Χαμηλό θανάτων στις ΗΠΑ για το 2021 - Προειδοποίηση ΠΟΥ προς Ευρώπη
(Συνεχές Upd) Το όριο των 150 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού ξεπέρασε ο πλανήτης, τη στιγμή που όλα τα βλέμματα και η ανησυχία εστιάζουν στην Ινδία, η οποία εξακολουθεί να καταγράφει συνεχώς νέα παγκόσμια ημερήσια ρεκόρ μολύνσεων.
Η Ινδία φαίνεται να αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση τη στιγμή που παραλαμβάνει ήδη τις πρώτες ποσότητες της διεθνούς βοήθειας που έχει ως απώτερο στόχο να ανακόψει τη ραγδαία διασπορά του ιού.
Πολλοί ειδικοί προειδοποιούν πως αν δεν ελεγχθεί σύντομα η κατάσταση στην Ινδία, υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια βόμβα ικανή να τινάξει στον αέρα όλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως σήμερα στην ανάσχεση της επιδημίας.
Ενδεικτική άλλωστε είναι η προειδοποίηση του ΠΟΥ προς την Ευρώπη να μη σπεύσει να χαλαρώσει άμεσα τα περιοριστικά μέτρα, τονίζοντας ότι «μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτήν στην Ινδία ενδέχεται να εμφανιστεί οπουδήποτε».
Πάντως, στις ΗΠΑ καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων εντός του 2021, κάτι που αποδίδεται και στο μεγάλο αριθμό των εμβολιασθέντων.
Η επιδημία με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 150.589.477 και οι νεκροί 3.167.837
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.288.689 κρούσματα και 575193 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 18.376.524
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 401.186 και τρίτη σε κρούσματα με 14.590.678
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 216.447 και τέταρτη η Ινδία με 204.832
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.653.533
• Πέμπτη η Τουρκία με 4.788.700 και έκτη η Ρωσία με 4.742.142
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.429.849 και όγδοη η Ιταλία με 4.009.208
• Ένατη η Ισπανία με 3.514.942 και δέκατη η Γερμανία με 3.391.039
Πάνω από 150 εκατ. τα κρούσματα
Πάνω από 150 εκατ. κρούσματα Covid-19 έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο, τη στιγμή που ο αριθμός των ημερήσιων νέων μολύνσεων έχει φθάσει το τρέχον διάστημα σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί ποτέ αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία.
Από τον εντοπισμό του ιού στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019 έχουν καταγραφεί επισήμως πάνω από 150,1 εκατομ. μολύνσεις, εκ των οποίων περίπου 6 εκατ. μέσα σε μία εβδομάδα, αύξηση που οφείλεται κυρίως στην έκρηξη των περιστατικών στην Ινδία, όπου τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν διαγνωστεί 2,5 εκατ. κρούσματα.
Ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων έχει υπερδιπλασιαστεί από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε λίγο πάνω από 350.000 την ημέρα.
Το τρέχον διάστημα επιβεβαιώνονται 821.000 νέα κρούσματα ημερησίως.
Αιτία είναι η εκθετική αύξηση των μολύνσεων στην Ινδία (18.762.976 κρούσματα), υγειονομική κρίση που μπορεί να οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη χώρα αυτή, αλλά επίσης και στη συμπεριφορά μερίδας πολιτών όπως η μη συμμόρφωση προς τους υγειονομικούς περιορισμούς, όπως ανέφερε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
2,5 εκατ. μολύνσεις στην Ινδία
Ο αριθμός των 2,5 εκατ. κρουσμάτων που καταγράφηκαν σε μία εβδομάδα στην Ινδία, δηλαδή 357.000 την ημέρα, είναι πάνω από 30 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν στη χώρα καταγράφονταν περίπου 11.000 νέες μολύνσεις.
Οι πλέον πληγείσες χώρες βάσει του συνολικού αριθμού κρουσμάτων είναι οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Βραζιλία.
Σε σχέση με τον πληθυσμό τους, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι το Μαυροβούνιο (15.457 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), η Τσεχία (15.207) και η Σλοβενία (11.513).
Εξαιτίας κυρίως της έξαρσης της επιδημίας στην Ινδία, η Ασία είναι η ήπειρος που καταγράφει τα περισσότερα ημερήσια νέα κρούσματα (392.267) και αυτή όπου η πανδημία κινείται με τον ταχύτερο ρυθμό (+28% νέες μολύνσεις καταγράφηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα).
Η Αφρική (11.038 κρούσματα την ημέρα, +3%) είναι η μοναδική άλλη ήπειρος όπου αυξάνεται ο αριθμός των μολύνσεων.
Αντίθετα, οι αριθμοί έχουν σταθεροποιηθεί στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (133.881 κρούσματα την ημέρα) και μειώνονται στην Ευρώπη (184.007 κρούσματα την ημέρα, -18%), και στις ΗΠΑ και τον Καναδά (60.537, -12%).
Στην Ευρώπη το ένα τρίτο των κρουσμάτων
Από τότε που εντοπίστηκε ο νέος κορωνοϊός, πάνω από το ένα τρίτο των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στην Ευρώπη (50.213.426 κρούσματα) - την πλέον πληγείσα ήπειρο.
Ακολουθούν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς (33.496.740 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (28.688.240 μολύνσεις) και η Ασία (25.594.773 περιπτώσεις).
AstraZeneca: Καταθέτει αίτηση για έγκριση του εμβολίου της στις ΗΠΑ
Στην τελική ευθεία για να καταθέσει αίτημα για την χορήγηση του εμβολίου της στις ΗΠΑ είναι η AstraZeneca.
Διευθυντικά στελέχη της εταιρείας ανακοίνωσαν ότι η εταιρεία εργάζεται όσο γίνεται πιο γρήγορα για να συγκεντρώσει δεδομένα του εμβολίου κατά της COVID-19, προκειμένου να καταθέσει αίτηση για την έγκριση του εμβολίου από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, επεσήμαναν πως όγκος των δεδομένων είναι πολύ μεγάλος.
«Υπάρχουν πολλά περισσότερα δεδομένα, από μία μελέτη της Φάσης ΙΙΙ και έτσι, εργαζόμαστε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να συνθέσουμε τα στοιχεία και να τα καταθέσουμε» ανέφερε ο Mene Pangalos, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της BioPharmaceuticals R&D στην AstraZeneca.
Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας Pascal Soriot δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο λάθος στα δεδομένα, αλλά ότι τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί έχουν μεγάλο όγκο.
Όπως ανακοίνωσε η AstraZeneca προγραμματίζει να καταθέσει τη σχετική αίτηση για την έγκριση του εμβολίου στις ΗΠΑ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Πρόκειται για μία καθυστέρηση σημαντική μια και η εταιρεία είχε αρχικά ανακοινώσει πως θα κατέθετε τη σχετική αίτηση στα τέλη Μαρτίου.
Νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ινδία
Σε παγκόσμια απειλή για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε όλο τον πλανήτη όσον αφορά την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού τείνει να εξελιχθεί η Ινδία, η οποία έχει παραδοθεί στο έλεος της επιδημίας.
Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει άμεσα και συντονισμένα βοήθεια στην Ινδία προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού τόσο στο εσωτερικό όσο και στις γειτονικές της χώρες, οι οποίες έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού.
Η κύρια ανησυχία εστιάζει στον κίνδυνο να υπάρξουν με τη ραγδαία διάδοση του ιού, νέες παραλλάξεις που παρακάμπτουν την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια.
Προς το παρόν πάντως, η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία στην Ινδία.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 386.452 κρούσματα του SARS-CoV-2 – νέο παγκόσμιο ρεκόρ –, ενώ ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που υπέκυψαν αυξήθηκε κατά 3.498.
Αν και ο αριθμός των θυμάτων μειώθηκε ελαφρά από το εθνικό ρεκόρ της προηγουμένης (3.645 θάνατοι), παρέμεινε σε τρομακτικά υψηλό επίπεδο.
Η Ινδία έχει καταγράψει κάπου 7,7 εκατομμύρια μολύνσεις από τα τέλη του Φεβρουαρίου, όταν άρχισε να επιταχύνεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες 4 ημέρες έχει αναφέρει περίπου 1,5 εκατομμύρια μολύνσεις.
Σημειώνεται ότι είχαν χρειαστεί έξι μήνες για να καταγραφούν τα προηγούμενα 7,7 εκατ. κρούσματα.
Η Ινδία μετρά επισήμως 208.330 νεκρούς και πάνω από 18,7 εκατομμύρια κρούσματα.
Έφτασε η βοήθεια των ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, η Ινδία παρέλαβε τις πρώτες ποσότητες της αμερικανικής ιατρικής.
Στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε πάνω από 400 φιάλες οξυγόνου, νοσοκομειακό εξοπλισμό και σχεδόν ένα εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο στο Νέο Δελχί, το οποίο βρίσκεται στο έλεος του ιού.
Ευρείας κλίμακας διεθνής επιχείρηση αρωγής έχει ξεκινήσει από πολλές χώρες.
Οι ΗΠΑ θα στείλουν ιατρικό υλικό αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων τις επόμενες ημέρες για να βοηθήσουν την Ινδία ενώ οι ειδικές πτήσεις, με τις οποίες θα μεταφερθεί εξοπλισμός και υλικό που προσφέρουν επιχειρήσεις και ιδιώτες, θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.
ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο σημείο του 2021 οι θάνατοι λόγω covid τον Απριλίο
Στο χαμηλότερο τους σημείο έπεσαν οι θάνατοι λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού σε εβδομαδιαία βάση στις ΗΠΑ.
Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, οι θάνατοι διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στους 684 την ημέρα την τελευταία εβδομάδα, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος από τον περασμένο Οκτώβριο και κατά 80% μειωμένος σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως τον περασμένο Ιανουάριο ο μέσος ημερήσιος όρος των θανάτων την τελευταία εβδομάδα του μήνα ήταν 3.295, τον Φεβρουάριο 1.985, τον Μάρτιο 997 και τον Απρίλιο 684.
Αναμφίβολα πρόκειται για μια τεράστια μείωση που αποδίδεται στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Ανοίγει την 1η Ιουλίου η Νέα Υόρκη
Ενδεικτικό άλλωστε της προόδου που καταγράφουν οι ΗΠΑ στο μέτωπο της πανδημίας είναι ότι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill de Blasio υποστήριξε πως στόχος είναι την 1η Ιουλίου να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες και η πόλη να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, καθώς εκτιμάται ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί περισσότερα από 6,4 εκατομμύρια από τα 8 εκατομμύρια των κατοίκων της.
Πάντως, ο de Blasio υποστήριξε πως δεν έχει συζητήσει ακόμα το θέμα αυτό με τον κυβερνήτη της Πολιτείας, Andrew Cuomo, ο οποίος πάντως ήρε μια σειρά από περιοριστικά μέτρα στην Πολιτεία της Νέα Υόρκης που αφορούν τη λειτουργία των εστιατορίων και των μπαρ.
Σημειώνεται πως πλήρες άνοιγμα έχει εξαγγείλει και το Τέξας.
Μεγάλη Βρετανία: Εμβολιασμοί για τους άνω των 40 ετών
Δυνατότητα να εμβολιαστούν όσοι είναι πάνω από 40 ετών θα έχουν από σήμερα Παρασκευή 30/4 οι Βρετανοί πολίτες.
Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας, είχαν αρχίσει οι εμβολιασμοί για τους ανθρώπους ηλικίας 42 – 44 ετών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ήδη έχουν κλειστεί 750.000 ραντεβού για εμβολιασμούς.
Προειδοποίηση ΠΟΥ στην Ευρώπη: Μην χαλαρώσετε άμεσα
Να μην χαλαρώσει άμεσα τα περιοριστικά μέτρα καλεί την Ευρώπη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος την προειδοποιεί ότι «μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτήν στην Ινδία ενδέχεται να εμφανιστεί οπουδήποτε».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «η τεράστια υγειονομική κρίση που διέρχεται η Ινδία ίσως να οφείλεται στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στη χώρα, αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως η μη τήρηση των υγειονομικών κανόνων».
«Είναι πάντα τεράστια πρόκληση για τις χώρες όπου έχουν χαλαρώσει τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπου πραγματοποιούνται μαζικές συναθροίσεις, όπου υπάρχουν πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη και όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρή, όλα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν την τέλεια καταιγίδα» ανέφερε ο Hans Kluge, διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.
Πάντως, ο Kluge υποστήριξε πως στις περίπου 50 χώρες που εξετάζει ο ΠΟΥ Ευρώπης «τα ατομικά και συλλογικά μέτρα δημόσιας υγείας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες για την ανάσχεση της πανδημίας, την ώρα που ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην περιοχή μειώνεται με σημαντικό ρυθμό για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες».
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία ανακοίνωσε πως από τα μέσα Μαΐου αναμένεται να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα και την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.
Θερίζει η covid τη Βραζιλία – Πάνω από 400.000 οι νεκροί
Θερίζει τη Βραζιλία η επιδημία του κορωνοϊού καθώς το προηγούμενο 24ωρο οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 400.000.
Με το σύστημα υγείας να έχει καταρρεύσει και με την κυβέρνηση να αδυνατεί να εφαρμόσει μια ενιαία, εθνική στρατηγική αντιμετώπισης της επιδημίας, με αποτέλεσμα κάθε Πολιτεία και πόλη να λαμβάνει τα δικά της μέτρα, ο ιός χάρη και στη βραζιλιάνικη παράλλαξή του, έχει καταφέρει να εξαπλωθεί με ένταση σε όλη την χώρα.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 3.001 άνθρωποι, με αποτέλεσμα οι νεκροί να φτάσουν στους 401.186.
Παράλληλα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά σχεδόν 70.000 κρούσματα,με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ξεπερνά τους 14,5 εκατομμύρια.
Σε απόλυτα μεγέθη η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.
Έπειτα από τέσσερις μήνες μιας ανεξέλεγκτης αύξησης του αριθμού των νεκρών και των νέων κρουσμάτων, οι καμπύλες έχουν σταθεροποιηθεί από τα μέσα Απριλίου, όμως σε ένα επίπεδο που παραμένει πολύ υψηλό.
Αυτή η μικρή πτώση είναι εντούτοις πολύ εύθραυστη, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, που φοβούνται τις επιπτώσεις της επαναλειτουργίας των μπαρ, των εστιατορίων και των παραλιών σε πόλεις όπως το Ρίο ντε Τζανέιρο.
Το γεγονός δεν αλλάζει πως ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε με εκθετικό τρόπο από την αρχή του έτους στη Βραζιλία, λόγω της παραλλαγής P1: χρειάστηκαν περισσότεροι από πέντε μήνες προκειμένου οι 100.000 νεκροί να γίνουν 200.000, στις 7 Ιανουαρίου, στη συνέχεια, όμως, μονάχα 77 ημέρες για να φθάσουν τους 300.000 (24 Μαρτίου) και 37 για τους 400.000.
Η δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου ήταν η πλέον καταστροφική, με δύο ημέρες να έχουν πάνω από 4.000 νεκρούς σε διάστημα 24 ωρών.
Πάνω από 216.000 οι νεκροί στο Μεξικό
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους λόγω της επιδημίας.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 3.990 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 529 ασθενείς με την COVID-19.
Επισήμως στο Μεξικό έχουν καταγραφεί 216.447 νεκροί επί συνόλου 2.340.934 μολύνσεων.
Ωστόσο, ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι επίσημοι αριθμοί υπολείπονται έως και 60% των πραγματικών μεγεθών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών