Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τραγωδία στο Ισραήλ: Τουλάχιστον 44 νεκροί από ποδοπάτημα σε θρησκευτική γιορτή

Τραγωδία στο Ισραήλ: Τουλάχιστον 44 νεκροί από ποδοπάτημα σε θρησκευτική γιορτή
Πάνω από 100 οι τραυματίες – Για δυσβάστακτη καταστροφή έκανε λόγο ο Netanyahu
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Τουλάχιστον 44 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν και έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ολονύχτιας θρησκευτικής γιορτής στο όρος Μερόν στο βόρειο Ισραήλ.
Δεκάδες χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι είχαν συγκεντρωθεί στο Όρος Μερόν, όπου βρίσκεται ο τάφος του ραβίνου Shimon Bar Yochai του 2ου αιώνα, για την ετήσια γιορτή Lag B'Omer, για ολονύχτιες προσευχές, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια γύρω από φωτιές.
Ο τάφος του ραβίνου θεωρείται ως ένας από τους ιερότερους τόπους των Εβραίων.
Τα πλήθη κατέκλυσαν τον χώρο παρά τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων δημόσιας υγείας να αποφεύγονται οι συναθροίσεις εξαιτίας του κινδύνου μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, αν και η μαζική αυτή εκδήλωση επιτράπηκε χάρη του ότι το 53% του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.

 


Σημειώνεται πάντως πως οι αρχές είχαν δώσει άδεια ώστε οι πιστοί να μην ξεπεράσουν τους 10.000, αν και εκτιμάται πως τελικά ο πραγματικός αριθμός τους ξεπέρασε ακόμα και τους 100.000.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως συνειδητοποίησαν πως άνθρωποι είχαν υποστεί ασφυξία ή είχαν ποδοπατηθεί μόνο όταν ένας από τους οργανωτές πήρε τηλεβόα και άρχισε να καλεί να αραιώσει αμέσως το πλήθος.
3_12.jpg
Image
Χαρακτηριστικό των σκηνών αλλοφροσύνης που εκτυλίχθηκαν στο σημείο είναι ότι αρχικά το κέντρο άμεσης βοήθειας Magen David Adom (MDA, το ισραηλινό αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού) είχε κάνει λόγο περί κατάρρευσης κερκίδων στον χώρο, ενώ και οι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές απόλυτης σύγχυσης, καθώς πολλοί πίστεψαν ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα.
Το MDA ανέφερε ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 100 άνθρωποι.
4_10.jpg
Image
Η αστυνομία έκλεισε τον χώρο και διέταξε οι προσκυνητές να απομακρυνθούν αμέσως.
Στρατιωτικά ελικόπτερα κινητοποιήθηκαν για την αεροδιακομιδή των τραυματιών σε νοσοκομεία
Σε μήνυμα του στο twitter ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έκανε λόγο για «δυσβάστακτη καταστροφή».

 Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης