Πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της Johnson & Johnson και «πολύ σπάνιων» θρομβοεμβολικών επεισοδίων διαπιστώνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), σύμφωνα με το Reuters.
Στο μεταξύ, η ΕΕ φαίνεται να γυρνά την πλάτη στα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson&Johnson και να στρέφεται σε αυτά της Pfizer και της Moderna.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ΕΕ έδωσε εντολή για την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων της Pfizer, από την οποία θα παραλάβει συνολικά 600 εκατομμύρια δόσεις εντός του 2021.
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί σχεδόν 212 εκατομμύρια εμβόλια ενώ έχει αρχίσει ο εμβολιασμός όλων των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω ενώ παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική κατάσταση στην Ινδία, όπου ο ιός κινείται ανεξέλεγκτα με τις αρχές να αποφασίζουν την επιβολή νέων lockdown και περιοριστικών μέτρων.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μια εβδομάδα η Ινδία ανακοίνωσε 1,6 εκατομμύρια κρούσματα ενώ σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού, αναμένεται από την 1η Μαΐου να αρχίσει ο εμβολιασμός όλων όσων είναι πάνω από 18 ετών.
Μάλιστα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως τα κρούσματα αυξάνονται για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η επιδημία με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 142.142.960 και οι νεκροί 3.031.236
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 31.738.706 κρούσματα και 567.729 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 15.320.972
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 374.682 και τρίτη σε κρούσματα με 13.973.695
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 212.466 και τέταρτη η Ινδία με 180.530
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.357.229
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.657.509 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.406.114
• Έβδομη η Τουρκία με 4.323.596 και όγδοη η Ιταλία με 3.878.994
• Ένατη η Ισπανία με 3.428.994 και δέκατη η Γερμανία με 3.167.137
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πιθανή η σύνδεση με «πολύ σπάνιες» θρομβώσεις, λέει ο ΕΜΑ
Πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της Johnson & Johnson και «πολύ σπάνιων» θρομβοεμβολικών επεισοδίων διαπιστώνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), σύμφωνα με το Reuters.
Ειδικότερα, στη σημερινή της συνάντηση, η επιτροπή ασφαλείας του Οργανισμού (PRAC) συμπέρανε ότι πρέπει να προστεθεί μία προειδοποίηση για ασυνήθιστα περιστατικά θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια στις πληροφορίες για το σκεύασμα και ότι πρέπει τα περιστατικά αυτά να κατηγοριοποιηθούν ως εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου.
Ωστόσο, ο ΕΜΑ σημείωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων των παρενεργειών.
Η επιτροπή, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, έλαβε υπ’ όψη της όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των 8 σοβαρών περιπτώσεων θρομβώσεων στις ΗΠΑ μεταξύ περισσότερων από 7 εκατομμυρίων εμβολιασμένων.
Όλα τα κρούσματα σημειώθηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επιτρέπουν στον EMA να μιλήσει για συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου. Τα ασυνήθιστα περιστατικά, όπως αναφέρεται, είναι παρεμφερή με αυτά που καταγράφηκαν σε μικρό αριθμό εμβολιασμένων με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απόφαση των αμερικανικών αρχών να αναστείλουν τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson επέδρασε αρνητικά στην εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης: το ποσοστό των Αμερικανών που θεωρεί το εμβόλιο ασφαλές μειώθηκε κατά 15 μονάδες μετά την ανακοίνωση, ενώ το ποσοστό όσων το θεωρούν ανασφαλές αυξήθηκε κατά 13 μονάδες.
Συστάσεις ΗΠΑ
Την ίδια στιγμή, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συστήνει στους πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα - όπως ξαφνικός και σοβαρός πονοκέφαλος, πόνος στην πλάτη, νευρολογικά συμπτώματα, σοβαρό πόνο στο στομάχι, δύσπνοια, πρήξιμο στα πόδια, εξανθήματα, κα – μετά την χορήγηση του εμβολίου, να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν για το εμβόλιο της J&J την ερχόμενη Παρασκευή 23/4.
Τι θα κάνει η Ελλάδα
Τις αποφάσεις αναμένει με ενδιαφέρον και η Ελλάδα, η οποία έχει ήδη προμηθευθεί 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson ενώ έχει προγραμματίσει να λάβει 300.000 δόσεις εντός του Μαΐου και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.
Πάντως κατά την χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπήρξε καθησυχαστική για το συγκεκριμένο εμβόλιο, υποστηρίζοντας πως είναι ασφαλές, αποτελεσματικό κα πρακτικό δεδομένου ότι χορηγείται σε μια δόση.
Η κα Θεοδωρίδου ζήτησε «υπομονή λίγων ωρών ή ημερών» ώστε να έχουμε τη «γνωμοδότηση των αρμοδίων φορέων της Αμερικής και της Ευρώπης, τον ΕΜΑ, με την ελπίδα ότι θα έχουμε άλλο ένα όπλο στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Η Ελλάδα περιμένει τη γνωμοδότηση της ΕΜΑ για να αποφασίσει εάν θα χορηγήσει τις δόσεις του εμβολίου.
Εντολή ΕΕ για ακόμα 100 εκατ. νέες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech
Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι ενεργοποίησε μια επιλογή που υπήρχε στο δεύτερο συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech για την απόκτηση 100 εκατομμυρίων πρόσθετων δόσεων του αμερικανογερμανικού εμβολίου κατά της Covid-19 – μια ποσότητα που είχε ήδη καταχωρηθεί στο πρόγραμμα που έχει καθοριστεί από τις Βρυξέλλες.
«Συνολικά, 600 εκατομμύρια δόσεις (των BioNTech/Pfizer) θα παραδοθούν μέσα στο 2021 σε χώρες της ΕΕ”, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου με ανάρτηση στο Twitter.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύεται αγορά εμβολίων κατά της Covid-19 εξ ονόματος των 27, είχε υπογράψει ένα πρώτο συμβόλαιο τον Νοέμβριο του 2020 με τη γερμανοαμερικανική κοινοπραξία BioNTech/Pfizer για την προπαραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους, με δυνατότητα απόκτησης επιπλέον 100 εκατομμυρίων - που ενεργοποιήθηκε από τις 15 Δεκεμβρίου.
Στη συνέχεια, οι Βρυξέλλες συνήψαν ένα δεύτερο συμβόλαιο στις 8 Ιανουαρίου, με νέα παραγγελία για 200 εκατομμύρια δόσεις και τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 100 εκατομμυρίων - μια επιλογή που μόλις ενεργοποιήθηκε.
Προτιμάται η τεχνολογία mRNA
Η ΕΕ βασίζεται τώρα ανοιχτά στα εμβόλια τεχνολογίας messenger RNA (mRNA), που χρησιμοποιούν οι BioNTech/Pfizer και η αμερικανική φαρμακευτική Moderna, τα οποία θεωρούνται πιο αποτελεσματικά έναντι παραλλαγών του ιού που εντοπίστηκαν στην Νότια Αφρική και στη Βραζιλία.
Χρησιμοποιώντας παραδοσιακή τεχνολογία το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις καθώς και ανησυχίες για σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που έχουν οδηγήσει σε περιορισμούς ή αναστολές της χρήσης του από πολυάριθμες χώρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν δυνατή η ενεργοποίηση της επιλογής αγοράς 100 εκατομμυρίων δόσεων της σύμβασης που υπέγραψε η ΕΕ με την AstraZeneca, ούτε η σύμβαση ανανεώθηκε: «Είμαστε ρεαλιστές. Η προτεραιότητά μου είναι εκείνοι με τους οποίους συνάπτουμε ένα συμβόλαιο να παραδίδουν ακριβώς στην ώρα τους», είπε χθες Κυριακή ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton.
ΗΠΑ: Έχουν χορηγηθεί περίπου 212 εκατ. δόσεις
Σχεδόν 212 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, όπου καθημερινά γίνονται περίπου 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί και παρά τη διακοπή χορήγησης των εμβολίων της Johnson&Johnson.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των CDC, σχεδόν το 40% του αμερικάνικου πληθυσμού – περισσότερα από 132 εκατομμύρια πολίτες – έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου ενώ το 26% - πάνω από 85 εκατομμύρια – έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων.
Εκτιμάται πως το 50,7% των ενηλίκων έχει λάβει τη μια δόση ενώ το 33% είναι πλήρως εμβολιασμένο ενώ στους ηλικιωμένους, το 80,1% έχει εμβολιαστεί με τη μια δόση, με το 65% να έχει κάνει και τις δύο δόσεις.
Εν τω μεταξύ και όπως ανέφεραν τα CDC, μόλις 6.000 περιπτώσεις μη ανοσίας έχουν καταγραφεί στα περίπου 85 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένων Αμερικάνων.
Βάσει των στοιχείων αυτών, κανείς από τους ασθενείς αυτούς δεν πέθανε ή δεν αντιμετώπισε ισχυρή νοσηρότητα, δείχνοντας ότι τα εμβόλια συμβάλλουν στην ανοσοποίηση του γενικού πληθυσμού όπως ήταν και ο αρχικός στόχος.
«Με οποιοδήποτε εμβόλιο, περιμένουμε τόσο σπάνιες περιπτώσεις μη ανοσοποίησης, αλλά μέχρι στιγμής από περισσότερα από 84 εκατομμύρια άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως, έχουμε λάβει μόνο αναφορές για λιγότερες από 6.000 περιπτώσεις.
Η εκ νέου νόσηση λαμβάνει χώρα όταν κάποιος μολυνθεί από τον ιό περισσότερες από 14 ημέρες μετά το δεύτερο εμβόλιό του
Αν και αυτός ο αριθμός προέρχεται από 43 πολιτείες και μεγάλες περιφέρειες πιθανότατα και μην περιλαμβάνει τις πραγματικές περιπτώσεις μη ανοσίας, εντούτοις εξακολουθεί να αποδεικνύει ότι αυτά τα εμβόλια λειτουργούν.
Από τις σχεδόν 6.000 περιπτώσεις, περίπου το 30% ήταν μη συμπτωματικές» υπογράμμισε η επικεφαλής των CDC, Rochelle Walensky.
Χάος λόγω covid στην Ινδία – Lockdown και περιορισμοί για να καμφθεί η έξαρση του ιού
Χάος λόγω της επιδημίας της covid επικρατεί στην Ινδία καθώς τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μια ραγδαία έξαρση του ιού ενώ εδώ και περίπου 10 ημέρες αναφέρονται σχεδόν καθημερινά νέα ημερήσια παγκόσμια ρεκόρ μολύνσεων.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 259.170 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός μειωμένος από το ρεκόρ της προηγουμένης (273.810) ημέρας, αλλά πολύ πάνω από το όριο των 200.000, για έκτη συνεχόμενη ημέρα.
Παράλληλα καταγράφηκαν οι θάνατοι άλλων 1.761 ασθενών με την COVID-19, αριθμού άνευ προηγουμένου μέσα σε μια μέρα από την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα της Ασίας, με τον απολογισμό των θυμάτων να ξεπερνά έτσι το επίπεδο των 180.000 και να φθάνει τους 180.530 νεκρούς μέχρι εδώ.
Σε μια προσπάθεια να καμφθεί η τεράστια διασπορά του ιού, οι αρχές του Νέου Δελχί, πόλης που δοκιμάζεται ιδιαίτερα από αυτό το κύμα της επιδημίας, έλαβαν την απόφαση να επιβληθεί 6ημερο lockdown, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου.
Την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία της χώρας είναι αντιμέτωπα με σοβαρές ελλείψεις κλινών, φαρμάκων αλλά και οξυγόνου ενώ ενδεικτικό του κινδύνου κατάρρευσης του συστήματος υγείας είναι η κινητοποίηση ομάδων πολιτών, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά βοήθεια.
Σημειώνεται πως έως σήμερα στην Ινδία έχουν χορηγηθεί περίπου 124 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19, ο μεγαλύτερος αριθμός παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά μικρός σε σχέση με τον πληθυσμό της.
ΠΟΥ: Σε λίγους μήνες είναι δυνατόν να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία
Η παγκόσμια κοινότητα διαθέτει τα μέσα να θέσει την παγκόσμια πανδημία Covid-19 υπό έλεγχο τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προτρέποντας σε μία δίκαιη και ισότιμη κατανομή των παγκόσμιων πόρων.
«Έχουμε τα εργαλεία να θέσουμε αυτήν την πανδημία υπό έλεγχο σε διάστημα μηνών, εάν τα χρησιμοποιήσουμε διαρκώς και δίκαια», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Εντούτοις, εξέφρασε την ανησυχία του για τον «ανησυχητικό ρυθμό» με τον οποίο εξαπλώνεται η Covid-19 στις ηλικίες 25-59 παγκοσμίως, πιθανόν λόγω των πολύ πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων.
«Χρειάστηκαν εννέα μήνες για να φθάσουμε το ένα εκατομμύριο θανάτους.
Τέσσερις μήνες για να φθάσουμε τα 2 εκατομμύρια και τρεις μήνες για να φθάσουμε τα 3 εκατομμύρια» ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Πάνω από 890 εκατ. οι εμβολιασμοί – Πρωταθλήτρια η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη
Πάνω από 890 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν ήδη χορηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη να είναι πρωταθλήτριες στην χορήγηση εμβολίων.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως έχουν γίνει 892.806.325μβόλια, αριθμός που ισοδυναμεί με 12 δόσεις εμβολίου ανά 100 κατοίκους της Γης.
Η πιο προχωρημένη είναι η Βόρεια Αμερική (39 δόσεις ανά 100 κατοίκους) και ακολουθούν η Ευρώπη (24 δόσεις ανά 100 ανθρώπους), η Νότια Αμερική (14 ανά 100), η Ασία (8,7 ανά 100), η Ωκεανία (3,8 ανά 100) και τελευταία η Αφρική (μόνο 1,1 δόσεις ανά 100 κατοίκους).
Παράλληλα, αναφέρεται ότι το 83% των δόσεων έχει γίνει σε χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος, ενώ μόνο το 0,2% (δύο στις χίλιες δόσεις) έχουν γίνει σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Οι φτωχότερες χώρες εξαρτώνται από το διεθνές πρόγραμμα Covax που φιλοδοξεί να παράσχει δύο δισεκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021, αλλά προς το παρόν η μερίδα του λέοντος των εμβολίων κατευθύνεται στις ανεπτυγμένες χώρες.
Στην κορυφή το Ισραήλ
Αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε χώρας, στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης συνεχίζει να βρίσκεται το Ισραήλ - χάρη στην ειδικού τύπου συμφωνία που εξαρχής είχε συνάψει με την Pfizer - έχοντας κάνει συνολικά 10,31 εκατομμύρια δόσεις ή 116 δόσεις ανά 100 κατοίκους του.
Εκτιμάται πως έχει καλύψει εμβολιαστικά περίπου το 60% του πληθυσμού του με μία δόση, ενώ το 56% και με δύο δόσεις.
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι μικρές Σεϋχέλλες, επίσης με 116 δόσεις ανά 100 ανθρώπους και με εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τους σε ποσοστό 68% με μία δόση και 47% με δύο δόσεις.
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Χιλή, το Μπαχρέιν, το Μπουτάν, η Βρετανία, το Σαν Μαρίνο, οι ΗΠΑ και Μαλδίβες.
Σε ποια θέση είναι Μ. Βρετανία και ΗΠΑ
Η Βρετανία έχει κάνει 63 δόσεις ανά 100 κατοίκους (συνολικά 42,11 εκατομμύρια δόσεις) με κάλυψη του 49% του πληθυσμού της με μία δόση και του 14% με δύο δόσεις.
Οι ΗΠΑ έχουν κάνει 62 δόσεις ανά 100 κατοίκους (συνολικά 205,87 εκατομμύρια, τις περισσότερες από κάθε άλλη χώρα), με κάλυψη του 39% του πληθυσμού τους με μία δόση και του 25% με δύο δόσεις.
Πρώτη η Μάλτα στην Ευρώπη
Από τις χώρες της ΕΕ η πιο προχωρημένη είναι η Μάλτα με 56 δόσεις ανά 100 κατοίκους (συνολικά 269.763 δόσεις) και με κάλυψη του 39% και 17% του πληθυσμού της με μία και δύο δόσεις αντίστοιχα.
Έπεται η Ουγγαρία με 47 δόσεις/100 κατοίκους (συνολικά 4,64 εκατομμύρια) και κάλυψη του 33% του πληθυσμού με μία δόση και του 14% με δύο.
Η θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα έχει κάνει συνολικά 2.491.857 δόσεις (έως το βράδυ της 17ης Απριλίου), εκ των οποίων οι 1.721.660 αφορούν την πρώτη δόση και οι 770.197 τη δεύτερη, με το ποσοστό κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού να ανέρχεται σε περίπου 16% για την πρώτη δόση και σε 7,2% για τις δύο δόσεις.
Στη σχετική παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται στη 42η θέση και εμφανίζεται - αναλογικά με τον πληθυσμό της - να έχει χορηγήσει τις ίδιες δόσεις (23 ανά 100 κατοίκους) με την Τσεχία, την Ελβετία και τη Σουηδία, ενώ προηγείται σε σχέση με χώρες όπως η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία κ.α.
Η Κύπρος έχει κάνει 17 δόσεις ανά 100 κατοίκους (συνολικά 202.441), έχοντας καλύψει το 12% του πληθυσμού της με μία δόση και το 4,8% με δύο.
Η Τουρκία έχει κάνει 24 δόσεις ανά 100 κατοίκους (συνολικά 19,94 εκατομμύρια), έχοντας καλύψει το 15% του πληθυσμού της με μία δόση και το 9,5% με δύο δόσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών