(upd3) Την απόλυτη απειλή για τον πλανήτη όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού συνιστά η Ινδία, όπου εδώ και εβδομάδες ο ιός διασπείρεται ανεξέλεγκτα.
Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν πως εάν δεν βοηθηθεί άμεσα η Ινδία και δεν αντιμετωπιστεί η έξαρση της επιδημίας, τότε οι επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο θα είναι καταστροφικές, μια και ο κυριότερος φόβος είναι να εμφανιστούν νέες παραλλάξεις, τις οποίες δεν θα μπορούν να καλύψουν τα εμβόλια.
Όπως αναφέρεται, αυτό που προέχει, είναι πέρα από τη στήριξη της Ινδίας με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, να της σταλούν εκατομμύρια δόσεις εμβολίων προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία της ανοσοποίησης του πληθυσμού, η οποία αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα προβληματική.
Και ενώ όλοι δίνουν τη μέγιστη προσοχή στους εμβολιασμούς – στις ΗΠΑ ο νέος στόχος είναι έως τις 4 Ιουλίου να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενήλικων Αμερικάνων, ενώ στη Μ. Βρετανία προγραμματίζουν και μια τρίτη δόση εμβολίου εντός του φθινοπώρου στους άνω των 50 ετών – προβληματισμό προκαλεί και το παράδοξο στις Σεϋχέλλες.
Εκεί, αν και έχει εμβολιαστεί το 85% του πληθυσμού, καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα.
Η επιδημία με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 154.469.379 και οι νεκροί 3.230.336
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.514.808 κρούσματα και 578.524 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 20.664.979 και τρίτη σε νεκρούς με 226.188
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 411.588 και τρίτη σε κρούσματα με 14.856.888
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.742.792
• Πέμπτη η Τουρκία με 4.929.118 και έκτη η Ρωσία με 4.792.354
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.439.494 και όγδοη η Ιταλία με 4.059.821
• Ένατη η Ισπανία με 3.544.945 και δέκατη η Γερμανία με 3.462.297
Το παράδοξο με τις Σεϋχέλλες – Έξαρση κρουσμάτων, αν και έχει εμβολιαστεί το 85%
Προβληματισμό προκαλεί το παράδοξο που επικρατεί στις Σεϋχέλλες, όπου αν και το 85% του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων.
Μάλιστα οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία, να επιβάλλουν περιορισμούς στις συναντήσεις των πολιτών και να ακυρώσουν αθλητικές δραστηριότητες για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 6.373 κρούσματα στις Σεϋχέλλες, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως η έξαρση μολύνσεων οφείλεται στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού αλλά και στο ότι οι πολίτες λαμβάνουν λιγότερες προφυλάξεις και μέτρα προστασίας σε σχέση με πριν.
ΠΟΥ: Στην Ινδία το 46% των νέων κρουσμάτων και το 25% των θανάτων την περασμένη εβδομάδα
Το 46% των νέων κρουσμάτων και το 25% των θανάτων που καταγράφηκαν παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκαν στην Ινδία αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας πως το νέο κύμα της επιδημίας εξαπλώνεται και στις γειτονικές της Ινδίας χώρες.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 5,7 εκατομμύρια νέα κρούσματα κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο και περισσότεροι από 93.000 θάνατοι.
Η Ινδία ανέφερε σχεδόν 2,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα - αύξηση 20% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα - και 23.231 θανάτους.
Σημειώνεται πως τα στοιχεία βασίζονται σε επίσημους απολογισμούς, αν και οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι κατά πολύ υψηλότεροι.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο κύμα της πανδημίας εξαπλώνεται από την Ινδία στις γειτονικές της χώρες.
Το Νεπάλ κατέγραψε αύξηση 137% στα κρούσματα κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα ενώ και στη Σρι Λάνκα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Νέο ρεκόρ θανάτων λόγω covid στην Ινδία – 6,7 δις δολάρια για να αντιμετωπιστεί το β’ κύμα
Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση με το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ινδία, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε νέο ρεκόρ θανάτων.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως τις προηγούμενες 24 ώρες αναφέρθηκαν 3.780 θάνατοι και 382.315 νέα κρούσματα.
Συνολικά η Ινδία μετρά 226.188 νεκρούς και περισσότερες από 20,5 εκατομμύρια μολύνσεις.
Το σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια του, με τα νοσοκομεία να καταγράφουν ελλείψεις σε κλίνες και οξυγόνο, ενώ το αδιαχώρητο επικρατεί σε αποτεφρωτήρια και νεκροτομεία, τη στιγμή που πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό πεθαίνουν σε ασθενοφόρα και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων αναμένοντας ένα κρεβάτι ή οξυγόνο.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας αποφάσισε την αποδέσμευση 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση δανείων για τους παρασκευαστές εμβολίων κατά της covid-19, τα νοσοκομεία και τις επιχειρήσεις του τομέα της υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της επιδημίας.
Σημειώνεται πως σε αυτήν την περίοδο καταγράφεται και δραματική μείωση του αριθμού των εμβολιασμών λόγω προβλημάτων στην παροχή και τη διανομή.
Τουλάχιστον τρία κρατίδια, ανάμεσά τους και το Μαχαράστρα πρωτεύουσα του οποίου είναι το Μουμπάι, έχουν αναφέρει ελλείψεις σε εμβόλια, λόγω των οποίων αναγκάστηκαν να κλείσουν εμβολιαστικά κέντρα.
Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει να επιβληθεί εθνικό lockdown, όμως η κυβέρνηση διστάζει λόγω των οικονομικών επιπτώσεων, αν και πολλά κρατίδια έχουν επιβάλει κοινωνικούς περιορισμούς.
Μ. Βρετανία: Τρίτη δόση εμβολίου σε όλους άνω των 50 ετών το φθινόπωρο
Με μια τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού αναμένεται να εμβολιάσουν το φθινόπωρο όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών οι βρετανικές αρχές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, στόχος είναι να έχει εξαλειφθεί πλήρως η απειλή μολύνσεων του κορωνοϊού έως τα Χριστούγεννα.
Βάσει του δημοσιεύματος, σε εξέλιξη είναι κλινικές επιλογές δύο επιλογών.
Η πρώτη περιλαμβάνει εμβόλια ειδικά τροποποιημένα για την αντιμετώπιση νέων παραλλαγών.
Η δεύτερη είναι για μια τρίτη δόση εμβολίου ενός από τα τρία που χρησιμοποιούνται ήδη: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca ή Moderna.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 34,6 εκατομμύρια Βρετανοί – πάνω από το 50% του πληθυσμού - με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου.
Η Μ. Βρετανία έχει συνάψει συμφωνίες για πάνω από 510 εκατομμύρια δόσεις οκτώ διαφορετικών εμβολίων κατά της Covid-19, ενώ προτίθεται να αγοράσει 60 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.
ΗΠΑ: Στόχος έως τις 4 Ιουλίου να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων
Νέο στόχο να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων έως τις 4 Ιουλίου έθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, τη στιγμή που διαπιστώνεται πως οι Αμερικάνοι γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί απέναντι στους εμβολιασμούς.
Παράλληλα ο Biden έθεσε ως στόχο έως αυτή την ημερομηνία να έχουν εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον 160 εκατομμύρια άνθρωποι.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμάται πως το 44% των Αμερικάνων έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, ενώ περίπου το 32% έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.
Σημειώνεται πως εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) να εγκρίνει το αίτημα των Pfizer/BioNTech για την χορήγηση του εμβολίου τους σε παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών.
«Θέλω οι Αμερικανοί γονείς να γνωρίζουν ότι όταν έρθει αυτή η ανακοίνωση, θα είμαστε έτοιμοι να δράσουμε αμέσως» είπε ο Biden αναφέροντα πως 20.000 φαρμακεία θα είναι σε θέση να εμβολιάσουν αμέσως εφήβους και στη συνέχεια τα εμβόλια θα σταλούν σε παιδίατρους.
Ο FDA δήλωσε ότι θα εξετάσει το αίτημα έγκρισης «όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με όσο το δυνατόν διαφανή τρόπο».
Επιπλέον, ο Biden είπε ότι θέλει να εστιάσει, σε αυτή την νέα φάση, σε δύο άλλες πληθυσμιακές ομάδες: «σε άτομα που είχαν δυσκολία να βρουν ένα σημείο για να εμβολιαστούν» και «σε αυτούς που χρειάζονται περισσότερα για να πεισθούν».
«Σύντομα θα έχουμε φτάσει στους ενήλικες που ήθελαν να εμβολιαστούν περισσότερο.
Τώρα, πρέπει να χορηγήσουμε το εμβόλιο σε όσους είναι λιγότερο πρόθυμοι να σηκώσουν τα μανίκια τους.
«Εκατομμύρια Αμερικανοί χρειάζονται μόνο λίγη ενθάρρυνση», είπε ο Biden, ο οποίος μεταξύ άλλων γνωστοποίησε «μια συνεργασία με σημαντικές εταιρείες, όπως σούπερ μάρκετ για να διασφαλιστούν προσφορές σε πελάτες που πηγαίνουν σε αυτά τα καταστήματα για να εμβολιαστούν» ενώ υποστήριξε ότι εξετάζονται και εκπτώσεις σε εισιτήρια για αθλητικούς αγώνες για όσους πηγαίνουν να εμβολιαστούν, σε συνεργασία με μεγάλα αθλητικά πρωταθλήματα.
Πράσινο φως από την Ευρώπη στους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες
Να άρουν τους περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια για εμβολιασμένα άτομα που ταξιδεύουν στην ΕΕ καλεί τα κράτη – μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, προτείνεται στα κράτη μέλη να επιτρέπουν το ταξίδι στην ΕΕ των ατόμων που έχουν λάβει, τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την άφιξη, την τελευταία συνιστώμενη δόση εμβολίου με άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ.
Επιπλέον, εάν τα κράτη μέλη αποφασίσουν να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις για αρνητικό τεστ PCR ή / και υποβολής σε καραντίνα για εμβολιασμένα άτομα στην επικράτειά τους, θα πρέπει επίσης να παραιτηθούν από αυτές τις απαιτήσεις για ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί από χώρες εκτός της ΕΕ.
Μόλις τεθεί σε λειτουργία το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, σύμφωνα με τους κανόνες που πρότεινε η Επιτροπή στις 17 Μαρτίου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να μπορούν να αποδεικνύουν την κατάσταση εμβολιασμού τους με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που εκδίδεται από τις Αρχές των κρατών μελών σε ατομική βάση ή με άλλο πιστοποιητικό που αναγνωρίζεται ως ισοδύναμο βάσει απόφασης της Επιτροπής.
Μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να δέχονται πιστοποιητικά από χώρες εκτός ΕΕ βάσει της εθνικής νομοθεσίας, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα επαλήθευσης της γνησιότητας, της εγκυρότητας και της ακεραιότητας του πιστοποιητικού και εάν περιέχει όλα τα σχετικά δεδομένα.
Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας πύλης που θα επιτρέπει στους ταξιδιώτες να ζητήσουν την αναγνώριση πιστοποιητικού εμβολιασμού που εκδίδεται από χώρα εκτός ΕΕ ως αξιόπιστη απόδειξη εμβολιασμού και / ή για την έκδοση ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού.
Τι προτείνεται για τα παιδιά
Τα παιδιά που αποκλείονται από τον εμβολιασμό θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν με τους εμβολιασμένους γονείς τους, εάν έχουν υποβληθεί σε αρνητικό τεστ PCR COVID-19 το νωρίτερο 72 ώρες πριν από την περιοχή άφιξης.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να απαιτήσουν πρόσθετα τεστ μετά την άφιξη.
Τα μη απαραίτητα ταξίδια ανεξάρτητα από την ατομική κατάσταση εμβολιασμού επιτρέπονται επί του παρόντος από 7 χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση.
Ο κατάλογος αυτός αποφασίζεται από το Συμβούλιο βάσει επιδημιολογικών κριτηρίων που περιέχονται στην παρούσα σύσταση.
Η Επιτροπή προτείνει την τροποποίηση των κριτηρίων, ώστε να ληφθούν υπόψη τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τον θετικό αντίκτυπο των εκστρατειών εμβολιασμού.
Η πρόταση είναι να αυξηθεί το κατώτατο όριο του 14-ημερών αθροιστικού ποσοστού ειδοποίησης περιστατικών COVID-19 από 25 σε 100.
Αυτό παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τον τρέχοντα μέσο όρο της ΕΕ, που είναι πάνω από 420.
Το προσαρμοσμένο κατώτατο όριο θα πρέπει να επιτρέπει στο Συμβούλιο να επεκτείνει τον κατάλογο των χωρών από τις οποίες επιτρέπονται τα μη απαραίτητα ταξίδια ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού, με την επιφύλαξη μέτρων που σχετίζονται με την υγεία, όπως τεστ ή / και καραντίνα.
Όπως τώρα, το Συμβούλιο θα πρέπει να επανεξετάζει αυτόν τον κατάλογο τουλάχιστον κάθε 2 εβδομάδες.
Καναδάς: Στους άνω των 30 το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Να χορηγείται το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19 μόνο σε άτομα άνω των 30 ετών, συνιστά η επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή της καναδικής κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς.
Η ανακοίνωση της CCNI δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες αφότου η Δανία αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της J&J λόγω «πιθανών παρενεργειών», μολονότι έχει λάβει την έγκριση τόσο του ΠΟΥ, όσο και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
«Λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα δεδομένα, η CCNI συνιστά να προτείνεται το εμβόλιο της Janssen (σ.σ. από το όνομα μιας θυγατρικής της J&J), όπως και εκείνο της AstraZeneca, σε άτομα άνω των 30 ετών», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Στις κλινικές δοκιμές, το μονοδοσικό εμβόλιο της Janssen αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε ποσοστό 67%», πρόσθεσε.
Το εμβόλιο της J&J εγκρίθηκε στις 5 Μαρτίου στον Καναδά, όμως ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η χορήγησή του.
Τον Απρίλιο, οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές είχαν αναστείλει προσωρινά τη χρήση του εμβολίου αυτού, λόγω της εμφάνισης σπάνιων θρομβοεμβολών.
Η Γαλλία, από την άλλη, αποφάσισε να το χορηγεί μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών, όπως και εκείνο της AstraZeneca.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών