Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Εμφύλιος» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για την κλειστή λίγκα - Η UEFA αποβάλλει τους παίκτες από Μουντιάλ και Euro

«Εμφύλιος» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για την κλειστή λίγκα - Η UEFA αποβάλλει τους παίκτες από Μουντιάλ και Euro
O πρόεδρος της UEFA Aleksander Ceferin χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, δηλώνοντας ότι η Super League «φτύνει τους φιλάθλους στα μούτρα»
Σχετικά Άρθρα

Στην αντεπίθεση πέρασε η UEFA μετά την ανακοίνωση της δημιουργία της «κλειστής λίγκας» με τη συμμετοχή κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων της Ευρώπης, η οποία έχει προκαλέσει «εμφύλιο» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Η UEFA έκανε την απειλή της πράξη και ανακοίνωσε ότι αποβάλλονται από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οι παίκτες που θα συμμετάσχουν στην European Super League.
Οι εν λόγω παίκτες δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές τους ομάδες.
O πρόεδρος της UEFA Aleksander Ceferin χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, δηλώνοντας ότι η Super League «φτύνει τους φιλάθλους στα μούτρα».
«Οι ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν στην κλειστή λίγκα θα αποβληθούν από όλες τις εθνικές διοργανώσεις. Και από το Παγκόσμιο Κύπελλο και από το Euro. Δε θα έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους. Αυτήν τη στιγμή η UEFA και ο κόσμος του ποδοσφαίρου στέκονται απέναντι στην απληστία μερικών συλλόγων. Είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι σε αυτό το ανόητο πρότζεκτ» δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA.

Oργή UEFA, φιλάθλων, ηγετών

Η πρωτοβουλία 12 κορυφαίων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων για τη δημιουργία μίας «κλειστής λίγκας», έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
Η European Super League, στην οποία συμμετέχουν οι Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης και Τότεναμ έχει διχάσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Κυριακή το απόγευμα, ανέφεραν ότι περιμένουν τρία ακόμη κλαμπ να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, «η οποία πρόκειται να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό».
Η ανακοίνωσή τους καταδικάστηκε άμεσα από τους Ευρωπαϊκούς Ποδοσφαιρικούς Συλλόγους (UEFA), τον Αγγλικό Ποδοσφαιρικό Σύνδεσμο, την Premier League, τη Βασιλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Ισπανίας (RFEF), τη La Liga, την Ιταλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIGC) και την Ιταλική Lega Serie A.
Σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι η ιδέα «βασίστηκε στο συμφέρον μερικών συλλόγων σε μια εποχή που η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ».
Πέντε από τις έξι μεγαλύτερες ομάδες της Premier League έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο αυτό και μάλιστα έχουν υπογράψει και τα σχετικά συμβόλαια για τη συμμετοχή του σε αυτό το ευρωπαϊκό «υπέρ-πρωτάθλημα». Μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, η JP Morgan, ανακοίνωσε πως έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει το νέο αυτό εγχείρημα.

Αντιδράσεις από Macron, Johnson

Τη δημιουργία της «κλειστής λίγκας» καταδίκασαν επίσης ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson και ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron.
Ο Boris Johnson τη χαρακτήρισε καταστροφική για το ποδόσφαιρο.
«Οι σύλλογοι πρέπει να λογοδοτήσουν στους φιλάθλους και στην ποδοσφαιρική κοινότητα, πριν προχωρήσουν σε περαιτέρω βήματα», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
H γαλλική προεδρία ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι καλωσορίζει τη στάση των γαλλικών συλλόγων, οι οποίες δεν θα συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία και τόνισε ότι η European Super League απειλεί την αρχή της αλληλεγγύης και του αθλητικού ιδεώδους.
Τέλος και το τμήμα αθλητισμού του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ανέφερε σε ανακοίνωση του: «Η προτεινόμενη κλειστή διοργάνωση των πλούσιων ομάδων θα αποτελέσει μια προνομιούχο κάστα, έξω από τις δομές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το σχήμα αυτό ωφελεί μόνο τις πλούσιες ομάδες, τα κέρδη τους και όχι το ποδόσφαιρο και τους φιλάθλους.»

Οργισμένοι οι φίλαθλοι

Οργισμένοι εμφανίζονται οι φίλαθλοι των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, κάνοντας μάλιστα λόγο για «προδοσία».
Οι φίλαθλοι της Άρσεναλ κάνουν λόγο συνομωσία, ενώ οι οπαδοί της Τσέλσι χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία κλειστής λίγκας ως «την απόλυτη προδοσία».
«Πρόκειται για μία άπληστη απόφαση, η οποία έχει ληφθεί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πιστοί υποστηρικτές, η ιστορία μας, το μέλλον μας ή το μέλλον του ποδοσφαίρου σε αυτήν τη χώρα», αναφέρουν οι φίλαθλοι της Τσέλσι.
Ο σύλλογος φιλάθλων της Λίβερπουλ, Spirit of Shankly, ανακοίνωσε ότι είναι πλήρως αντίθετος απέναντι σε αυτή την απόφαση.
Το σωματείο Trust της Τότεναμ, προειδοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ότι σταθεί απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία, την οποία περιέγραψε ως ένα οπορτουνιστικό κυνήγι απληστίας.

Mε δικαστικές προσφυγές απειλεί η European Super League

Η European Super League με επιστολή της στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία τόνισε ότι έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 4 δις ευρώ κι απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της:
«Η επίσημη δήλωσή σας μας αναγκάζει να πάρουμε προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε τους εαυτούς μας από μια τέτοια επιθετική αντίδραση, που όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την επιχορήγηση που έχουμε πάρει, αλλά θα είναι και παράνομη. Γι' αυτό τον λόγο, η Super League Company έχει κάνει ήδη κινήσεις στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ίδρυση και λειτουργία της διοργάνωσης σύμφωνα με τους κανονισμούς.
Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν όλες οι λογικές και διαθέσιμες ενέργειες για να προστατευθούν η διοργάνωση και οι μέτοχοί τους, δεδομένης της ανεπανόρθωτης ζημιάς που θα έρθει αν για οποιονδήποτε λόγο μας στερηθεί το δικαίωμα να φτιάξουμε τη European Super League και να μοιραστούμε τα λεφτά από τη χορηγία».

Τα χρέη και ο «χορός» δισεκατομμυρίων

Περίπου 750 εκατ. απώλειες μόνο το 2019-20 (φέτος θα είναι ακόμη μεγαλύτερες) και 5,7 δισ. καθαρό χρέος. Αλλά και δισεκατομμύρια φίλαθλοι σε όλο στον κόσμο. Σε αυτούς τους αριθμούς πρέπει να εντοπιστεί, σύμφωνα με την ιταλική αθλητική εφημερίδα "Gazzetta dello Sport", το δημιούργημα της Super League τη συγκεκριμένη στιγμή.
H ισπανική "As" αποκαλύπτει ότι για... ξεκίνημα, οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι της ευρωπαϊκής Super League, καθώς και οι άλλοι τρεις που πρόκειται να ενταχθούν στο έργο, με την ίδια «ιδιότητα», θα μοιραστούν 3,5 δισ. ευρώ. Χρήματα με τα οποία θα γίνει μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος που έχει προκληθεί από την πανδημία του κορονοϊού, στην οικονομία των συλλόγων, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η κρίση και να αποκατασταθούν οι παράμετροι στις οποίες το ποδόσφαιρο κινήθηκε μέχρι τον Μάρτιο του 2020.
Η JP Morgan, όπως είναι ήδη γνωστό, είναι η οικονομική οντότητα που βρίσκεται πίσω από το έργο της Super League.
Επισημαίνεται ότι ο νικητής της Super League θα μπορούσε να κερδίσει ποσό κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα δηλαδή από τις τριπλάσιες αποδοχές του νικητή του Champions League αυτή τη σεζόν (120 εκατ. ευρώ). Η Μπαρτσελόνα, η ομάδα που εισέπραξε τα περισσότερα από όλες τις ομάδες το 2019, κέρδισε συνολικά 117 εκατομμύρια.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η κατανομή των 1,950 δισ. ευρώ είχε ως εξής: 488 εκατομμύρια, 25%, διατίθενται στα αρχικά μπόνους και 585 εκατομμύρια για αποτελέσματα. Το ίδιο για πληρωμές 30%, αντιστοιχιστεί στα μπόνους βάση του συντελεστή της απόδοσης τα τελευταία 10 χρόνια. Τα υπόλοιπα χρήματα, 292 εκατομμύρια, 15%, βάση μεταβλητών ποσών.
Η Super League δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τη μοιρασιά, αλλά το ποσό σχεδόν τριπλασιάζεται εν συγκρίσει με αυτό που «βάζει» σήμερα το Champions League «στο τραπέζι».
Πώς όμως μπορεί να είναι δυνατή αυτή η αύξηση; Όπως επιβεβαιώνεται από τη Super League, θα διαχειρίζονται άμεσα τα εμπορικά και οπτικοακουστικά δικαιώματα, ενώ επιπλέον γίνεται λόγος για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης 10 δισ. ευρώ, αντί των 4,1 δισ. ευρώ που διέθεσε η UEFA το 2020 και διανέμεται μέσω των Ομοσπονδιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης