμφάνισαν σοβαρό πρόβλημα θρόμβων στο αίμα.
Οι αμερικανικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι η αναστολή αυτή δεν θα έχει «μεγάλο αντίκτυπο» στη γιγαντιαία εκστρατεία ανοσοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, με δεδομένο ότι οι δόσεις του εμβολίου της J&J δεν αποτελούσαν παρά λιγότερο από το 5% αυτών που έχουν χορηγηθεί ως εδώ στις ΗΠΑ.
Σαρώνει την Ευρώπη το γ’ κύμα
Ενώ η αύξηση των μολύνσεων COVID-19 επιβραδύνεται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, άλλες αντιμετωπίζουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς κατευθύνονται στο τρίτο κύμα της πανδημίας.
Όπως διαπιστώνει η Siatista, στα στοιχεία που συγκεντρώνει, μεταξύ του δεύτερου κύματος του φθινοπώρου και του τρίτου κύματος του 2021, η τροχιά των κρουσμάτων έγινε λιγότερο σαφής, καθώς οι χώρες μάχονται με τις μεταλλάξεις του ιού, ενώ η κόπωση δείχνει γιατί δεν τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα από τους πολίτες και τους πολιτικούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Our World Data, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία βίωσαν το τρίτο κύμα τους στις αρχές του έτους και σε σύντομο χρονικό διάστημα με το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Εντυπωσιακή βελτίωση μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ενώ η μάχη του Ηνωμένου Βασιλείου με την παραλλαγή B.1.1.7 και η επακόλουθη επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού οδήγησε σε μια εντυπωσιακή βελτίωση της κατάστασης, η Ισπανία είδε πρόσφατα τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται για άλλη μια φορά, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για τέταρτο κύμα για τη χώρα.
Η Γαλλία ήταν μια από τις πρώτες στην Ευρώπη που εφάρμοσε ένα δεύτερο lockdown στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά ήταν πιο διστακτική κατά το τρίτο κύμα.
Η χώρα ανακοίνωσε σκληρά περιοριστικά μέτρα για τρίτη φορά στα μέσα Μαρτίου, αλλά ακόμη και ένα μήνα αργότερα, οι νέοι αριθμοί κρουσμάτων δεν δείχνουν πραγματική βελτίωση.
Παρόμοια η κατάσταση και στη Γερμανία.
Η χώρα πέρασε από δύο κύματα χωρίς να βγει ποτέ από το δεύτερο lockdown, το οποίο ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου, αλλά έγινε αυστηρότερα στις 16 Δεκεμβρίου.
Με δέσμες διαφορετικών κανόνων και περιορισμών σε κάθε κρατίδιο έκανε το χειρισμό της κατάστασης πιο δύσκολο.
Τα ανοίγματα που είχαν εγκριθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου αλλά αντιστράφηκαν σχεδόν αμέσως.
Η Ιταλία, η οποία όπως η Ισπανία βασίζεται σε ένα περιφερειακό σύστημα περιορισμών, επέβαλε ένα αυστηρό προσωρινό lockdown ανατολικά, αλλά πρόσφατα είδε τους αριθμούς κρουσμάτων του τρίτου κύματος να αυξάνονται ξανά.
Η πρόσφατη αύξηση των λοιμώξεων έχει καταστήσει τη Γαλλία την τέταρτη χώρα που πλήττεται περισσότερο στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο κατέβηκε στην 6η θέση.
EMA: Στις 20/4 η νέα οδηγία για το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα αποφανθεί την Τρίτη 20 Απριλίου 2021 όσον αφορά το εμβόλιο Johnson & Johnson, μετά τα ζητήματα με τις παρενέργειες που ανέκυψαν στις ΗΠΑ και αφορούσαν την εκδήλωση ελάχιστων περιπτώσεων σπάνιας μορφής θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Πρόκειται για περιπτώσεις ανάλογες εκείνων που έχουν προκύψει στην Ευρώπη με το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η ίδια η εταιρεία αποφάσισε να καθυστερήσει τις παραδόσεις δόσεων του εμβολίου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι να αποφανθούν για το ζήτημα η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) της χώρας.
Από τα 6,8 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J στις ΗΠΑ, έξι γυναίκες από 18 έως 48 ετών ανέπτυξαν τη σπάνια θρόμβωση, με μία να χάνει τη ζωή της και άλλη μία να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, γεγονός που οδήγησε σε προσωρινή αναστολή της χρήσης του στη χώρα.
Ανεξέλεγκτη η επιδημία covid στην Ινδία – Παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ με πάνω 274.000 κρούσματα
Ανεξέλεγκτη είναι πλέον η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία όπου εδώ και περίπου ένα μήνα καταγράφεται ιδιαίτερα επιθετική αύξηση των κρουσμάτων του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περίπου 274.000 κρούσματα, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Συνολικά η Ινδία κατέγραψε 273.810 νέες μολύνσεις με το σύνολο τους να ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια.
Παράλληλα, καταγράφηκαν άλλοι 1.619 θάνατοι ασθενών, με τους νεκρούς να υπολογίζονται σε 178.769.
Σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, μια σειρά από Πολιτείες και πόλεις, όπως το Νέο Δελχί, η Μουμπάι, λαμβάνουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Μάλιστα το Νέο Δελχί ανακοίνωσε πως προχωρά σε αυστηρό lockdown διάρκειας έξι ημερών καθώς το σύστημα υγείας είναι σε οριακή κατάταση - έλλειψη κλινών, φαρμάκων και οξυγόνου - λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων.
Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 115 εκατομμύρια Ινδοί, αριθμός που αν και είναι υψηλός με βάση τα διεθνή δεδομένα, είναι πολύ μικρός, αν αναλογιστεί ότι ο πληθυσμός της Ινδίας εκτιμάται στα 1,4 δισεκατομμύρια.
Την ίδια στιγμή πάντως ανησυχία υπάρχει για μια νέα παράλλαξη του ιού που έχει εντοπιστεί στην Ινδία και η οποία θεωρείται πιο επιθετική.
Θερίζει τη Λατινική Αμερική – Εκατοντάδες χιλιάδες εμβόλια στην Αργεντινή
Με ιδιαίτερη σφοδρότητα εξακολουθεί να χτυπά τη Λατινική Αμερική η επιδημία του κορωνοϊού, με τη Βραζιλία και το Μεξικό να είναι στο κόκκινο.
Συγκεκριμένα, στη Βραζιλία επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο 42.980 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ διαπιστώθηκαν οι θάνατοι άλλων 1.657 ασθενών με την COVID-19.
Η Βραζιλία μετρά 373.335 νεκρούς επί συνόλου 13,9 εκατομμυρίων και πλέον μολύνσεων μετρώντας τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων μετά τις ΗΠΑ και τον τρίτο υψηλότερο σε κρούσματα μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία.
Πάνω από 212.000 οι νεκροί στο Μεξικό
Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους, αν και η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται πως ο επίσημος καταγεγραμμένος αριθμός των νεκρών λόγω της επιδημίας υπολείπεται σημαντικά του πραγματικού αριθμού.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.506 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 111 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Επισήμως, το Μεξικό αναφέρει 212.339 νεκρούς επί συνόλου 2.305.602 μολύνσεων.
Εμβόλια της AstraZeneca στην Αργεντινή
Την ίδια στιγμή, η Αργεντινή παρέλαβε χθες Κυριακή 18/4 φορτίο με 864.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στο πλαίσιο του συστήματος COVAX και της συμφωνίας που είχε συναφθεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Η Αργεντινή αναμένει να λάβει 9 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω του COVAX.
Σχεδόν όλη η ποσότητα που διανέμεται μέσω του προγράμματος αυτού αποτελείται από το εμβόλιο που ανέπτυξαν η AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Συνολικά, η Αργεντινή έχει λάβει 7,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που παρήχθησαν από διάφορες φαρμακευτικές βιομηχανίες, εκ των οποίων έχουν χορηγηθεί πάνω από 6,2 εκατομμύρια.
Σχεδόν 800.000 άνθρωποι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.
Το Σάββατο έγιναν διαδηλώσεις στο Μπουένος Άιρες εναντίον των νέων περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση, λόγω της έξαρσης του ιού.
Τα μέτρα, που περιλαμβάνουν απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, αφορούν ιδίως το Μπουένος Άιρες και την ομώνυμη επαρχία, όπου ζουν 15 από τα 45 εκατομμύρια των κατοίκων της λατινοαμερικάνικης χώρας.
Στο Μπουένος Άιρες το ποσοστό πληρότητας των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έφθασε το Σάββατο το 74,3%, ενώ σε εθνικό επίπεδο ανερχόταν κατά μέσον όρο στο 64,8%.
Η Αργεντινή μετρά 59.164 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 2.677.747 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών