Τελευταία Νέα
Διεθνή

N. Roubini: Κάτω από το 1% θα είναι η ανάπτυξη των ΗΠΑ το β' 6μηνο

N. Roubini: Κάτω από το 1% θα είναι η ανάπτυξη των ΗΠΑ το β' 6μηνο
Πολύ αδύναμη θεωρεί ότι θα είναι η ανάπτυξη των ΗΠΑ το β' 6μηνο του έτους ο N. Roubini, καταγράφοντας συνεχή καθοδική πορεία από την αρχή του έτους, καθώς τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που έχουν ληφθεί από τις αρχές του 2009 έχουν αρχίσει και χάνουν τη δυναμική τους επιρροή. Ακόμη κι αν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αποφύγουν τη διπλή ύφεση, όλα θα μοιάζουν σαν να είμαστε σε ύφεση, πρόσθεσε.
Η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο νομπελίστας οικονομολόγος, θεωρεί ότι όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης που βοήθησαν την οικονομία όλο αυτό το διάστημα, θα γυρίσουν “μπούμερανγκ” καθώς το κόστος της στήριξης θα πρέπει και πάλι να το πληρώσουν οι φορολογούμενοι, την ώρα που η ανάπτυξη και η ανεργία βρίσκονται σε επίπεδα που δεν στηρίζουν την δημοσιονομική προσαρμογή.
Ο Roubini αναφέρθηκε στα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που έχουν δεί το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, και τα οποία δείχνουν σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης της χώρας. Οι λιανικές πωλήσεις, η αγορά κατοικίας και τα επιχειρηματικά αποθέματα, σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία, δημιουργούν ένα μείγμα έναντι της ανάπτυξης, το οποίο θα διαφανεί καθαρότερα το β' 6μηνο του έτους. Πολύ χαρακτηριστικό μάλιστα είναι και το γεγονός ότι από το 3,7% του πρώτου 3μηνου στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, το β' 3μηνο είχαν οι ΗΠΑ 2,4%, με προοπτική νέας καθοδικής αναθεώρησης. Μάλιστα, θεωρεί ότι η ανάπτυξη το β' 6μηνο δε θα ξεπεράσει το 1%.
Ωστόσο, ο Roubini έχει αρχίσει και εγκαταλείπει το σενάριο της διπλής ύφεσης που υποστήριζε στο παρελθόν, δίνοντας πιθανότητες 40% να συμβεί. Οι πιθανότητες, αν και λιγότερες, εμφανίζονται υψηλές, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις τόσο της αμερικανικής κυβέρνησης όσο και της Fed. Το μόνο σίγουρο πλέον είναι ότι η στήριξη θα πρέπει να συνεχιστεί, δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος.
Αναφορικά με την Ευρώπη, ο Roubini δήλωσε ότι η μοναδική χώρα που φαίνεται ισχυρή είναι η Γερμανία, ενώ όλη η υπόλοιπη ήπειρος είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ακόη και στην Κίνα, η ανάπτυξη το β' 6μηνο υπολογίζεται να υποχωρήσει στο 7%, πρόσθεσε.
Αναμένουμε μία νέα πραγματικότητα, όπου η διαδικασία απομόχλευσης συνεχίζεται, με τις τράπεζες να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στις ΗΠΑ πάνω από 800 ιδρύματα είναι στο “κόκκινο”, καθώς η έλλειψη ρευστότητας παραμένει.
Από την άλλη μεριά, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο νομπελίστας καθηγητής οικονομικών θεωρεί ως ασφαλή καταφύγια το δολάριο, το γεν και το ελβετικό φράγκο, ενώ αν υπάρξει διπλή ύφεση τελικά, ο χρυσός, ως παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο, θα προσελκύσει έντονα το επενδυτικό ενδιαφέρον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης