Τελευταία Νέα
Διεθνή

Της «μόδας» και πάλι τα τοξικά ομόλογα

Της «μόδας» και πάλι τα τοξικά ομόλογα
Μόλις δύο χρόνια μετά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ, τα «τοξικά» ομόλογα, τα οποία αποτέλεσαν το «σήμα κατατεθέν» της κρίσης έχουν αρχίσει να γίνονται και πάλι «της μόδας». Παρόλο που οι αγορές βρίσκονται σε μία κρίσιμη καμπή για τη συνέχεια τους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι αποδόσεις των μη εξασφαλισμένων ομολόγων προσελκύουν ολοένα και περισσότερους επενδυτές, καθώς προσφέρουν αποδόσεις που φτάνουν έως και το 9%.

Τα τιτλοποιημένα ομόλογα που δημιούργησαν πλούτο, απαξιώθηκαν και αντικαταστάθηκαν με κρατικά ομόλογα για να διασωθεί η παγκόσμια οικονομία το 2009, είναι και πάλι εδώ, με την αξία της παγκόσμιας αγοράς των «τοξικών» ομολόγων να φτάνει τα 1,36 τρις δολ. και τις αποδόσεις να είναι διπλάσιες των ομολόγων που αξιολογούνται με τριπλό Α στις αγορές.
Οι επενδυτές έχουν ξεπεράσει τους φόβους τους για επερχόμενες χρεοκοπίες, επισημαίνει ο Jesse Litvak, της Jefferies & Co., ενώ ιδιαίτερα ελκυστικό είναι και το discount αυτών των χρεογράφων που θεωρείται ικανό να αντισταθμίσει τον κίνδυνο. Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Paul Norris της Dwight Asset Management, επισημαίνοντας ότι οι αποδόσεις είναι τόσο ελκυστικές για να αντισταθεί κανείς. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα χρεόγραφα, καλυμμένα από στεγαστικά δάνεια, υψηλής αξιολόγησης διαπραγματεύονται μεταξύ 85-102 cents ανά δολάριο της ονομαστικής τους αξίας, ενώ τα «επικίνδυνα» ιδίου τύπου χρεόγραφα διαπραγματεύονται κάτω από τα 65 cents. Και μόνο αυτό φτάνει για να θεωρηθεί ότι έχει αντισταθμιστεί ο κίνδυνος, επισημαίνουν οι παραπάνω αναλυτές.
Η προοπτική της γρήγορης απόσβεσης υπερισχύει του κινδύνου, σε μία αγορά αβεβαιότητας επισημαίνει ο Matt Toms, της ING Investment Management, δηλώνοντας ότι η ψυχολογία των επενδυτών αλλάζει τόσο γρήγορα με αποτέλεσμα να «κυνηγούν» το άμεσο και εύκολο κέρδος, καθώς δεν ξέρουν αύριο πως θα είναι τα πράγματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης