Μια δόση των εμβολίων της Pfizer ή της AstraZeneca μειώνει κατά 65% τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης
Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (ΕΜΑ) επανέλαβε ότι τα οφέλη του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca υπερτερούν οποιουδήποτε κινδύνου, βάσει μιας μελέτης που βασίστηκε στις συνεχιζόμενες αξιολογήσεις σχετικά με τους σπάνιους θρόμβους στο αίμα, με στόχο να βοηθήσει τις χώρες να καθορίσουν τη χρήση του εμβολίου.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ σταμάτησαν προσωρινά την χορήγησή του ύστερα από τον εντοπισμό 6 περιστατικών θρομβώσεων σε σύνολο 7 εκατομμυρίων εμβολιασμών, ενώ την περασμένη Τρίτη 20/4 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το πράσινο φως για την επαναχορήγησή του επισημαίνοντας πως τα οφέλη είναι πολλαπλάσια από τους κινδύνους, απόφαση που είχε λάβει και για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ ζήτησε περαιτέρω στοιχεία για το εμβόλιο της AstraZeneca από χώρες εκτός της ΕΕ σχετικά με περιστατικά θρομβώσεων, τη στιγμή που η ΕΕ έκανε γνωστό πως δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει την αγορά για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις.
Και ενώ οι επιφυλάξεις για τα εμβόλια της J&J και της AstraZeneca δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στην εμβολιαστική εκστρατεία, μελέτη Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως μειώνεται κατά 65% ο κίνδυνος να νοσήσει κανείς σοβαρά από covid, αφού λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων της Pfizer ή της AstraZeneca.
Η επιδημία με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 145.095.141 και οι νεκροί 3.077.803
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 31.971.087 κρούσματα και 570.977 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 16.263.695
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 383.502 και τρίτη σε κρούσματα με 14.167.973
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 214.095 και τέταρτη η Ινδία με 186.920
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.502.014
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.691.290 και έκτη η Τουρκία με 4.550.820
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.416.531 και όγδοη η Ιταλία με 3.935.703
• Ένατη η Ισπανία με 3.468.617 και δέκατη η Γερμανία με 3.263.415
ΕΜΑ: Aσφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca, τα οφέλη υπερτερούν οποιουδήποτε κινδύνου
Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή Φαρμάκων επανέλαβε σήμερα ότι τα οφέλη του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca υπερτερούν οποιουδήποτε κινδύνου, βάσει μιας μελέτης που βασίστηκε στις συνεχιζόμενες αξιολογήσεις σχετικά με τους σπάνιους θρόμβους στο αίμα, με στόχο να βοηθήσει τις χώρες να καθορίσουν τη χρήση του εμβολίου.
Η ανανεωμένη στήριξη διατυπώνεται αφότου χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκοσμίως περιόρισαν τη χρήση του εμβολίου, γνωστού ως Vaxzevria.
Η ενδιάμεση ανάλυση από μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) καθόρισε πως σοβαρές παρενέργειες σπάνιων θρόμβων στο αίμα είναι πιθανόν να συμβούν σε 1 στους 100.000 εμβολιασμένους ανθρώπους, όπως αναφέρεται σε μια ανακοίνωση.
Αξιωματούχοι του ΕΜΑ επισήμαναν, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σήμερα, ότι η επικαιροποίηση στόχευε στο βάλει σε ένα πλαίσιο τα δεδομένα που έχει συλλέξει και αναλύσει με στόχο να βοηθήσει τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατανοήσουν πώς να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο βασιζόμενα στις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους.
Τα πλεονεκτήματα του να κάνει κανείς το εμβόλιο αυξάνονται με την ηλικία και με οποιαδήποτε αύξηση στα ποσοστά μολύνσεων, όμως τα οφέλη είναι προς το παρόν προφανή σε όλα τα σενάρια και τις ηλικίες, υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι.
Λένε ότι η σύσταση μπορεί να υπόκειται σε αλλαγές, διότι περισσότερα δεδομένα συγκεντρώνονται και, για παράδειγμα, δεν είχαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμπεριλάβει το φύλλο των παραληπτών του εμβολίου στα δεδομένα τους.
Όμως, ο Peter Arlet, επικεφαλής της ομάδας του ΕΜΑ αναλύσεων δεδομένων και μεθόδων δήλωσε:
«Το ισοζύγιο οφέλους/κινδύνου του εμβολίου της AstraZeneca είναι θετικό. Προλαμβάνει το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης και σώζει ζωές».
ΠΟΥ: Περισσότερα στοιχεία για AstraZeneca
Περισσότερα στοιχεία για την εμφάνιση θρομβώσεων σε άτομα εκτός Ευρώπης στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 ζητά ο ΠΟΥ, ο οποίος εξακολουθεί να υποστηρίζει πως τα οφέλη των εμβολίων αυτών είναι περισσότερα από τους κινδύνους.
Η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών για τον Εμβολιασμό (SAGE) αναδιατύπωσε τις συστάσεις της σχετικά με τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μετά τα δεδομένα για τις σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη.
Στις 7 Απριλίου η SAGE είχε εκτιμήσει ότι μια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων που εμφανίστηκαν σε εμβολιασθέντες είναι πιθανή, αλλά όχι επιβεβαιωμένη, υπογραμμίζοντας ότι τα περιστατικά είναι «πολύ σπάνια»
Ο ΠΟΥ επικαιροποίησε τις συστάσεις του μετά και τα νέα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις εμβολιαστικές εκστρατείες που διεξάγονται.
Τα περισσότερα περιστατικά θρομβώσεων παρατηρήθηκαν στη Βρετανία και την ΕΕ, ενώ πολύ λίγα αναφέρθηκαν σε άλλες χώρες, επεσήμανε η SAGE.
Οι ειδικοί συνιστούν όσοι εμφάνισαν θρομβώσεις μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca να λάβουν ένα άλλο εμβόλιο στη δεύτερη δόση.
Σημειώνεται πως οι περισσότερες δόσεις εμβολίων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα Covax, το οποίο προσφέρει εμβόλια στις φτωχές χώρες, είναι από το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς εκτιμάται ότι περισσότερες από 40,5 εκατομμύρια δόσεις του εν λόγω εμβολίου έχουν σταλεί μέχρι στιγμής σε 118 περιφέρειες σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο του προγράμματος Covax.
Μείωση κατά 65% του κινδύνου σοβαρής νόσησης από covid μετά την πρώτη δόση Pfizer ή AstraZeneca
Στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από κορωνοϊό μειώνεται κατά περίπου 65% μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca ή της Pfizer/BioNTech καταλήγει μελέτη Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα εμβόλια λειτουργούν καλά τόσο σε ανθρώπους άνω των 75 ετών, όσο και σε εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα.
Οι ερευνητές του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών της Βρετανίας και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης βρήκαν ισχυρή ανοσιακή αντίδραση και παραγωγή αντισωμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και για τα δύο διαφορετικά είδη εμβολίων.
Τα στοιχεία αυτά, τα οποία περιέχονται σε δύο μελέτες που έχουν προδημοσιευθεί βασίζονται σε περίπου 370.000 ανθρώπους και παρέχουν περαιτέρω βάσιμες ενδείξεις πως τα εμβόλια προστατεύουν από την Covid-19.
Τα ευρήματα
Η πρώτη μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι που εμβολιάσθηκαν με μία δόση AstraZeneca ή Pfizer, ήταν κατά 65% λιγότερο πιθανότερο να μολυνθούν.
Τρεις εβδομάδες μετά τον πρώτο εμβολιασμό τους (μεταξύ Δεκεμβρίου 2020-Απριλίου 2021), οι νέες λοιμώξεις με συμπτώματα είχαν πέσει κατά 74%, ενώ οι ασυμπτωματικές κατά 57% (μέσος όρος μείωσης περίπου 65%), σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους.
Όσοι είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση Pfizer, είχαν 90% μικρότερη πιθανότητα μόλυνσης με συμπτώματα και 70% μικρότερο κίνδυνο ασυμπτωματικής λοίμωξης.
Για την AstraZeneca, επειδή οι δύο δόσεις απέχουν αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση μετά και τη δεύτερη δόση.
Και τα δύο εμβόλια εμφάνισαν αποτελεσματικότητα έναντι της «αγγλικής» παραλλαγής Β.1.1.7 του κορωνοϊού.
Πιθανό ο εμβολιασμένος να μεταδίδει
Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, παραμένει πιθανό ένας εμβολιασμένος να μολυνθεί από τον ιό και να τον μεταδώσει σε άλλους, γι' αυτό πρέπει να συνεχιστεί η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων.
Η δεύτερη μελέτη σε σχεδόν 46.000 άτομα που είχαν κάνει μία δόση εμβολίου, βρήκε ισχυρή αντίδραση αντισωμάτων στον οργανισμό του 95% των εμβολιασμένων ανεξαρτήτως ηλικίας.
Τα αντισώματα παρέμεναν ισχυρά δέκα εβδομάδες μετά.
Μολονότι τα επίπεδα των αντισωμάτων αυξάνονταν πιο αργά και σε χαμηλότερα επίπεδα μετά από μία δόση AstraZeneca, μειώνονταν πιο γρήγορα μετά από μία δόση Pfizer, ιδίως στους ηλικιωμένους.
Καλύτερη είναι η ανοσιακή αντίδραση στους νεότερους σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας εμβολιαζόμενους (άνω των 60 ετών) και στα δύο είδη εμβολίων.
Απρόσμενο πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι μετά τη δεύτερη δόση Pfizer η ανοσιακή αντίδραση στους άνω των 80 ετών είναι πιο έντονη σε σχέση με τους νεότερους.
Ανεξέλεγκτη η covid στην Ινδία – Νέο ρεκόρ κρουσμάτων, πάνω από 332.000 σε 24 ώρες
Δραματικές ώρες βιώνει λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού η Ινδία, η οποία για ακόμα μια ημέρα ανέφερε νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων, αναφέροντας πάνω από 332.000 μολύνσεις.
Πρόκειται για αριθμό που δεν έχει καταγραφεί σε καμία άλλη χώρα από την έναρξη της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, η Ινδία ανακοίνωσε πως τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 2.263 θάνατοι και 332.730 μολύνσεις.
Συνολικά, μετρά 186.920 νεκρούς επί συνόλου άνω των 16 εκατομμυρίων κρουσμάτων.
Όπως είναι αναμενόμενο ο όγκος αυτών των ασθενών έχει κατακλύσει τα νοσοκομεία, τα οποία έχουν ήδη καταρρεύσει, καθώς πλέον θεωρείται αδύνατο να βρεθεί διαθέσιμη κλίνη, τη στιγμή που καταγράφονται τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα ακόμα και σε οξυγόνο για τους διασωληνωμένους.
Η έκρηξη των κρουσμάτων αποδίδεται σε μια «διπλή μετάλλαξη» του ιού που εξαπλώνεται ραγδαία.
Στο ομόσπονδο κράτος Μαχαράστρα, από τις εστίες της κρίσης, 13 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους σήμερα όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου κοντά στη Μουμπάι, δύο ημέρες μετά τους θανάτους τουλάχιστον 29 διασωληνωμένων ασθενών σε δημόσιο νοσοκομείο εξαιτίας διαρροής στη δεξαμενή με το οξυγόνο στην πόλη Νασίκ.
Είναι τόσο ανεξέλεγκτη πλέον η κατάσταση, όπου για παράδειγμα στο Νέο Δελχί, έχουν δημιουργηθεί μαζικά αυτοσχέδια αποτεφρωτήρια, στα οποία και καίγονται οι νεκροί, αν και όπως αναφέρεται, ακόμα και σε αυτά υπάρχει λίστα αναμονής.
Σε μια προσπάθεια να καμφθεί η τεράστια διασπορά του ιού, οι αρχές του Νέου Δελχί, πόλης που δοκιμάζεται ιδιαίτερα από αυτό το κύμα της επιδημίας, έλαβαν την απόφαση να επιβληθεί 6ημερο lockdown, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου ενώ προς αυστηρό lockdown οδεύει και το κρατίδιο της Μαχαράστρα.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Naredra Modi απαίτησε από τους συμπατριώτες του να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια, για να αποφευχθούν νέα lockdown στη χώρα, που είναι αντιμέτωπη με ολοένα σοβαρότερη υγειονομική κρίση καθώς πλήττεται από σφοδρό δεύτερο κύμα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών