Την ευρωπαϊκή επιτροπή θορύβησε η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε ιδιωτικά ιδρύματατα τα οποία θα ελέγχουν τα πανεπιστήμια και τα οποία διοικούνται από φίλα προσκείμενους στον πρωθυπουργό Orban καθώς υπάρχουν υπόνοιες για διαφθορά
Ανησυχία προκαλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το σχέδιο της Ουγγαρίας να διοχετεύσει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης σε συμβούλια διοίκησης των πανεπιστημίων που διευθύνονται από τους συμμάχους του πρωθυπουργού Viktor Orban, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη 18 Απριλίου 2021.
Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν πρέπει να εγκρίνει τη χρήση των κονδυλίων και έχει τη δυνατότητα για παρακράτηση των εκταμιεύσεων.
Χρειάζεται έλεγχος
Η Ουγγαρία, όπως και οι περισσότερες χώρες, δεν έχει ακόμη υποβάλει το σχέδιό της για το πώς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το μερίδιό της από τους πόρους του Ταμείυο Ανάκαμψης των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ (966 εκατομμύρια δολάρια), αλλά η πρότασή της χρειάζεται περισσότερη δουλειά προκειμένου να εγκριθεί, σύμφωνα με τρεις γνωστούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το δημοσίευμα.
Η πρόθεση της Βουδαπέστης να χρησιμοποιήσει κονδύλια για τη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων της χώρας χρειάζεται ιδιαίτερο έλεγχο, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Οι πόροι αναμένεται να αρχίσουν να εκταμιεύονται αυτό το καλοκαίρι και το εν λόγω σχέδιο της Ουγγαρίας περιλαμβάνει το 21% από το σύνολο των επιχορηγήσεων και δανείων ύψους 19 δισ. δολαρίων που θα λάβει η χώρα με στόχο την «ανανέωση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», όπως σημειώνεται στο σχέδιο.
Περιουσιακά στοιχεία
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μεταβίβασαν αυτήν την εβδομάδα ένα τεράστιο όγκο περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου σε νέα, περίπου ιδιωτικά ιδρύματα, τα περισσότερα από τα οποία θα διοικούν κρατικά πανεπιστήμια.
Τα διοικητικά συμβούλιά τους θα ελέγχονται από τους συμμάχους του πρωθυπουργού, συμπεριλαμβανομένων μελών της κυβέρνησής του, οι οποίοι θα έχουν διά βίου θητεία.
Αντιπολίτευση
Μέρος της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε την κίνηση ως υπεξαίρεση δημόσιων πόρων και ότι θα δημιουργήσει ένα βαθύ κράτος που εδραιώνει την πολιτική επιρροή του Orban ανεξάρτητα από τα εκλογικά αποτελέσματα.
Η ΕΕ θα ελέγξει την πρόταση της Ουγγαρίας σε μια στιγμή που δέχεται πιέσεις για καταστολή της διαφθοράς.
Τον Δεκέμβριο, τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε έναν νέο μηχανισμό που θα επιτρέψει στην επιτροπή να παρακρατήσει κονδύλια από χώρες όπου τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ θεωρείται ότι τίθενται σε κίνδυνο.
Μπλόκο
Δώδεκα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέτρεψαν τη Δευτέρα 26 Απριλίου την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση σε στα πανεπιστμιακά ιδρύματα, ε[πισημαίνοντας ότι οι δαπάνες δεν τίθενται σε δημόσιο έλεγχο, σύμφωνα με αντίγραφο επιστολής την οποία επικαλείται το Bloomberg.
Σύμφωνα με τις μομφές, οι πόροι θα «εξαφανιστούν σε αδιαφανείς χρηματοδοτικές δομές οι οποίες εξαιρούνται από τα πρότυπα ταμειολογιστικού ελέγχου και έχουν σκοπό να πλήξουν περαιτέρω την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη θεσμική αυτονομία στην Ουγγαρία».
Εθνικές μεταρρυθμίσεις
Οι προτάσεις της Ουγγαρίας δεν είναι μόνες τους που απαιτούν περισσότερη δουλειά.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ βρίσκονται επί του παρόντος στη διαδικασία υποβολής των σχεδίων στις Βρυξέλλες για έγκριση, ενώ αξιωματούχοι της ΕΕ αναμένουν περίπου δώδεκα να κατατεθούν αυτή την εβδομάδα πριν από την προθεσμία της 30ής Απριλίου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών