Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με την "πλάτη στον τοίχο" η Ιαπωνία

Με την
Εμπλοκή στο θέμα ενδεχόμενης παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος βλέπουν οι Ιάπωνες αξιωματούχοι, καθώς θεωρούν ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νομίσματα τους, γεγονός που καθιστά επισφαλή οποιαδήποτε μονομερή παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος.
Τις τελευταίες 20 ημέρες περίπου η ιαπωνική κυβέρνηση δέχεται σοβαρές πιέσεις από τις αγορές ώστε να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος και σταματήσει την πρωτοφανή άνοδο του γιεν έναντι του δολαρίου, πριν ακόμη προκληθούν ανυπολόγιστες ζημιές στις εξαγωγές και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Το γιεν μάλιστα έχει βρεθεί πολύ κοντά σε υψηλά 15ετίας.
Η συνδυασμένη παρέμβαση θα πρέπει να εξισορροπήσει τις πιέσεις στα νομίσματα, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία ενίσχυσης των εξαγωγών τους για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.
Ο οικονομολόγος Takahiro Mitani, επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ιαπωνίας, επισημαίνει ότι η Ιαπωνία δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα. Σ' αυτό το περιβάλλον μία μονομερής παρέμβαση μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες για τα άλλα νομίσματα, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού  Naoto Kan ο οποίος προ ημερών είχε δηλώσει ότι δεν θα πρέπει να καταφύγει σε επείγουσες ενέργειες για να ανακόψει τη ραγδαία άνοδο του γιεν, καθώς οι συνέπειες δεν μπορούν να υπολογιστούν τόσο άμεσα.
Η αγορά θεωρεί ότι μία αντίδραση νομισματικής πολιτικής στο ισχυρό γιεν συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες απ' ό, τι μία παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, η οποία θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολη. Την τελευταία φορά που το δολάριο είχε υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 85 γιεν, η Τράπεζα της Ιαπωνίας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη και προχώρησε σε μέτρα τόνωσης της ρευστότητας.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της χώρας έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την αποκλιμάκωση του ισχυρού γιεν, το οποίο ανήλθε την προηγούμενη εβδομάδα σε υψηλό 15ετίας έναντι του δολαρίου. Η άνοδος του γιεν πλήττει τους εξαγωγείς της χώρας, και ήρθε να προστεθεί στα προβλήματα του αποπληθωρισμού και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ και την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης